Video Oyun Tarihi Vakfı, kütüphanesini halka açıyor

Video Oyun Tarihi Vakfı (The Video Game History Foundation), elindeki kaynakları kamu paylaşımına sunacağını açıkladı. Bir araştırma kütüphanesi yolda…
27.12.2023 16:18 GÜNCELLEME : 29.12.2023 00:00

PARA OYUN/ ALİ EFE İRALI Pek çok anlamda kitleleri etkisi altına alan oyun, özellikle de son 20 yıl içinde bilimsel anlamda da önemli yollar aldı. Geçmişi çok daha eskiye dayansa da son yıllar oyunun çok yönlü modellemeler üzerinden değerlendirilebilmesine fırsat tanıyor. Bunu da bilgiye erişimdeki hız sağlıyor demek, pek doğru…

Ludoloji diye tabir ettiğimiz, oyunu ve oyun oynamayı doğrudan inceleme konusu olarak benimseyen bir bilim dalımız var. Çok sayıda katkı sağlayanı olduğu kadar, alanda yazılan konu sayısı anlamında diğer bilim dallarına göre çok dar bir alanyazına sahip. Genellikle kuramsal süreçlere yönelen iletişimciler ile teknik anlamda yöntemsel altyapıya odaklanan mühendisler arasında bir köprü kurulmasını bekliyoruz. Hal böyleyken, alanyazının gelişmesi daha çok yayın yapan akademisyenler ve alan meraklılıklarının çabasıyla gerçekleşiyor. 2017 yılında gündeme gelen Video Oyun Tarihi Vakfı (The Video Game History Foundation), aslında temel anlamda bu amaca hizmet edebilecek bir niteliği simgeliyordu. Nitekim beklenen oldu ve Vakıf, elindeki kaynakları kamu paylaşımına sunacağını açıkladı. Bir araştırma kütüphanesi yolda…

ALANYAZINA HEDİYE

Engadget'a yazan Lawrence Bonk'tan öğrendiğimiz kadarıyla, geride bıraktığımız hafta Vakfın başkanı ve eski oyun gazetecisi Frank Cifaldi, önemli açıklamalarda bulunmuş. Vakfın kütüphane direktörü olarak görev yapan Phil Salvador da bir video ile yapacaklarını anlatmış. Odak noktada tüm dünyaya özgürce ulaşabilen bir çevrim içi koleksiyon yer alıyor. Uzun bir süredir üzerinde çalışıldığından bahsedilen platformun, arayüzüne dair de ekran görüntüleri yer alıyor. Koleksiyona konu olan neler yok ki? Sanatsal kitap çalışmaları, çok nadir tarihi malzemeler, afişler, dergiler ve daha birçok şey. Nedir o geriye kalanlar? Kaynak kodlar. Evet, söylenene göre bazı nadir geçmiş dönem kaynak kodların da paylaşılabileceği bir süreç bizleri karşılayacağa benziyor. Özellikle alanda çalışan akademisyenler için gerçekten olağanüstü bir kaynak sunacağa benziyor. Bu önemli boşluğun fiziki anlamdaki kütüphane ve benzeri alanlarla bizde de sunulabilmesini düşünmek gerekiyor. Bu tür mekânlar ya da platformlar bir cazibe merkezine dönüştürüyor bulundukları konumu. E-spor için fiziksel turnuva tanımlaması yaparken de bunu düşünmek gerekiyor. Fiziksel anlamda bir gerçeklik zemini kurulduğunda çok daha yüksek çarpana ulaşan bir sistem elde edilmiş olunuyor. Önemli olan, ortak bir payda bularak o paydada bölgesel anlamda fark yaratabilecek biçimde konumlanmak. Farklı coğrafyaların teknik anlamda önde oldukları konuyu bizim önde olduklarımızla harmanlayarak sunabildiğimiz ölçüde o fark oluşturulacak. Oyunda da böyle. Oyun teknolojileriyle çok zamanında tanışmış bir ülke olarak pek çok geçiş sürecine hakimiz. Bu alanda yayın yapan az sayıda da olsa kıymetli akademisyenlerimiz ve alan uzmanlarımız var. Pek çok sosyal medya kanalında bu süreçleri anlatan isimler var. Özellikle milenyum kuşağı olarak tanımlayabileceğimiz bendenizin yaş aralığı tam da bu noktada kendini gösteriyor. Gönül ister ki bilgisayarın oyunlarının da kendine ait müzesi olsun. Oyuncağın var… Geleneksel oyunların var… Tarihsel bütünlük içinde hem kütüphane hem müze görevini üstlenebilecek yapılar sadece alanyazın tarayan akademisyenler için değil, geleceğin tasarımcıları için de ilham noktalarını oluşturacak yerler. Kaldı ki, bahse konu örnekte olduğu gibi artık kütüphaneler dahi sayısal dönüşüm hedefliyor, ulaşım kitlesini genişletiyor…

HACKER'LARDAN BÜYÜK SALDIRI

Sony'e bağlı Insomniac Games geçtiğimiz günlerde önemli bir veri sızıntısı yaşamış ve şirketin pek çok bilgisayarında ransomware adı verilen fidye yazılımlarıyla kilitlenme problemleri ortaya çıkmış. Digital Trends'ten Tomas Franzese'nin haberine göre, sızıntıya uğrayan verilerde, stüdyonun daha önceden çıkacağı bilinmeyen Marvel's Wolverine oyunu ve daha birçok oyuna dair gelecek planı da yer alıyor. Saldırının perde arkasındaysa daha önce pek çok kamu ve özel kuruluşa girdiği bilinen Rhysida yer alıyormuş. Franzese, Axios'un raporuna göre sosyal güvenlik numaraları dahil pek çok kişisel bilgiyi hedefleyen bir yapı olduğunu kaydediyor. Veriler karşılığında 2 milyon dolarlık bir fidye bedeli istenmiş. Sony tarafından yapılan açıklamadaysa, olaydan haberdar olunduğu ve üzerinde çalışıldığı bilgisi geçilmiş. Ne diyelim, umarız kısa zamanda süreç aydınlığa kavuşturulur.

BİZE ULAŞIN