24 reaktör ünitesi kuracak

Mersin’de Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni inşa eden Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, Rusya’da da yeni nükleer santraller kurmaya hazırlanıyor.
30.03.2021 13:30 GÜNCELLEME : 27.04.2021 14:04

Mersin'de Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ni inşa eden Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, Rusya'da da yeni nükleer santraller kurmaya hazırlanıyor. 2021 yılının ilk Bilgilendirme Günü toplantısında konuşan Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev, Rusya'nın enerji arzında nükleer enerjinin payını yüzde 25'e çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "2045 yılına kadar ülkenin enerji dengesinde nükleer enerjiden %25'lik bir pay elde etme" kararı doğrultusunda hareket ettiklerini belirten Likhachev, "Bu hedefe ulaşmak için ön tahminlere göre, yeni bölgeler de dahil olmak üzere 24 yeni reaktör ünitesinin inşa edilmesi gerekecektir" dedi.

Likhachev konuşmasında geçen yıl güncellenen "Rosatom'un vizyonu–2030" stratejilerine de vurgu yaparak şunları söyledi:

"Yeni ürünler ve yurt dışı siparişlerin payında önemli bir artışla birlikte gelirin 4 trilyon Rubleye yükseltilmesi gerekmektedir. Ocak ayında, endüstri liderlerinin katıldığı bir konferansta, bu yıl için temel hedefler belirlenmiştir. Bu hedefler arasında yer alan ve Devlet Başkanımız Sayın Vladimir Putin'in 2045 yılına kadar ülkenin enerji dengesinde nükleer enerjiden %25'lik bir pay elde etmeye yönelik olan kararını uygulamamız gerekiyor. Ayrıca 2030 yılına kadar hedefe ulaşmak için yeni ürünlerden elde edilen gelirin yılda yaklaşık %20 oranında artması iyi olacaktır. Rüzgar enerjisi, nükleer tıp, dijital ürünler, kompozit malzemeler gibi alanlar oldukça güçlendi ve 'anaokulu çağını' tamamladı. Şimdi bu alanlarda gerçek ekonomik faydalar bekliyoruz."

BİZE ULAŞIN