Akmerkez'in terasında kentsel tarım denemesi

Tüketimin merkezinde üretimi destekleyen Terasta Tarım Projesi, toprağa dokunmak isteyen herkesi Akmerkez terasa bekliyor.
12.07.2021 11:11 GÜNCELLEME : 12.07.2021 11:11

Doğal gıda üretimi ve sürdürülebilir tarımın önemi her geçen gün artıyor. Artan nüfusu beslemek için uygulanan endüstriyel tarım yöntemleri, tarım arazilerinin azalması, gıda üretiminde kullanılan ilaç ve zehirler tüketici olarak bizleri yediğimiz ürünlerle ilgili daha titiz bir sorgulamaya itiyor. Pandemi öncesinde de var olan bu sorgu salgınla ve salgının getirdiği koşullarla birlikte sağlıklı, doğal, yerel ve etik gıdanın önemiyle ilgili bizi daha bilinçli hale getirdi.

Akmerkez'in terasında 4 yılı aşkın süredir faaliyette olan Terasta Tarım Projesi tam da bu noktada sürdürülebilir, doğal bir hayatın ve şehrin ortasında kendi sebze-meyvemizi yetiştirmenin mümkün olduğunu gösteriyor. Ek Biç Ye İç iş birliği ile yürütülen projede, 2020 yılının haziran ayından bu yana süren gönüllü programı kapsamında her yaştan katılımcıya ile gönüllü katılımcılara kentsel tarımı deneyimleme fırsatı sunuluyor. Tüketimin merkezinde üretimi destekleyen proje, alanında bir ilk olma özelliği de taşıyor.

Doğal ve sürdürülebilirlik ilkesi öğretiliyor

2017 yılında Akmerkez'in 750 metrekarelik alanında kurulan Terasta Tarım Projesi sürdürülebilir tarımı ve doğayla bir uyum içinde hareket etmek üzerine kurulan permakültür prensplerini destekliyor. Proje, yapılan uygulamalar, denenen metodlar, atölyeler ve gönüllülük imkânı ile kendi bahçesini ekip biçmek isteyen herkes için bir örnek model oluşturuyor. Aynı zamanda sürdürülebilirliğin de desteklendiği alanda; kaynakların verimli kullanımı amaçlanıyor yağmur suları depolanarak kent bahçesinin tamamı bu su sayede sulanıyor. Yine Akmerkez restoran ve kafelerinden toplanan gıda atıkları organik sebze atıkları kompost yöntemiyle toprak için faydalı bitkisel gübreye dönüştürülerek sürdürülebilir bir döngü yaratılıyor. Alanda yetiştirilen bitkiler ve onların çektiği arılar, kuşlar, yararlı böcek ve canlılarıyla biyoçeşitliliği artırmak hedefleniyor. Aynı zamanda serada kışın da üretime devam ediliyor. Şehrin ortasında ilaçsız, doğal ve sürdürülebilir tarım ilkelerini deneyimlemek ve toprağa dokunmak isteyen herkes info@ekbicyeic.com adresine e-mail atarak gönüllü programına dahil olmak istediklerini belirtebilir ve Ek Biç Ye İç permakültür uzmanları ile Akmerkez Üçgen Teras'ta buluşabilir.

BİZE ULAŞIN