Arktik taşımacılıkta iş birliği

Uranyum zenginleştirmede lider kurumlardan biri olan Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom ve Aeon altyapı şirketi, arktik taşımacılık alanında stratejik iş birliği yapacak.
29.07.2021 13:09 GÜNCELLEME : 29.07.2021 13:09

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom ve Aeon altyapı şirketi, arktik taşımacılık alanında stratejik iş birliğiyapacak. Rosatom'a bağlı JSC Atomenergprom ve Aeon Altyapı Şirketi LLC, bu konuda karşılıklı bir ön anlaşma imzaladı. Anlaşma, JSC Atomenergprom Direktörü Kirill Komarov ve Aeon Altyapı Şirketi LLC Yönetim Kurulu Başkanı Roman Trotsenko tarafından imzalandı. İmza töreni, Rosatom tarafından düzenlenen "Arctic Day" etkinliği kapsamında gerçekleşti.

Taraflar, yaptıkları bu işbirliğiyle Arktik taşımacılıkta ortak projeler hayata geçirmeyi planlıyor. İşbirliği, Taymır Yarımadası'ndan hem genel kargo hem de Syradasay kömür yatağı ürünlerinin teslimatında Arc 5 buz sınıfından düşük olmayan gemiler ve Arc6/Buzkıran6'dan düşük olmayan römorkörlerin inşasını gerektirecek. Syradasay kömür yatağının geliştirilmesi projesi, Aeon Altyapı Şirketi'ne bağlı kuruluş Severnaya Zvezda LLC tarafından gerçekleştiriliyor.

Uranyum zenginleştirmede lider kurum

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom) nükleer sektör ve diğer pek çok alanda faaliyet gösteren, 50 ülkede iş ortağı bulunan küresel bir teknoloji lideridir. Rosatom, nükleer sanayinin öncülerinden biri olarak, nükleer santral inşaatı, uranyum madenciliği, uranyum zenginleştirme, nükleer yakıt üretimi ve tedariki dâhil uluslararası nükleer pazarda önde gelen bir kurumdur. Günümüzde, 75 yılı aşkın benzersiz uzmanlığı sayesinde kurum, gelecek vadeden yüksek teknoloji ürün pazarlarını fethetmektedir. Hidrojen enerjisi, enerji depolanması, nükleer tıp, rüzgâr enerjisi, kompozit malzemeler, lojistik, çevresel çözümler olmak üzere toplamda yüzden fazla yeni iş kolu Rosatom'un önde gelen teknoloji devleri arasındaki yerini sağlamlaştırmaktadır.

Severnaya Zvezda LLC, Rusya'nın Krasnoyarsk Bölgesi'nin Taymır Dolgano-Nenets bölgesindeki Dikson kasabasının 110 km güneydoğusunda yer alan, dünyanın en büyük kömür yataklarından biri olan Syradasayskoye'de bir kömür madeni kompleksi kurmak için bir proje yürütüyor. Sahada 5 milyar ton kömür olduğu tahmin ediliyor. Proje, yılda yaklaşık 10 milyon ton kapasiteye sahip kömür madeninin geliştirilmesi, zenginleştirme tesisinin inşası ve yeni Yenisey Limanı da dahil olmak üzere gerekli tüm altyapı tesisinin kurulumu şartını gerektirmektedir. Projede, çevresel tehlikeleri ve bölge üzerindeki antropojenik etkiyi en aza indirmek için son teknolojiler kullanılmaktadır. Yapılan kapsamlı bir değerlendirme, projenin uygulanmasında Rusya'nın Arktik bölgesinin çevre güvenliğini tehdit etmeyeceğini saptamıştır.

BİZE ULAŞIN