Turizm yatırımlarına 50 hazine arazisi tahsisi

Turizmin gözde merkezlerinin de aralarında bulunduğu 16 ilde 50 hazine taşınmazı, turizm yatırımları için 49 yıllığına tahsis edilecek. Golf tesisinden termal otele, günübirlik tesisten beş yıldızlı otele kadar birçok turizm yatırımına uygun bu taşınmazlar için başvurular, 19 Ağustos’ta sona erecek.
02.08.2022 15:08 GÜNCELLEME : 03.08.2022 00:00

PARA ARAŞTIRMA/ HÜLYA GENÇ SERTKAYA Kültür ve Turizm Bakanlığı, Afyonkarahisar, Antalya, Aydın, Bursa, Denizli, Erzincan, Hatay, İzmir, Kars, Mersin, Muğla, Niğde, Ordu, Trabzon, Yalova ve Nevşehir illerinde 50 hazine taşınmazını, turizm amaçlı yatırım yapmak üzere 49 yıllığına yerli ve yabancı girişimcilere tahsis edecek. Tahsis amaçlı ilan edilen hazine arazilerinden 28'ini, 10 ildeki orman vasıflı taşınmazlar oluşturacak. Antalya Alanya'da ve Mersin Tarsus'ta golf tesisi yatırımları yapılacak. Kamu taşınmazı tahsis şartnamesine göre Antalya'nın Alanya İlçesi Mahmutlar Mahallesi'ndeki orman vasıflı hazine arazisinde 18 delikli golf tesisi ile 250 yataklı beş yıldızlı otel veya tatil köyü yapılması öngörülüyor. Alanya'nın Okurcalar Mahallesi'nde orman vasıflı hazine arazisi 18 delikli golf tesisi ve 400 yataklı beş yıldızlı otel veya tatil köyü amaçlı tahsis ediliyor. Alanya Emişbeleni Mahallesi'ndeki orman vasıflı hazine taşınmazı ise 200 yataklı, beş yıldızlı otel veya tatil köyü ile 18 delikli golf tesisi yatırımı yapılması için ilana çıkarılmış bulunuyor. Mersin Tarsus Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi'ndeki orman vasıflı hazine arazisi de golf tesisi yatırımı amaçlı tahsis ediliyor. İlana göre 2 bin yataklı, dört veya beş yıldızlı otel, tatil köyü veya golf kulübü yatırımı öngörülüyor. Bu çerçevede 18 delikli golf tesisi, dokuz delikli antrenman golf tesisi hedefleniyor. Tahsis çerçevesinde, bin personel yatağı da yapılması öngörülüyor.

ANTALYA'DA 15 ARAZİ İLANA ÇIKTI

Turizm yatırımı amaçlı tahsis edilecek taşınmazlardan 15'i Antalya'da yer alıyor. Şartnameye göre, Güney Antalya Turizm Alanı'nda biri kısmen orman arazisi olan toplam beş taşınmaz tahsise açılmış bulunuyor. Kemer'e kuş uçuşu 2.5 km mesafede olan Antalya Kemer Çamyuva Mahallesi'ndeki 90 bin 740,81 metrekare yüzölçümlü hazine arazisinde beş yıldızlı, bin yataklı otel veya tatil köyü yatırımı öngörülüyor. Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden olan Kemer'de bulunan tahsise konu taşınmaza ilişkin yapılacak müzakerede teklif edilebilecek sosyal ve teknik altyapıya katılım payı en az 250 milyon TL olup, açık artırmaya bu miktar üzerinden başlanılacak. Ayrıca Çamyuva Mahallesinde biri 100 yataklı, diğeri 250 yataklı olmak üzere personel lojmanı yapılmasına yönelik iki hazine arazisi de ilana çıkarılmış bulunuyor. Bu iki taşınmaz için yalnızca Güney Antalya Turizm Alanı sınırları içerisinde turizm tesisi yapılmak üzere Bakanlık tarafından adına taşınmaz tahsis edilmiş olan yatırımcılar başvuruda bulunabilecek. Söz konusu taşınmazlar, asıl alanın tahsis süresini geçmeyecek şekilde tahsis edilecek.

Kemer İlçesi Tekirova Mahallesi'nde tahsise açılan hazine arazisinde 500 yataklı otel (beş yıldızlı) ve günübirlik tesis yapılması öngörülüyor. Teminat mektubu tutarının en az 20 milyon TL olarak belirlendiği taşınmazın açık artırma başlangıç miktarı (sosyal ve teknik altyapıya katılım payı) ise en az 100 milyon TL olacak.

Antalya'nın Kemer İlçesi Göynük/Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan kısmen orman vasıflı hazine arazisi, bin yataklı beş yıldızlı otel ve günübirlik tesis yapılmak üzere ilana çıkarılmış bulunuyor. Taşınmazın açık artırmasına başlanacak olan sosyal ve teknik altyapıya katılım payının en az 200 milyon TL olması öngörülüyor.

AÇIK ARTIRMA EN AZ 500 MİLYON TL İLE BAŞLAYACAK

Antalya Belek Turizm Merkezi'nde orman vasıflı üç hazine arazisi ilana çıkarıldı. Serik İlçesi Belek Mahallesi'nde taşınmazın 65 bin 570 metrekaresinde bin 200 yataklı otel (beş yıldızlı), 30 bin 80 metrekaresinde ise 780 metrekare kapalı alana sahip günübirlik turizm tesisi yapılması öngörülüyor. Tahsise konu taşınmaza ilişkin yapılacak müzakerede teklif edilebilecek sosyal ve teknik altyapıya katılım payı en az 500 milyon TL olup, açık artırmaya bu miktar üzerinden başlanılacak. Serik'in Belek Mahallesi'ndeki diğer iki taşınmaz ise günübirlik turizm tesisi amaçlı 20 yıllığına tahsis edilmek üzere ilana çıkarıldı.

Antalya Gazipaşa Turizm Bölgesi'nde üç hazine arazisi 700'er yataklı dört veya beş yıldızlı otel yatırımı için tahsis ediliyor. Bu üç taşınmazın açık artırmasının da en az 100 milyon TL'den başlaması bekleniyor. Antalya Side 2 Nolu Turizm Merkezi'nde yer alan Manavgat Kızılağaç Mahallesi'ndeki orman vasıflı hazine arazisi 3 bin 409,30 metrekare kapalı alana sahip günübirlik tesis amaçlı turizm tesisi yapılmak üzere ilana çıkarılmış bulunuyor. 20 yıllığına tahsis edilecek bu taşınmaz için de müzakerede teklif edilebilecek sosyal ve teknik altyapıya katılım payı en az 100 milyon TL olacak.

ALAÇATI YATIRIMCILARI BEKLİYOR

İzmir de ise altı hazine arazisi, turizm yatırımı amaçlı tahsis edilecek. Şartnameye göre İzmir Çeşme Alaçatı Turizm Merkezi'nde (Alaçatı Mahallesi) iki hazine arazisi, biri 650 yataklı, diğeri 300 yataklı olmak üzere dört veya beş yıldızlı otel yatırımı için ilana çıkarılmış bulunuyor.

İzmir Özdere Turizm Merkezi sınırlarında yer alan Menderes ilçesi Özdere Mahallesi'ndeki hazine arazisi 300 yataklı dört veya beş yıldızlı otel yatırımı amaçlı ilana çıkarılmış bulunuyor. İzmir Selçuk Pamucak Turizm Merkezi'nde ise üç hazine arazisi ilanda yer alıyor. Buna göre Selçuk Mahallesi'nde yer alan bu taşınmazlardan biri üzerinde 770 yataklı, ikisi üzerinde biner yataklı beş yıldızlı otel yatırımı yapılması öngörülüyor.

Aydın'ın Kuşadası İlçesi Türkmen Mahallesi'ndeki hazine arazisi bin 100 yataklı, beş yıldızlı otel veya tatil köyü yatırımı için tahsis edilecek.

BODRUM'A YENİ YATIRIMLAR…

Bodrum'da gözde araziler ilana çıktı. Muğla Bodrum Yalıkavak Gündoğan Göltürkbükü Turizm Merkezi'nde yer alan Bodrum Gündoğan Mahallesi'ndeki hazine arazisi 500 yataklı beş yıldızlı otel yatırımı için, Bodrum Göl Mahallesi'ndeki orman vasıflı hazine arazisi ise 50 yataklı butik otel yatırımı için tahsis edilecek. Muğla Bodrum Yalıçiftliği Turizm Merkezi'nde yer alan Kızılağaç Mahallesi'ndeki orman vasıflı hazine arazisi 450 yataklı beş yıldızlı otel yatırımı amaçlı tahsis edilmek üzere ilana çıkarılmış bulunuyor. Taşınmazda 297.5 metrekare kapalı alana sahip günübirlik tesis alanı da yapılması öngörülüyor. Tahsise konu taşınmaza ilişkin yapılacak müzakerede teklif edilebilecek sosyal ve teknik altyapıya katılım payı en az 250 milyon TL olacak. Açık artırmaya bu miktar üzerinden başlanılacak. Bodrum'un Torba Mahallesi'ndeki orman vasıflı hazine arazisinde ise 120 yataklı, beş yıldızlı otel ve 2 bin 502 metrekare kapalı alana sahip günübirlik tesis yatırımı öngörülüyor.

ORDU ÇAMBAŞI YAYLASI'NA OTEL YATIRIMI

Ordu Çambaşı Yaylası Turizm Merkezi'nde (Kabadüz İlçesi Musakırık Mahallesi'ndeki) orman vasıflı dört taşınmaz sırasıyla 300, 200, 500 ve 500 yataklı üç, dört veya beş yıldızlı otel yapılmak üzere tahsis edilecek. Trabzon Akçaabat Karadağ Turizm Merkezinde ise orman vasıflı hazine arazisinin, 400 yataklı üç, dört veya beş yıldızlı otel yatırımı amaçlı tahsisi yapılacak.

Denizli'nin Tavas ilçesi Nikfer Mahallesi'ndeki orman vasıflı taşınmaz 300 yataklı üç, dört veya beş yıldızlı otel yatırımı için tahsis edilecek. Erzincan Ergan Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi'ndeki Türkmenoğlu Köyü'ndeki iki hazine arazisi biri 100 yataklı üç veya dört yıldızlı; diğeri 400 yataklı üç, dört ve beş yıldızlı olmak üzere otel yatırımı için tahsis edilecek.

Hatay İskenderun Kıyı Bandı Turizm Merkezi'nde yer alan Arsuz İlçesi Akçalı Mahallesi'ndeki iki hazine taşınmazının ise biri 900 yataklı, diğeri bin 200 yataklı dört veya beş yıldızlı otel veya tatil köyü yatırımı için tahsisi yapılacak.

Kars Sarıkamış Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi'nde turizm yatırım amaçlı tahsis edilecek orman vasıflı üç hazine arazisi bulunuyor. Sarıkamış'ın İnönü Mahallesi'nde bulunan taşınmazlardan ilkinde 120, ikincisinde 80 yataklı üç veya dört yıldızlı otel yatırımı öngörülüyor. Üçüncü hazine arazisi ise bin 188,76 metrekare kapalı alana sahip günübirlik turizm tesisi amaçlı ilana çıkarılmış bulunuyor. Bu taşınmaz 20 yıl için tahsis ediliyor.

BURSA'YA TERMAL OTEL YATIRIMI

Bursa Mustafa Kemal Paşa Tümbüldek Termal Turizm Merkezi sınırları içinde yer alan Mustafakemalpaşa İlçesi Dedekadı Mahallesi'ndeki 74 bin 481 metrekare yüzölçümlü orman vasıflı hazine arazisinin 150 yataklı, dört veya beş yıldızlı termal otel yatırımı için tahsis edilmesi öngörülüyor.

Afyonkarahisar Ömer Gecek Termal Turizm Merkezi sınırlarında bulunan iki hazine arazisi, turizm yatırımı amaçlı tahsis edilecek. Afyonkarahisar Merkez İlçesi Çakır Mahallesi'ndeki il merkezine kuş uçuşu 6.5 km uzaklıktaki hazine arazisi üzerinde 200 yataklı otel yatırımı öngörülüyor. Şehir merkezine kuş uçuşu 6.5 km uzaklıktaki diğer hazine arazisi ise üzerinde 800 yatak kapasiteli, dört veya beş yıldızlı otel yatırımı yapılmak üzere tahsis edilecek.

Bu arada ilan edilen söz konusu taşınmazların tümünün tahsis edilmesi halinde toplam yaklaşık 27 bin yatak daha turizme kazandırılacak.

BAŞVURU İÇİN SON GÜN 19 AĞUSTOS

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü'nün turizm yatırımcılarına kamu taşınmazı tahsis şartnamesine göre girişimciler, 19 Ağustos 2022 günü saat 16.30'a kadar başvurularını Bakanlığa elden teslim edecek. Girişimciler birden fazla taşınmaz için müracaat edebilecek. Ancak talep edilen her taşınmaz için ayrı tahsis şartnamesi bedeli (15 bin TL) ödenerek, ayrı bir başvuru dosyası hazırlanacak. Başvurular mali yeterlilik açısından değerlendirilecek. Birden fazla başvuru yapılan taşınmazlar için, başvuruları yeterli görülen girişimciler arasında sosyal ve teknik altyapıya katılım amaçlı müzakere yapılacak. Müzakere teminatı, kesin ve süresiz teminat mektubu olarak müzakere sırasında teslim edilecek. Bakanlığın, projeleri ile turizme katkı sağlayacağı öngörülen girişimcilere, talep ettiği taşınmazın tahsis edilmemesi halinde, aynı tahsis şartnamesinde yer alan ancak tahsis edilmeyen taşınmazlardan bir veya birkaçını önerebilecek. Şartname kitapçığı 27 Temmuz'dan itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü'nden (DÖSİMM) temin edilebilecek.

ORMAN KÖYLÜLERİ KALKINDIRMA GELİRİ ALINACAK

Turizm yatırımı için tahsis edilen taşınmaz orman vasıflı olduğunda, turizm yatırımı için tahsis edilen orman alanının üç katı kadar alanın ağaçlandırma bedeli ve ağaçlandırılan bu alanın üç yıllık bakım bedeli, ön izin döneminde yatırımcı tarafından Orman Genel Müdürlüğü hesabına yatırılacak. Tahsis edilen taşınmazın orman vasıflı olması durumunda, Orman Köylülerinin Kalkındırılmalarının Desteklenmesi Faaliyetlerine İlişkin Yönetmelik çerçevesinde bütçeye gelir kaydedilmek ve bir defaya mahsus olmak üzere Orman Köylüleri Kalkındırma Geliri alınacak. Alınacak bu gelir, toplam yatırım bedelinin orman sahasına isabet eden kısmının yüzde 3'ü olacak. Bu bedel, kesin tahsis tarihinden itibaren üç yıl ödemesiz beş yıl beş eşit taksitle ödenecek.

"BİRÇOK ÜLKEDEN YATIRIMCININ DİKKATİNİ ÇEKİYOR"

Faruk ELMALI / Turizmciler Derneği Başkanı, Ankara Ticaret Odası Turizm Komitesi Meclis Üyesi

Türkiye'deki hazine taşınmazların turizm yatırımlarına tahsis edilmesi, birçok ülkeden yatırımcının dikkatini çekiyor. Turizm ülkesi olarak dünyanın gözü ülkemizin üzerinde. Sahil bölgesi olan Antalya ve Muğla'daki tahsisler en çok ilgiyi görecek araziler olacaktır. Önümüzdeki süreçte turizm potansiyelinin artacağı düşünüldüğünde yapılan yatırımların dönüşü de hızlı olacaktır. Son yıllarda alternatif turizme talebin artması, diğer bölgelerde oluşturulacak yatırımlarda da olumlu etki yaratacaktır. Yatak sayısından ziyade, bölgenin ihtiyacına yönelik deneyimleme alanları oluşturularak sosyal alanların da çok olduğu butik tesislere ilginin artması yatırımların farklılaşmasına da yol açtı. Artık seyahat severler daha butik ve zamanı keyifle kullanacak yeni bir tatil anlayışına geçti. Değişen dünyanın isteklerine cevap verebilmek için her sektörde olduğu gibi turizmde de yenilikler, değişimler söz konusu ve yeni yatırımlarda bu değişime göre şekillenecek.

"KIYI BÖLGELERİNDEKİ ARAZİLER DAHA REVAÇTA OLACAK"

Osman AYIK / Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) eski başkanı

Turizm yatırımları için tahsis edilecek kamu taşınmazları arasında kıyı bölgeleri de var. Antalya, Kuşadası, Çeşme gibi kıyı bölgelerindeki hazine arazileri daha revaçta olacaktır. Söz konusu taşınmazlara yerli ve yabancı yatırımcı ilgi gösterecektir. Antalya'da üç, Mersin'de bir taşınmaz, golf yatırımı için tahsis edilecek. Bir bölgenin golf destinasyonu olabilmesi için yakın bölgede minimum üç-dört sahanın olması, alternatif yeni golf sahalarının devreye girmesi önem taşıyor. Ülke genelinde turizmde nitelikli yatak kapasitesi yeterlidir. Hatta belli bölgelerde doymuşluk vardır. Bundan sonra tahsislerde mevcut tesis ve konaklama altyapısını destekleyecek yan ürünlere eğilmek önemli. Golf yatırımları da bunlardan biri.

BİZE ULAŞIN