Elektrik faturasına hangi cihaz kaç TL yansıyor?

Evde sadece buzdolabı, televizyon, bilgisayar, ocaklı fırın, kombi, çamaşır ve bulaşık makinesi çalıştırılması aylık fatura tutarına minimum 234 TL olarak yansıyor. Peki hangi cihaz faturaya kaç TL olarak yansıyor?
18.10.2021 14:15 GÜNCELLEME : 18.10.2021 14:17

Siz evde olmasanız bile eviniz elektrik kullanmaya devam ediyor. Her ay üzerine derin tartışmalar yapılan elektrik faturanızı, evinizdeki hangi elektronik eşyaların kabarttığını merak ediyor musunuz? Elektrik tedarikçileri karşılaştırma ve değiştirme sitesi encazip.com, evde sürekli elektrik tüketen ve en sık kullanılan ev aletlerinin elektrik tüketim miktarlarını araştırdı. Evde sadece buzdolabı, televizyon, bilgisayar, ocaklı fırın, kombi, çamaşır ve bulaşık makinesi çalıştırılması aylık fatura tutarına minimum 234 TL olarak yansıyor.

Elektrik faturaları her ay evlerde gündem maddesi haline geliyor. Faturalar sonrası "Bu ay hiçbir şey yapmadık bu fatura neden böyle?" sorusu tartışılıyor. Elektrik tedarikçileri karşılaştırma ve değiştirme sitesi encazip.com, evde hiçbir şey yapmasınız bile elektrik tüketen elektrikli ev aletlerinin faturaya etkisini araştırdı. Ortalama hesaplama ile klima kullanılmayan bir evde, sadece buzdolabı, televizyon, dizüstü bilgisayar, ocaklı fırın, kombi, çamaşır ve bulaşık makinesi çalıştırılması, aylık fatura tutarına minimum 234 TL olarak yansıyor. Yani siz ekstra elektrik tüketecek hiçbir şey yapmasanız bile evdeki elektronik aletler, çalışmaya devam ediyor. encazip.com'un analizine göre, evlerde kullanılan elektronik eşyaların bir ayda harcadığı elektrik miktarı ve faturaya yansıyan ortalama tutarları şöyle:

Faturaların sadece yüzde 20'si vergi

Elektrik faturalarında tüketicilerin ödedikleri bedellerin yüzde 80'i direkt olarak enerji tedariki ve dağıtımı için ödeniyor. Ev elektrik faturalarının yüzde 52'si direkt olarak elektrik enerjisi tedariki için ödenirken yüzde 29'u ise elektrik dağıtımı için ödeniyor. Bu iki bedel, enerjinin tüketimi ile ilgili olarak faturalarda direkt olarak ödenen bedeller. Elektrik faturalarının yüzde 15'i KDV, yüzde 1'i TRT payı, yüzde 0,35'i enerji fonu ve yüzde 2,5'i elektrik tüketim vergisi ve böylece elektrik toplam fatura tutarının yalnızca yüzde 20'si vergiler için ödeniyor.

Her evin olmazsa olmazı buzdolabı

Buzdolabı her evin olmazsa olmaz beyaz eşyalarından. Çalışabilmesi için fişinin sürekli takılı olması gerekiyor. Buzdolabının her ay faturaya yansıması ise sınıfına göre farklılık gösterebiliyor. D enerji verimliliği sınıfında bir buzdolabı ayda ortalama 20 kWh elektrik tüketiyor ve faturaya yansıması 18 TL tutarında oluyor.

Bilgisayarın faturadaki karşılığı 88 TL

Pandemiyle birlikte uzaktan eğitim, evden çalışma derken bilgisayarlar evlerde daha çok kullanılmaya başlandı. Normalleşmeyle birlikte okullara ve ofislere dönülmesi evlerde bilgisayar kullanımını bir nebze azaltsa da alışkanlıklarını devam ettirenler de var. Ortalama bir dizüstü bilgisayar, tam zamanlı şekilde haftada beş gün ve günde sekiz saat kullanıldığında 96 kWh elektrik tüketiyor ve faturaya 88 TL olarak yansıyor.

Fırın kullanmanın bedeli

Yemek hazırlamanın ana kullanım ürünlerinden biri de fırın. Yemekler, poğaçalar, kekler, börekler için olmazsa olmaz bir kullanım aracı. Peki, bu size ne kadar mal oluyor dersiniz? Bir fırın pişirme için günde iki saat çalıştığında ayda ortalama olarak 60 kWh elektrik tüketiyor ve faturaya 54 TL tutarında yansıyor.

TV'den vazgeçemeyenler

Bazıları haberleri bazıları da dizilerini takip etmek için televizyonlardan vazgeçmiyor. Bazen de hiç izlenmese de 'evde ses olsun' denilerek açık bırakılıyor. F enerji sınıfı 4K ve HD özellikli bir televizyon aylık ortalama 12 kWh elektrik tüketiyor ve faturaya 11 TL tutarında yansıyor.

Haftada en az iki kere çalışıyor

Hayatımıza girerek zaman kazandırıp kolaylık sağlayan en kullanışlı aletlerden biri de çamaşır makinesi. Her gün çalıştırılmasa da haftada en az iki kere mutlaka çalışıyor. A enerji sınıfı bir çamaşır makinesi aylık ortalama 13 kWh elektrik tüketiyor ve faturaya 12 TL yansıyor.

Vazgeçilmez aletlerden biri bulaşık makinesi

Bir başka hayatı kolaylaştıran buluş hiç kuşkusuz bulaşık makinesi. Elde yıkamaya göre hem zaman tasarrufu sağlıyor hem de daha az su kullanılmasına olanak sunuyor. Bulaşık makinesi kullanımı ise evlere göre farklılık gösteriyor. Kalabalık evlerde her gün ya da gün aşırı çalıştırılırken kalabalık olmayan evlerde ise haftada en az üç, dört kere çalıştırılıyor. A+ enerji sınıfı bir bulaşık makinesi aylık ortalama 25 kWh elektrik tüketiyor ve faturaya 23 TL olarak yansıyor.

Kışın çok tercih edilmese de...

Yaz aylarının vazgeçilmesi klima kışın da bazıları için ısıtma aracı olarak kullanılabiliyor. Kış aylarında çok fazla tercih edilmese de klima, her mevsim evlerin gözdesi. 1800 BTU ev tipi bir klima günde sekiz saat çalıştığında aylık ortalama 1260 kWh elektrik tüketir ve faturaya 1154 TL olarak yansıyor.

Gizli elektrik tüketicisi kombi

Yazın sıcak su ihtiyacını, kışın ise bunun yanı sıra ısınma ihtiyacını da karşılayan kombi genellikle gider kalemi olarak düşünülmese de faturayı kabartan gizli unsurlardan biri. Standart bir kombi, ayda ortalama 30 ila 45 kW arasında elektrik harcıyor ve özellikle kışın faturaya 28 TL ile 41 TL arasında bir tutar yansıyor.

Küçük ev aletleri kullanım sıklığına göre değişiyor

Sürekli olmasa da ayda birçok kez kullanılan küçük ev aletlerinin harcadığı elektrik tutarı da faturalara yansıyanlardan. Örneğin, bir ütünün faturaya yansıması kaç kez ve ne kadar uzun süre kullanıldığında göre değişebiliyor. Ütü, haftada iki saat kullanıldığı düşünüldüğünde ayda ortalama 34 kWh elektrik tüketiyor ve faturaya 30 TL olarak yansıyor. Tost makinesinin ayda toplamda bir saat kullanıldığı düşünüldüğünde ise ortalama 2 kWh elektrik tüketerek faturaya 1,8 TL tutarında yansıyor. Tek bir tuşla su ısıtmada kolaylık sağlayan kettle ise sık kullanılan ürünler arasında yerini alabiliyor. Bir kettle ayda ortalama beş saat kullanıldığında faturadaki kullanım tutarı 10 TL oluyor. Teknolojik gelişmeler ev aletlerinde de yenilikler demek. Robot süpürgelerin de her geçen gün popülerliği artıyor. Genel olarak şarjlı çalışan bu süpürgelerin de tabii ki faturalarda bir karşılığı oluyor. Bir robot süpürge günde üç saat çalışarak ayda 5 kWh elektrik tüketmiş oluyor. Bu da ayda ortalama 4.5 TL olarak faturaya yansıyor.

BİZE ULAŞIN