"Her gün 1 milyar dolar çöp oluyor"

Dünyada iş yazılımlarında her gün 1 milyar dolar çöpe atılıyor. Workcube Türkiye Yöneticisi Olgar Ataseven, dünya pazarında iş yazılımına ödenen rakamın her sene yaklaşık 400 milyar doları bulduğunu belirtiyor.
27.07.2021 12:20 GÜNCELLEME : 27.07.2021 12:21

Workcube Türkiye Yöneticisi Olgar Ataseven, dünya pazarında iş yazılımına ödenen rakamın her sene yaklaşık 400 milyar dolar olduğunu ve her gün 1 milyar doların çöpe gittiğini ifade etti. Hızla dijitalleşen dünyada işletmelerin önce ihtiyaçlarını belirlemesi gerektiğinin altını çizen Workcube Türkiye Yöneticisi Olgar Ataseven, "İşletmeler şöyle düşünmeli; bir ihtiyacınız var ama bu ihtiyacınız size dışarıdan zerk edilen ya da öğretilen bir ihtiyaç mı yoksa gerçekten şirketinizin rekabet gücünü artırabilecek bir ihtiyaç mı? O yüzden şirketler dijitalleşmeyi teknoloji satın almak olarak görmemeye başladığı an hayat değişecek ve boşu boşuna para harcamamış olacaklar. Bu sektörde dünya paralar maalesef atılıyor. Burada çok ciddi sorumluluk almamız gerekiyor. Dünya pazarında iş yazılımına ödenen rakam her sene yaklaşık 400 milyar dolar. Bu pazar sadece yazılım değil, bu yazılımı aldığında müşteri iki katı kadar da bir uygulama, uyarlama, geliştirme ve genel danışmanlığı da almak zorunda kalıyor. Bu da yaklaşık 650 milyar dolar demek. 1 trilyonu aşkın bir pazardan bahsediyoruz. Dünyada her 10 projenin 5 adedine yakını da başarısız oluyor. Yani her sabah dünyada 1 milyar dolar çöpe atılıyor ve kimse farkında değil" dedi. Ataseven "Dijitalleşmeyi birçok şirket sahibi ya da genel müdür bir teknoloji satın alımı olarak algılıyor. Dijitalleşme bir strateji. Yani teknoloji satın almak esasında şirketi dönüştürmüyor. Tırtılın kelebeğe dönüşmesi esasında şirketin analogdan dijitale dönüşmesi" şeklinde konuştu.

Her şirketin dijitalleşme modeli aynı olamaz

Her şirketin attığı adımın diğer şirket için doğru olmayacağını belirten Ataseven şunları aktardı: "Bir şirket yapıyormuş ben de yapıyorum diye iş yapmak her işletmeye uymayabilir, onun iş yaptığı bu model size uymayabilir. Bir de şirketlerin bütünlük içinde parça parça aldığı her şey bir süre sonra şirketlerdeki çalışanlara dijitalleşmenin getirdiği kolaylığın tam tersine inanılmaz bir bezginlik getiriyor. Bazı şirketler 17-18 tane değişik yazılım kullanıyor. İşletmenin her yeni aldığı yazılım ve donanım da çalışanlar da yeni bir şey mi geldi şimdi öğrenmemiz gerekli düşüncesi oluşuyor ve direnç başlıyor. Dijitalleşme kültürel olarak benimsenip rahatlıkla akması gereken bir iş iken direnç gösterilen bir noktaya geliyor."

İşletmelerin uçtan uca bütünsel bir çözüme ihtiyacı olduğunu belirten Ataseven, "İşletmeler bizim gibi bütüncül bir sistemi ele aldıklarında her şey elinin altında. Pandemi bize çok şey anlattı; her an mobil çalışabilmeliyiz. Bir yöneticinin her an her olduğu yerde onay verebilmesi gerekir. En temel nokta strateji. O stratejiyi kurduktan sonra zaten artık 2- 3 tane şeyden kaçamazsınız. Webde olmak ve webin üzerinde şirketinizi yönetmek zorundasınız. Dijital bir yön katmak zorundasınız" dedi.

Verilerin kaynakçaları:

Dünya İş Yazılımları Pazarı Büyüklüğü:
https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/business-software-services-market

Danışmanlık Pazarı Büyüklüğü
https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/software-consulting-market

İş ve ERP Yazılımları Başarısızlık Oranları
https://www.erpfocus.com/ten-erp-failure-statistics.html

BİZE ULAŞIN