15 bin dolarlık trend: Kaybolmak!

Turizmde yeni trend dünyanın bir ucundaki ormanda, çölde ya da bozkırlarda bir başınıza bırakılmak. Üstelik teknolojik aletlerinize de el konuyor. Bunun içinse en az 15 bin doları gözden çıkarmanız gerekiyor...
07.12.2021 13:35 GÜNCELLEME : 07.12.2021 13:35

BURCU ALDİNÇ Turizmde yeni trend dünyanın bir ucundaki ormanda, çölde ya da bozkırlarda bir başınıza bırakılmak. Üstelik teknolojik aletlerinize de el konuyor. Bunun içinse en az 15 bin doları gözden çıkarmanız gerekiyor...

Kaybolmak için bir turizm şirketine yüzbinlerce lira öder misiniz? Siz ödemesiniz belki ama bunun talipleri çok. Görünen o ki dünyada lüks tatilin yeni tanımı kaybolmak...

Müşterilerine kişiye özel macera dolu paketler hazırlayan seyahat firması Black Tomato'nun son gözdesi ise Get Lost (Kaybol) turları... Black Tomato zorluk karşısında yılmayan gezginler için başlatmış bu programı. Köklerine inmek, yaşamdan, teknolojiden ayrı vakit geçirmek isteyenler için tasarlanmış. Ama dijital detoks ya da sağlıklı yaşam deneyiminin çok daha ötesinde bir durum. Sanki zamanda geri gidiyorsunuz ve size yardımcı olacak Google map gibi uygulamalardan da mahrumsunuz. Üstelik geceyi ıssız topraklarda bir başınıza geçiriyorsunuz.

Öncelikle tur programının oldukça maliyetli olduğunu belirtelim. Bir kişi için paket en az 15 bin dolardan başlıyor. Üstelik nereye gideceğinizi yolculuktan sadece iki gün önce öğreniyorsunuz. Moğol bozkırlarına da gidebilirsiniz, kendinizi bir anda Kosta Rika ormanlarında da bulabilirsiniz. Namibya ya da Fas çöllerinde de maceraya başlayabilirsiniz. Ama nereye gideceğinizi önceden seçme şansınız yok.

ÖZEL EĞİTİMLER VERİLİYOR

Şirket en az altı ay içerisinde programı tamamlıyor. İki hafta kala da yolculuğa çıkacak kişiye yanında götürmesi gerekenler listesini yolluyor. 'Su geçirmez ceket, fener, yazlık kıyafetler, güneş koruyucusu al' gibi bir talimat listesi geliyor. Yolculuğa çıkmadan vahşi doğada geçirilecek zamana hazırlamak için özel eğitimler de veriliyor. Örneğin kamp kurmak, ateş yakmak ya da pusula kullanmayı öğrenmek gibi.

YENİ EVLİLER DE İLGİ GÖSTERİYOR

Gideceğiniz ülkeye vardığınızda ilk gün otelde konaklıyorsunuz ve yine bir eğitimden geçip, bırakılacağınız bölge hakkında bilgi ediniyorsunuz. Ertesi gün ise deyim yerindeyse hiçbir şeyin olmadığı bir yerde yalnız başınıza bırakılıyorsunuz. Cep telefonunuz alınıyor ve acil durumda basmanız için bir özel kumanda veriliyor. Eski usul haritalarda gitmeniz gereken yerler işaretlenip size veriliyor. Programın kaç gün süreceğine önceden karar veriyorsunuz. Ama dilerseniz acil durum butonuna basıp turu erken sonlandırabilirsiniz. Fakat Black Tomato seyahat uzmanları bugüne dek erken bitirmek isteyen biriyle karşılaşmadıklarını belirtiyor. Zaten seyahate çıkmadan önce hedeflerinizi, ne hissetmek istediğinizi ve neden kaybolmak istediğinizi seyahat uzmanıyla konuşup her şeye ona göre karar veriyorsunuz. Bu arada tüm süreç boyunca uzaktan da olsa turizm firmasının yetkilileri tarafından gözlemleniyorsunuz.

Başlarda teknoloji firmalarında üst düzey yönetici olarak çalışan kimselerin ve maceraperestlerin ilgi gösterdiği bu turlara, artık yeni evli çiftler ve hatta ev kadınları da katılıyormuş.

BİZE ULAŞIN