Met Gala hakkında bilmeniz gerekenler

Yılın en çok konuşulan moda etkinliği her yıl olduğu gibi Mayıs ayının ilk Pazartesi günü gerçekleşti. Aslında bir bağış ekinliği olan Met Gala’da sarımsak, soğan ve maydanozun yasak olduğunu ve içeriden fotoğraf paylaşılamadığını biliyor muydunuz? Gelin etkinliğin kurallarına yakından bakalım…
17.05.2024 13:04 GÜNCELLEME : 17.05.2024 13:04

PARA DÜNYA/ BURCU ALDİNÇ Her yıl Mayıs ayının ilk Pazartesi günü Metropolitan Müzesi'nde düzenlenen dünyanın en önemli moda etkinliklerinden biri Met Gala. Şüphesiz ilginç kostümler içinde dünya starlarını seyrediyor ve ''Bunlar ne yapıyor?'' diye içinizden geçiriyor olabilirsiniz. Aslında müzeye bağış için düzenlenen bu gecenin birçok kuralı var. Örneğin menüde yasaklı yiyecekler var. Tıpkı konuklar arasında olduğu gibi… Gelin Met Gala'da olup bitenleri yakından inceleyelim…

DAVETİYELER ÜCRETLİ

Met Gala davetine katılacak kişilere Vogue'un efsanevi Genel Yayın Yönetmeni Anna Wintour karar veriyor. Ve ardından davetlilere davetiye gönderiyor. Katılmak isteyenler de belirlenen ücreti ödemek karşılığında Met Gala'da boy gösterebiliyorlar. Geçtiğimiz yıl etkinliğin bilet fiyatları 50 bin dolardı. Bu yıl ise 75 bin dolara çıkarıldı. Genellikle markalar tarafından satın alınan masaların değeri ise 350 bin dolar. Ama markalar davet edecekleri kişileri yine Anna Wintour'ın onayına sunmak zorunda.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMI YAPMAK YASAK

Met Gala'da telefonsuz bir politika uygulanıyor. Bu kural aynı zamanda gala içinden sosyal medya gönderisi yapılmasını yasaklıyor. Ama söz konusu selfie olunca yasağı delen ünlüler olabiliyor. Ancak bu da bir sene sonraki davetiyelerini tehlikeye sokuyor. Tabii pek çok ünlü etkinlik yerine gelmeden önce fotoğraf paylaşmayı ihmal etmiyor.

HER ŞEYİ WINTOUR ONAYLIYOR

Tema için çalışmalar Aralık ayında start alıyor. Temaya karar verildikten sonra peçetelerden çatallara, aydınlatmalardan çiçek aranjmanlarına kadar her şeyi Anna Wintour titizlikle inceliyor ve onaylıyor. Wintour tarafından onaylanmayan tek bir parça bile salona girmiyor.

YASAKLI YİYECEKLER

Eski bir Vogue çalışanı verdiği bir röportajda, soğan ve sarımsak gibi yiyeceklerin Met Gala'da servis edilmediğini, çünkü galada kötü nefese yer olmadığını açıklamıştı. Bu soruyu Anna Wintour sonunda bu yıl açıklığa kavuşturdu ve kabul etti. Ayrıca maydanoz gibi diş arasında kalabilecek yiyeceklerin de servis edilmediğini ekledi. Bruschetta gibi kolayca dökülüp kıyafete zarar verebilecek mezelerin de menüde yerinin olmadığını ekledi. Keşke herkes bu kadar düşünceli olsa…

EVLİ ÇİFTLER YAN YANA OTURTULMUYOR

Etkinliğin oturma şeması belki de en zor yanı. Organizatörler aylarca kimin, kimin yanına oturacağına karar vermeye çalışıyor. Bu arada evli çiftler ve yakın dostlar asla yan yana oturtulmuyor. Burada amaç yeni insanlarla tanışmak. Bu yüzden geçmiş yıllarda kim kiminle hangi masada oturmuş, bu da inceleniyor. Her defasında aynı zevkleri olabilecek ve anlaşacakları tahmin edilen yeni konuklar yan yana oturtuluyor.

YASAKLI KONUKLAR LİSTESİ

Yasaklı yiyecekler olduğu gibi yasaklı konuklar olduğunu da belirtmiştik. Donald Trump, Tim Gunn, Demi Lovato, Amy Schumer ve Tina Fey bilinen yasaklı konuklardan bazıları.

*******

Beatles ve McCartney'den bu kez fotoğraf sergisi

1960'ların başında, 'Beatlemania'nın zirvesinde, New York City, Beatles'ın ABD'ye yaptığı ziyaretle turist akınına uğradı. On binlerce hayranı, ünlü gurubu yakından görmek için sokaklara çıktı. Ancak grup üyelerinden Paul McCartney, hayranlarına fotoğraf vermekten fazlasını yaptı. O da elinde Pentax 35 mm kamera kullanarak tüm bu coşkuyu objektife yansıttı. McCartney, 60 yıl sonra New York'a döndü ve burada 'Paul McCartney Fotoğrafları 1963-64: Fırtınanın Gözünden' isimli bir sergi açtı. Sergi 18 Ağustos'a kadar Brooklyn Müzesi'nde görülebilecek. Siyah-beyaz fotoğrafların yer aldığı sergide Beatles grubuna olan hayranlığı hissedebiliyorsunuz.

*******

Denizaltı Müzesi

Kim diyor müzeler yerin üstünde olmalıdır? Heykeltıraş Jason deCaires Taylor müzeyi denizin altına taşıdı. Fransa'nın güneyinde denizin altında yer alan müze, portre heykellerden oluşuyor. Her biri 10 ton ağırlığındaki heykellerin uzunluğu ise yaklaşık iki metre. Sualtı heykelleriyle tanınan İngiliz heykeltıraş, dalgıç ve fotoğrafçı 2006 yılında dünyanın ilk su altı heykel parkını Karayip Denizi'nde açmıştı. Ardından da farklı çalışmalara devam etti. Şimdiki projesinin tamamlanması dört yıldan fazla sürdü. Ama dünyanın birçok yerinden dalgıçlar sırf bu heykelleri görebilmek için Güney Fransa'ya yolculuk yapıyorlar.

*******

Afrika ve Avrupa'yı bağlayan sualtı tüneli

İspanya, topraklarını egzotik bir turizm merkezi olan Fas'a bağlamak için iddialı bir sualtı demiryolu tüneli projesi geliştiriyor. 6 milyar avroluk projenin 2030 yılına kadar tamamlanması planlanıyor. Cebelitarık Boğazı ile sadece 29 kilometre ile ayrılan iki ülke arasında böylece ulaşım çok daha kolay hale gelebilir. Seçilen 2030 tarihi ise bir tesadüf değil. Zira İspanya, 2030 yılında Portekiz ve Fas arasında gerçekleşecek FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak. Eğer o tarihe kadar bu proje hayata geçebilirse İspanya harcadığı paranın çok daha fazlasını kazanabilecek.

*******

Bunları biliyor muydunuz?

  • Stres altındayken griye dönen saçların stres bitince orijinal rengine geri dönebildiğini…
  • Yalnızlığın insanlarda şeker ihtiyacına yol açtığını…
  • Dünyada ismi San Jose olan 1716 yer bulunduğunu…

BİZE ULAŞIN