FIFA 2022 öncesi Katar’da sanata yolculuk

Gelecek Aralık ayında düzenlenecek FIFA 2022 Katar Dünya Kupası nedeniyle gözler, Orta Doğu’ya çevrildi. Sıra dışı tesisleri, nitelikli stadyumları, seçkin otelleriyle binlerce futbolseveri ağırlamaya hazırlanan Katar, etkileyici kültür ve sanat mekânlarıyla da dikkat çekiyor.
11.05.2022 12:04 GÜNCELLEME : 11.05.2022 12:05
PARA GEZİ/ MERVE YILMAZ GERGİN FIFA 2022 Dünya Kupası'na neredeyse altı ay kala, futbol maçlarına ev sahipliği yapacak Körfez ülkesi Katar'daki hazırlıklar hummalı bir şekilde devam ediyor. Katar'ın turizm olanaklarının tanıtımından ve geliştirilmesinden sorumlu olan ve sektörün katlanarak büyümesini hedefleyen resmi devlet kurumu Qatar Tourism; 2030'a kadar ülkeye yılda 6 milyondan fazla uluslararası ziyaretçi çekmeyi planlıyor. Amaç, Katar'ı Orta Doğu'nun en hızlı büyüyen turistik destinasyonu haline getirmek. Ülkede müthiş bir atmosfer hakim. Halk, FIFA için gün sayıyor. İkonik müzeler, gökdelen restoranları, çöl maceraları, tarihi kaleleri, dünyaca ünlü markaların yer aldığı lüks alışveriş merkezleri ve sıra dışı eğlence seçenekleri, ziyaretçileri bekliyor. Binlerce tutkulu futbolsever, hem maçları izleyecek hem de bu maçların arasında çok sayıda aktivitenin tadını çıkarabilecek. Turnuva maçlarının oynanacağı sekiz stadyumun tamamı, ülke genelinde kolayca erişilebilir mesafede olacak şekilde ayarlanmış ve bir mekandan diğerine seyahat süresi, bir saatten az. Taraftarlar metro, araba, bisiklet veya taksi gibi ulaşım sistemlerini kullanarak şehrin içinde, çevresinde ve stadyumlar arasında kolaylıkla seyahat edebilir.

TURİZM ÜSSÜ OLMAYI HEDEFLİYOR

Geleneğin çağdaşlıkla buluştuğu bu ülkede halk, geçmişine sıkı sıkıya bağlı. Arkeolojik alanların kazılması, eserlerin bakımı özenle yapılıyor ve özellikle eserler yerinde korunarak sergileniyor. Neredeyse yüzde 90'ı başkent Doha'da yerleşik olmak üzere Katar'da yaklaşık 2,9 milyon kişi yaşıyor. Yabancı çalışanlar toplam nüfusun yaklaşık yüzde 88'ini oluşturuyor. Dünyanın çeşitli yerlerinden buraya çalışmaya gelenler var. İlk üç sırayı ise Filipinler, Pakistan ve Hindistan alıyor. Ülkede din önemli bir olgu. Haftanın birinci günü pazar. Hafta sonu tatili ise Cuma ve Cumartesi günleri yapılıyor. Halk, zamanını AVM ya da parklarda geçiriyor. Bu yıl iklimi dengelemek adına 1 milyon ağaç dikileceği söyleniyor. Ülkede İngiliz, Fin, Amerikan ve Türk okulları var. Halkın durumu oldukça iyi ve işsizlik yok denebilecek durumda. Ülkede, kültür sanat dünyası ve popüler kültür yakından takip ediliyor.

DÜNYANIN EN DEĞERLİ İKİNCİ HALISI BURADA

Ülkenin en önemli sanat merkezi Katar Ulusal Müzesi. Çöl gülünden esinlenerek tasarlanmış bir yapı, Fransız mimar Jean Nouvel'in imzasını taşıyor. İnşası 2019'da tamamlanmış. Yapının mimarisi, Katar'ın kurak çöllerinde deniz ve kumun bir araya gelerek oluşturulmuş çöl gülü (desert rose) mineral taşını anımsatıyor. Birbirine geçen disklerden oluşuyor. Açılışına Hollywood ve Bollywood artistleri, oyuncu Johny Deep ve çok sayıda ünlü yönetmen katılmış. Bina, Katar'ın geleneksel yönü ile teknoloji harmanlanarak inşa edilmiş. Katar, geleneklerine bağlı bir ülke. Derin bir geçmişi olduğu söylenemez ama olan geçmişine de inanılmaz saygılılar ve sahip çıkmaya çalışıyorlar. Müzenin içinde, müze kurucusunun oğlunun sarayı var. Geçmişten bir parça olduğu için kaldırmamışlar. Müze, çok sayıda arkeolojik ve tarihi esere, el yazmasına, fotoğrafa, mücevhere ve kostüme, ev sahipliği yapıyor. Bu objeler, bölgenin de hikayesine hayat veriyor. Koleksiyonun en değerli parçası 1865 yılında Hindistan'ın Baroda Mihracesi tarafından sipariş edilen Baroda inci halısı. Bu halı, altın üzerine yerleştirilmiş, ipekten ve işlenmiş geyik derisinden yapılma ince bir taban üzerine dokunmuş 1,5 milyondan fazla incinin yanı sıra elmas, yakut, zümrüt ve safirlerden oluşuyor. Dünyanın en değerli ikinci halısı olarak nitelenen eser, değerli taşların bölgede ne kadar yaygın kullanıldığını gösteriyor. Müze kompleksinin içinde; kalıcı ve geçici galeriler, 220 kişilik bir oditoryum, iki kafe, bir restoran, bir hediyelik eşya dükkanı, okul grupları ve VIP konuklar için ayrı tesisler, tarihi miras araştırma merkezleri, konservasyon laboratuvarları ve müze koleksiyonu deposu bulunuyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİR MERKEZİ

Dünyanın ilk sürdürülebilir şehir merkezi yenileme projesi olan Msheireb Downtown, Doha'nın eski ticaret bölgesini yeni bir mimari dille yorumluyor. Ticari ve konut amaçlı binaların yanı sıra perakende mağaza ve kültürel mekanların da bulunduğu 100'den fazla binadan oluşan büyüleyici "barahat" yani avlu, Msheireb Downtown'ın kalbinde yer alıyor. Mekanda lüks alışveriş olanaklarının yanı sıra açık hava yemek seçenekleri de bulunuyor. Msheireb Müzeleri, Msheireb Properties'e ait bir proje. Msheireb Downtown Doha'nın merkezinde yer alan dört tarihi ev ile proje, Katar'ın tarihini kutluyor. Bölgede eğlence mekanları ve oteller bulunuyor.

KATARA'DA BİR TÜRK İMZASI

Katara, Doha'nın sanat, kültür ve farklı mutfak deneyimleri için gidilecek yerlerden biri. Adını, ülkenin eskiden yazılan şeklinden almış. Burası, finans bölgesi West Bay ile Pearl-Qatar yerleşim bölgesinin yarım ay kuleleri arasında yer alan, özgün bir kültür köyü. Katara Kültür Köyü kompleksi içerisinde göze ilk çarpan nesnelerden biri de sanatçı Subodh Gupta tarafından yapılmış 3 Maymun heykeli. Her biri askeri teçhizat içerisindeki (gaz maskesi, asker miğferi ve bir terörist kapüşonu) takan üç kafa, Gandhi'nin "görmedim, duymadım, bilmiyorum" sözüne gönderme yapıyor. Eserin her bir parçası; pişirme gereçleri, kullanılmış kovalar, geleneksel Hint yemek kutuları ve cam kaselerden yapılmış. Burası, Doha'nın en popüler yerlerinden biri olarak adlandırılıyor. Dev bir amfitiyatronun yanında sanat galerileri, atölyeler, tiyatrolar, performans mekanları ve restoranlardan oluşan kapsamlı bir sanat köyü. Katara Kültür Köyü'nün bizler içinde farklı bir anlamı da var: Katara'nın girişinde yer alan Katara Camii çok tanıdık bir ismin, iç mimar Zeynep Fadıllıoğlu'nun imzasını taşıyor. Dolmabahçe Sarayı'ndan ilham alan bir dekora sahip olan caminin minare, kubbe ve mihrabı ise İslam dünyasındaki farklı camilerden esintiler taşıyor. Caminin mavi ve altın renkli dış yüzeyini oluşturan çini ve emayeler ise geleneksel Türk ve İran sanatının yansıması. Caminin yanında yer alan güvercinler için yapılmış delikli tüneme dikdörtgenlerinin bulunduğu kusursuz güvercin kulesi de görülmeye değer.

DOHA'NIN MERKEZİ'NDE BİR OTEL

Msheireb Downtown Doha'nın merkezinde yer alan Mandarin Oriental, dünyanın ilk sürdürülebilir şehir merkezi yenileme projesiyle karşımıza çıkıyor. Bu zarif otel, Souq Waqif ve Katar Ulusal Müzesi gibi Doha'nın en gözde turistik mekanlarından bazılarına yürüme mesafesinde. Otelde 117 oda, 41 suit ve 91 servisli daire yer alıyor. Sunulan bir dizi seçkin oda ve süit ile konuklar, beş yıldızlı lüksün konforunda otelin tadını çıkarabilir.

VENEDİK ŞEHRİ GİBİ

Pearl Qatar; Doha'nın prestijli bölgesi West Bay District kıyılarında kurulmuş insan yapımı bir ada. Üst düzey tasarımcıların butik ve sergileri ile lüks bir alışveriş deneyimi sunan bu destinasyonda; Akdeniz tarzı yat limanları, gökdelenler, villalar ve oteller bulunuyor. Pearl, şık zarafeti nedeniyle 'Arap Rivierası' lakabıyla ziyaretçiler için popüler bir cazibe merkezi olarak adlandırılıyor. Bu 'Arap Rivierası', üç ana bölgeye bölünmüş. Venedik'ten ilham alan Qanat semti; renkli binaları, kanalları ve köprüleriyle ziyaret edenlerin göz zevkine hitap ediyor. Porto Arabia, lüks yatlar ve leziz dondurmalardan dünyanın dört bir yanından özenle seçilmiş tatlara ve sokak lezzetlerine kadar seçenekler sunan yeme-içme mekanlarının bir arada olduğu modern bir Akdeniz semti olarak karşımıza çıkıyor. Medina Centrale'de ise plazalar, bahçeler, çocuklar için oyun alanları ile kafe, restoran ve mağazalar bulunuyor.

MUTLAKA GEZİLMELİ

Gelelim Katar'ın rengarenk çarşısı olan Souq Waqif'a… Burası, özellikle Doha'nın etkileyici modern silüetini arkasına alarak tarihte zamanların birbirine karıştığı bir his oluşturuyor. Toprak sıvalı binaları ile aynı zamanda ticaretin ve sohbetlerin bir arada yaşandığı bir alışveriş merkezi olarak karşımıza çıkıyor.

BİZE ULAŞIN