Tahin pekmez Beverly Hills yolcusu

Çelikler Gıda; Hermes tabaklar, Baccarat bardaklar, kitap koleksiyonu ve dekoruyla dikkat çeken lüks bir tahin butiği açtı. İstanbul Fişekhane’deki ‘The Levant’ın ikinci şubesi, 2022’de Beverly Hills’te açılacak. Hedef, tahini dünyaya tanıtmak.
02.12.2021 13:53 GÜNCELLEME : 02.12.2021 13:55

İDİL TARAKLI Helva, tahin, susam üreticisi Çelikler Gıda; Hermes tabaklar, Baccarat bardaklar, kitap koleksiyonu ve dekoruyla dikkat çeken lüks bir tahin butiği açtı. İstanbul Fişekhane'deki 'The Levant'ın ikinci şubesi, 2022'de Beverly Hills'te açılacak. Hedef, tahini dünyaya tanıtmak.

Kilis'in Mercidabık (meydan muhaberesinin yapıldığı yer) Köyü'nde doğan 75 yaşındaki Mustafa Çelik, 1959 yılında çalışma hayatına zahirecilik ile başlamış. O yıllarda buğday, arpa, mercimek, nohut ve susam alıp satmış. 1986 yılında ise Kilis'ten Gaziantep'e taşınan Çelik; 1987'de Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde hammaddesi susam olduğu için ilk fabrikasını helva üretimi üzerine kurmuş. İki kız, dört erkek olmak üzere altı çocuk babası olan Mustafa Çelik; dört oğlu ile 20 dönümlük alanda başlayan üretimini, zaman içinde 70 dönüme taşıyarak günlük yaklaşık 100 ton kapasiteyle dünyanın en büyük tahin üreticileri arasına girmeyi başarmış. Mustafa Çelik, bugün Türkiye'nin de en büyük susam ticaretini yapan Çelikler Gıda ve Tunas'ın sahibi. Çelikler Gıda'nın iştiraki Tunas ise Türkiye'nin en büyük kapasitesi ile helva, reçel, tahin ve susam üretimi yapıyor. Mustafa Çelik, aynı zamanda müteahhitlik de yapıyor. Kilis'in de ilk oto kantarının da sahibi.

Halen dört oğlu ile aktif olarak çalışan Mustafa Çelik'in en küçük oğlu Çelikler Gıda'nın Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Çelik ile Çelikler Gıda, Tunas ve ailenin yurtdışı gıda ihracatı ile gelecek hedeflerini konuştuk. Ve tabii "En büyük hayalimdi" dediği, dünyanın ilk tahin butiği olma özelliğini taşıyan İstanbul Kazlıçeşme'de tarihi Fişekhane binasında geçtiğimiz günlerde açılan 'The Levant', sohbetimizin en önemli gündem maddesi oldu.

Siz ikinci kuşaksınız, üçüncü kuşak da göreve başladı mı?

Çelikler Gıda'nın Yönetim Kurulu Başkanı babamız Mustafa Çelik. Biz ise dört kardeşiz. En büyük ağabeyimiz Veli Çelik susam ticaretini yönetiyor, onun küçüğü Arif Çelik finansmandan, Mehmet Ali Çelik üretimden, en küçük çocuk olan ben ise satış pazarlama ile dış ticaretten sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyorum. Üniversiteden eğitimini tamamlayan şirketimizde göreve başlıyor. Şimdilik bu kapsamda üçüncü kuşaktan üç kişi çalışıyor.

Hüseyin Çelik (ortada)

Bir aile anayasanız var mı?

Bizde ana yasa değil baba yasası var. Öyle yazılı kurallar bizde çok geçerli değil. Çok şükür babamız hala işin başında ve dimdik ayakta. O ne derse ona tabiyiz.

Çelikler Gıda hakkında bilgi verebilir misiniz?

Çelikler Gıda olarak 70 bin metrekarelik tesislerimizde susamları işleyerek tahine dönüştürüp ayrıca helva üretiyoruz. Günlük yaklaşık 250 ton helva, tahin, susam ve reçel üretim kapasitesine sahibiz. Türkiye operasyonumuzda halen 300 kişi çalışıyor. Şirketimizin gıda üzerine biri susam, diğeri de helva, reçel diye tabir edilen tahin, pekmez ve krema grubuna yönelik iki fabrikası var. 2023 yılına kadar tamamlanmak üzere gıda üzerine yeni bir yatırım daha planlıyoruz. Yıllık 25 milyon dolar ihracatımız var. Aşağı yukarı 25 yıldır da A101, Şok ve BİM'in en büyük tedarikçisiyiz. ABD, Singapur, Brezilya (pazar lideriyiz), Paraguay, Yeni Zelanda gibi çok değişik ülkeler ve Avrupa'da 70 ülkeye ihracat yapıyoruz. Çok yakında Wallmart'a da mal vermeye başlayacağız. Yeni yatırımlarla pazarlardaki varlığımızı artırmayı planlıyoruz.

Tunas'ın belli başlı üretim kalemleri neler?

Tahin, pekmez, susam, krem tahin helvası krelva, kakaolu fındık kreması marvella, reçel (çilek, kayısı, vişne, ahududu, böğürtlen, portakal, erik, gül, ayva, incir ) ve süzme çiçek balı üretimi yapıyor.

Sizin yurtdışında da bir şirketiniz var, değil mi?

Evet, 2011 yıllında Yalım Ailesi ile beraber kurduğumuz Çelikler Gıda'nın iştiraki Turkana Food isminde ABD'nin en büyük etnik gıda dağıtımını yapan bir şirketimiz daha var. Restoranlara hizmet veriyoruz. ABD'nin bütün eyaletlerine New Jersey ve Los Angeles'ta bulunan iki merkezimizden gıda dağıtım işi yapıyoruz. Bu şirketimizde de yaklaşık 100 kişi çalışıyor. Bayilikler arasında Pınar, Eti, Tukaş, Bahçıvan, Tek Süt, Tuenas, Meray Kuruyemiş, Gazi Peynirci ve Al Rifai Kuruyemiş bunların belli başlıları. Bu şirketlerin distribütörlüğünü yapıyoruz. Önümüzdeki 3 yıl içinde de depo sayımızı 5'e çıkarmak için Florida, Şikago ve Teksas bölgesine depo kuracağız. Ayrıca ABD'li bir ortak ile de Pasa Food isminde bir iştirakimiz daha var. Başta tahin, baharatlar, nohut, yağ ve konserve gibi ürünleri restoranlara tedarik ediyoruz.

Tarihi Fişekhane'de açtığınız 'The Levant' ile hedef neydi?

Burası dünyanın ilk tahin butiği. Bu benim hayalimdi. Tahine farklı bir bakış açısı getirmek istedik. Tahinin ekürisi hep pekmezdir. Nitekim bizim gün pekmezi (üzümler sıkılarak güneş altında kurutularak yapılıyor) gibi çok özel pekmez üretimimiz de var. Ancak biz özellikle tahin - pekmez mottosunu yıkmak istiyoruz. Tahin sadece pekmezle anılmamalı. Çünkü tahin nötr bir ürün. Hem tatlı, hem tuzlu, hem acı, hem ekşi, hem de içeceklerle dahi kullanılabilecek kadar doğal bir ürün. Tahinle; tahinli baklava, börek, çörek, tatlı, tuzlu birçok şey yapabiliyoruz. Amacımız tahinin mevcut durumunu alıp daha yukarılara getirmekti. Onun için çok lüks bir konsept kurduk. Tahin bu coğrafyanın ürünü. En iyisi de Antalya Manavgat'ta yetişiyor. Amacımız tahini dünyaya Türk menşei olarak tanıtmak.

Levant'ta sadece tahin mi satılacak?

Bizim ürünlerimizin hepsinde az bir miktarda da olsa tahin var. Ancak buradan sadece tahin alınmayacak. Sabahları kendi formüllerimizle hazırladığımız tahinli özel simit eşliğinde hafif bir kahvaltı, öğlen üzeri havyarlı humus, kahvenin yanında tamamı tahinli çikolatalar ve pastalar belli başlı alternatiflerimiz arasında yer alıyor. Pekmez, katkısız reçel, bademli çir (kayısı) reçeli, tahinli çikolatalar, tahinli kremhelva, tahinli antep fıstıklı tartolet, tahinli hurmalı pasta, tahin kremalı ispahan, tahinli çikolata, tahinli kurabiye, tahinli lotus bisküvili magnolia, tahinli muffin ve susam, bunlardan sadece birkaçı.

Levant'ın yeni şubeleri olacak mı?

2022'de ikinci şubemizi Beverly Hills'de, 3 şubemiz ise Nişantaşı'nda olacak. Bunları Dubai, Doha, Londra, Amsterdam ve Brüksel izleyecek.

BİZE ULAŞIN