Beyaz yaka çalışanın yeni eğitim noktası Kanada oldu

Kanada’da eğitim son dönemde oldukça popüler. Özellikle iş hayatına atılmış beyaz yaka çalışanlardan ilgi büyük. Bunun en önemli nedeni, Kanada’daki eğitim programlarının eğitim alırken çalışma imkanı da sunması.
02.05.2022 11:49 GÜNCELLEME : 02.05.2022 11:50

PARA RÖPORTAJ/ ÜRÜN DİRİER Kanada'da eğitim son dönemde oldukça popüler hale geldi. Kanada'daki eğitim programlarına lise ve lisans mezunlarının ilgisi olduğu kadar çoktan iş hayatına atılmış beyaz yaka çalışanlar da ilgi gösteriyor. Bunun en önemli nedeni, Kanada'daki eğitim programlarının eğitim alırken çalışma imkanı sunması. Hatta isteyen öğrenciler mezuniyetlerinin ardından Kanada'da oturma ve çalışma haklarını kullanabiliyor.

Global University Systems Yardımcı Direktörü Ayşegül Daşar, Kanada'da eğitim hakkında sorularımızı yanıtladı. Bu ülkede eğitim almak isteyenlere ilk tavsiyesinin doğru alan tercihi olduğunu söyleyen Daşar "Kanada'da özellikle ihtiyaç duyulan alanları tercih edenler mezuniyet sonrası hızlı şekilde işe yerleştiriliyor ve bu da onlara göçmenlik yolunda kolaylık sağlıyor. Global University Systems bünyesindeki üniversite ve kolejler farklı program seçenekleri ile bu ihtiyacı karşılayabiliyor ve öğrencileri en doğru alanlara yönlendiriyor" diyor.

Kanada'daki üniversitelerin Co-op programları nedir? Bu programlar kaç yıl sürüyor? Program esnasında ve sonrasında çalışma izni veriliyor mu?

Kanada'da Co-op programları ile öne çıkan okullar genellikle özel kolej niteliğindeki okullardır. Bu okullar öğrencileri profesyonel hayata hazırladığı için sadece akademik eğitimi yeterli görmez. Öğrencilerini aldıkları teorik eğitimi uygulama şansı bulmaları için eğitim sonrası Co-op adı verilen program kapsamında Kanada'daki şirketlerde ilgili pozisyonlara yerleştirir. Örneğin Toronto School of Management ya da Canadian College of Technology and Business'ta bulunan işletme, dijital pazarlama, siber güvenlik, veri analizi, IT programları gibi 1 ya da 2 yıllık programlar ardından altı aydan, bir yıla kadar Co-op imkanı sunulmaktadır. Co-op dönemi bittikten sonra öğrencinin çalışma izni biter ve aldığı bu iş deneyimini sonraki kariyer hayatında referans olarak kullanabilmektedir. Özellikle Kanada içerisinde yapılan iş başvurularında şirketler, Kanada içerisinde iş deneyimi referansı istedikleri için, yapılan co-op çok önemli hale geliyor.

Ayşegül Daşar

En çok hangi bölümlere ilgi var?

Öğrenciler genellikle Kanada'da eğitim aldıktan sonra rahatlıkla iş bulabilecekleri bölümleri okumayı tercih ediyorlar. Kanada'da yapılan bir istatistiğe göre 2021'in son aylarından itibaren Kanada'da iş imkanları hiç olmadığı kadar yükseldi. Kanada büyümekte olan bir ekonomiye sahip olduğu için genç ve kalifiye iş gücüne ihtiyaç duyuyor, bunu da çoğunlukla ülkeye gelen uluslararası öğrencilerle karşılıyor. Türkiye'den öğrenciler genellikle MBA, IT bölümleri başta olmak üzere, İşletme, Dijital Pazarlama, Proje Yönetimi, Tedarik Zinciri Yönetimi gibi bölümlerine talep gösteriyorlar.

Bu okullardan mezun olanlar Kanada'da işe girebiliyor mu?

Kanada eğitim sistemi ihtiyaca yönelik oluşturulan ve kaliteye odaklanan sosyal bir eğitim düzenini içeriyor. Bu nedenle, üniversitelerin sunduğu bölümler, uzmanlık alanları belirlenirken, sadece öğrencilerin talepleri değil, işverenlerin ihtiyacı da göz önüne alınıyor. Her üniversitenin öğrencilere Kanada iş hayatı ve iş başvuru süreci ile ilgili bilgi veren kariyer merkezleri var. Üniversitelerin kimisi daha akademik çalışmalara ağırlık verip, akademik sıralamalarda yer alırken; kariyer odaklı üniversitelerde mezunlarının işe yerleşme oranını esas alarak, daha yoğun bir kariyer desteği sunmakta ve mezunlarının işe girme oranlarını yükseltmek için çalışmaktadırlar. Mesela, Global University Systems bünyesinde bulunan University Canada West mezunlarının yüzde 100'ü mezuniyetlerinden sonraki 6 ay içerisinde full time bir işe yerleşmektedirler. Burada tabi ki üniversitenin büyük şirketlerle iş ortaklıklarının yanı sıra, Kanada'nın iş gücü açığının da çok büyük etkisi var.

Kanada'nın Türk öğrencilere ilgisinin nedeni nedir peki?

Kanada çok uluslu bir ülke ve her zaman da bununla gurur duyan, ayrımcılığın en az olduğu ülkelerden biridir. Güçlü ekonomisini ve yüksek yaşam standartlarını bu çok renkli kültürel yapısına bağlı olduğuna inanan Kanada, Türkiye de olmak üzere birçok ülkeden öğrenci almak için çaba göstermekte. Türk öğrenciler genelde dışa dönük yapısı, hızlı adapte olabilen ve hemen hemen her milletle çok kolay anlaşabilen, bir nevi lokomotif görevi üstlenebilen öğrenciler olduğu için Kanada üniversitelerinin özellikle ilgisini çekmektedir.

Kanada'da hangi üniversiteler hangi fiyatlarda eğitim sunuyor ve burs imkanları var mı?

Kanada'da üniversite ve kolej fiyatları farklılık gösteriyor. Örneğin University Canada West yıllık 18,400 CAD ve lisans programlarında 20,000$'a varan, ön lisans ve yüksek lisans programlarında 10,000$'a varan burslar var. Okul fiyatları bulunduğu bölgeye ve programa göre de değişiyor. Kolej fiyatlarından bahsedecek olursak Fleming College Toronto ve Niagara College Toronto senelik 16.000 CAD civarı ve , 6000 CAD'a kadar burs imkanları bulunuyor. Eğitim ücretleri açısından Toronto School of Management ve Canadian College of Technology and Business gibi kariyer kolejlerinin avantajı var. Programına ve süresine göre Co-op'lu programlar 4750 CAD başlıyor ve bir ya da iki senelik toplam eğitim maliyeti 6500 CAD ve 15.000 CAD arasında değişiyor.

Mezun öğrenciler Kanada'da göçmenlik başvurusunda bulunabiliyor mu? Buna ilgi var mı?

Kanada'da eğitim almayı düşünen öğrencilerin büyük bir kısmı eğitim sonrası Kanada'da kalma seçeneklerini değerlendirmek istiyor. Göçmenlik de oldukça popüler tabi ki. Örneğin Kanada'da bir devlet kolejinden mezun olan öğrenciler öncelikle okudukları bölümün süresine göre 1 yıldan 3 yıla kadar çalışma iznine başvurmaya hak kazanıyorlar. Bu süreçler bittikten sonra ise öğrenciler dilerse göçmenlik başvurusu yapmak için işlemlerine devam edebiliyorlar.

Türkiye de son yıllarda özellikle lise ve lisans mezunu öğrencilerin Kanada'da okuma ve yaşama isteği arttı. Global University Systems Kanada üniversite ve kolejlerinden mezun olan öğrenciler göçmenlik başvuruları konusunda destek almak isterlerse mezunların yararlanabileceği lisanslı göçmenlik danışmanlarından profesyonel olarak destek alabiliyorlar.

BİZE ULAŞIN