Dijital varlıklarda son bir yılın analizi

Son bir yılın dijital varlıklar alanındaki en önemli gelişmelerini analiz eden Huobi Global Bölge Genel Müdürü Alphan Göğüş, "2022'de NFT, DeFi ve GameFi gibi gelişmekte olan alanlardaki fırsatlar öne çıkacak. Metaverse ise 2022 yılının en büyük teknoloji trendi olacak" dedi.
12.01.2022 16:07 GÜNCELLEME : 13.01.2022 00:00

2022'de kripto para sektöründeki dikkat çekici gelişmelerin sadece Bitcoin fiyatlamasıyla ilgili olmayacağını belirten Huobi Global Bölge Genel Müdürü Alphan Göğüş'e göre, NFT, DeFi ve GameFi gibi gelişmekte olan alanlardaki fırsatlar öne çıkacak. Kurumsal şirketlerin ödeme aracı olarak kripto para birimleriyle arasındaki mesafeyi azaltması ve ülke düzeyinde El Salvador ve Myanmar'ın Bitcoin ve Tether'i yasal para birimi haline getirmesi ise, 2022'de etkilerini göstermeye başlayacak. Metaverse'ün ise 2022 yılının en büyük teknoloji trendi olacağını vurgulayan Göğüş, "Metaverse, oyun tabanlı işlemlerde ve yeni sanal oyun olanakları düzeylerinde yeni bir çağı tetikleyebilir. Günümüzde finans alanındaki tartışmasız en heyecan verici kavram olan DeFi İSE, artan potansiyeliyle, uygulama çeşitliliği ve yaygın olarak benimsenmesiyle yükselişe geçti. Yatırımcılar için DeFi devrim niteliğinde bir yenilik. DeFi yatırımlarındaki büyümeye rağmen, kurumsal ilginin hala düşük kalması önemli bir büyüme potansiyeline işaret ediyor" dedi. Göğüş, son bir yıl içinde kripto paralar, metaverse ve NFT özelinde öne çıkan en önemli 10 gelişmeyi ise şöyle sıraladı:

Bazı ülkeler CBDC çalışmalarında sona yaklaştı

Pandeminin finansal anlamda en büyük etkisi paranın dijitalleşmesi ve kripto para kullanımının yaygınlaşması oldu. Kripto paraların yaygınlaşmasıyla finansal istikrar endişeleri artan devletler, dijital para birimleri için çalışmalara başladı. Kasım ayında Nijerya'nın dijital para birimi eNaira için ülkede yaklaşık 500 bin kişinin dijital para cüzdanı indirdiği belirtildi. Bu konuda ilk sıralarda yer alan Çin'in ise Dijital Yuan çalışmalarını bitirdiği hatta iki pilot bölgede test aşamasında olduğu belirtildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da dijital lira denemeleri için ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile mutabakat zaptı imzaladığını duyurdu. TCMB'den yapılan açıklamada, blokzincir teknolojisi, dağıtık yapıların ödeme sistemlerinde kullanımı, anlık ödeme sistemleri ile entegrasyon gibi başlıklarda testlerin yapılacağı belirtildi.

Beeple'ın eseri 69,3 milyon dolarlık satışla NFT'lere olan ilgiyi artırdı

ABD'li sanatçı Beeple'ın "Everydays: The First 5000 Days" adlı eseri, 69,3 milyon dolarlık satışla şimdiye kadarki en pahalı NFT oldu ve bütün dünyanın dikkatinin NFT'ler üzerinde toplanmasını sağladı. Gerçek adı Mike Winkelmann olan sanatçının eseri, NFT fonu Metapurse tarafından satın alınırken; Beeple'ın "Human One" adlı son NFT'si ise 29 milyon dolarlık satışla en pahalı NFT eserleri listesinde ikinci sırada yer aldı.

Tesla-Bitcoin sarmalı

Tesla CEO'su Elon Musk, Şubat ayında Tesla'nın 1,5 milyar dolar değerinde Bitcoin aldığını açıklayarak; araçlarının da Bitcoin ile satın alınabileceğine belirterek oldukça dikkat çekti. Elon Musk, Mayıs ayında ise Bitcoin'in çevreci olmadığını öne sürerek; bu durumun şirketin değerleriyle örtüşmediğini ve karbon salınımında sürdürülebilir olana kadar bir önceki kararını askıya aldıklarını açıkladı. İş adamının her açıklaması Bitcoin fiyatlarında ciddi dalgalanmalara neden olurken, Musk birçok yatırımcıdan tepki topladı.

Coinbase'in halka arzı

ABD'li kripto para borsası Coinbase, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) yaptığı başvurunun kabulünden sonra Nisan ayında Nasdaq'ta COIN koduyla işleme açıldı. Hisse başına 250 dolar referans değer belirlenen COIN, böylelikle Tesla, Mastercard gibi isimlerin ICO bazında önüne geçti.

El Salvador Bitcoin'i resmi para birimi olarak kabul eden ilk ülke oldu

El Salvador Eylül ayında son derece radikal bir kararla Bitcoin'i resmi para birimi ilan etti. Bu adımla birlikte ülkedeki 2,1 milyon kişi dijital para cüzdanı Chivo'yu kullanmaya başladı. 6,5 milyonluk nüfusa sahip El Salvador'da hükümet, bütün vatandaşlarına 30 dolar değerinde Bitcoin dağıtacağını açıklamıştı. El Salvador'un bir sonraki adımı ise IMF'nin uyarılarına rağmen 1 milyar dolar değerinde ve 10 yıl süre ile Bitcoin tahvilleri çıkartmak olacak. Bu adım, ülkede mali sisteme katılımın artırılması açısından önem taşırken; ülkede kara para aklama faaliyetlerinin artma ihtimalinin endişe verici olduğu belirtiliyor.

İlk Bitcoin ETF'i arzı

ABD'de Bitcoin vadeli işlem kontratlarına dayalı ilk borsa yatırım fonu (ETF), New York Menkul Kıymetler Borsası'nda (NYSE) işlem görmeye başladı. İlk ETF Proshares'a aitti ve devamında birçok Bitcoin ETF'i onaylandı. Bu her ne kadar önemli bir gelişme olarak görülse de spot Bitcoin ETF'i olmaması nedeniyle, yatırımcıların aldıkları Bitcoin ETF'leri doğrudan spot Bitcoin fiyatına yansımıyor.

Twitter'ın CEO'su Jack Dorsey'nin istifası kripto paralar için ne anlama geliyor?

Bitcoin'le ilgili paylaşımlarıyla en çok dikkat çeken isimlerden biri olan Twitter CEO'su Jack Dorsey'nin istifası yeni soruları da beraberinde getirdi. Sık sık Bitcoin'e olan inancını dile getiren Dorsey, yıl içinde 23,6 milyon dolarlık bir Bitcoin fonu başlattı. Ödeme şirketi Square'i ise Bitcoin yoluyla merkezi olmayan finansal hizmetler pazarına yönlendirme planlarını açıkladı ve yakın tarihte şirketin adını Block olarak değiştirdi. Twitter'ın eski CEO'su ayrıca internetin yerel para birimi olmak için en iyi adayın Bitcoin olacağını söylemişti. "Square veya Twitter'da olmasaydım, Bitcoin üzerinde çalışıyor olurdum" diyen Dorsey'nin ilerleyen dönemde atacağı adımlar merakla bekleniyor.

Kurumsal şirketlerin kripto paralara ilgisi artıyor

Yıl boyunca çok sayıda kurumsal şirketten kripto paralara yatırım haberi geldi. Visa, müşterilerine kripto para birimleri dünyasında yardımcı olmak için bir danışmanlık uygulaması başlattığını söyledi. Mastercard ise anlaşmalı olduğu bankaların Bitcoin ve kripto paralar konusunda daha fazla esneklik gösterebilmesinin önünü açtığına dair bir açıklama yaptı. ABD'nin en büyük sinema zinciri olan AMC sinema biletlerinin kripto para birimleriyle satın alınabileceğini duyurdu. Şirketlerin 2022 yılında da kripto para birimlerine ilgisinin artacağı savunuluyor. Facebook uzun süredir üzerinde çalıştığı kurgusal evreni Horizon'u daha iyi anlatabilmek ve metaverse entegrasyonunu hızlandırmak adına şirket ismini Meta olarak değiştirdi. Söz konusu değişikliğin ardından diğer oyun coinleri de hızla değer kazandı ve iki aylık süreçte katlanarak yatırımcısına da kazandırdı.

Ethereum'dan yeni bir iyileştirme adımı: Ethereum 2.0

Piyasa değeriyle Bitcoin'in ardından ikinci sırada gelen Ethereum ağının akıllı sözleşmeler özelliği sayesinde kişiler arası para transferine ek olarak aralarında DeFi, NFT gibi öne çıkan trendlerin de bulunduğu birçok farklı iş modeli kurgulanabiliyor. Yeni iş modellerinin gelişmesiyle beraber ağ üzerinde oluşan işlem yükü artınca daha ölçeklenebilir ve doğa dostu olan Proof-of-Stake modeline geçiş başladı. Bitcoin, madencilik için kullanılan elektrik miktarının çok yüksek olması nedeniyle eleştirilirken; daha verimli mutabakat algoritmalarının hayata geçirilmesi ve blockchain ağları tarafından benimsenmesi önemli bir gelişme olarak gösteriliyor. Bu sürecin Web 3.0'a geçişi hızlandırması bekleniyor.

Kripto paralarda regülasyonların ayak sesleri duyuldu

Global anlamda artan regülasyon çalışmaları, mevcut sistemle entegrasyonu artırdı. Sektör için 2021 yılı, ayakları yere daha sağlam basan bir yapıya kavuşulması için önemli temellerin atıldığı bir yıl oldu. Söz konusu regülasyon çalışmaları ve bu çalışmalara yönelik sinyaller, kurumsal yatırımcının da ilgisini artırırken; çok sayıda farklı iş modellerini de ortaya çıkardı. Bu adımların en çok konuşulanı ise ABD'de kripto para endüstrisini de ilgilendiren maddelerin de olduğu 1,2 trilyon dolarlık altyapı paketi oldu. Söz konusu pakette, kripto para sektöründeki işletmeler için "komisyoncu" tanımları da yer aldı. ABD Milli Gelirler İdaresi, tasarının yasallaştırılmasıyla blockchain ağında faaliyet gösterenlerden rapor talep edebilecek ve bu faaliyette bulunanların kazançları üzerinden vergi alınmasının yolu açılmış olacak. Yasanın Ocak 2024'te hayata geçmesi; bu süre zarfında ise bazı değişikliklerin yapılabileceği öne sürülüyor.

BİZE ULAŞIN