Sayı:181 
  güncel
  haber
  kariyer
  teknoloji
  kapak
  dosya
  borsa
  bize ulaşın
  dijital abonelik
  içindekiler
  ana sayfa
 

 
Ankara, şube başına ve kişi başına mevduat tutarı açısından İstanbul'u geride bırakıyor. Üstelik artış oranı da..
Avrupa'da anayasa mahkemeleri, AB karar ve anlaşmalarına karşı bile başvuru mercii olabiliyor. Özellikle Alman Anayasa..
Merkez Bankası, dışsal faktörler izin verdiğinde faiz artırımını durduracak ve uzun süre yükselttiği seviyede tutacak...
ELİNİZDE tuttuğunuz derginin bayiye çıkış tarihi 15 Haziran. Bu tarih birçok bakımdan anlamlı. Her şeyden önce..
"Stevia" isimli bir bitkiden elde edilen kalorisiz doğal şeker büyük ilgi görüyor. Günlük kullanımda ve gıda..
GÜZELLİK ve kozmetik sektöründe gelişmeler ve yenilikler bitmiyor. Bizlere hemen her gün yeni bir şeyler sunuluyor...
Kredi derecelendirme kuruluşları, Brezilya'nın kredi notunu "yatırım yapılabilir" statüsüne çıkardı. Küresel..
Piyasalar açısından en önemli gösterge enflasyon oluyor. İkinci sırada kredi kriziyle ilgili haber ve gelişmeler var...
\"\"
\"\"
\"\"
\"\" \"\"
Doğal tatlandırıcı "stevia"nın yıldızı parlıyor!

"Stevia" isimli bir bitkiden elde edilen kalorisiz doğal şeker büyük ilgi görüyor. Günlük kullanımda ve gıda endüstrisinde popüler hale gelen "stevia" geleceğin ilgi çekici ticari ürünlerinden biri...

KALORİSİZ şeker arayışları 1900'lü yıllarda başladı. Diyabet hastalarının artması, beslenme bozukluğundan kaynaklanan obezite gelişimi ve son yıllarda görülen metabolik sendrom rahatsızlıkları, kalori değeri yüksek doğal şekerin sorgulanmasına yol açtı. Bugün artık doğal şekerlerin yararları yanında bazı zararları da biliniyor.

Pancar ve şeker kamışından elde edilen kristalize şekerin yer almadığı bir beslenme rejimi düşünülmese de şimdi kalorisiz şekerlere büyük ilgi var.
Geçen hafta basit tekniklerle butik özelliklere sahip Çin orijinli bir paket tesiste üretilebilecek "nişasta şekerinin üretim metodunu" dile getirmiştim. Ancak "nişasta şekeri" de nispi kalori azlığına rağmen yine de "doğal şekerler" sınıfına giriyor. Sıfır kalori taşıyan alternatif şekerler ise tamamen sentetik.

Bu kategori doğal şekerlerden 30 ila 3 bin kez daha tatlı olan, tamamen laboratuarlarda üretilmiş yapay şekerler. Bu nedenle etik açıdan bunlara "tatlandırıcı" deniyor. Kimyasal şekerlerin ilk örneği "sakarin" ve türevleri...

KAN ŞEKERİNİ DÜZENLİYOR
Doğal şekerden 500 kat daha fazla tatlı olan "sakarin" kömür katranından ve "toluen" den elde edilen organik bir bileşik. Ağızda madeni tat bırakması ve yakıcı lezzeti nedeniyle daha çok diyabet hastaları tarafından kullanılıyor.

Vücutta hiçbir metabolik değişime uğramayan bu sentetik tatlandırıcı 1977 yılında yüksek dozda tüketildiğinde hayvanlarda boşaltım sistemi tümörlerine neden olduğu ortaya çıktı. İnsanlarda sakarin kullanımının kanserle ilişkisi olabileceği endişesiyle "Food and Drug Administration" (FDA) tarafından yasaklandı. Fakat daha sonra
"Amerikan Tıp Konseyi"

düşük miktarların sorun yaratmadığını açıkladı. Yine de "epitelyum"
üzerinde riskli olduğu konuşuluyor. Ayrıca hamile kadınlarda kullanımı da yasak...

Daha sonra "sodyum siklamat" devreye girdi.

"Siklamat" şekerden 30 kat daha fazla şeker tadı veren ve acılık hissi yaratmayan bir tatlandırıcı. Şimdi bazı yan etkileri nedeniyle biraz daha kısıtlı kullanılıyor.

Günümüzde bolca kullanılan diğer sentetik tatlandırıcılar ise
"aspartam" ve "acesulfam" Doğal şekerden yaklaşık 200 kat
daha fazla tatlı olan bu maddelerden "aspartam" çok düşük kalori değerine sahipken; "acesulfam" tamamen kalorisiz bir tatlandırıcı. Bilinen hiçbir yan etkisi olmayan bu tatlandırıcılar en fazla tüketilen sentetik mamuller arasında. Ancak kimyasal sentezlemeyle üretilmiş olmaları bazı tüketicilerde çekince hali yaratıyor.

İşte bu gerçekten hareket eden araştırmacılar uzun yıllardır Peru ve Brezilya'da bilinen "stevia" adlı bir bitkiden elde ettikleri özütü şimdi ticari hale getirdiler. Henüz Türkiye'de çok yaygın olarak kullanılmayan bu ürün sentetik değil ve şeker sınıfına giren çok güçlü bir tatlandırıcı.

İlk yaygın ticari kullanımı 1970'lerin sonunda Japonya'da gerçekleşmiş. Şimdi başta ABD olmak üzere Avrupa ve Avustralya'da çok miktarda kullanılıyor. En önemli özelliği diğer doğal
şekerlerin aksine kan şekerini düzenlemesi ve "glisemik indeks" değerini artırmaması. Glisemik indeks şekerin aniden kana karışmasıyla kan şekerinin yükselmesi anlamına geliyor ki bu son yıllarda tespit edilen ve şeker hastalığını tetikleyen bir durum.

ŞEKERDEN 300 KAT DAHA TATLI
"Stevia" içinden izole edilen özüt doğal şekerden yaklaşık 300 kat daha tatlı. Bu özelliğiyle çok küçük hacimlerde yüksek tat değerlerini elde etmek mümkün. Ancak "stevia" nın yapraklarını olduğu gibi kullananlar da var. Yapraklar tıpkı çay gibi demlendiğinde dahi normal şekerden
10 kat daha fazla şeker tadı sağlıyor.

İlk kez Antonio Bertoni tarafından 1800'lerin sonunda keşfedilen bu basit bitki daha önce Paraguay ve Amazon Kızılderilileri tarafından şeker yerine kullanılıyor ve ismine de Kızılderili dilinde "bal otu" deniyordu.

Bu özellikleriyle "stevia" bitkisi pancar ve şeker kamışı gibi kalori sağlayan bitkiler sınıfına girmese de günümüzde yaygın tarımı yapılmaya başladı. Bu konuda ilk işletme İspanya'da açılmış ve tarlalarda yetiştirilen stevia bitkisinden büyük yatırımlara gerek kalmadan ucuz şeker elde edilmiş.

Bu proses bitkinin "steviasit" adı verilen bir bileşiğin yapraklardan izole edilmesi esasına dayanıyor. Yöntem oldukça verimli ve basit... Nihai ürün, granül kristal şeker gibi ve her türlü forma girebiliyor.

ÜRETİM İÇİN GAP BÖLGESİ İDEAL
Bugün en güvenli alternatif şeker olarak tanınmaya başlayan
"stevia" nın yıldızı giderek parlıyor. Kilo sorununa yol açmaması ve doğal nitelikler taşıması onun önemli tercih nedenleri arasında.

Türkiye'nin iklim yapısı bu bitkinin yetiştirilmesi için ideal özellikler taşıyor. GAP bölgemiz gerek sıcaklık gerekse nem stabilitesi açısından stevia bitkisinin yetiştirilebileceği ideal yerler arasında. Ayrıca Akdeniz Bölgesi'nin bazı havzaları da oldukça uygun.

Ufak işlemlerden sonra ihraç metaı haline de getirilebilecek olan "stevia" nın Anadolu tarımında yeni bir çıkış yolu olabileceği rahatlıkla söylenebilir.


\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
güncel | haber | kariyer | teknoloji | kapak | dosya | borsa | bize ulaşın | dijital abonelik | künye / iletişim | içindekiler | anasayfa
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003-2014 Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Üretim ve Tasarım

Turkuvaz Medya Dijital