İstanbul’un Teknoloji Haritası

İstanbul Kalkınma Ajansı öncülüğünde yapılan bir çalışma ile İstanbul’un Teknoloji Haritası çıkarıldı. Araştırma ile kentteki girişimcilik ekosisteminin sağlıklı bir şekilde devam etmesinin sağlanması amaçlanıyor…
19.07.2020 22:42 GÜNCELLEME : 16.03.2021 12:21

ŞULE GÜNER / Covid-19 pandemisi teknolojik ve girişimcilik bakımından Türkiye'ye yeni bir bakış açısı kazandırmakla kalmadı, projelendirmekte çevik davranabilen Türk kurumları ve özel sektörü Türkiye'nin teknolojinin hızlıca uygulanabildiği alanlardaki potansiyelini ortaya çıkarmaya koyuldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışan İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), Eczacıbaşı Topluluğu, Endeavor Türkiye ve Endeavor Global'in araştırma birimi Endeavor Insight ile bir araya gelerek girişimciliğin merkezi İstanbul'un Teknoloji Haritası'nı ortaya çıkardı. Http://istanbultechmap.com sitesinden görülebilecek bu harita, girişimcilik ekosisteminin sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam edebilmesi için Ar-Ge ve diğer start-up desteklerinin birbirinden ayrılarak yeniden düzenlenmesi, teknoparklara ilişkin düzenlemelerin gözden geçirilmesi ve çalışan hisse opsiyonu konusundaki yasal düzenlemelerin ele alınması gibi gerek işin teknik gerekse sermaye kısmıyla ilgili yeni bir yol harita oluşturulması amaçlıyor.

YOL GÖSTERİCİ BİR ÖNERİ

Bu haritadan yola çıkılarak hazırlanan İstanbul Teknoloji Ekosistemi Raporu, İstanbul'da kurulu 865 teknoloji girişimcisinin açık verileri ile 200 teknoloji girişimcisi ve 20 kadar da yatırımcı ve destek kuruluşuyla birebir görüşmeler yapılarak hazırlandı. Çalışma, İstanbul teknoloji girişimciliği ekosisteminin büyümeye devam ettiğini, kentteki girişimci destekleme altyapısının, 2010 yılındaki beş olan destekleyici kurum sayısının, 2019 sonunda 80'nin üzerine çıktığını gösteriyor. Çalışmada girişimcilerin karşılaştığı en büyük sorunlardan birinin de ilgili mevzuatın yetersizliği olduğu belirtiliyor. Görüşme yapılan katılımcıların yüzde 50'den fazlası bunun ciddi veya çok ciddi bir sorun bir olduğunu düşünmekte.

2019 itibariyle İstanbul'da kurulmuş veya genel merkezi İstanbul'da yer alan yaklaşık 865 teknoloji şirketi bulunuyor. Bu şirketler 25 binden fazla çalışana tam zamanlı ve kalıcı istihdam sağlıyor. Öte yandan istihdama katkının çoğu büyük şirketlerden geliyor. Bu istihdamın yüzde 68'i, minimum 50 çalışana sahip 107 yerli teknoloji şirketinden geliyor.

İstanbul Teknoloji Ekosistemi Haritası'nın ekosistemin gelişmeye devam etmesi için sunduğu önerilerse şöyle: Üstün performanslı girişimcilere destek vermeye odaklanılmalı, yeni nesil başarılı girişimciler ekosisteme geri vermeye teşvik edilmeli, yerli yatırımcı faaliyetleri artırılmalı, yetenekleri elde tutmak için devlet ile işbirliği yapılmalı.

NOTUMUZ YÜKSELDİ

Geçtiğimiz haftalarda Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından açıklanan "Türkiye'nin Dijitalleşme Endeksi Raporu" ise, Türkiye'nin dijitalleşme notu 2019'da 5 üzerinden 2.94 iken 2020'de 3.06'ya yükseldiğini göstermişti. Türkiye, endeksin tüm bileşenleri itibariyle geçen seneye kıyasla bir iyileşme göstermiş olsa da uluslararası kıyaslamada dijitalleşmede "ortalama" kategorisinde yer alıyor. Rapor, Türkiye'nin önüne açılan yeni fırsatlardan yararlanabilmesi için dijital dönüşüm konusunda hızla mesafe alması gerektiğini ortaya koyuyor. Bunun için teknolojik hamle paketinin açıklanması çağrısı yapılıyor.

Bu paketin finansal piyasalara olumlu mesaj vermiş olmanın yanı sıra, pandemide zor durumda kalmış olan bazı KOBİ'lerin ve esnafın yardımına koşacağı; ülkenin hızla ayağa kalması için gereken ekonomik, toplumsal adımların atılmasının sağlanacağı ve sağlık sistemindeki dijital donanımla yazılım ayaklarının güçlendirilebileceği belirtiliyor.

20 PROJEYE DESTEK

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Mücadele ve Dayanıklılık Programı konusunda her biri 200 bin-2 milyon TL aralığındaki 20 projeye destek veriyor. İSTKA'nın bu projelere desteği büyük önem taşıyor. Bu projelerden bazıları şöyle:

* Teknopark İstanbul A.Ş. - Girişimcilik Ekosistemi Yenilenme Projesi: Rejenerasyon-20

* İGDAŞ: Şubeye Kadar Zahmet Etme Evde Kal

* Kolektif İnovasyon ve Tasarım Derneği: Covid-in-Residence - Yaratıcı Ortak Üretimin Keşfi

* Özyeğin Üniversitesi: İş Birliği 4.0 Platformu

* Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği: TGSD Covid-19 ile Mücadele Kapsamında Yaşlı Bireylere Maske Üretimi

* Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği: TGSD Covid-19 ile Mücadele Kapsamında Yüksek Risk Grubundaki Bireylere Endüstriyel-Cerrahi Maske Üretimi

* Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği: BIOStartup CoronaSprint

* Türkiye Girişimcilik Vakfı: Gençlerin Evden Sürdürülebilir Eğitim, Sosyal ve Ekonomik Hayatı İçin Gbase Dijital Online Destek Platformu

* Belbim Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.: Yeni Nesil (Çevrimdışı) Karekod ile Temassız Ulaşım

* Koç Üniversitesi Kuluçka ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi: KWORKS Covid-19 Ekspres, Kurum-Girişim İşbirlikleri için Eşleştirme ve Hızlandırma Platformu

* Pavelsis Aviyonik Teknoloji Üretim Tic. A.Ş: Modüler Akıllı Medikal İzleme Sistemi Projesi.

TEST ANALİZİ 30 DAKİKADAN 1 DAKİKAYA DÜŞTÜ

Türk genetik teknoloji şirketi Genomize, her 100 örnek için 30 dakikaya kadar çıkabilen veri analizi süresini yapay zeka kullanarak 1 dakikaya kadar indiren yeni bir yazılım geliştirdi. Sağlık Bakanlığı'na bağlı Covid-19 testlerinin önemli bir kısmından sorumlu olan TÜSEB (Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı) tarafından kullanılmak üzere geliştirilen Covid-19 yazılımı, günlük 40 bin test yapıldığı düşünüldüğünde sağlık personeline aylık yaklaşık 6 bin saat iş saati tasarrufu sağlayacak.

Genomize'nin TÜSEB test merkezlerinin doktorlarıyla birlikte geliştirdiği yapay zeka temelli Covid-19 tespit yazılımı Sağlık Bakanlığı tarafından kullanılmaya başlandı. Yazılım sayesinde hastalığın tespiti hatasız, daha az iş gücüyle ve daha kısa zamanda yapılabilecek.

Genomize'nin kurucusu moleküler biyolog Erşen Kavak, Türkiye'deki sağlık profesyonellerine destek olmak amacıyla ücretsiz olarak geliştirdikleri yazılımı tüm dünya ülkelerinin kullanımına açtıklarını söyledi. Covid-19 virüsüne yakalanan hastaların erken teşhis ve tedavisine destek olmak amacıyla üretilen ve başta Türkiye olmak üzere tüm dünyanın kullanımına ücretsiz olarak sunulan bu yazılıma Covid-19 testi yapan tüm hastaneler Https://covid19.genomize.com adresinden ulaşabiliyor.

TÜRK MÜHENDİSLERİ İK'DA İLKE İMZA ATTI

Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi, hayata geçirdiği EInterview (Elektronik Mülakat ve Online Kodlama Platformu) ile insan kaynakları sektöründe Türkiye'de bir ilke imza attı. Talent-interview.com web sitesi üzerinden hizmet veren platform, yapay zeka desteği ile yazılım geliştiriciler, test uzmanları ve proje yöneticileri gibi nitelikli yazılım profesyonellerinin işe alım süreçlerinde en sağlıklı seçimlerin zamandan tasarruf edilerek yapılabilmesini sağlıyor. Platform, Türkiye'de bu alanda hayata geçirilen ilk SaaS (Hizmet olarak Yazılım) ürünü olma özelliğine sahip. Şirketler, yazılım, donanım veya test ekiplerindeki işe alım sürecinde görüşmek istedikleri adayların teknik sınavlarını ve teknik görüşmelerini, bu platformdan online olarak gerçekleştirebiliyor. Türk mühendislerce geliştirilen platform, teknik kodlama testleri esnasında, adayın olası kural dışı işlemlerini de yine yapay zeka ile tespit edebiliyor.

BİZE ULAŞIN