Türkiye’de elektriğin yarısı çatıdan üretilebilir

Yeni düzenleme ile her tüketicinin kendi enerjisini üretebilmesinin yolunu açıldı, mahsuplaşma ile gündüz ve hafta içi üretilen elektrik, gece ve hafta sonu kullanılabilecek.
14.04.2022 17:55 GÜNCELLEME : 15.04.2022 00:00

Güneş artık her hane için, her ticarethane için, her sanayici için bir enerji kaynağı olacak. Yeni düzenleme ile her tüketicinin kendi enerjisini üretebilmesinin yolunu açıldı, mahsuplaşma ile gündüz ve hafta içi üretilen elektrik, gece ve hafta sonu kullanılabilecek.

Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek, "Çatılarda güneş enerjisi santrali kurarak elektrik üreten tüketiciler, yeni mevzuatın getirdiği kolaylıkla üreticilikten çıkacak, bir elektrik üreticisi haline gelecek. Üretici-tüketici dengesi de korunarak kademeli bir kurulum sağlanması planlanıyor. Yeni regülasyonlarla çatılardan elektrik üretiminde avantajlar arttı. Bürokrasi azaldı.Yeni çıkan regülasyonla çatılarda çok daha rahat elektrik üretilebilecek. Çatıya kurulum yapan şirkete vereceğiniz vekaletname ile hızlı bir şekilde çatınıza elektrik santrali kurulabiliyor" dedi.

Konut stok rakamlarının güneş enerjisinden elektrik üretimde sağlayacağı kapasiteye değinen Dilek, "Türkiye'de 9,5 milyon bina stoğumuz var. Bunun içerisine endüstriyel çatılar ve kamu binaları da dahil. Yaklaşık 1 milyar 200 milyon metrekare çatı alanımız var. Bu rakamın 600 milyonu konutlarda, yaklaşık 500 milyonu da endüstriyel çatılar olarak söyleyebiliriz. Kamu binalarında da 100 milyon metrekareye yakın çatı alanımız var" diyerek yeni regülasyonlara dikkat çekti.

Türkiye'de toplam çatı alanlarının tamamının kullanılamadığını, birçoğunun güneş panellerini taşımayacak durumda olduğunu kaydeden Ddilek, kaçak bina oranının da güneş enerjisinde potansiyel kurulu gücün kapasitesini düşürdüğünü belirterek "Domino Fuarcılık olarak her yıl düzenlediğimiz 15.'inci EIF Uluslararası Enerji Kongre ve Fuarı'mızı bu yıl 12-14 Ekim tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştireceğiz. Bu yıl da yerli ve yabancı uzmanların katılımıyla düzenleyeceğimiz panellerimizin ana konularının başında güneş enerjisinden elektrik üretimi geliyor Toplam çatı stoğumuzun yüzde 45-50'sine güneş enerjisi santrali kurulabileceğini tespit ettik. Ölçümlerimizde Türkiye'de 45 bin megavatlık elektrik santrali kurulabileceğimizi öngörüyoruz tüm elverişli çatılarımızı elektrik santraline çevirirsek.Türkiye'nin elektrik santrallerinden kurulu gücü 90 bin megavat. Böylelikle görüyoruz ki çatılardan şu anki elektrik üretimimizin yarısını elde edebiliriz. Kademeli olarak her yıl güneş enerjisi santrali kurulumu artacak Bakanlık politikası ile, biz de sürdürülebilir bir endüstri doğması için kademeli artışı destekliyoruz" diye konuştu.

GÜNDÜZ ÜRET, GECE HARCA

Mahsuplaşmaya da dikkat çeken Dilek, "Serbest tüketici olup olmama ayrımına gidilmeksizin herkesin hafta içi veya gece tükettiği elektriği, gündüz veya hafta sonu ürettiği elektrikten karşılama imkanı olacak. Güneş çatılarda yükselmeye devam ettikçe hem tüketici kazanacak hem de ülkemiz" diye ekledi.

BİZE ULAŞIN