Geliri garantileyen 11 temettü hissesi (1)

Son dönemde borsada genele yayılan bir düşüş yaşanıyor. Ancak analistler, her geri çekilmenin yeni fırsatlar oluşturduğunu hatırlatıyor. Bu noktada temettü hisselerine dikkat çeken uzmanlara göre, uzun vadeli düşünen ve temettü hisseleriyle gelirini garantiye almak isteyen yatırımcılar için ciddi fırsatlar var. (Birinci Bölüm)
18.07.2022 22:25 GÜNCELLEME : 19.07.2022 00:00

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Resesyon beklentileri ve yüksek enflasyonun yanı sıra uzun bayram tatili riskini almak istemeyen yatırımcıların tepkileri, borsada yükselişi baskıladı. Öte yandan genele yayılan satışlara karşın risksiz getiri olarak tabir edilen araçların da enflasyon karşısında alım gücünü koruma noktasında yetersiz kaldığı dikkat çekiyor. Analistler ise risksiz getirilerin enflasyon karşısında yetersiz kalması ve yabancı ilgisinin azalmasıyla birlikte borsaya olan geçişlerin artmasını bekliyor. Özellikle bayram dönüşü açıklanmaya başlanacak iyi bilançoların da etkisiyle borsanın yine pozitif ayrışması öngörülüyor.Genele yayılan satışların temettü hisselerine ve temettü endeksine de yansıdığını hatırlatan uzmanlar, bu noktada yeni fırsatlar oluştuğuna dikkat çekiyor. (Birinci Bölüm)

Bilindiği gibi BİST Temettü Endeksi; Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar'da işlem gören ve değerleme günü itibariyle son üç yılda nakit temettü dağıtan 63 şirketten oluşuyor. Ancak aralarından 25 şirket seçilerek BİST Temettü 25 endeksine dahil ediliyor. Bu seçim de temettü verimine göre bulunuyor. Temettü verimi ise brüt nakit temettü / piyasada değeriyle ifade ediliyor.

Büyük, güvenilir, temel ve teknik anlamda güçlü şirketlerin önemli bir bölümü de yatırımcısına temettü dağıtıyor. Böylece yatırımcının ekstra ve düzenli gelir elde etmesi sağlanarak, yatırımın devam etmesi ve yukarı yönlü fiyat istikrarı da sağlanmış oluyor.

Yatırımcıların ekstra ve düzenli gelir elde etmesini sağladığı için de temettü hisselerinin her zaman cazip konumda olduğu dikkat çekiyor. Uzmanlar bu noktada temettü potansiyeli yüksek, borsadaki geri çekilme sonrası fiyatları cazip konuma gelen 11 hissenin portföylere dahil edilmek üzere incelenebileceğini söylüyor.

"BAYRAM SONRASI YÜKSELİŞ BEKLİYORUZ"

Endeksin geçen hafta bayram riskinin alınmaması, nakde geçilmesi ve kredi kullanımında kredi faizinin yaklaşık dokuz gün olmasına paralel satış baskısı yaşadığını belirten İnfo Yatırım Stratejist Çağlar Toros; bayram tatili sonrasında ise Borsa İstanbul tarafında yukarı yönlü hareket bekliyor.

Haziran ayı ile birlikte yıllık bazda yüzde 78,62 seviyesine yükselen enflasyon verisinin TL tasarrufların azaldığına işaret ettiğini ve alternatif yatırım araçlarının arandığını hatırlatan Toros, "Yılbaşından itibaren baktığımızda altı aylık enflasyon yaklaşık yüzde 42.54 seviyesine yükseldi. Dolar / TL yüzde 25, euro / TL yüzde 16.2 yükselirken, ons altın tarafı yatay kaldı. Mevduat faizleri ise ortalama yüzde 22 seviyelerinde kalırken, Hazine tarafından GES'in taban getirisi yüzde 24 – 25'lerde açıklandı. Yani risksiz getiri olarak tabir edeceğimiz araçlar enflasyon karşısında alım gücünü korumak noktasında yetersiz kaldı. Dolayısıyla risksiz getirilerin enflasyon karşısında yetersiz kalması ve yabancı ilgisinin azalmasıyla birlikte borsaya olan geçişlerin artmasını bekliyoruz. Bayram dönüşü iyi bilanço dönemi beklentimizle borsada beklentilerimiz oldukça pozitif" diyor.

"ULAŞTIRMA SEKTÖRÜ BAŞI ÇEKER"

Gelişmiş ülke Merkez Bankaları'nın bayram tatili sonrası faiz kararlarını açıklayacağına da dikkat çekerek; özellikle FED'in Temmuz ayı içinde yapacağı toplantıdan 75 baz puanlık bir faiz artışı beklendiğinin altını çiziyor. Bunun da resesyon endişelerini tetiklemesinden endişe eden Toros; ancak Rusya-Ukrayna gerginliğinde tüm globalin negatif etkilendiği ortamda yurt içindeki bilanço döneminden BİST-100'ün globalden pozitif ayrıştığını hatırlatıyor. Benzer bir tabloyu bu dönemde de görebileceğimizi düşünen Toros; 2022'de normalleşme adımlarının hızlanması, karantina sürelerinin azaltılması, bitirilmesi, aşılanmaların tamamlanması, maskelerin kaldırılması, turizm sezonunun açılması ve turizm gelirlerinin etkileriyle birlikte yükselişe 2022'de şu ana kadar en çok yükselen sektör olan ulaştırma sektörünün öncülük etmesini bekliyor. Ulaştırma sektörünün yanı sıra, genel yatırım teması olarak sanayi tarafında düşük borçlu, ihracatçı ya da ürünleri dövize endeksli, güçlü piyasa pozisyonu sayesinde yüksek fiyatlama gücü olan Arçelik, Şişe Cam, Tüpraş, enerji sektöründe Alarko Holding, Aksa Enerji, Galata Wind Enerji perakende de BİM ve Mavi Giyim paylarının ön planda olmasını bekliyor. Ayrıca resesyon endişelerinin aşırı fiyatlandığı noktasından hareketle, iç büyümenin kuvvetli devam etmesi, güçlü bilanço beklentileri ve FED'in sıkılaştırma patikasında atabileceği geri adımlar gibi beklentilerle Ereğli ve Kardemir'inde de orta vadeli yükseliş trendine geçeceğini düşünüyor. Bankacılık, sigorta ve telekom sektör hisselerin de ise mevcut makroekonomik politikalarla yapısal ve regülasyon kaynaklı riskler sebebiyle oynaklığın devam edebileceğini öngörüyor.

"GENELE YAYILAN DÜŞÜŞ"

Borsa da son dönemde genele yayılan bir düşüş yaşandığının altını çizen Toros, düşüşte demir çelik ve sigortacılık sektörü hisselerinde baskının daha fazla hissedildiğini söylüyor. Özellikle de hurda ve çelik fiyatlarındaki geri çekilmeyle birlikte küresel taraftaki resesyon endişelerinin demir çelik sektörü paylarını baskıladığını belirterek "TL'deki değer kaybı, prim üretiminde güçlü seyir korunabilecek olmasına rağmen, enflasyon artışı sebebiyle hasar giderlerinde daha yüksek bir artış faaliyet karlılığını baskılıyor. Finansal gelirlerde de düşük faiz seviyesi nedeniyle daha az getiri sağlanıyor. Jeopolitik gerginlikler, artan fiyatlar, talep daralmaları ve makroekonomik belirsizlikler de sigortacılık sektörü için diğer risk unsurları olarak ön plana çıkıyor. İletişim tarafında ise tarife düzeltmeleri enflasyon gerisinde kalırken, personel giderleri, yatırım harcamaları ve yüksek borçluluğa bağlı kur farkı gideri gibi faktörler sebebiyle karlılıklar baskılanıyor" diyor. Ancak her geri çekilmenin yeni fırsatlar oluşturduğunu hatırlatan Toros; bu noktada temettü hisselerine dikkat çekiyor.

"TEMETTÜ HİSSELERİ DE GERİ ÇEKİLDİ"

Temettü hisselerine talebin yatırımcının algısına göre değiştiğini; bu kapsamda sadece temettüden faydalanmak isteyen yatırımcıların hisseyi bir gün önceden aldığını ama bir bölüm yatırımcının ise temettü hisselerini uygun seviyelerden alıp uzun vadeli düşünerek sadece temettü getirisine odaklandığını söylüyor. Son düşüşte temettü potansiyeli yüksek, diğer bir deyişle her yıl düzenli temettü veren 'temettü' hisselerinin de geri çekilerek cazip fırsatlar sunduğunu hatırlatıyor.

Yatırımcıların ekstra ve düzenli gelir elde etmesini sağladığı için temettü hisselerinin her zaman cazip konumda olduğunu da kaydeden Toros; BİST-100'de ağırlığı olan payların temettü dağıttığını ve oluşacak ilgi ile endeksin yukarı gitmesi durumunda bu payların risk iştahını da yüksek tutabileceğini söylüyor.

Toros bu noktada, temettü potansiyeli yüksek, borsadaki geri çekilme sonrası fiyatları cazip konuma gelen Alarko GYO, BİM, Çemtaş, Ereğli Demir Çelik, Kardemir, Koç Holding, Şişe Cam, Vestel Beyaz Eşya, Alkim Kağıt, İş Yatırım Menkul Değerler ve İskenderun Demir Çelik hisselerinin portföylere dahil edilmek üzere incelenebileceğini söylüyor. Alarko GYO'nun güçlü nakit pozisyonuna sahip olduğunu ifade eden Toros şu bilgileri aktarıyor:

ALARKO GYO: Yüksek nakit pozisyonu, satılmaya hazır varlık portföyü ve yüksek karlılık turizm sektöründe büyüme stratejisini destekliyor. Alarko GYO önümüzdeki dönemde yeni turizm yatırımları ile varlık portföyünün düzenli nakit getiri kapasitesini artırmayı hedefliyor. Bu hedefi gerçekleştirmek için ilk adım, Kasım 2021 tarihinde atılarak Bodrum Gündoğan'da Green Beach Resort şirketin varlık potföyüne katıldı. Turizm sezonun açılması ve şirketin güçlü nakit pozisyonuna sahip olması, şirket hisselerini ön plana çıkarıyor. 2022 yılında özellikte Corona virüs pandemisinin etkilerinin azalmasıyla turizm sezonunun iyi geçmesini bekliyoruz. Düzenli temettü dağıtan şirketlerden biri olan Alarko GYO'da uzun vadede yüzde 103 yükseliş potansiyel ile 65 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ŞİŞE CAM: Düzcam, cam ambalaj ve cam mamulleri pazarlarında varlığı yanında camın önemli girdilerinden soda külünü de üreten şirket, tek pazara odaklanmış rakiplerinden farklılaşıyor. Şirketin ihracatçı pozisyonu ve kura bağlı satışları; karlılık olarak ön plana çıkıyor. ABD'deki soda faaliyetleri yatırımı şirket hisselerinin cazibesini artırıyor. Dolar bazlı yükselen soda külü fiyatı ve satın alınan Wyoming soda külü varlıkları kapsamında iki katına çıkan hacim sonrasında; 2022 ilk çeyreği itibarıyla şirketin en çok satış geliri sağlayan segmenti kimyasallar oldu. Fiyatların hem sentetik hem de doğal soda külünde dolar bazlı yukarı yönlü seyrini koruyacağını düşünüyoruz. Ayrıca döviz tarafındaki yükselişin de etkisiyle şirketin ikinci çeyrekte güçlü finansallar getireceğini tahmin ediyoruz. 2022 yılı tahminlerimize göre 5x F/K, 4,6x FD/FAVÖK ile işlem gören Şişe Cam; 9,8x F/ K ve 6,3x FD/FAVÖK medyan çarpanlarına göre cazip çarpanlara sahip. Şirket hisselerinde yüzde 30 yükseliş potansiyeliyle 28,00 TL hedef fiyat ön görüyoruz.

BİM: Türkiye perakende sektörünün önemli şirketlerinden olan BİM'in yüksek kalite ve düşük risk profiliyle dalgalı piyasalarda cazip bir yatırım olduğunu düşünüyoruz. Pandemi koşullarına rağmen oldukça iyi bir seyir geçiren şirket, 2022 yılında cirosunda artış bekliyor. Bu yılın bizce ana temasının enflasyon olduğu düşünülürse, enflasyonist ortamda alım gücünün azalmasıyla indirim marketlerine olan ilginin artması da şirketi cazip kılıyor. Ancak daha önce gıda perakende şirketlerine yıl sonunda açılan kartel soruşturması sonrasında, yüksek gıda fiyatlarıyla yeniden gıda perakende şirketlerine soruşturma açılabileceği gündeme geliyor. Olası bu durumun şirket paylarını baskılayacağını düşünüyoruz. Bu çeyrekte ise şirketten güçlü finansal beklentimiz var. Son günlerde konuşulan enflasyon muhasebesine geçiş (Resmi Gazete ile 2023 yılının sonuna ertelendi) gıda perakende şirketlerine olumlu yansıması beklenebilir. Ancak bunun için muhasebeleştirmenin detaylarını daha da incelemek gerekiyor. 1. Çeyrek finansalları ardından ciro beklentisini de yukarı çeken şirket hisselerinde yüzde 11 yükseliş potansiyeli ile 91 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

BİZE ULAŞIN