Yazılımcı maaşları bir yılda yüzde 100 arttı

Endeavor Türkiye ile Talentmelon’un ortak yürüttüğü “Yazılım Geliştirici Maaş Politikaları ve Artış Trendi Raporu” tamamlandı. Rapora göre yazılımcı maaşları geçen yıla oranla yüzde 100’ün üzerinde arttı, şirketler ek artışlar da planlıyor.
02.06.2022 12:07 GÜNCELLEME : 03.06.2022 00:01

Endeavor Türkiye ile girişimci şirketler için insan ve kültür konularında danışmanlık hizmetleri veren Talentmelon'un ortak yürüttüğü "Yazılım Geliştirici Maaş Politikaları ve Artış Trendi Raporu" tamamlandı. Araştırma için 1.500'ün üzerinden yazılımcı istihdam eden 41 şirket ile görüşme yapıldı.

Araştırmaya göre yüksek enflasyon ortamı ve artan döviz kuru, çalışanlarını elinde tutmak isteyen şirketleri zorlamaya devam ediyor. Türkiye, yabancı şirketler için özellikle yazılım mühendisi alımında cazibeli bir yetenek pazarı haline gelmiş durumda. Önceki yıla göre yazılımcı ücretlerindeki artış yüzde 100'ün üzerinde, hatta bazı rollerde bu artış yüzde 100'ü geçmiş durumda.

Şirketler yazılımcılara 2021 sonunda ortalama yüzde 55 zam yaptılar, ancak buna ek olarak dört şirketten biri yüzde 15'lik bir artış daha gerçekleştirdi. Dolar ya da dolara endeksli maaş ödemeyen tüm şirketler Mayıs- Temmuz döneminde ortalama yüzde 22 ek zam uygulayacak. Bu zamlarla birlikte yıl başından itibaren yıl ortasında kadar geçen sürede ortalama maaş zammı yüzde 89 ile 117 arasında değişecek.

Önümüzdeki dönemde dolar bazında ödeme yapmayan her şirketin ajandasında zam yapmak bulunuyor. Öte yandan dolara endeksli ya da dolarla maaş ödeyen şirketlerde en düşük yazılımcı maaşı 900 ile 1.000 dolar arasında değişmekte.

Şirketlerin büyük bir kısmı maaşla birlikte prim ödemesi de yapıyor. Her iki şirketten birisi ise yazılımcılarına prim ödemesi yapıyor. Prim ortalaması ise yıllık maaş üzerinden ortalama yüzde 20 olarak gerçekleşiyor.

Araştırmayı değerlendiren Endeavor Türkiye Genel Sekreteri Aslı Kurul Türkmen, "Endeavor Türkiye olarak destek verdiğimiz girişimcilerde de gözlemlediğimiz üzere girişimcilik ekosisteminde insan kaynağı en çok zorlanılan konuların başında. Bu süreçte girişimcilerin özellikle maaşlarla ilgili karar alırken veriye ne kadar çok ihtiyaçları olduğunu gözlemliyoruz. Bu raporu da girişimcileri, diğer şirketlerin İK stratejileri konusunda bilgilendirmek ve gelecek stratejilerini desteklemek amacıyla hazırladık. Partnerimiz Talentmelon'a ve verilerini paylaşmak için zaman harcayan tüm girişimlere teşekkür ediyoruz. Bu raporun bütün kuruculara ve Türkiye'deki startup ekosistemine yararlı olmasını diliyoruz" dedi.

Talentmelon Kurucusu Sure Köse Ulutaş "Türkiye'deki yüksek enflasyon oranı ve 2021 son çeyrek itibariyle sürekli artan döviz kuru, hem artan yaşam maliyeti ile mücadele eden çalışanları hem de çalışanlarını elde tutmak isteyen şirketleri zorlamaya devam ediyor. Bu durum yabancı şirketler için Türkiye'yi özellikle yazılım mühendisi işe alımlarında daha da cazibeli bir yetenek pazarı haline getirdi. Önümüzdeki dönemde Dolar/Euro kazancı olmayan şirketler için, yazılımcıları elde tutmak gerçekten zor görünüyor.Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, yazılımcı maaşlarında yüzde yüzün üzerinde artış gözlemliyoruz.Böyle bir ortamda, daha önce yılda bir ya da iki kez maaş artışı yapan şirketler, maaş artışlarını çok daha sık ve belki de her çeyrek gözden geçirmeliler" dedi.

BİZE ULAŞIN