Dijital cüzdan sahibi olmanın avantajları

Bankalar kendi müşterisi olsun olmasın tüm kredi kartı, banka kartı veya ön ödemeli kart sahiplerine dijital cüzdan veriyor. Peki djital cüzdanların kullanıcıya sunduğu avantajlar neler?
11.11.2021 15:06 GÜNCELLEME : 11.11.2021 15:06

PARA ARAŞTIRMA/ ESİN ÇETİNEL Bankalar kendi müşterisi olsun olmasın tüm kredi kartı, banka kartı veya ön ödemeli kart sahiplerine dijital cüzdan veriyor. Şifreler dahil tüm kişisel bilgileri bulutta saklayan dijital cüzdanlar, internetten tek tıkla güvenli ve hızlı işlem imkanı sağlıyor. Cüzdan sahipleri aynı zamanda kampanyalardaki indirim ve taksitlerden de yararlanıyor.

Parasını internet üzerinden yönetmek isteyenlerin en çok kullandığı yöntemlerden biri haline gelen dijital cüzdanlar sadece kredi kartı değil, banka kartı hatta ön ödemeli kartları da bünyesinde barındırabiliyor. Üstelik tek bir bankaya mahkum kalmadan. Daha net anlatımıyla artık tüm bankalardaki kartlarınızı tek bir cüzdanda buluşturabiliyorsunuz. Kullanıcıların kullandığı tüm kartların bilgileri ise bulutta saklanıyor. Bu sayede artık alışverişlerde herhangi bir bilgi girmeye de gerek kalmıyor. Dolayısıyla bir internet sitesinden alışveriş yapıldığında ödeme sırasında tanımlı kart seçilip tek bir tıkla ödeme yapılabiliyor. Tüm bu kullanım özellikleri nedeniyle dijital cüzdan sahipleri hem daha kolay, hem daha güvenli, hem de çok daha kısa sürede alışverişini tamamlayabiliyor.

Müşteri olma zorunluluğu yok

Dijital cüzdanların kullanıcılara sağladığı avantajlar bununla da sınırlı kalmıyor. Öncelikle şu bilgiyi verelim; birçok banka, artık dijital cüzdan talep eden herkese bu hizmeti sunuyor. Yani banka müşterisi olsun olmasın dijital cüzdan talep eden herkes, bankanın bu hizmetinden yararlanabiliyor. Bugün az sayıda banka ise sadece kendi banka müşterilerine cüzdan hizmeti sağlıyor.

Dijital cüzdan alanlar ise bankanın sağladığı özel avantajlı ürün ve hizmetler satın alabiliyor. Cüzdana dahil olanlar ATM'lerden kartsız para çekme ve anlaşmalı üye işyerlerinde ödeme imkanına kavuşuyor. Ayrıca bankadan anında kredi başvurusu yapıp masraf ödemeden fatura ödemelerini gerçekleştirebiliyorlar. Yine tek tuşla kampanyalara katılıp işlemlerini anlık takip etme imkanı da var. Yine lokasyon bazlı kampanya görüntüleme, QR kodla ödeme aynı zamanda cep telefonları ile temassız ödeme, alışverişlerde indirim veya taksit imkanı da sunuluyor.

E-ticaret hacmindeki artışın önümüzdeki yıllarda daha büyük boyutlara yükseleceğine işaret eden bankalara göre buradaki hacim artışı dijital cüzdanlara olan talebi de aynı oranda artıracak.

Dijital cüzdan nedir?

Dijital cüzdan; banka kartı, kredi kartı ya da ön ödemeli kartların tek bir yerde tanımlandığı bir elektronik cüzdan sistemi. Bu cüzdan sayesinde kart sahipleri kartlarının bilgilerini sisteme güvenli biçimde ekliyor, burada saklıyor, gerektiğinde güncelliyor hatta iptal edebiliyor. Bir internet sitesinde ödeme yapacakları zaman ödeme sayfasına geldiklerinde tanımlı kartı seçip tek tık ile ödemeyi gerçekleştirebiliyor. Bir diğer deyişle kart sahipleri dijital cüzdan sayesinde kolay, güvenli ve pratik bir ödeme deneyimi yaşıyor. Kullanıcıların girdiği kart bilgileri bulutta saklanıyor ve internet sitesinde alışveriş yapılacağı zaman herhangi bir bilgi girmeye gerek kalmadan kolayca sistemden çekilebiliyor.

Birçok avantajı var

-Dijital cüzdan sahipleri cepten cebe 7/24 ücretsiz para transferi yapabiliyor,

-Üye bankaların ATM'lerinden kartsız ve ücretsiz para çekebiliyorlar,

-Harcama kontrol fonksiyonları sayesinde günlük yapılan tüm harcamaları, kazanılan gelirleri, arkadaşlara borçları ya da alacakları takip imkanı.

-Kart bilgileri bulutta saklandığı için özellikle internetten alışverişte çok daha güvenli,

-İnternet alışverişlerinde şifre, kart bilgileri kullanılmadan tek tıkla işlem yapılabiliyor

-Masraf ödemeden, kartı telefona dokundurarak, nakitsiz; ulaşım kartına TL yüklemek, fatura ödemek ve dijital video platformları için ödeme imkanı,

-QR ile ve telefonlarla gerçekleştirilebilen mobil ödeme,

-Kampanyalara saniyeler içinde katılma, ödül kazanımı, kampanyalar hakkında bilgilenme imkanı.

TÜRKİYE İŞ BANKASI

TÜM BANKA KARTLARI GEÇERLİ

Türkiye İş Bankası, 2017 yılı Mart ayında çıkarttığı Maximum Kart ekosistemini Maximum Mobil uygulaması ile birlikte mobil ortama taşıdı. Maximum Mobil ile kullanıcılara kesintisiz satın alma deneyimi sunan bir ekosistem sağladıklarını söyleyen Türkiye İş Bankası Ödeme Sistemleri Ekosistem Müdürü Hüsnü Mete Güneş, "Maximum Mobil üzerinden sunulan deneyimler ile kullanıcılarımız nakit kullanmadan, fiziki kredi kartını çıkarmaya gerek kalmadan, ekosistemin içerisinde günlük ihtiyaçlarını kolayca karşılayabiliyor" diyor.

GARANTİ ÖDEME SİSTEMLERİ (GÖSAŞ)

KAMPANYALARA KATILIM İMKÂNI

Garanti BBVA, Kasım 2015'te kart kullanıcılarının alışverişleri ile ilgili tüm ihtiyaçlarına tek noktadan ulaşabilecekleri BonusFlaş'ı hayata geçirdi. BonusFlaş sayesinde müşterilerine kart dünyasında alışverişleri boyunca ihtiyaç duyulabilecek tüm bilgilere ve sıklıkla kullandıkları dijital parolalara çok kolay erişim imkanı sağladıklarını söyleyen Garanti Ödeme Sistemleri (GÖSAŞ) Genel Müdürü Murat Çağrı Süzer, "BonusFlaş kullanıcılarımız alışveriş öncesinde en çok ihtiyaç duydukları hesap kesim tarihi ve kullanılabilir limit bilgilerini saniyeler içinde görüntüleyerek bütçe planlamalarını yapabiliyor, en uygun fırsatları sunan kampanyalara tek tıkla katılabiliyor. Alışveriş sırasında ödemelerini kartları yanlarında olmasa da yapabiliyorlar, alışverişleri bittikten sonra ise hem işlemlerini ve kazandıkları ödül detaylarını detaylı bir şekilde takip edebiliyorlar hem de ödeme kolaylıkları ile ilgili fırsatlardan yararlanabiliyorlar" diyor.

NEOHUB

QR KODLA TEMASSIZ ÖDEME

Neohub, Denizbank müşterisi olsun olmasın herkesin kullanabildiği dijital cüzdanı fastPay'i 2012'de hayata geçirdi. İlk günden beri Denizbank müşterisi, hatta banka müşterisi olma şartı koymadıklarını söyleyen Neohub Genel Müdürü Gürhan Çam, "Tüm bankaların müşterilerine açık olan fastPay, bugün Türkiye'nin 81 ilinde QR kodla yüzde 100 temassız ödeme deneyimi sunuyor" diyor. Çam'ın verdiği bilgiye göre; fastPay tüm kredi kartı müşterileri, cepten cebe 7/24 ücretsiz para gönderme, üye bankaların ATM'lerinden kartsız para çekme, anlaşmalı üye işyerlerinde ödeme yapma imkanına sahip.

QNB FİNANSBANK

CHAT TABANLI HARCAMA TAKİP

QNB Finansbank Nakit Yönetimi ve Dış Ticaret Direktörü Rahşan Kavas, fiziksel cüzdanlara oranla çok daha kullanışlı bir uygulama olan dijital cüzdanların kullanıcılarına kullanım kolaylığından güvenliğe, masrafsız para transferinden 7/24 işlem yapmaya kadar çeşitli avantajlar sağladığına dikkat çekiyor. QNB Finansbank'ın da Kassa ile yaptığı iş birliği sonucu QNB Finansbank e-cüzdanı çıkarttıklarını ve kısa sürede 100 binin üzerinde kullanıcıya ulaştıklarını açıklayan Kavas, sunulan avantajları şöyle sıralıyor:

"E-cüzdana banka müşterisi olma zorunluluğu olmaksızın Kassa uygulaması üzerinden kolayca erişim sağlanabiliyor. Dileyen müşterilerimiz QNB Finansbank e-cüzdan sözleşmesini onaylayarak e-Cüzdan müşterisi olabilirler. Kassa chat tabanlı bir harcama takip uygulaması olup; günlük yaşamınıza dair yaptığınız tüm harcamaları, kazandığınız gelirleri, arkadaşlarınıza olan borçlarınızı ya da alacaklarınızı takip etmenizi sağlıyor."

BİZE ULAŞIN