Sonbaharın en ilginç festivalleri

Dünyanın dört bir yanında 12 ay farklı festivaller gerçekleşiyor. Sonbahar, festivallere katılmak için en keyifli mevsim. Güney Afrika’da balina göçlerine şahitlik edebilir ya da Venedik’te kürek yarışlarını izleyebilirsiniz...
21.09.2023 13:41 GÜNCELLEME : 22.09.2023 00:01

PARA DÜNYA/ BURCU ALDİNÇ Neredeyse yılın her günü, dünyanın farklı bir yerinde bir festival düzenleniyor. Hepsini yakalamak veya bilmek imkansız. Ama sonbaharda gerçekleşecek olanlardan bazılarına göz atabilirsiniz...

29 Eylül-1 Ekim: Hermanus Balina İzleme Festivali (Güney Afrika)

Kendinizi Güney Afrika'nın sahil kasabası Hermanus'ta bulursanız, ziyaretinizin Eylül ayı sonlarında her yıl düzenlenen Balina İzleme Festivali'ne denk gelmesini umalım. Yerel halk ve ziyaretçiler, balinaların göçüne tanıklık etmek ve bu doğa harikasını konuşmalar, etkinlikler ve sergilerle kutlamak için bir araya geliyor. Elbette konuşmaların çoğu okyanuslar, onları ve içinde yaşayan canlıları nasıl koruyacağımızla ilgili.

3 Eylül: Regata Storica, Venedik (İtalya)

"Venedik" denilince akla hemen gondol gezileri ve meşhur San Marco Meydanı gelebilir. Ama Eylül ayının ilk pazar günü şehir farklı bir aksiyona bürünüyor. Kürekçiler adayı çevreliyor ve kürek meraklıları her yıl düzenlenen yarışları izlemek ve kanallar boyunca düzenlenen geçit törenlerinin tadını çıkarmak için şehirde toplanıyor.

7-15 Ekim: Balon Festivali, Albuquerque (ABD)

Her yıl 500'den fazla sıcak hava balonu New Mexico'daki Alburquerque'deki Rio Grande Vadisi'nin üzerindeki berrak mavi gökyüzüne doğru uçmaya başlıyor. Kapadokya'dan da aşina olduğumuz gibi kitlesel yükseliş oldukça unutulmaz bir manzara yaratıyor. Üstelik etkinlikler geceleri de yapılıyor ve katılmak için kendi sıcak hava balonunuza sahip olmanız gerekmiyor. Bir bilet satın alabilir ve manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

3 Ekim-22 Ekim: Phuket Vejetaryen Festivali (Tayland)

Phuket Vejetaryen Festivali, yalnızca sebze yemeklerinin kutlaması değil. Aynı zamanda Dokuz İmparator Tanrı Festivali olarak da biliniyor. Ve aslında Tayland'daki en hareketli, bazılarına göre ise en küstah festivallerden biri. Katılımcılar katı diyetler uyguluyor ve bu süre boyunca alkolden uzak duruyor ve saflıklarını belirtmek için beyaz kıyafetler giyiyorlar. Sonrasında etkinlikler havai fişekler ve sanatçıların tuhaf gösterileri eşliğinde başlıyor. Birisinin çivi üzerinde yürüdüğünü, hatta yanaklarını kılıçla deldiğini fark edebilirsiniz. Söylemeye gerek yok, bu festivale en iyi uzaktan tanık olunabilir.

16-17 Ekim: Altın Kartal Festivali (Moğolistan)

Moğolistan'da gerçekleşen iki günlük gelenek sırasında yükseklerde uçan kartallar görmeye hazırlıklı olun. Moğolistan'ın en batı bölgesi Bayan-Ölgii'den kartal avcıları, şahincilikte usta olanlar, kuşların becerilerini test etmek için bir araya geliyor.

*******

Taylor Swift konser ekonomisi!

Taylor Swift'in devam eden Eras Turu, dünya çapında milyonlarca hayranın kalbini fethetti ve tarihteki en başarılı tur olma yolunda ilerliyor. Şarkıcı, halihazırda etkileyici olan programına yeni gösteriler eklemeye devam ederek erişim alanını çeşitli ülkelerde genişletiyor. O yollarda meşgulken, gideceği şehirler de konser için hazırlıklarda bulunuyor. Çünkü şarkıcı gittiği yerlere ciddi bir ekonomik katkı sağlıyor. Oteller fiyatlarını artırıyor ve ful kapasite çalışıyor. Tur kapsamında olmayan ülkelerden de Swift'e çağrılar geliyor. Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, sanatçıya bir ricada bulunmak için YouTube'u kullandı ve Latin Amerika turnesine Şili'yi dahil etmesini rica etti. Budapeşte Belediye Başkanı Gergely Karacsony de Swift'e bir mektup yazarak tur programına Macaristan'ı eklemesi talebini iletti. Tüm çabalara rağmen Swift'ten henüz bir yanıt gelmedi. Bakalım başkanların bu samimi talepleri karşılık görecek mi?..

*****

Eşsiz koleksiyon satışa çıkıyor

Sothebys's ve Christies'in son dönem sanat koleksiyoncusu ve Whitney Museum of American Art mütevelli heyeti Emily Fisher Landau'nun koleksiyonunu bu sonbaharda müzayedede satmak için yarıştığı yönündeki söylentilerin ardından, Sotheby's yaptığı duyuruda, değeri 400 milyon dolardan fazla olduğu tahmin edilen eserleri satacağını duyurdu. 2010 yılında Landau müzeye değeri yaklaşık 75 milyon dolar olan 400 eser bağışlamıştı. Geçen yıl mart ayında hayatını kaybeden Landau, 1969 yılında ciddi anlamda sanat eseri toplamaya başlamıştı. Birinci sınıf bir koleksiyoner olan Landau'nun koleksiyonundan yaklaşık 120 eser, Sotheby's New York'ta 8-9 Kasım tarihlerinde yapılacak iki özel müzayedede satılacak. Eserler arasında en çok dikkat çekeni ise Pablo Picasso'nun ilham perisi Marie-Therese Walter'ın genç kadınla ilişkisi ortaya çıktıktan hemen sonra yaptığı 'Femme a la montre' isimli eseri. Eserin 120 milyon dolardan fazla bir rakama alıcı bulması bekleniyor.

*****

Çalınan Van Gogh tablosu iade edildi

Hollanda'daki Laren kasabasındaki Singer Laren Müzesi'nden yaklaşık 3.5 yıl önce çalınan Van Gogh'un The Parsonage Garden at Nuenen in Spring isimli tablosu bulundu. Hollandalı sanat dedektifi Arthur Brand'ın çabaları sonucu bulunan tablo, IKEA markasına ait bir çantadaki yastığın içinde iade edildi. Tabloyu iade eden kişinin hırsızlık olayına dahil olmadığını belirten Brand, suç örgütleri arasında elden ele dolaşan tablonun kimliğinin gizli kalması şartıyla bir kişi tarafından yastık içinde kendisine teslim edildiğini açıkladı. Müze başkanı Andreas Blühm ise çizikler oluşan tablonun onarılacak durumda olduğunu belirtti. Eserin yeniden sergilenmesi için Van Gogh Müzesi'nin restorasyonuna başlanacak. Eser, Covid 19 salgını zamanı, sokağa çıkma yasakları olduğu dönemde çalınmıştı. Eseri çalan kişi kısa sürede yakalanıp tutuklansa da tablo çoktan el değiştirmişti.

BİZE ULAŞIN