Doğu Afrika’nın en hızlı tren hattı üçüncü fazında

Bir Türk müteahhitin gerçekleştirdiği en uzun ve Doğu Afrika’nın en hızlı tren hattı olacak, Tanzanya’daki Darüsselam-Mwanza Demiryolu’nun birinci ve ikinci fazının ardından Makutupora’dan Tabora’ya uzanan 3. fazın temeli de Yapı Merkezi tarafından atıldı.
14.04.2022 13:37 GÜNCELLEME : 14.04.2022 13:37

Yapı Merkezi, bir Türk müteahhitin gerçekleştirdiği en uzun ve Doğu Afrika'nın en hızlı tren hattı olacak, Tanzanya'daki Darüsselam-Mwanza Demiryolu'nun birinci ve ikinci fazının ardından Makutupora'dan Tabora'ya uzanan 3. fazın temelini de attı. 1.9 milyar dolar değerindeki projede tüm altyapı işlerine ilave olarak, Makutupora ile Tabora şehirleri arasındaki 368 km'lik demiryolunun yapımı, toplam 7 istasyonun inşaası, hattın sinyalizasyon, telekom ve elektrifikasyon işlerinin tümü anahtar teslim olarak Yapı Merkezi tarafından gerçekleştirilecek.

Tabora'da gerçekleştirilen temel atma törenine Tanzanya Çalışma ve Ulaştırma Bakanı Prof. Makame M. Mbrawa, Tabora Bölge Valisi Dr. Batilda Buriani, Tanzanya Türkiye Büyükelçisi Mehmet Güllüoğlu, Tanzanya Ankara Büyükelçisi Korgeneral Yacoub Mohamed, Tanzanya Demiryolları Yönetim Kurulu Başkanı Prof. John W. Kondoro, Tanzanya Demiryolları CEO'su Masanja Kadogosa, Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdem Arıoğlu ve Yapı Merkezi Holding CEO'su Aslan Uzun katıldı.

Tanzanya'daki demiryolu projesinin 3. faz çalışmalarının tüm altyapı işlerine ilave olarak, Makutupora ile Tabora şehirleri arasındaki 368 km'lik demiryolunun yapımı, toplam 7 istasyonun inşaası, hattın sinyalizasyon, telekom ve elektrifikasyon işlerinin tümü anahtar teslim olarak Yapı Merkezi tarafından gerçekleştirilecek. Proje 46 ayda teslim edilecek.

"Ülkemiz ekonomisinin büyümesine katkı sağlıyoruz"

1.9 milyar dolar değerindeki ve uzunluğu yaklaşık 368 km olan 3. fazın temel atma töreninde konuşan Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdem Arıoğlu şunları söyledi: "Afrika'da bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz bir çok başarılı projeye bugün bir yenisini daha eklemiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tanzanya'da gerçekleştirmekte olduğumuz, bir Türk müteahhitin Afrika'da gerçekleştirdiği en uzun ve Doğu Afrika'nın en hızlı tren hattı, Darüsselam-Mwanza Demiryolu'nun Darüsselam'dan Makutupora'ya kadar uzanan 722 km uzunluğundaki ilk iki kısmında göstermiş olduğumuz titizlik ve iş kalitesinden dolayı Tanzanya Demiryolları yetkilileri bu çok önemli demiryolu hattının üçüncü fazını da bizlere emanet ettiler. Bugün 3. fazın temel atma törenini büyük bir gururla gerçekleştiriyoruz. En büyük mutluluğumuz böyle dev bir proje ile ülkemize ciddi bir döviz girdisi sağlayarak ekonomimizin güçlenmesine katkıda bulunacak olmamızdır."

Tanzanya'daki demiryolu projesinin 3. faz çalışmalarının tüm altyapı işlerine ilave olarak, Makutupora ile Tabora şehirleri arasındaki 368 km'lik demiryolunun yapımı, toplam 7 istasyonun inşaası, hattın sinyalizasyon, telekom ve elektrifikasyon işlerinin tümünü anahtar teslim olarak Yapı Merkezi üstlenmiş bulunuyor.

Yapı Merkezi 3 kıtada 4.000 km'nin üzerinde demiryolu inşa etti

1965 yılında kurulan Yapı Merkezi uluslararası arenalarda dev projelere imza atan bir Türk inşaat firması olarak taşımacılık, altyapı ve genel müteahhitlik alanlarında global öncü oldu. 2021 yılı sonu itibariyle 3 kıtada 4.000 kilometrenin üzerinde demiryolu ve 62 raylı sistem projesini başarıyla tamamlayan firma, dünyada günde 3,5 milyondan fazla yolcunun güvenle taşınmasını sağlıyor. Yapı Merkezi, 2016 yılında Asya ve Avrupa kıtalarını deniz tabanının altından karayolu tüneli ile birleştiren Avrasya Tüneli Projesi'ni tamamladı. Dünyanın en uzun (2.023m) orta açıklıklı asma köprüsü olan 1915Çanakkale Köprüsü de 18 Mart 2022 tarihinde Yapı Merkezi liderliğindeki Ortak Girişim tarafından tamamlanarak hizmete açıldı.

Yapı Merkezi'nin, Tanzanya, Etiyopya, Senegal, Zambiya, Cezayir, Fas ve Sudan gibi diğer Afrika ülkelerinde de devam eden ve tamamlanmış ulaşım projelerinde imzası bulunuyor.

19.000'den fazla çalışanıyla Yapı Merkezi, aranan ve güven duyulan bir "dünya markası" olma vasfını gittikçe pekiştirmeyi, Türkiye'nin ve dünyanın bayındırlık tarihindeki seçkin konumunu sürdürmeyi hedefliyor. Engineering News-Record - ENR tarafından her yıl belirlenen TOP 250 Global Müteahhitler Listesi'nde 2021'de 68. sırada yer alan Yapı Merkezi, Raylı Sistemler-Toplu Taşıma Listesi'nde de 9. sırada yer aldı.

BİZE ULAŞIN