Türk finans şirketleri Rackle ile Avrupa’da kendi bankasını kuracak

BaaS sağlayıcılarını şirketler, bankalar ve fintechlerle birleştiren ara katman yazılımı ile, Türkiye’de finans alanında hizmet veren şirketleri globale taşıyan Rackle, Avrupa’da kendi bankanızı kurmaya imkan sağlıyor. Girişimin kurucu ortağı Doğukan Gözeten, "Platformumuz bankalar, e-para şirketleri ve fintechlerin Avrupa'da bankacılık hizmeti vermesini sağlıyor" diyor.
01.06.2022 21:43 GÜNCELLEME : 02.06.2022 00:01

PARA RÖPORTAJ/ ÜRÜN DİRİER BaaS sağlayıcılarını şirketler, bankalar ve fintechlerle birleştiren ara katman yazılımı ile, Türkiye'de finans alanında hizmet veren şirketleri globale taşıyan Rackle, özetle Avrupa'da kendi bankanızı kurmaya imkan sağlıyor. Solarisbank ile yaptığı anlaşmayla, Türkiye'den Avrupa'ya ilk servis bankacılığı hizmetini sunmaya başlayan Rackle, tak-çalıştır teknolojisi ile fintech şirketlerinin, bankaların ve diğer finansal sağlayıcıların kendi bankalarını haftalar içerisinde oluşturmalarına olanak tanıyor. Bankalar, e-para şirketleri ve fintechlerin Avrupa'da bankacılık hizmeti vermesini sağlayan platform ile, fintech sektöründe yer alan ve hizmetlerini yurt dışına taşımak isteyen herkes bir nevi kendi bankasını kurabiliyor. Finansal kuruluşlar, Rackle'ın sunmuş olduğu platform ile NeoBank uygulamalarını bir ay gibi kısa bir sürede hayata geçirebiliyor. 2020 yılında kurulan ve hızlı büyüyen girişimin kurucu ortağı Doğukan Gözeten ile işin detaylarını ve açık bankacılık kavramını konuştuk.

Fikir nasıl ortaya çıktı?

5 sene önce, açık bankacılık uygulaması olan Kobaküs'ü kurarak sektöre giriş yaptık. Tüm banka hesaplarını tek ekranda topladık. Müşterilerimiz tek ekrandan tüm banka hesaplarını görüntülüyor ve bu verileri otomatik olarak muhasebeleştiriyor. Daha sonra yurt dışı bankalarını entegre ettik. Global şirketler Avrupa hesaplarını tek bir ekranda görsünler ve muhasebe işlerini yönetsinler istedik. Bu süreçte finansal teknoloji dünyasında daha büyük bir trendi gördük. Dijitalleşmenin artması ve pandemi süreciyle birlikte dünyada bankacılık kavramı hızla değişti. Deneyimi yöneten ile fonu yöneten birbirinden ayrılmaya başladı. Herkes kendi bankasını yapmaya ve bankacılıktan para kazanmaya yöneldi. Bu yapılarla beraber servis modeli bankacılığı diye bir kavram çıktı. Herkes çok hızlı bir şekilde kendi bankasını yapmaya çalışırken de büyük bir ihtiyacı tespit ettik. Bu süreçte de Rackle şirketini kurduk. Rackle deneyimi yöneten fintechlere altyapı hizmeti sağlıyor. Haftalar içerisinde herkesin kendi bankasını Avrupa'da yapmasını sağlıyoruz.

Rackle tam olarak ne yapıyor?

İş birliği yaptığımız Avrupa'nın önemli bankalarından Solarisbank sayesinde Türkiye'den Avrupa'ya açılmak isteyen veya herhangi bir bölgeden Avrupa'ya açılmak isteyen herkese NeoBank yapma imkânı sağlıyoruz. İsteyen herkes kendi müşterilerine Neobank hizmeti sağlayabilecek.

Açık Bankacılık kavramı ne getiriyor?

Açık bankacılık, en basit olarak müşterilerin bankalarda bulunan özel finansal verilerinin, müşterilerin izni ile üçüncü kişiler ile paylaşılması anlamına gelen bir modeldir. Bu model sayesinde müşterilere ait olan ve bugün için bankaların bile kendi aralarında paylaşmadıkları finansal veriler, artık bankalara özel olmaktan çıkıp, müşterinin talep ve rızası ile ortak bir platforma konulmaktadır. Veriler bu platform üzerinden finansal teknoloji şirketlerinin (fintech) erişimine açılmaktadır. Açık bankacılık modelinde, aylık yapılan kredi kartı harcamalarından tutun, yatırım hesaplarındaki birikim alışkanlıklarına kadar tüm finansal veriler, banka ve finansal teknoloji şirketleri ile müşterinin rızası ile paylaşılır. Müşteriler katma değerli veriye erişir ve finansal süreçlerini daha doğru bir şekilde yönetir.

Finansal hizmetler alanında, 2020'lerin en önemli dijital dönüşümlerinden biri açık bankacılık kavramı ile karşımıza çıkıyor. Açık bankacılık kavramı, 2016 yılında Birleşik Krallık 'ta gündeme gelmiş, sonrasında ise ülkemizde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun ("BDDK"), Mart 2020'de yayımladığı yönetmelikle kanuni altyapısı hazırlanmıştır. Günümüzde ise TCMB tarafında regüle edilmiştir. Açık bankacılık Avrupa'da daha çok fintech merkezli gidiyor olsa da, ülkemizde banka merkezli ilerlediği görülüyor.

Solarisbank iş birliği süreci nasıl ilerledi? Nasıl bir ortaklığınız var?

Solarisbank ile yaklaşık 3 senedir çalışıyorduk. Geçen yıl haziran ayından itibaren iş modelimizi onlarla tartışmaya başladık ve 2021 Aralık ayında sözleşmemizi imzalayarak Türkiye ile Avrupa arasındaki bankacılık otobanını inşa etmeye başladık. Bu iş birliği sayesinde Türkiye'de bulunan bankalar, e-para şirketleri, global iş yapan firmalar, havayolu şirketleri, turizm şirketleri gibi firmalar Avrupa merkezli kendi bankalarını kurabilecek, Avrupa'dan müşteri edinecek ve kendi markalarıyla kart basabilecekler.

Bankacılık hizmeti vermek istediğinizde, lisans ve teknoloji maliyetlerinin yüksek olmasının yansıra süreçler de çok uzun sürmektedir. Başka bir kurumun lisansını kullanarak ilerlemeniz durumunda teknoloji geliştirme, sözleşme ve uyum süreçleriyle uğraşmak zorunda kalıyorsunuz. Bu süreçler yaklaşık 1,5 sene ve 2 milyon dolar gibi rakama mal oluyor. Bizim geliştirmiş olduğumuz teknoloji sayesinde haftalar içerisinde bankacılık hizmeti vermeye başlıyorsunuz.

Solarisbank ile yapmış olduğumuz anlaşma sayesinde almış olduğumuz servisleri, ürün halinde getirdik. Bu sayede zaman ve para maliyetinden büyük ölçüde tasarruf edilmesini sağladık. Kendi logonuzu ve tasarımınızı sizin için geliştirmiş olduğumuz uygulamaya entegre ederek Avrupa'dan müşteri edinmeye başlıyorsunuz. Rackle, yaklaşık 5 hafta içerisinde uygulamanızı müşterilerinizle buluşturma imkânı sağlıyor.

Yatırımcıların Türk girişimlerine bakış açısı nedir? Yatırım turuna çıkarken neler görüyorsunuz?

Teknolojiyi Türkiye'de geliştirmek know-how ve maliyet olarak avantajlı. Bankacılık sektörünün ülkemizde güçlü olması, fintechleri de pozitif etkiliyor. Güçlü bankacılık yapımızın içerisinden çıkmış ve gelişmekte olan fintech şirketlerine rağbet olduğunu söyleyebiliriz. Aynı şekilde oyun sektörüne de bir ilgi var. Geliştiriciler oturdukları yerden App store gibi yerlere oyunlarını yükleyip tüm dünyaya satabiliyor. Bu tarz şirketlere yatırımlar artmaya devam edecektir.

Nasıl bir büyüme beklentiniz var? Yeni yatırım turları ve iş birlikleri olacak mı?

Tak-çalıştır teknolojisiyle insanların hayatlarını kolaylaştırmayı hedefliyoruz. B2B2B/C odaklı çalışıyoruz. Solarisbank dışında başka bölgelerdeki bankaları da sistemimize entegre edip tek bir yerden dünyanın her yerine bankacılık servisleri vereceğiz. Kısa sürede birkaç yatırımın detaylarını duyuracağız. Geliştirdiğimiz teknolojiler ile tamamen yurt dışına ihracat yapan bir şirket olarak kalacağız. Yurt dışına çıkmak isteyen Türk fintechleri, bankaları oradaki bankalara bağlayıp sisteme entegre edeceğiz. Bu şekilde yurt dışından daha fazla yatırım çekebileceğimizi düşünüyoruz
BİZE ULAŞIN