90 bin dolara dünyanın en tehlikeli işi

Hipotermi ve boğulma riskine karşı dalgalı ve fırtınalı denizde yengeç yakalamak herkesin harcı değil. Dünyanın en tehlikeli işini kabul eden balıkçılar, beş gün zorlu şartlarda ölüm riskine karşı savaşıyor. Geri dönebilenler ise yılda 90 bin dolar kazanıyor...
01.02.2024 12:02 GÜNCELLEME : 02.02.2024 00:01

PARA DÜNYA/ BURCU ALDİNÇ Alaska balıkçılık endüstrisi, defalarca dünyanın en tehlikeli işi olarak nitelendirildi. Bu işi yapan balıkçılar, Alaska ekonomisinin hayati bir parçasını gerçekleştirmesine rağmen, dünyadaki en vahşi deniz ürünlerinin tedarik edilmesine yardımcı olmak için hayatlarını riske atıyorlar.

Dünyanın en ölümcül işi olmasının yanı sıra aynı zamanda en kirli işlerinden biri söz konusu olan. Sıkışık alanlar ve arzu edilenden daha küçük konaklama birimlerini paylaşan büyük ekipler, bu sektörde çoğu zaman günlerce duş almadan çalışırlar. Yürütülmesi birçok açıdan zor bir iş…

Aynı zamanda Alaska'yı çevreleyen dalgalı ve çalkantılı denizlerle dengenizi korumaya çalışıyorsunuz.

Alaska çevresindeki denizler soğuk ve fırtınalıdır; kötü hava koşulları ve tüm yıl boyunca soğuk koşullarıyla ünlüdür. Buna sert hava koşulları, şiddetli yağışlar, dalgalı dalgalar, devasa dalgalar ve kuvvetli rüzgarlar da eklendiğinde, sıkı tutunsanız iyi olur. İşler çok çabuk tehlikeli hale gelebilir. Alaska çok affedici bir yer değil, bu yüzden olabilecek her şeye her zaman hazırlıklı olmak gerekir.

EN SIK ÖLÜM NEDENLERİ

Genellikle ülkenin dört bir tarafından farklı, cesur balıkçılar bu iş için bir araya gelirler. İyi dozda kabin ateşi ve biraz klostrofobi ile birleşen farklı yaşam biçimleri, kavgaların nadir olmadığı bir ortamla sonuçlanabilir. Ancak herkes aynı fikirde olduğunda ve asıl hedefi (mümkün olduğunca çok para kazanmak) aklında tuttuğunda, işler genellikle daha çabuk düzelir. Ve sezon yeterince kısa olduğundan, iş arkadaşlarınızla uzun süre çalışmak zorunda kalmazsınız.

Ticari balıkçıların en yaygın ölüm nedenleri arasında hipotermi, boğulma, alabora olma ve denize düşme yer alıyor.

850 METRE DERİNLİKTE

Kırmızı yengeç olarak da geçen Alaska yengeçleri, derin su canlıları arasında. Yaklaşık 850 metre derinlikte yaşıyorlar. Ve onları yakalamak için 300 kilo ağırlığında demir kafesler kullanılıyor. Dalga ve rüzgarla mücadele ederken bu ağır kafesleri denizden çıkarma görevi ise kulağa hiç de kolay gelmiyor. Tekneler en fazla beş gün denizde kalıyor ve limana geri dönüyor. Bu tehlikeli işi kabul eden cesur balıkçılar ise yılda yaklaşık 90 bin dolar kazanıyor.

*****

3 bin 800 dolara sandviç çantası!

Kahverengi kağıt torbaları ve plastik Tupperware'leri unutun. Louis Vuitton, en son lansmanı olan 3 bin 800 dolarlık 'Sandviç Torbası' ile öğle yemeğini stratosferik yüksekliklere taşıyor. Markanın ikonik monogram baskısında, esnek dana derisinden üretilen bu titizlikle tasarlanmış "sac à sandviç", isimli çanta, en sıradan öğle yemeği rutinini bile yüceltmeyi vaat ediyor. Fermuarlı bir cebe ve iki düz bölmeye sahip olan çanta, gurme atıştırmalıklarınızı rahatça barındırırken aynı zamanda zahmetsiz bir lüks havası da yayıyor. İki farklı renk grubuyla geliyor: Damier Ebene ve markanın yeni İlkbahar-Yaz 2024 dijital özel ürünü, dinlenme odasında (veya park bankında, piknik tarzında) kıskanılacağınızdan emin oluyor. Bazı moda tutkunları Sandviç Torbasını 'pratik savurganlığın' örneği olarak selamlarken, diğerleri fahiş fiyat etiketiyle alay ediyor ve sadece öğlen yemeğiniz için özel tasarım bir çanta taşımanın mantığını sorguluyor. Ama ister havyarlı kızarmış ekmek tutkunu bir Wall Street yöneticisi olun, ister avokadonuzu kızarmış ekmek üzerinde Instagram'da belgeleyen bir moda fenomeni olun, 'Sandviç Torbası' öğle yemeği oyununuzu yükseltmeyi vaat ediyor.

*****

Fotoğraf çekmeyi engelleyen bantlar

Malum, dönem kameralı telefon dönemi. Hal böyle olunca herkes birer magazin yazarı oluyor. Ünlüler gittikleri yerlerde basın olmasa bile onları tanıyanlar tarafından çekilip paylaşılabiliyorlar. İşte tüm bunları engellemek için bazı mekanlar içeri telefon almıyor. Aynı şekilde bazı özel partilerde de girişte telefonlar toplanıyor. Ama bunu yapmak istemeyenler için Berlin'den başlayan yeni bir akım var. Girişte telefonunuzun kamera bölümünü kapatan bantlar takılıyor. Aynı uygulama Los Angeles'taki ev partilerinde de uygulanmaya başlandı. Elbette bandı çıkarıp dileyen yine çekimini yapabilir. Ama yapış yapış bandı çıkarma kısmı da meşakkatli. Bakalım kırmızı renkteki bu güvenlik bantları ne kadar işe yarayacak…

*****

Tuzlu su şekerlemesi tattınız mı?

'ABD'nin en popüler şekeri nedir?' diye sorsak alınıza, hemen M&M ya da Skittles gelebilir. Genellikle tüm marketlerde bunlara rastlarız. Ama ABD'nin en popüler ve tadılması gereken şekeri Taffy'dir. Tuzlu su şekerlemesi olarak da bilinen taffy'ler su, şeker, yağ, tuz, su ve aroma tatlandırıcı kullanılarak yapılıyor. Sonrasında da gıda boyalarıyla renklendiriyor. Vanilya, karpuz, çilek gibi farklı aromaları mevcut. Oldukça pofidik ve yumuşak bu şekerlerin tadı ise çok tatlı. Paketleri yaklaşık altı dolardan satılıyor. ABD'ye geldiğinizde gerçek bir ABD şekeri tatmak isterseniz tuzlu su taffy'lerini mutlaka denemenizi öneririz.

*****

Bunları biliyor muydunuz?

  • Kanadalılar çok fazla 'Özür dilerim' dedikleri için, ülkede 2009 yılında özrün suçun kabul edildiğinin kanıtı olarak kullanılmayacağını belirten bir yasa çıkarıldığını…
  • Leonardo DiCaprio'nun Titanik filminde 'Ben bu dünyanın kralıyım' diye bağırdığı cümlenin doğaçlama gerçekleştiğini…
  • Kimseye haber vermeden bir partiden ayrılmaya İngilizce'de 'Fransız çıkışı' dendiğini…
BİZE ULAŞIN