İlk yeşil halka arz gerçekleşiyor

Yüzde yüz yeşil ve yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik enerjisi üreten, Doğan Holding şirketlerinden Galata Wind Enerji A.Ş.’nin halka açılması için geri sayım başladı.
15.04.2021 15:42 GÜNCELLEME : 27.04.2021 11:46

Yüzde yüz yeşil ve yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik enerjisi üreten, Doğan Holding şirketlerinden Galata Wind Enerji A.Ş.'nin halka açılması için geri sayım başladı. Galata Wind Enerji A.Ş. tarafından düzenlenen basın toplantısında verilen bilgiye göre talep toplama süreci 15 Nisan Perşembe günü başlayacak ve 16 Nisan Cuma mesai bitiminde sona erecek. Borsa İstanbul'da ise 22 Nisan Perşembe günü işlem görmeye başlayacak. Halka arzda, pay başına fiyat 5,06 TL olarak belirlendi. Galata Wind Enerji A.Ş.'ye ait payların yüzde 25'i arz edilecek. Ek satış hakkının kullanılması durumunda ise halka arz oranı yüzde 30'a çıkacak. Galata Wind Enerji A.Ş.'nin halka arzına Garanti BBVA Yatırım liderliğinde 30 üyeden oluşan bir konsorsiyum aracılık ediyor.

Türkiye'nin ilk yeşil halka arzı olacak

'Türkiye'nin ilk yeşil halka arzı' olacak olan Doğan Holding şirketlerinden Galata Wind Enerji A.Ş. yönetimi, halka arz başvurusunun SPK tarafından 8 Nisan 2021'de onaylanmasının ardından süreçle ilgili bilgi vermek amacıyla dijital bir basın toplantısı düzenledi. Gazeteci ve yazar Didem Eryar Ünlü'nün moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıya konuşmacı olarak Doğan Holding CEO'su Çağlar Göğüş, Galata Wind Enerji A.Ş. CEO'su Burak Kuyan, Garanti BBVA'nın Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı ile Finansman ve Sürdürülebilirlik alanlarından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin ve Galata Wind'in halka arzında konsorsiyum liderliğini yapan Garanti BBVA Yatırım Genel Müdürü Utku Ergüder katıldı.

Doğan Holding CEO'su Çağlar Göğüş yenilenebilir enerji şirketlerinin, yakın zamana kadar teknoloji şirketlerinin ekonomide ve piyasalarda oynadığı rolü üstlenerek yatırımcılar için en cazip varlıklar haline geleceğini, bunun da yenilenebilir enerji üreten şirketler için önemli bir avantaj olacağını belirterek şunları söyledi:

"Doğan Holding'in en kârlı şirketlerinin başında geliyor"

"61 yıllık geçmişe sahip Doğan Holding'de halka arzlar kurumsallaşma ve değer yaratma açısından her zaman çok önemli oldu. Geçmişte birincil ve ikincil olarak yapılan 6 halka arzın dışında bugün de Doğan Holding dahil 5 şirketimiz halka açık durumda. Doğan Holding olarak bugün 7 ayrı iş segmentinde faaliyet gösteriyoruz. Elektrik üretim segmenti altında faaliyet gösteren şirketimiz Galata Wind'in konsolide mali tablolarımızda ciro büyüklüğü yaklaşık %3'e denk geliyor. Fakat kârlılık olarak baktığımızda EBITDA'mızın %29'una denk geliyor. Bizim için en değerli, en kârlı ve en çok nakit üreten şirketlerimizin başında geliyor. Bunun yanında sürdürülebilirlik konusu da Doğan Holding'in en öncelikli konularından biri. Galata Wind Enerji A.Ş. de bu önceliğin en önemli yansımalarından. Galata Wind'in portföyü, iş modeli ve verdiği taahütlerle birlikte Türkiye'nin ilk yeşil halka arzını yapıyor olması iş ve ekonomi dünyasında ayrı bir önem taşıyor."

Paris İklim Anlaşması ile bağlantılı olarak AB'nin Yeşil Mutabakat (A European Green Deal) belgesi, ABD'nin Paris İklim Anlaşması'na dönmesi, Çin'in Yeşil Kalkınma Stratejisi ile birlikte sıfır karbonlu bir ekonomiye geçişte küresel bir kararlılık olduğunu belirten Göğüş, trilyonlarca dolarlık varlıkları yöneten şirketlerin artık sıfır karbonlu ekonomiye geçişi hızlandırmak üzere taahhütlerde bulunduğuna dikkat çekti ve "Biz de Doğan Holding olarak 2030 yılında karbon nötr olma hedefini koyduk, tüm şirketlerimizle bu yolda çalışmalarımıza başladık" dedi.

"Öngörülebilir nakit akışı, güçlü sermaye yapısı"

Galata Wind Enerji A.Ş.'nin halka arz yolculuğu hakkında bilgi veren Galata Wind Enerji CEO'su Burak Kuyan da "Sonsuz kaynaklarla yenilenebilir enerji üreterek ülkemizin dışa bağımlılığının azaltılmasına, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın 2019-2023 dönemi için 'Daha Fazla Yerli Daha Fazla Yenilenebilir' mottosuyla belirlediği stratejisine de katkıda bulunuyoruz" dedi. Galata Wind Enerj'nin dünyadaki ve Türkiye'deki enerji dönüşümünün ve genel anlamda sürdürülebilirliğin bir ortağı olduğunu ifade eden Kuyan, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin en önemli ve saygın gruplarından biri olan, Doğan Holding'in iştiraki olan Galata Wind Enerji A.Ş.'nin sürdürülebilir ve çevre dostu elektrik üretim portföyü, öngörülebilir nakit akış ve maliyetleri, operasyonel verimliliği, güçlü sermaye yapısı, büyüme potansiyeli ve Türkiye elektrik sektöründeki elverişli unsurların yatırımcılar açısından önemli kriterler olduğunu düşünüyoruz. Düşük borçluluğumuz, güçlü sermaye yapımızla halka arzımızın başta ESG odaklı sorumlu yatırımcılar olmak üzere büyük ilgi göreceğine inanıyoruz. Galata Wind Enerji A.Ş., halka açık enerji şirketleri arasında, 2020 yılında %34,92 olarak gerçekleşen Net Borç/Toplam Aktif oranı ile en düşük borçluluklardan birine sahip bir şirket olacak. Şirketimizin genel kredi sözleşmeleri kapsamında bankalar nezdinde 1,27 milyar TL'lik kredi limiti bulunuyor. Borçluluk konusunu çok ciddi yönetiyoruz, 2020 yılında 10 milyon, 2021 yılında da 100 milyon TL temettü ödedik. Şirketimizin yatırımlarla ve teknolojik iyileştirmelerle artan performansının temettü dağıtımını da destekleyen bir unsur olduğunu vurgulamak isterim. Halka arz ile birlikte daha şeffaf bir yapı ile kurumsal yapımızı daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu dönüşüme daha fazla paydaşı ortak edebilmek amacı ile "Türkiye'nin ilk yeşil halka arzını" gerçekleştirebilecek olmaktan mutluluk duyuyoruz."

BİZE ULAŞIN