Sıralı tam liste: Hangi coin hangi borsada?

Hangi kripto para borsası hangi coin'lere yatırım imkanı sunuyor? En popüler 'fan token'lar hangileri? İşte borsalar ve yatırım yapma imkanı sundukları kripto paraların tam listesi...
22.11.2021 17:57 GÜNCELLEME : 23.11.2021 00:00

PARA ARAŞTIRMA/ ESİN ÇETİNEL Türkiye'de 2.4 milyon kişi kripto paralara yatırım yapıyor. Artan talep karşısında kripto para borsaları da her gün yeni para birimlerini platformlarına dahil ediyor. Bugün 50'nin üzerinde coin'de alım satım imkanı sağlayan Türk borsalarının 2022 yılı hedefi ise bu sayıyı 100'e yükseltmek…

Türkiye'de geçmişi yaklaşık sekiz yılı bulan kripto piyasası hızla büyüyor. Hacimler ve yatırımcı sayısı ise her yıl mislilerle artmaya devam ediyor. En son açıklanan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Kripto Para Araştırma Raporu'na göre, Türkiye'de bugün 2 milyon 400 binin üzerinde kripto para yatırımcısı bulunuyor. Buna göre sadece son bir yılda kripto yatırımcı sayısı 11 kat arttı. Piyasanın tahmini büyüklüğü ise 900 milyon dolar seviyelerine ulaştı. Global araştırmalara göre 2.4 milyonluk yatırımcı sayısı ile Türkiye ise 19'uncu sırada yer alıyor.

BORSALAR DA BÜYÜYOR

Başlangıçta 5-10 kripto paranın alım satımına aracılık yapan birçok firmanın ise artık müşterilerine yatırım alternatifi yaratmak adına platforma aldığı coin sayısını 50'ler hatta bunun da üzerine taşıdığı görülüyor. Birçok kurumun 2022 hedefi ise bu sayıyı 100'e ulaştırmak.

FAN TOKEN TALEBİ PATLADI

Bu arada fan token'lara olan talepte de büyük patlama yaşanıyor… Platformunda 60'dan fazla fan token bulunduran Socios Türkiye Direktörü Altuğ Öztürk'e göre bugün fan token piyasasının büyüklüğü 500 milyon doların üzerine ulaşmış durumda. Önümüzdeki yıllarda ise fan token arzlarındaki artışa bağlı olarak bu sayıların katlanarak artması bekleniyor. Şimdiden söyleyelim bugünlerde birçok kripto para borsası yeni fan token arzı için çalışıyor.

60'I AŞKIN FAN TOKEN VAR

Altuğ Öztürk şu bilgileri paylaşıyor: "Socios.com uygulamamız ve Chiliz Fan Token İşlem Platformumuzda 60'tan fazla partnerimizin Fan Token'ları işlem görüyor. Platformlarımızda sadece kendi iş birliklerimiz ile yarattığımız Fan Token'lar var. Socios.com ekosisteminde ise şu anda 60'dan fazla Fan Token bulunuyor. Bu token'larımız ayrıca dünyanın önde gelen borsalarında da listeleniyor. Örneğin PSG Fan Token'ı 13 farklı borsada listeleniyor. Türkiye'de Paribu, dünya genelinde Binance, Huobi, OKEx, FTX, Gate.io ve Upbit gibi global borsalarda da listelenen Fan Token'larımız var. Global partner sayımız NBA, Rakuten gibi iş ortaklıklarımızı da sayarsak bugün 80'i geride bıraktı. Bu sayı 2022'de 100'ü geçecektir. Uygulamamızı bugüne kadar 1.4 milyona yakın kişi indirdi. Dünya genelinde, 130'dan fazla ülkede kullanıcımız var. Türkiye'de bundan 2 yıl önce sıfırdan yarattığımız Fan Token piyasası bugün 500 milyon doların üzerinde bir piyasa değerine sahip. Fan Token'larımızın günlük işlem hacmi ise 50 ile 300 milyon dolar arasında değişiyor."

Peki hangi kurum hangi kripto paralara yatırım imkanı sunuyor? İşte detaylar…

BİTCİ

Geçen yıl piyasaya sunulan Bitci Chain'in ana coin'i Bitcicoin başta olmak üzere şu anda Bitci.com üzerinden 25 farklı coin alabilmek mümkün. Bitcicoin ve Pundix alım satımları dışındaki coin'lerde sadece TL bazlı işlem, Bitcicoin ve Pundix'te, ise USDT ile işlem imkanı sağladıklarını açıklayan Bitci Teknoloji CEO'su Onur Altan Tan, "Burada da her kripto para için farklı minimum yatırım tutarları belirlenmiş durumda. Son dönemde gerçekleştirdiğimiz uluslararası iş birlikleri sonrası Bitci.com'da ayrıca fan token projeleri de yer almaya başladı. Bugün itibarıyla toplam 25 fan token'ımız işlem görmeye devam ediyor" diyor.

BYBİT

Bybit kullanıcılarına vadeli işlem çiftlerinde 60'ın üzerinde coin'de işlem yapma imkanı sağlıyor. Spot piyasanın henüz çok yeni olmasına karşın kullanıcıların talepleri nedeniyle spot varlıklar ve işlem çiftleri sayısının hızlı bir şekilde arttığını söyleyen Bybit Türkiye Operasyon Müdürü Celil Öztürk, "Spot piyasamızda 50 kripto varlık ile 52 ayrı işlem çiftinde kullanıcılarımız işlem yapabiliyorlar. Yakında Türk kripto topluluğunun ilgisini çekecek kripto varlıkları kullanıcılarımıza özel kampanyalar ve sürprizlerle listelemeye hazırlanıyoruz" diyor.

FELIXO

Felixo platformundaki 22 farklı coin/token ile kullanıcılarına işlem imkanı sunuyor. Firmanın öncelikli hedefleri arasında bu sayıyı yakın zamanda 50'ye, önümüzdeki yıl sonuna kadar da 100'e çıkarmak var. Felixo'da listelenecek olan coin'leri seçerken kullanıcıların uzun vadede zarar etmeyeceği, projesine ve geliştirici takımına inandıkları projelerden olanları seçtiklerini söyleyen Felixo Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Algan, coin seçimindeki diğer kriterlerine ilişkinse şu bilgiyi veriyor: "Özellikle farklı piyasalarda işlem gören Coin'lere yer vermeye çalışıyoruz. Günlük hacim bakımından dünyada ilk 100'de olan coin'lerin büyük bir bölümünün yakın bir tarihte Felixo'da listeleneceğini de özellikle belirtmek isteriz."

BTCTURK

Bugün itibarıyla BtcTurk kullanıcıları, 35 farklı kripto parayı Türk Lirası, Bitcoin veya stabil kripto para Tether karşılığında 7/24 alıp satabiliyor. Bir kripto parayı alım satım işlemine açmadan önce BtcTurk kripto para projesini; projenin sunduğu çözüm, sağladığı fayda başta olmak üzere, projenin geliştirme ekibinin aktifliği, topluluğunun büyüklüğü, likiditesi, küresel piyasalardaki durumu gibi çeşitli kriterlerde detaylı olarak inceliyor. Kullanıcıları korumak amacıyla likiditesi düşük, yaygın olmayan riskli kripto paraları listelemeyi tercih etmediklerini söyleyen BtcTurk İçerik Üreticisi Onur Gözüpek, "Tüm BtcTurk kullanıcıları, kripto para varlıklarını, 7 gün 24 saat kesintisiz olarak kripto para cüzdanlarına veya diğer platformlara çekebiliyor. Bitcoin haricinde diğer kripto paraları da alıp satmak isteyen kullanıcılarımız profesyonel kullanıcılar için geliştirdiğimiz BtcTurk | PRO platformumuzu kullanarak Türk Lirası'nın yanı sıra Bitcoin ve Tether karşılığında toplam 93 işlem çiftiyle kripto para alıp satabiliyor" diyor.

BİTAY

Bitay, Türkiye'de 58 farklı kripto para biriminde ve iki farklı fiyat paritesinde (TRY ve USDT) işlem imkanı sunan bir borsa. Coin'lerin borsada listelenmesi konusunda çok sayıda kritere bakarak karar verdiklerini söyleyen Bitay Genel Müdürü Niyazi Yılmaz, "Bitay Türkiye yatırımcılarına websitesi ve e-mail listesine ek olarak YouTube, Telegram, Twitter başta olmak üzere tüm sosyal mecralardan daima piyasalara ilişkin güncel bilgi akışı sağlıyor. Makro piyasalar, önemli ekonomik ve politik gelişmeler, haber akışları, kripto para piyasa verileri ve gelişmeleri, on-chain analizler, temel-teknik analizler ve duyurular kapsamaya çalıştığımız alanlardır" diyor.

PARİTEX

Paritex CEO'su Özgür Serkan Uslu, "Borsamız dünya çapında en büyük işlem hacimlerine sahip reel projeler olan ilk beş coin (USDT, BTC, ETH, LTC, XRP) ile birlikte kurumsal hizmetlerimizden olan Işıklar Holding bünyesindeki 'Işıklar coin' bunun yanında her yıl bir tane start-up denemesi kabul ettiğimiz gelecek vadeden bir tane Türk projesi listelemektedir. Kripto para piyasalarının toplam değeri ilk kez 3 trilyon doların üzerine çıktı. Bugün bu toplam değerin oluşumunda en çok hacimsel paya sahip olan kripto paralar Paritex Kripto Para Borsası'nda yer alıyor" diyor.

HANGİ KRİPTO PARA HANGİ BORSADA?

Kripto para borsaları kullanıcılarına farklı coin'lerde işlem imkanı sunuyor. Bazı borsalar yatırımcılarının riskini de düşünerek şimdilik coin sayısını temeli sağlam, hacmi yüksek en popüler 5-10 coin ile sınırlı tutuyor. Örneğin Bitcoin, Ethereum, Litecoin ve XRP, neredeyse tüm borsalarda işlem görüyor. Ancak yine neredeyse tamama yakını bugünlerde 2022 yılında listelenen coin sayısını misli ile artırmak için çalışıyor.

İşte an itibariyle Türkiye'nin en büyük kripto para borsalarının işlem imkanı sunduğu kripto paralar…

FELİXO

ANKR coin, AVAX coin, BCH coin, BTC coin, CHZ token, CRO token, DASH coin DOGE coin, ETH coin, HOT token, LINK token, LTC coin, TRX coin, TRY, Fiat, USDC token, USDT token, XLM coin, XMR coin, XRP coin, ZEC coin,

BTCTURK

BtcTurk | PRO'da; Bitcoin (BTC), Tether (USDT), Ethereum (ETH), Synthetix (SNX), Enjin (ENJ), Cosmos (ATOM), Polygon (MATIC), XRP (XRP), Ankr (ANKR), Cardano (ADA), Eos (EOS), Dogecoin (DOGE), Compound (COMP), Decentraland (MANA), Stellar (XLM), Neo (NEO), TRON (TRX), Tezos (XTZ), Polkadot (DOT), Avalanche (AVAX), Chiliz (CHZ), The Graph (GRT), OMG Network (OMG), Chainlink (LINK), Uniswap (UNI), Litecoin (LTC), Maker (MKR), Dash (DASH), Basic Attention Token (BAT), Filecoin (FIL), USD Coin (USDC), Solana (SOL), Stacks (STX), Axie Infinity (AXS) ve Shiba Uni (SHIB) kripto para birimleri yer alıyor.

BİTAY

AAve, Cardano, Algorand, Arpa Chain, Avalanche, Basic Attention Token, Bitcoin Diamond, Bitcoin Cash, Bitcoin SV, Bitcoin, Bitcoin Gold, BitTorrent, Celed Network, Chiliz, Compound, Curve DAO Token, Civic, Dai, Dash, Dogecoin, Polkadot, Egretia, EDUCare, aelf, Enjin Coin, Eos, Ethereum, Classic, Ethereum, Firo, FTX Token, Golem, Hedera Hashgraph, Holo, Houbi Token, BitKan, Kyber Network,Lambda, Chainlink, Litecoin, Decentraland, Polygon, Maker, OmiseGO, Ren, Ravencoin, Shiba Inu, Status, Solana, Storj, Swipe, TRON, Türk Lirası, BiLira, Uniswap, Tether, VeChain, Waves, Wrapped Bitcoin, Waltonchain, Stellar, Ripple, Tezos, Zcash, Ox.

PARİTEX

USDT, BTC, ETH, LTC, XRP, IŞIKLAR coin ve ATB FIG coin işlem çiftleri mevcut.

ABSTOCKS

Bitcoin, Litecoin ve Doge kriptoları listeleniyor. Çok yakında Etherium ve türevleri de listelenecek.

BİTCİ

COIN; Elf), Algo, BAT, Bitci, BTC, BCH, BTG, BTT, LINK, DGB, DASH, DOGE, EOS, ETH, HOT, LTC, XMR, XRP, XLM, TRX, XTZ, TRX, ZEC.

FAN TOKEN; Ankaragücü (Anka), Baskonia Basketbol Takımı (BKN), Brezilya Milli Takımı (BFT), Bursaspor (TMSH), Celta Vigo (CFT), Denizlispor (DNZ), Deportivo Alaves (DAFT), Eskişehirspor (ESES), FC Sion (SION), Gençlerbirliği (GBSK), Kocaelispor (KSTT), Karşıyaka (KSK), Matrak (MTRK), Maclaren (MCL), Moto GP (MGPT), Number 1 (NR1), Peru Milli Takımı (FPFT), Espanyol (ENFT), Glasgow Rangers (RFT), Türkiye Basketbol Federasyonu (TBFT), Türkiye Motosiklet Federasyonu (TMFT), İspanya Milli Takımı (SNFT), Wildcats (IWFT).

OKUYUCUYA NOT: Borsalar ve coin'ere ilişkin araştırmanın tüm detayları Para Dergisi 43. sayıda. Tüm sayılarımızı dijital dergilik platformlarında bulabilirsiniz.

BİZE ULAŞIN