Tatilde kendini şımartmak isteyenler için dünyanın en lüks şehirleri

Dikkat! Bu liste en pahalı şehirleri içermiyor. Hatta aksine son derece makul fiyatlar sunsa da metrekare başına düşen en fazla lüks otel, restoran ve butik olan şehirlerden oluşuyor. O yüzden ‘çok pahalıdır’ imajı verip sizi yanıltmasın. Ama tatilde şımarmak isteyenlere de alternatif sunsun...
28.04.2022 08:23 GÜNCELLEME : 28.04.2022 08:23

BURCU ALDİNÇ Dünyanın en pahalı şehirlerini, en lükslerden ayıran özellik nedir? Cevap, 'metrekare başına kaç fine-dining restoranı ve kaç lüks marka modaevi bulunuyor?' sorularına verilen yanıttadır. Ya da o şehirde kaç tane beş yıldızlı otel bulunduğu ile alakalıdır. Peki tam da bu kriterlerden yola çıkan Money.co.uk sitesi bir araştırma yapmış ve 'Dünyanın En Lüks Şehirleri'ni sıralamış. İşte tasarımcı butiklerden şık restoranlara, en lükslerin bulunduğu beş şehir...

1 Paris-Fransa: Elbette listenin ilk sırası, çok da şaşırtmadı. Paris, metrekare başına düşen en fazla lüks restoranın ve butiğin olduğu şehir olarak listenin başında geliyor. 427 Michelin yıldızlı restoranın olduğu şehirde metrekareye göre 108 tasarım butiği ve 95 beş yıldızlı otel bulunuyor. Aydınlatılmış bulvarları ve Eyfel Kulesi ile 'Işıkların Şehri' olarak da bilinen Paris'te dünyadaki diğer tüm şehirlerden fazla Cartier butiği (toplamda 24) ve Michelin yıldızlı restoran bulunuyor.

2 Phuket-Tayland: İkinci sırada biraz da şaşırtan bir şehir var: Phuket... Ama yüzölçümüne baktığımızda, dünyadaki en fazla Michelin yıldızlı restorana sahip ikinci şehir olarak karşımıza çıkıyor. Şehirde tam 48 tane Michelin restoranı hizmet veriyor. Phuket'te çok ucuza konaklama ve yeme-içme imkanı mevcut. Ama yine de dünyanın en lüks otelleri burada bir şube açıyor ve başka yerde vermediği hizmetleri sunuyor. Phuket, ağırlama ve servis anlamında da gelenleri lüksle şımartan şehirlerden biri olarak biliniyor.

3 Brüksel-Belçika: Listenin üçüncü sırası da çok tahmin edilebilir bir yerden gelmemiş. Belçika'nın başkenti Brüksel, En Lüks Şehirler sıralamasında üçüncü sırada. Metrekare başına Brüksel'de 11 lüks mekan bulunuyor. 127 Michelin yıldızlı restoranın bulunduğu şehirde, emlak fiyatları da dudak uçuklatan cinsten.

4 Cenevre-İsviçre: Sırada, raclette (rakletin) ve saat üreticiliğinin başkenti Cenevre var. İsviçre'nin en kozmopolit şehri olan Cenevre'de halkın yüzde 44.3'ünü yabancılar oluşturuyor. Küresel finans merkezi olan şehir, Birleşmiş Milletler'in Avrupa'daki merkezine de ev sahipliği yapıyor. Metrekare başına dokuz Michelin yıldızlı restoran sunan şehirde, toplam 122 yıldızlı restoran bulunuyor.

5 Cannes-Fransa: Belki de daha üst sıralarda olmasını beklediğimiz bir şehir Cannes. Malum pek çok dünya starının yazlığının da bulunduğu yerlerden biri. Her yıl düzenlenen Film Festivali ile okları üzerine çekmeyi başarıyor. Lüks otelleri, tasarımcı butikleri, plajları ve restoranlarıyla da listeye beşinci sıradan giriyor.

BAŞKA NERELERİ VAR?

Listenin ilk 10'unda; gastronomisiyle dikkat çeken bir başka Fransa şehri Lyon da yer alıyor. İrlanda'nın güneyindeki Kilkenny şehri, Yunanistan'ın başkenti Atina, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi de listede yer alan diğer şehirler. 10 numarada ise özellikle yaz turizmiyle dikkat çeken ve bugüne kadar Beyonce'den Kevin Spacey'e pek çok ünlüyü de ağırlayan Dubrovnik geliyor.

BİZE ULAŞIN