“Gençlerin iş hayatına başlamada en büyük sıkıntısı; başlamak”

Şirketlerin staj programlarını, kariyer aktivitelerini ve mülakat dönemlerini takip etmeye ve çeşitli etkinliklerde yöneticilerle tanışmaya olanak sağlayan 100sClub’ın Kurucu Ortağı Burcu Erol, “Türkiye’de gençlerin iş hayatına başlama noktasında en büyük sıkıntısı, başlamak…” diyor.
28.06.2022 13:17 GÜNCELLEME : 28.06.2022 13:25

PARA RÖPORTAJ/ ÜRÜN DİRİER Türkiye'de genç istihdamını destekleyen 100 holding ve şirket ile iş arayan gençleri buluşturan mobil platform 100sClub, en son geçtiğimiz ay düzenlediği etkinlikle 5 binden fazla gence ulaştı. Önümüzdeki bir yıl içinde hedef 1 milyon gence ulaşmış olmak. Şirketlerin staj programlarını, kariyer aktivitelerini ve mülakat dönemlerini takip etmeye ve çeşitli etkinliklerde yöneticilerle tanışmaya olanak sağlayan 100sClub'ın Kurucu Ortağı Burcu Erol ile, Türkiye'de genç istihdamı sorunlarını konuştuk. 23 sektörden 100 firmayı gençlerle buluşturan Erol, "Türkiye'de gençlerin iş hayatına başlama noktasında en büyük sıkıntısı, başlamak…" diyor.

100sClub ne zaman ve ne niyetle kuruldu?

BM'in (Birleşmiş Milletler) ve JCI'in (Junior Chamber International) 2016 yılındaki sosyal girişimcilik yarışması için ürettiğim bu fikir dönemin şartları ile ertelenmek zorunda kalmıştı. Ancak pandemi ile ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar 100sClub'ın hayata geçmesini hızlandırdı. Bu sayede Alper Çakıroğlu ile genç istihdamını desteklemek için 100sClub'ı yaklaşık bir yıl önce hayata geçirdik. Önce 189 üniversitenin kampüs temsilcilerinden en çok çalışmak istedikleri firmaları öğrendik. Ardından bu firmaların genç istihdamını destekleyip desteklemediğine baktık. Sonrasında da 23 sektörden 100 firmayı platformumuza davet ettik.

100sClub'ın içeriğinden, neler yaptığınızdan bahseder misiniz?

Genç istihdamını desteklemek amacıyla gençlik projelerine sahip 100 firmanın bir araya geldiği bir platformuz. Uygulamamız üzerinden genç istihdamına, gençlerin gelişimine ve onların kariyer fırsatlarını yakalamalarına destek oluyoruz.

Mobil uygulamanız gençlere ne tür imkanlar sunuyor?

Mobil uygulama olarak hizmet sunan platformumuz hem gençlerin hem de işverenlerin hayatını kolaylaştırıyor. Uygulama üzerinden gençler tek tıkla anında kariyer ve gelişim fırsatlarına erişebiliyor. İşverenler de uygulama üzerinden hem kendilerini gençlere anlatabiliyor hem de onlara rahatlıkla ulaşabiliyor. Uygulamamıza üye olan genç yeteneklere 100sClub üyesi firmaların özel staj, iş fırsatları, kariyer gelişimi ve eğitim fırsatlarını tanıtıyoruz. Ayrıca işveren markalar, genç yeteneklere kendilerini tanıtmak ve onlarla etkileşime girmek için birçok fırsata sahip oluyorlar. Örneğin Mayıs ayında düzenlediğimiz online ve offline etkinlikler ile üye işveren firmalarımız 5500 gence ulaştı.

100sClub Zirvesi'ne ise 51 firmadan 52 konuşmacı katıldı. Bu sayede Türkiye'nin genç istihdamını destekleyen firmaların genç profesyonelleri Türkiye'nin en uzun ve en kapsamlı gençlik kariyer zirvesinde genç yeteneklerle buluştu. 5500'den fazla öğrenciye ulaşılan ve beş gün süren etkinliğimiz kapsamında firmaların genç profesyonelleri kendi kariyer hikâyelerini ve deneyimlerini gençlerle paylaştılar. Aynı zamanda 100sClub üyesi gençler firmaların sunduğu iş/staj programlarını ve gençlik programlarını detaylıca tanıma fırsatı buldular.

Diğer taraftan 100sClub Liderler Kampına 15 farklı şehirden 20 farklı üniversiteden 30 Kampüs Lideri katıldı. Düzenlediğimiz kampta girişimcilik, metaverse, proje yönetimi konularında eğitim alan kampüs liderleri, girişimcilik projelerini tasarlayıp eğitmenlere sundular ve kazanan ekiplere mentörlük desteği sağladık.

Bu alanda uzman bir profesyonel olarak, sizce Türkiye'de gençlerin iş hayatına başlama noktasında en büyük sıkıntısı nedir?

Başlamak... Bir yerden başlayınca gerisi geliyor. Kapı kapıyı, fırsat fırsatı aralıyor. Ancak başlamak için karar vermek lazım. O yolun bir kısa haritasını çizmek gerekiyor. Gençler kendilerine önce şunu sormalı: "Ben ne yapmalıyım?" sonra "Bunu yapmak için nereden başlamalıyım?" bu iki soruyu yanıtlayınca gerisi çorap söküğü gibi geliyor. Dolayısıyla başlamak için karar verip, aksiyon alıp, çalışmak gerekiyor.

Gençler iş bulamazken firmalar da çoğu zaman aradığı personeli bulamıyor. Ülkemizde böyle bir kısırdöngü mevcut. Bunun nedeni nedir?

100sClub Türkiye'de genç yeteneklerin profesyonel yaşama geçişte şirketlere ulaşırken yaşadıkları zorlukları yakından görme fırsatı verdi bana. Bir de şirketlerin de talep ettikleri niteliklere sahip gençlere ulaşamadıklarını gösterdi. Yani bu çift taraflı bir problem aslında. 100sClub'ı en çok da bu sebeple başlattık.

Genç-şirket temasının en yakın olduğu, şirketlerin kendi kurum kültürlerine uygun genç profesyonellere daha kolay ulaşabilmeleri ve aynı zamanda genç yeteneklerin de şirketleri daha objektif tanıyabilmesi için. Her hafta farklı şirketleri konuk ettiğimiz düzenli etkinliklerimiz var. Burada ağırlıklı olarak şirketlerin genç profesyonellerini ağırlıyoruz. Bunun sebebi şirketlerini gençler, gençlere anlatsın. Ayrıca Next Step Talks etkinlik serimizde bugüne kadar 30'dan fazla şirketin genç profesyonelini konuk ettik. Binlerce gence farklı şirketleri tanıttık. Burada yine temel amacımız şirketlerle-gençleri daha yakından buluşturma misyonumuza hizmet ediyoruz.

Değişen iş hayatı gençlerin talep ve beklentilerini de etkiledi. Pandemiyle birlikte gençler sanal dünyada daha fazla yer almaya başladı. Kariyer ve gelişim fırsatlarını sanal ortamda daha fazla takip etmeyi tercih ettiler. 3İK'nın Kasım 2021'deki araştırmasında da gördük ki gençlerin yüzde 30'u staj/MT programlarını sosyal medyada takip ediyor. Yüzde 26'sı şirketleri LinkedIn'den araştırıyor. Yüzde 27'si kariyer sitesi ve sayfalarında aktif. Dolayısıyla şirketler için gençlerle dijitalde temas halinde olmak önemli.

Yetenek açığını kapatmak için neler yapılabilir?

Önceden bilgi odaklı bir yaklaşım vardı. Mezun olan gençlerde okul/bölüm kıstası çok önemliydi. Şimdi bu çok esnedi. Deneyime baktığımız, değişime ayak uyduran, stres yönetme becerisi kuvvetli ve dijital okur yazarlık becerileri yüksek gençleri daha çok tercih eder duruma geldik. Dolayısıyla gençler kesinlikle üniversite okurken çok sosyal olsunlar, okul kulüplerinde aktif görev alsınlar. Takım çalışması, liderlik, sorumluluk alma ve sürdürülebilir disiplini bu alanlarda öğrenebileceklerine inanıyorum. Toplumsal fayda yaratmak adına kendilerine en uygun STK'larda aktif görev alsınlar, dünyada hepimize düşen çok ciddi sorumluluklar var. Elini taşın altına koyan, inisiyatif ve sorumluluk alan gençler olsunlar.

Diğer taraftan ülkemize uygun yetkinlik & beceriler belirlenmeli ve bunları kazandıracak sektör eğitimleri açılmalı. Firmalar öncelikle kendi ihtiyaçlarına uygun adayları sadece deneyimli adaylar üzerinden değil yetiştirecekleri adaylar üzerinden de kazanmalı. Bunun uzun vadeli ama değerli bir yatırım olduğunu düşünüyorum.

Bir kısım yeteneğin yurtdışında yaşamayı tercih etmesi sizce sektörleri uzun vadede nasıl etkiler?

Yurtdışı deneyimi önemli, ben buna kayıp gözü ile bakmıyorum tam tersi çok önemli bir kazanç. Biz dil eğitimini yaygınlaştırarak bu açığı zaten kapatabiliriz. Sadece dil öğrenimi değil pratik yapacakları alanları da açmak gerekiyor. Bakınız Macaristan hükümeti yaptığı çalışmada Avrupa'nın İngilizce bilen yazılımcı açığını araştırdı ve eğitim sisteminde İngilizce eğitimi zorunlu hale getirerek sadece 4 yıl içinde Avrupa'nın en önemli yetenek merkezlerinden biri oldu. Türk gençliği eğer uygun imkanlar verilirse bunları fazlasıyla değerlendirecektir.

Biraz da kendi özgeçmişinizden bahseder misiniz?

Uludağ Üniversitesi Fen fakültesinden mezun olduktan sonra profesyonel yaşamıma insan kaynakları alanında başladım. 2002 – 2010 yılları arasında farklı şirketlerde İK'nın çeşitli pozisyonlarında görev aldım. 2010 yılında ise kendi İK ve Danışmanlık şirketim olan Kariyer Enerjim'i kurdum. 2020 yılından bu yana ABD merkezli Uzaktan Çalışma Enstitüsü'nün (IRW) Başkan Yardımcılığını üstleniyorum. Son olarak da ortağım Alper Çakıroğlu ile 100sClub'ı kurduk. Tüm bunlara ek olarak, STK'lar içinde de birçok gençlik projesinde görev alıyorum. Örnek verecek olursam: JCI Türkiye'de uluslararası ve ulusal gençlik projeleri yönettim.

Ortağım Alper Çakıroğlu da İstanbul Üniversitesi Mühendislik fakültesini mezunu. Üniversitede okuduğu dönemde öğrenci kulüpleri içinde yer almış ve birçok gençlik projesi hayata geçirmiş. Mezun olduktan sonra da 3İK'yı kurarak gençlik organizasyonlarına imza atmaya başlamış. Bizim yollarımız da gençlik projeleri yaparken kesişti.

BİZE ULAŞIN