Neden dijital cüzdan kullanalım?

PeP Genel Müdürü Artun Kumrulu, yurt dışı para transferlerinde dijital cüzdan kullanmanın avantajlarını Para için anlattı.
24.05.2021 12:01 GÜNCELLEME : 24.05.2021 12:02

PARA ÖZEL RÖPORTAJ/ Dijital cüzdan hizmeti veren yerli fintek firması PeP'in Genel Müdürü Artun Kumrulu ile, dijital cüzdanların nasıl kullanıldığını konuştuk. Dijital cüzdanların günlük hayatta taşıdığımız fiziksel cüzdana göre çok daha güvenli olduğunu ifade eden Kumrulu, yurt dışı para transferlerinde dijital cüzdan hizmetlerinden faydalanmanın avantajlarını Para için anlattı.

Dijital cüzdan nedir? Nasıl kullanılıyor ve ne gibi avantajları var?

-Dijital cüzdanlar en basit haliyle bireylerin veya işletmelerin elektronik olarak işlem yapmasını sağlayan hızlı, güvenli ve kullanıcı dostu yazılımı veya online hizmetleri ifade ediyor. Dijital cüzdan olarak adlandırdığımız kavramın aslında en çok yasal boyutu merak ediliyor. Dijital cüzdan hizmeti veren kurumlar aslında 6493 sayılı kanun kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından lisans verilen elektronik para kuruluşlarıdır. Bu kuruluşlar Merkez Bankası ile Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından düzenli bir şekilde denetlenen finansal kuruluşlardır. Dijital cüzdana aktarılan elektronik para karşılığı tutarlar, bankalar nezdindeki koruma hesaplarında saklanır ve Merkez Bankası tarafından koruma altına alınır. PeP sistemlerinde de, kullanıcı bilgilerinin güvenliğini ve yetkisiz kişilerin sistemlerimize erişimlerinin engellenmesini sağlamak için en yüksek güvenlik standartlarını sağlıyoruz. Yani dijital cüzdanda, kullanıcıların tüm ödeme bilgileri kompakt ve güvenli bir şekilde saklanıyor. Bu açıdan baktığımızda dijital cüzdanların günlük hayatta taşıdığımız fiziksel cüzdana göre çok daha güvenli olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Siz PeP olarak ne gibi çözümler sunuyorsunuz?

-Biz kartlı ödeme sistemlerinden uluslar arası para transferine, yurtiçi ve yurtdışı tahsilat modellerinden günlük finansal işlemlere kadar birçok hizmet sunuyoruz. Kullanıcılarımız Avrupa'ya haftanın her günü ve her saati anında para transferi yapabiliyor. Burada bizim en büyük özelliğimiz, uluslar arası para transferlerinde aracı kurum koymadan, harcanan para birimini direkt TL'ye çevirerek ve bankalar arası kuru baz alarak olabilecek en düşük kurdan işlem yapma olanağı sunmamız. Bu özelliğimiz bizi freelance çalışan, bireysel iş yapan veya yakınlarına para göndermek isteyen kişiler için mükemmel bir para transferi aracı haline getiriyor. Yine geçtiğimiz aylarda piyasaya sunduğumuz PeP Pegasus BolBol Kart ile Türkiye'de ilk kez kullanıcılar kredi kartına ihtiyaç duymadan yurt dışında ve yurt içinde yaptıkları tüm işlemlerden puan biriktirerek bedava uçak bileti alabiliyor. Bu da sık seyahat edenler için büyük bir avantaj sağlıyor. Online alışveriş tarafında siber saldırılar karşısında sunduğumuz, her alışverişte numarası değişen sanal kart da çok ilgi görüyor. Bu kartla, her alışverişten sonra kart numarası otomatik değişiyor. Türkiye'de ilk ve tek olan bu hizmet sayesinde kullanıcıların kart bilgilerinin çalınma riski ortadan kalkıyor. Bu kartlar da yüksek hacimli e-ticaret yapan veya sık sık online alışveriş yapan kullanıcılar tarafından çok ilgi gören hizmetlerimizden biri oldu.

Dijital cüzdanı en çok kimler kullanıyor?

-Yurt içine ve yurt dışına düzenli veya belirsiz aralıklarla para transferi işlemi yapanlar, sürekli yurt dışına seyahat edenler, belli aralıklarla yurt dışından ödeme alanlar, freelance çalışanlar, işletme sahipleri, internetten alışveriş yapanlar yani hesabındaki parayla güvenli ve hızlı işlem yapmak isteyen hemen herkesi kapsayan bir kullanıcı yelpazemiz mevcut.

Pandemiyle birlikte kullanıcıların ödeme alışkanlıkları nasıl değişti? Bu değişim dijital cüzdan kullanımına nasıl yansıdı?

-Pandemi döneminde özellikle yurt dışından Türkiye'ye gelen para transferlerinde fiziksel network yerine dijitale yönelik hizmetlerde ve freelance işlerde önemli bir artış yaşandı. Diğer yandan pandemi süresince temassız ödeme yöntemlerinin tercih edilirliği oldukça arttı. Bu durum tabi ki dijital cüzdan kullanım oranlarına da yansıdı. Kullanıcılar online ödeme yöntemlerinin yanı sıra, yeni nesil ödeme sistemlerine de yönelmeye başladılar. Bizim de plastik kartlarda sunduğumuz temassız işlem olanakları ve özellikle online işlemlerde sunduğumuz avantajlar tercih edilirliğimizi artırdı.

Son kullanıcı dışında kurumlara özel hizmetleriniz var mı?

-Finans kuruluşu olmayan işletmelere, bir ödeme aracı çıkarmaları için çözüm ortaklığı sunuyoruz. Kurumlar, PeP'in kendilerine sağladığı bu çözüm ortaklığı ile müşterilerine özel cüzdan ve kartlı ödeme hizmetleri ile ilgili kampanyalar düzenleyebiliyor, farklı indirim ya da avantajlar oluşturabiliyorlar. Aynı zamanda PeP Visa kartın kendilerine sunduğu, dünyanın dört bir yanında ve internette yaptıkları harcamaları avantajlı döviz kurları ile gerçekleştirebilme, yurt içinde ve yurt dışında ATM'leri komisyonsuz kullanarak ekonomik fayda sağlayabilme, uluslararası para transferi, fatura, kurum ve diğer ödemeleri yapabilme ve ödeme alabilme özelliklerini de kullanabiliyorlar. Diğer yandan doğrudan PeP sisteminde yer alan kurumsal üyelerimiz de mevcut. Bu müşterilerimize özel PeP Business Sanal kart, Opet'ten yakıt avantajı ve PeP servislerinde özel hizmet bedelleri sunuyoruz. Finansal işlemlerde hız, güvenlik ve teknoloji kullanımının önem kazanmasıyla birlikte özellikle küçük ve orta ölçekli kurumlar bizleri tercih etmeye başladı. Biz de bu segmente yönelik çalışmalarımızı her geçen gün derinleştiriyoruz.

Kripto para yönetmeliğine göre kripto paralarla ödeme yapılmasının yasaklanması sizi etkiliyor mu?

-Bir fintek firması olarak adı üzerinde finans ile teknolojiyi birleştiren bir şirketiz. Fintek firmaları tüm dünyada inovasyonun, gelişmenin merkezinde yer alırlar. Dolayısıyla ana faaliyet alanımız olmamakla birlikte PeP olarak biz de tabi ki kripto piyasasını yakından takip ediyoruz. Yenilikçi bir fintek kuruluşu olarak bizim bu alandaki güvenilir şirketlerle iş birliği yaparak iş geliştirme planlarımız vardı. Ancak son düzenlemeyle birlikte Merkez Bankası regüle olmayan kripto para şirketleriyle iş geliştirmememiz yönünde karar aldı. Bu nedenle biz de bu yöndeki faaliyetlerimizi durdurduk. Kripto para artık finansal sisteminin bir gerçeği haline gelmiş durumda. Bu nedenle pek çok ülkede kripto para piyasası artık regüle edilmesi gereken noktaya ulaşmaya başlıyor. Ancak konu hala çok sıcak bir gündem. Yakın zamanda bu konuyla ilgili düzenlemeler çıkabileceğine, Türkiye'nin de bu konuda adımlar atacağına inanıyorum.

PeP'in yatırım hedefleri nelerdir?

-PeP Türkiye'den çıkmış global bir fintek markası olma amacıyla kuruldu. Bu misyonla 2020 yılının başından bu yana 'sınırları kaldırmak' ilkesiyle yatırımlarımızı yapıyoruz. Finansal işlemlerde sürecin başladığı noktadan sonlandığı noktaya kadar var olmayı hedefliyoruz. Yani tüm para gönderim ve alma süreçlerini uçtan uca hizmet modeliyle PeP taahhüdüyle yürüteceğiz. Bu kapsamda bizim için oldukça önemli bir pazar olan İngiltere'de önemli yatırımlarımız olacak. Çok yakında detaylarını duyuracağız. Bu yatırımımızla Türkiye'deki fintek sektörünün gelişiminde öncü bir rol oynayacağımıza inanıyorum.

BİZE ULAŞIN