Turizm hikâyesini baştan yazan ülke: Qatar

Dünya Kupası’nın ev sahibi Katar, turizm hikâyesini baştan yazıyor. Şimdiye kadar yılda sadece iki milyon ziyaretçi çeken Katar, kupayla bu sayıyı katlayarak kalıcı bir çıkış hedefliyor. Müthiş bir futbol turnuvasının yanı sıra maç dışında birbirinden renkli alternatifler, Dünya Kupası için Katar’a giden ziyaretçileri bekliyor. İşte Katar’ın cazibe noktaları…
21.11.2022 10:19 GÜNCELLEME : 21.11.2022 10:19

PARA ARAŞTIRMA/ ÖZLEM KAPAR BAYBURS Dünya Kupası, ilk kez kış aylarında ve bir Ortadoğu ülkesinde yapılıyor. 21 Kasım-18 Aralık tarihleri arasında Katar'da gerçekleşecek Dünya Kupası, pek çok ilke sahne olmaya hazırlanırken ülke turizmi için de bir milat olacak. Katar için Dünya Kupası, turizm merkezi olmasında önemli bir kilometre taşını temsil ediyor. Her ziyaretçinin hayatının en iyi turistik deneyimini yaşaması için ülkede çok kapsamlı planlar yapıldı.

VİZESİZ GİRİŞ

Dünya nüfusunun yüzde 80'inin altı saatlik bir uçuşla ulaşabildiği Katar; Ortadoğu'nun kalbinde bulunan, Basra Körfezi'nin çevrelediği bir yarımada. Küresel araştırma ve istatistik şirketi Numbeo tarafından dünyanın en güvenli ülkesi seçilen Katar'a 95'ten fazla ülkeden ziyaretçi, vizesiz giriş yapabiliyor.

Katar, kolayca erişilebilen ve inanılmaz bir çeşitliliğe sahip turistik mekanlara sahip olmasının avantajını Dünya Kupası'nda fazlasıyla görecek. Turizm olanaklarının tanıtımından ve geliştirilmesinden sorumlu olan resmi bir devlet kurumu olan Katar Turizm Ofisi de Dünya Kupası'nı turizm için bir tanıtım atağına çevirmiş durumda.

İKİ MİLYONDAN ALTI-YEDİ MİLYON HEDEFİNE

Salgın öncesi 2019 yılında yurtdışından iki milyon ziyaretçi ağırlayan Katar, Dünya Kupası'nın da verdiği güçle 2030'a kadar bu rakamı altı-yedi milyon seviyesine çıkarmayı hedefliyor. Katar Turizm Uluslararası Pazarlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Philip Dickinson, bugüne kadar üç milyona yakın maç bileti satıldığını açıklıyor; Türkiye Dünya Kupası'na katılamadığı için ne kadarlık bir Türk seyirci çekeceklerine dair ise ellerinde net bir veri olmadığını belirtiyor.

Ancak şüphesiz Dünya Kupası, son yıllarda yurtdışına gönderdiği ziyaretçi sayısı gittikçe artan Türkiye için de bir doping olacak; ekranları başında futbolun keyfine varanların Katar hevesi yükselecek.

YENİ AÇILAN OTELLERDEN BİRİ: RİXOS DOHA

Katar için 2022, pek çok büyük yeni otel ve turizm açılışına ev sahipliği yapılan olağanüstü bir yıl oldu. Alışveriş merkezlerinden plajlara, müzelerden tema parklara kadar Katar'da her türden, her ulustan ziyaretçiye, her bütçeye uygun etkinlikler ve deneyimler var. Katar'ın yeni turistik merkezleri arasına eklenenlerden biri de ülkemiz merkezli otel zinciri Rixos'a ait: Rixos Gulf Hotel Doha.

Rixos Gulf Hotel Doha, 1973'ten beri kentin simgesi olan Gulf Hotel'in bulunduğu prestijli geçmişe sahip bir konumda yer alıyor. Rixos Hotels'in Accor ve Katara Hospitality ortaklığıyla gerçekleştirdiği, 350 oda ve süit ile yedi yemek mekanından oluşan her şey dahil bu yeni kuruluşa uyum sağlaması için binası, büyük bir tadilattan geçti. Otel, Ekim ayı sonunda kapılarını açtı ve Dünya Kupası için büyük ilgi görüyor.

TURİZM ÇEŞİTLİLİĞİ GENİŞ

Katar, kolayca erişilebilen ve inanılmaz bir çeşitliliği bünyesinde bulunduran turistik mekanlara sahip. Öte yandan, Balina Köpek Balığı ve görkemli bir ulusal hayvan olan Arap Antilobu da dâhil olmak üzere çok sayıda fauna ve floraya da ev sahipliği yapıyor.

HAYYA KART

Maç dışında da programlarını aktivitelerle renklendirmek isteyen taraftarlar için Katar'da farklı beklenti ve beğenilere yönelik sayısız deneyim var. Katar'a girişte gerekli olan 'Hayya Kart' ile taraftarlar, maç günlerinde klimalı yeni metro da dahil olmak üzere ücretsiz toplu taşıma araçlarına erişerek yarımadanın en iyi yerlerini ve yapılacak şeyleri uygun bir bütçeyle hızlı ve kolay bir şekilde keşfedebilecek.

AKSİYON VE MACERA

560 kilometreden fazla sahil şeridi ile Arap Körfezi'nin sakin ve berrak suları, Katar'ı su sporları için ideal bir destinasyon haline getiriyor. Pearl-Qatar'ın etrafında kürek sörfünü denemeli, yemyeşil mangrovlarda gün batımı kayağı yapmalı ya da heyecan verici bir jet ski yolculuğu ile çarpıcı kent siluetini keşfetmeli. Ardından, Katar çölünün dalgalı kum tepelerini ziyaret etmek de olmazsa olmazlardan. Doha'ya arabayla sadece bir saatlik mesafede yer alan, UNESCO'nun doğal rezerv olarak tanıdığı, harika manzaralı Khor Al-Adaid'i veya diğer adıyla 'İç Deniz''i de görmek lazım. Bu yolculukta genellikle 4x4 ile kum tepelerinde gezmek, güzel sularda yüzmek ve elbette deve gezintisi yer alıyor.

ŞEHİRDE CAZİBE NOKTALARI

Şehirde vakit geçirmek isteyenler, geçen yaz açılan ve her yaşa özel bir dizi cazibe merkezi sunan Katar'ın tema parklarının en sonuncusu olan Doha Quest'i ziyaret edebilirler. Bunların içinde 'En Yüksek Kapalı Rollercoaster' ve 'En Yüksek Kapalı Drop Tower' başlıklarında Guinness Dünya Rekoru sahibi kuleler en çok göze çarpanlar.

KÜLTÜR VE SANAT

Katar'ın her köşesi kültür, sanat ve tarih kokuyor. En etkileyici kamusal sanat enstalasyonlarından biri olan ve Zekreet'teki Ras Abrouq kaya oluşumları arasında yer alan Richard Serra imzalı East-West/West-East, dört adet 14 metre yüksekliğinde devasa çelik levhadan meydana geliyor.

Şehirde vakit geçirmek isteyenler için de çok sayıda ikonik müze mevcut: Çöl gülü kristali şeklinde büyüleyici tasarımıyla Katar Ulusal Müzesi (NMoQ), I. M. Pei tarafından tasarlanan İslam Sanatları Müzesi (MIA) ve iddialı projesiyle dünyanın en yenilikçi spor müzesi olan yeni 3-2-1 Katar Olimpiyat ve Spor Müzesi.

PLAJ

Kuzey kıyısındaki Al Shamal'ı ve Fuwairit Plajı'nı deneyebilirsiniz. Aile dostu bir tatil arayanlar, ziyaretçilerini 3.5 kilometrelik yumuşacık bir kumsalla Desert Falls Su ve Macera Parkıyla ve yeni eklenen yunus cruise ile karşılayan Hilton Salwa Beach Resort & Villas'ta kalabilir. Diğer bir seçenek de kısa bir tekne yolculuğu yaparak, bu yaz sörf havuzunu yeniden açan ve balina köpekbalığı turları düzenleyen Banana Island Resort Doha by Anantara'ya ulaşmak.

RENGARENK KARELER

En ilgi çekici bölgelerden biri de Doha'nın kuzeyindeki Pearl-Qatar. Akdeniz tarzı yatlarla çevrili marinalar ve butik mağazalara sahip geniş bir yapay ada. Adanın Qanat Quartier bölgesindeki rengarenk sokaklarında Instagram için muhteşem kareler yakalanabilir. Arap mirasını modern ve sürdürülebilir kentsel mimariyle harmanlayan bir bölge arıyorsanız, şık kafeleri, sanat galerileri ve müzeleriyle Doha'nın merkezindeki Msheireb uygun.

İLK DEFA KUPA İÇİN GELENLER DENEYİMLEYECEK

Katar'a gelen taraftarlar, turnuva başlamadan hemen önce başlayacak bir dizi yeni turizm gelişmesini ilk elden deneyimleyecek. Bu gelişmeler arasında pırıl pırıl kumlu bir adada yer alan Lusail Winter Wonderland, modern beach resort Fuwairit Kite Beach, Katar'ın ilk "Eğlence Adası" Qetaifan Island North ve West Bay North Beach Project kapsamında açılan yeni kamusal ve özel plaj bölgeleri bulunuyor.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ

Işıl ışıl alışveriş merkezlerinde gezmek de yapılabileceklerden biri. En büyük alışveriş merkezleri arasında, tema parkları ve ailelere uygun yüzlerce ünlü yeme içme mekanıyla Mall of Qatar ve Doha Festival City yer alıyor. Lüks için ise açık havada klimalı yürüyüş yollarıyla Galeries Lafayette ve büyük açık hava kanalı, dans eden çeşmesi ve Paris'teki ünlü üst düzey alışveriş caddesi Rue de la Paix'ten esinlenilen mimarisiyle yeni Place Vendome yer alıyor.

ARAP KÜLTÜRÜNDEN İLHAM ALAN DEV STADYUMLAR

Katar, bu dev organizasyonun altyapısı için 6,5 milyar dolar harcarken, turnuva için yapılan en büyük stadyumun maliyeti 1 milyar doları buldu. Toplam 380 bin kişilik stadyumların en büyüğü ise 80 bin kişilik. Turnuva için inşa edilen toplam sekiz stadyumun üçünde Türk firmaları ana yüklenici ya da taşeron olarak yer aldı. Katar Turizm Uluslararası Pazarlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Philip Dickinson, yeni stadyumları şu şekilde anlatıyor:

"80 bin kişilik Lusail Stadyumu, Arap örme çanak zanaatını yansıtan bir anlayıştan ilham alıyor. Stadium 974 de tamamen demonte edilebilir bir stadyum. Al Thumama, tasarımında Arap erkekleri tarafından giyilen geleneksel dokuma bir şapka olan kefiyeden esinlenildi. Al Bayt Stadyumu ise çölde misafirperverliğin sembolü olan geleneksel bir Bedevi çadırı olan bayt al sha'ar şeklinde inşa edildi. Al Janoub Stadium'un tasarımı, geleneksel ahşap Arap teknelerinin yelkenlerinden ilham alıyor. Al Janoub Stadyumu, Irak asıllı İngiliz mimar Zaha Hadid tarafından tasarlandı. Ahmad Bin Ali Stadyumu, ülkenin farklı yönlerini karakterize eden desenlerden oluşuyor. Education City Stadyumu, dış cephesi çıkıntılı bir elmas şeklinde. Khalifa Uluslararası Stadyumu ise modern bir şekle ve çift kemere sahip."

TURİZM OFİSİ İSTANBUL'DA

Ülkemizde 2016 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Katar Turizm Ofisi, geçen yıla kadar hem satış hem de pazarlama tarafında temsilci bir firma ile çalışıyordu. Ancak geçen yıl itibarıyla satış için kendi personeliyle çalışmaya başladı ve İstanbul'da bir ofis açtı. Katar Turizm Uluslararası Pazarlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Philip Dickinson; pazarlama, reklam ve halkla ilişkiler ekibi olarak ikiye ayrılan bir yapıya sahip olduklarını açıklıyor.

Dickinson, ofisin ana görevinin seyahat acentelerine Katar'ı tanıtmak olduğu bilgisini vererek, acentelere yönelik tanıtım faaliyetleri, toplantılar ve workshop'lar yaptıklarını ve Türkiye'de gerçekleşen fuarlara katıldıklarını söylüyor. Ayrıca Katar'ı tanıtıcı acentelere yönelik fam tripler düzenliyorlar.

QATAR AİRWAYS'TEN HAFTADA 36 SEFER

Qatar Airways, dünya çapında 150'den fazla noktaya uçuyor ve Skytrax World Airport Awards 2022 tarafından 'Dünyanın En İyi Havalimanı' seçilen ve Katar'ın başkenti Doha'da bulunan merkezi Hamad Uluslararası Havalimanı üzerinden bağlantı sunuyor.

Türkiye Pazarlama Sorumlusu Richard Dağcan Barka'nın verdiği bilgiye göre, İstanbul Havalimanı'ndan haftada 17, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan haftada 14 ve Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan haftada beş olmak üzere şu anda haftalık toplam 36 seferle Türkiye'yi 150'den fazla küresel uçuş noktasına bağlıyor. FIFA Dünya Kupası Katar 2022 özelinde bir frekans artımı söz konusu olmamakla beraber Qatar Airways, şu anda Türkiye'ye en fazla uçan havayollarından biri.

BİZE ULAŞIN