Çalışan kesimin 'neredeyse hepsi' uzaktan çalışmak istiyor

Dünyada tam zamanlı çalışanların yüzde 98’i, uzaktan çalışmayı hayatlarında bir kez de olsa denemek istediklerini belirtiyor. Upwork’un verilerine göre 2025 yılında tahmini 32 milyon 600 bin Amerikalı uzaktan çalışacak, bu da toplam çalışan nüfusunun yüzde 22’sine denk geliyor.
04.10.2023 20:56 GÜNCELLEME : 05.10.2023 00:01

Dünyada tam zamanlı çalışanların yüzde98'nin, uzaktan çalışmayı hayatlarında bir kez de olsa denemek istediklerini belirten Datassist YK Başkanı Ayşe Nazmiye Uça, "Upwork'un verilerine göre 2025 yılında tahmini 32 milyon 600 bin Amerikalı uzaktan çalışacak, bu da toplam çalışan nüfusunun yüzde 22'si" dedi.

Pandemi ile birlikte, iş yaşamının geri dönülmez bir şekilde değişmesi üzerine yapılan araştırmalar yakın gelecekte uzaktan çalışma yönteminin yaygınlaşacağını gösteriyor. Dünyada çalışanların yüzde16'sının tam anlamıyla uzaktan çalıştığını söyleyen Datassist YK Başkanı Ayşe Nazmiye Uça konu hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dünyada tam zamanlı çalışanların yüzde98'i uzaktan çalışmayı denemek istiyor"

"Aslında bir yerde kavramları da tam oturtmak gerek. İş dünyasında tam zamanlı çalışmaya ek olarak çalışma yöntemleri; evden çalışma, uzaktan çalışma ve hibrit çalışma olarak güncellendi. Evden çalışma; çalışanın işyeri aynı şehirde olmasına rağmen ofise gitmeksizin evden çalışması. Yalnızca belli toplantılar ya da önemli yüze görüşmeler için ofise gitmesi. Uzaktan çalışma; çalışanın başka şehir ya da ülkede olan bir şirketle sözleşmesi yaparak tamamen online dijital araçlarla uzaktan çalışması. Hibrit çalışma; haftanın belli günleri ofiste çalışmanın belli kurallar dahilinde şirkette çalışan arasında yapılan mutabakat sonucu uygulanması. Evden çalışmada iş yasaları gereğince çalışanlar işveren ile iş sözleşmesi yapıyor. Uzaktan çalışma ise şu an gri bir alan çalışanlar serbest meslek gibi değerlendirip sosyal güvenceden yoksun olabiliyorlar. Farklı ülkeler ve uluslararası yasalar söz konusu olduğundan, şu an için yasal çerçevesi konusunda boşluklar var. Ülkeler bu konuda (bizim ülkemizde dahil) önlem almaya çalışıyor.

Ayşe Nazmiye Uça

Dünya genelinde; tam zamanlı çalışanların yüzde 12,7'si evden çalışmakta. Pandemiden sonra normalleşme sonucunda hibrit çalışma modeline adaptasyon oranı yüzde 28,2. Bu evden ve ofisten çalışmanın bir kombinasyonu olup hem esneklik sağlıyor hem de belli ölçüde fiziksel olarak ofiste olmayı içerdiği için ara bir model olarak kabul görüyor. Uzaktan çalışmanın hızla yükselişine rağmen ofis çalışanlarının yüzde 59,1'i halen geleneksel çalışma yöntemi ile devam ediyor. Upwork verilerine göre 2025 yılında 32 milyon 600 bin Amerikalının uzaktan çalışacağı tahmin ediliyor. Bu da ABD toplam çalışan nüfusunun yüzde 22'si demek. Yapılan anketlerde çalışanların yüzde98'i hiç olmazsa hayatlarının bir döneminde uzaktan çalışmayı istiyor. İşverenlerin yüzde93'ü iş mülakatlarını uzaktan yapmayı planlıyor. Şu anda çalışanların yüzde16'sı tam anlamıyla uzaktan çalışıyorlar."

"Uzaktan çalışmada şampiyon bilişim sektörü"

Sektörlerin uzaktan çalışmaya katılımlarının hızla arttığına değinen Uça şöyle devam etti: "Bilişim sektörü bu anlamda başı çekiyor. Bilişim doğası gereği dijital talimatlarla yönetilebiliyor. Tek ihtiyaç iyi bir internet bağlantısı. Bunu marketing, muhasebe ve finans takip ediyor. Bu alanlar doğru dijital araçları kullanarak rahatlıkla uzaktan çalışmaya geçebiliyorlar. Bunu İnsan Kaynakları takip ediyor. Destek ekipleri, müşteri ilişkileri doğru raporlama araçları ile uzaktan çalışmaya geçebilir durumda."

BİZE ULAŞIN