Firmalar piyasaya sandalet yetiştiremiyor

Sadece tatil ürünü olmaktan çıkan sandaletlere son iki yılda talep arttı. Erkeklerin de yoğun ilgi gösterdiği bu ürünlerin yüzlerce modeli var. Sektör yetkilileri talebe yetişmekte zorlandıklarını belirtiyor…
05.07.2022 12:14 GÜNCELLEME : 05.07.2022 12:19

PARA ARAŞTIRMA/ ÖZBEY MEN Sıcak yaz günlerinde ayakları serin tutan sandaletler, artık sadece tatillerde giyilen bir ürün olmaktan çıktı. İş kıyafetlerinin altına da rahatlıkla giyilen bu ürünler, bu sıralar ayakkabı mağazalarının vitrinlerinde ön plana çıkmış durumda. Piyasada yüzlerce farklı modeli bulunan sandaletler arasında, halka zincir aksesuarlı, bilekten bağcıklı ve balıkçı sandaletlerin yanı sıra örgü detaylarının öne çıktığı modeller dikkat çekiyor. Tüketicilerin özellikle son iki yıldır bu ürünlere yoğun talep gösterdiğini belirten firma yetkilileri, talebe yetişmekte zorlandıklarını söylüyorlar.

YAKLAŞIK BİN MODELİ VAR

Türkiye'nin en yaygın ayakkabı mağaza zincirlerinden Flo'nun bu yılki sandalet koleksiyonunda kadın, erkek ve çocuk olmak üzere yaklaşık binin üzerinde farklı model var. Her yaşa ve tarza uygun hem günlük hem de özel günlerde kullanılabilecek ürünleri müşterileriyle buluşturan firma, gençlere hitap eden atletik tabanlı, renk geçişlerin olduğu modellerden 'comfort' kategorisinde yer alan yumuşak tabanlı, geniş kalıplı ve hafifliğiyle ön planda olan ürünlere kadar geniş bir yelpaze sunuyor. Çocuklar için ise spor sandaletler, yumuşak tabanlı ve ışıklı sandaletler ön plana çıkıyor. Flo Mağazacılık CEO'su Burak Övünç, kadın kategorisinde topuklu sandaletlerin oldukça talep gördüğünü belirtiyor. Övünç, "Düz ve spor sandaletler, örgü detaylarının öne çıktığı modeller ve kalın tabanlı stiller de topuklu sandaletleri takip ediyor. Erkek kategorisinde ise atletik ya da 'trekking' tabanlı daha genç tasarımlar tercih ediliyor. Çocuk kategorisindeyse genel olarak hafif tabanlı ve kolay giyilen ürünler ön plana çıkıyor. Bunun yanında ışıklı sandaletler ve özellikle kız çocuklar için ışıltılı parlak modeller rağbet görüyor" diyor.

Sandaletlerin yaz sezonun en dikkat çekici gruplarından biri olduğunu vurgulayan Övünç, tüketici talebinin her geçen yıl artan bir ivme sergilediğini kaydediyor. Övünç, şu açıklamalarda bulunuyor:

"Günümüzde özellikle iş hayatında da sandaletler ön plana çıkan bir ürün grubu haline geldi. Artık sadece 'casual' stil için değil, daha şık ortamlar veya ofis stilleri için de müşteriler sandalet tercih edebiliyor. Burada en önemli unsur günlük rutine uyum ve rahatlık. Biz de buna bağlı olarak model ve renk çeşitliliği olarak koleksiyonumuzu sürekli olarak genişletiyoruz. Kategorilerimizde fiyat aralığımız 50-500 TL arasında değişiyor. Düz, topuklu gibi farklı stillerde her bütçeye uygun çeşitli fiyat skalalarına sahibiz. Dönemsel olarak gelen talepleri göz önünde bulundurarak çeşitli kampanyaları hayata geçiriyoruz. Müşterilerimizin yönelimlerini de baz alarak kampanyalarımızı daha dinamik şekilde kurguluyoruz."

HEM RAHAT HEM ŞIK

Ayakkabı Dünyası'nın bu sezon piyasaya sunduğu sandaletler arasında kadın, erkek ve çocuk kategorisinde olmak üzere 50 civarında farklı model yer alıyor. Firmanın sandalet modelleri ökçeli, kapitone dikiş detaylı, halka zincir aksesuarlı, deniz kabuklu, taşlı ve hasır örgü ipli gibi farklı modellerin yanı sıra "Comfort fusped" denilen kullanımı rahat ürünleri de içeriyor. Ayakkabı Dünyası Ürün Yönetimi Direktörü Murat Cem Çınar, koleksiyonlarında yer alan sandalet modellerinin rutin günlük yaşamda ya da özel gün ve davetlerde hem rahatlık hem de şıklık sunduğu için tüketiciler tarafından ilgi gördüğünü ifade ediyor. Çınar, "Ayrıca rahat tabanlıklı 'fusped'li modeller de sandalette konfor arayanların vazgeçilmezi oluyor" diyor. Ayakkabı Dünyası mağazalarında yer alan sandaletlerin fiyat aralığı ise 229.99-599.99 TL arasında değişiyor.

ERKEKLER DE BU ÜRÜNE ALIŞTI

Cabani Ayakkabı ise bu yıl hepsi yeni sezon ürünü olmak üzere erkekte 45, kadında ise 40 model sandalet çıkardı. Cabani Ayakkabı Yönetim Kurulu Üyesi Cem Kubilay Kaban, kadın erkek ürünlerinde özellikle özel tasarımlı ve özgün renkli ürünlerin oldukça revaçta olduğunu belirtiyor. Kaban, "Fiyatlarımız da oldukça rekabetçi olduğundan talebe yetişemiyoruz. Erkekler sandalete birkaç yıldır iyice alıştılar. Önceki yıllarda sandaleti yurtiçinde satamıyorduk, fakat çok fazla adette ihraç ediyorduk. Şimdi Türk erkekleri de rahatlığı yakalamış durumda. Kadınlarımız Temmuz- Ağustos döneminde kapalı ayakkabı zaten giymiyorlar. Rengarenk eva kadın sandaletlerimiz hem uygun fiyatlı hem de inanılmaz rahatlar. Henüz sezon başı olmasına rağmen bu ürünlerden 5 bin çiftin üzerinde sattık. 99.90 TL'den başlamak üzere 490 TL'ye kadar sandaletlerimiz mevcut" diye konuşuyor.

"TATİL ÜRÜNÜ OLMAKTAN ÇIKTI"

Tergan da bu yıl piyasaya çok sayıda sandalet sunan firmalardan. Firmanın bu ürünleri rahatlığın ön planda olduğu modeller ve topuklu retrolar olmak üzere ikiye ayrılıyor. Tergan Genel Müdürü Altan Erdinç, rahatlığın ön planda olduğu sandaletlerin deri, nubuk, keten ve vintaj üst yapılarına sahip olduğunu belirtiyor. Erdinç, "Bu sandalet grupları da parmak arası modeller, bilekten bağcıklı sandaletler, balıkçı sandaletler, taşlı sandaletler, topuklu sandaletler, bantlı sandaletler olmak üzere kategorilere ayrılıyor. Bu ürünlerin en büyük özelliği; geçmiş, günümüz ve geleceğin bir arada toplandığı renk ve deri çeşitlilikleriyle ince ve yuvarlak kalıpların rahatlık, konfort ve modernlikle harmanlanıp bir araya gelmeleri. Bu yılkı koleksiyonumuzda 47 kadın, 25 erkek sandalet modeli bulunuyor" diyor. Hem kadın hem de erkek kategorilerinde tüketicilerin geçen sene ve bu sene sandaletlere ilgisinin daha önceki yıllara göre daha fazla olduğuna işaret eden Erdinç, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Bunda pandemi yüzünden evde geçirilen bir yaz döneminin etkisi büyük. Ayrıca yeni sandalet trendlerinde günlük ve çalışma hayatında her kıyafet altına uyum gösterecek model ve kalıp çeşitliliğinin olması bu tür modellere ilgiyi arttırmaktadır. Sandalet eskisi gibi sadece tatil amaçlı bir ürün olmaktan çıktı. Artık çalışma hayatını da içine alan model çeşitliliği nedeniyle daha fazla talep görüyor ve görmeye de devam edecek. Sandalet modellerimizin fiyat aralığı bin 150-560 TL arasında değişiyor. Kampanya olarak birinci ürüne yüzde 30, ikinci ürüne yüzde 50 indirim uyguluyoruz."

"TALEP ÖNCEKİ YILLARA GÖRE ÇOK DAHA YÜKSEK"

Burak ÇELET / Desa Deri Genel Müdürü

2022 İlkbahar/Yaz sezonunda 91 model / 235 renk opsiyonuyla büyük bir kısmı vegetal işlentili deri üretimi olan sandalet koleksiyonunu müşterilerimize sunduk. Pandemi sonrası çok renkli, hem günlük kullanıma uygun hem de yaz geceleri şıklığını tamamlayacak zengin, yüksek kaliteli ve konforlu bir koleksiyon tasarladık. En çok talep gören modeller günlük kullanıma uygun alçak tabanlı, bantlı sandaletler oluyor. Bu yıl üretilen sandaletlerde çok fazla renk görüyoruz. Özellikle taşlı aksesuar kullanılarak tasarlanan modellerin önceki yıllara göre satışı daha yüksek seyrediyor. Tüketicinin sandaletlere olan talebi önceki yıllara göre çok daha yüksek. Pandemi sonrası tüketiciler, bol renkli trendy ve el yapımı sandaletlerimize büyük ilgi gösteriyor. Ürünlerimizin fiyatları 399- 899 TL bandında seyrediyor. Bu dönem tüketicilerimize perakende satış fiyatlarımız üzerinden ikinci ürün alımına yüzde 50 indirim fırsatı sunuyoruz.

"SATIŞ HIZIMIZ CİDDİ ŞEKİLDE ARTTI"

Akın ALTUĞ / Tamer Tanca Mağazacılık Genel Müdürü

Bu yıl 130 model kadın sandalet ve terlik, 35 model erkek sandalet ve terlik modeliyle sezonumuzu açtık. Şu ana kadar aldığımız geri bildirim ve satış adetlerimiz de müşteri beklentisiyle doğru orantılı koleksiyon yaptığımızı bizlere gösterdi. Özel aksesuarlarımız ve tabanlarımızla bu sezon fark yaratan ve müşterilerimizi de memnun eden koleksiyonumuz, hava sıcaklıklarının artmasıyla her geçen gün daha fazla talep görüyor. Kadın ürünlerinde turist yoğun mağazalarımızda aksesuar ve farklı canlı renkler ön plana çıkıyor. Turist az olan mağazalarımızda ise gündelik ve rahat, ancak şık ürünler daha ön planda. Özellikle 'basic' renklerin dışındaki renkler (yeşil-lila-fuşya) ciddi anlamda talep görüyor. Erkek modellerde ise şık ve birçok giyim tarzıyla konbinlenebilecek ürünler tercih ediliyor. Gerek kadın gerekse erkek müşterilerimizde ortak olan talep, tabanların özel olarak tasarlanması ve iç konfor yapılarının özellikli ve öncelikli olmasıdır. Bu sezon çok sayıda modelimiz trend olma yolunda hızla ilerlemektedir. Havaların ısınması ve okulların tatil olmasıyla sandalet satış hızımız ciddi şekilde arttı. Mağaza metrekarelerimizin büyük olması ve çeşidimizin fazla olması, her müşteri talebini karşılayabilmemiz açısından avantaj sağlıyor. Bizim kadar sandalet çeşidi yapan ve bunu renklerle fazlalaştıran firma sayısı çok az. Bu yüzden karar veremeyen müşterilerimiz birden fazla sandalet alıyor. Ürün fiyat aralığımız 499 TL'den başlayıp, bin 299 TL'ye kadar çıkıyor. Şu anda yüzde 50'ye varan indirime ek, yüzde 20 indirim kampanyamız var.

DÜNYANIN TANIDIĞI BODRUMLU ALİ USTA'NIN İZİNDELER

Sandalet denilince akla ilk gelen isimlerden biri, kuşkusuz Ali Güven'dir. Bodrum'da el emeğiyle 1966'dan itibaren sandalet üreten ve dünya çapında ün kazanan üretici Güven'in 2018'de vefat etmesinden sonra bu sanatı bugün; 'Hubu Design by Hüsna' markasının yaratıcısı ve sahibi Hüsna Bülbüloğlu ile Ali Güven'in çırağı Ada Basmacı birlikte yürütüyorlar. Her biri birer sanat eseri olan bu sandaletler, saf deriden imal ediliyor. Özel bir teknikle bir yıl suyun içinde bekletilen derilerden üretilen sandaletler kokmuyor ve ayağı terletmiyor. Markanın Ali Güven ustanın zamanından gelen müşterileri arasında Mick Jagger ve kızı, Bette Midler, Sting, Dustin Hoffman, Victoria's Secret mankenleri, Cem ve Ümit Boyner, Çağla Şikel ve daha birçok ünlü isim var.

BİZE ULAŞIN