Dünyanın en ünlü 10 lezzet şehri

Yemek için seyahat edenlerdenseniz bu yazıya mutlaka göz gezdirmelisiniz... Şık mekanlardan sokak arası lezzetlere, işte bu yılın dünyadaki en leziz gurme şehirleri...
22.12.2021 11:18 GÜNCELLEME : 22.12.2021 11:18

BURCU ALDİNÇ Yemek için seyahat edenlerdenseniz bu yazıya mutlaka göz gezdirmelisiniz... Şık mekanlardan sokak arası lezzetlere, işte bu yılın dünyadaki en leziz gurme şehirleri...

Araştırmalara göre gastronomi seyahatlerine ilgi her geçen yıl artıyor. Kimi şık gurme restoranların yolunu tutuyor, kimi sokak lezzetlerine bayılıyor... Travel And Leisure dergisi de okuyucuları arasında yaptığı anketlerle 2021 yılının en lezzetli şehirlerini seçmiş. 25 maddelik listeye Meksika, Fransa ve Japonya'dan birden fazla şehir girmiş. Yemek için gezenlerdenseniz bu listeye mutlaka göz gezdirmelisiniz.

1 Oaxaca: Meksika'nın Oaxaca eyaletinin başkenti listeye ilk sıradan giriş yapmış. Meksika'nın en ünlü soslarından biri olan mole (biberli, baharatlı ve meyveli bir tür sos) ilk kez Oaxaca'da kullanılmaya başlanmış. Şehir özellikle pazar yerlerinde kurulan sokak yemekleri tezgahlarıyla epey iddialı. Geleneksel Meksika mutfağının modern yorumlarına sıkça rastlayabilirsiniz.

2 Beyrut: "Falafel, humus, tabule" dersek kendi mutfağımızdan çok da uzaklaşmış olmayız. Lübnan'ın başkenti, başta paylaşmalık meze tabakları olmak üzere et seçenekleriyle de zengin bir menü barındırıyor.

3 New Orleans: ABD'nin Louisiana eyaletine gidiyoruz bu kez. Dünyanın en hareketli liman şehirlerinden birine. Kendine özgü yemekleri olan birkaç ABD şehrinden biri olan New Orleans; namı diğer 'The Big Easy', bamya yemeği, kaplumbağa çorbası, istiridye, kerevit haşlama, pilav üstü kırmızı fasulye gibi yemekleriyle meşhur.

4 San Sebastian: San Sebastian mutfağının en ünlüsü adını taşıyan 'cheesecake' sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Zira metrekare başına en fazla Michelin yıldızı düşen yerlerden birindeyiz. Dünyanın en iddialı deniz ürünü restoranları da burada bulunuyor. Bask ve İspanyol lezzetlerinden ezgiler taşıyan mutfağının başrolünde tapaslar var. Ama buradaki adı 'pintxos'. Bu arada başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyayı kasıp kavuran meşhur 'San Sebastian cheesecake' ilk kez buradaki La Vina isimli minik kafede servis edildi.

5 Floransa: Konu 'iyi yemek' olunca İtalya'yı atlamak olmaz. İstikamet Floransa... Sarımsaklı ekmeği, ravliolisi ve Floransa mutfağı tüm dünyadaki en iddialı restoranların menüsünde yer alıyor. O halde neden kaynağına gitmeyelim ki...

6 Roma: Gelato'ları (Roma dondurması), pizzaları, ve 'carbonaro' soslu makarnası ile tam bir gurme şehri Roma... Nesiller boyu aynı aileler tarafından aynı lokasyonda işletilen restoranlarıyla da lezzet tutkunları tarafından keşfedilmeyi bekliyor.

7 Kyoto: Japonya'nın en büyük şehri aynı zamanda gurmeler için tam bir lezzet üssü. Sahil kasabası olan Gion, hem lüks restoranları hem de sokak tezgahlarıyla her bütçeden damağa hitap ediyor.

8 Charleston: 1670 yılında kurulan Güney Karolina liman kenti, Arnavut kaldırımlı sokakları, at arabaları ve pastel tonlardaki evleri kadar gurme lezzetleriyle de ünlü. Genellikle Afrikalı-Amerikalıların işlettiği restoranlarında mısır ekmeği, yengeç çorbası, bamya çorbası, karides gibi lezzetler ön planda.

9 Tokyo: Tokyo'da o kadar fazla iyi restoran var ki muhtemel hayatınızın sonuna kadar her saat başı iyi bir restoranda yemek yeseniz bile hepsini deneyimleyemezsiniz. Şık, ödüllü, yıldızlıları kadar gizli kalmış mekanları ve sokak arası lezzetleri de keşfedilmeyi bekliyor.

10 San Miguel de Allende: Meksika'nın iç bölgelerinde yer alan San Miguel de Allende'ın adını son zamanlarda çokça duymaya başladık. İyi otelleri, atraksiyonları kadar yemekleriyle de ön planda. Birçok seyahat sitesi 2022'de görülmesi gerekenler listesine burayı ekledi bile. Ama bizim derdimiz iyi yemekle. O halde dünyanın en iyi şeflerinin de restoran açtığı şehre gitmek için daha iyi bir neden olamaz.

BAŞKA NERELERİ VAR?

11 Singapur

12 Paris

13 New York

14 Lyon

15 Bolonya

16 Chiang Mai

17 Meksika Şehri

18 Aix-en Provence

19 Şikago

20 Bangkok

21 Barselona

22 Mendoza

23 Osaka

24 Hang Kong

25 Madrid

BİZE ULAŞIN