Kadınlar Bitcoin, erkekler altcoin alıyor

Bitci ve Future Bright tarafından, Türkiye’deki kripto para yatırımcıları arasında yapılan araştırmaya göre, kadın yatırımcılar Bitcoin tercih ederken, erkeklerin portföyünde altcoin’leri bulundurma eğilimi daha yüksek.
20.04.2022 12:10 GÜNCELLEME : 20.04.2022 12:10

Bitci.com ve Future Bright tarafından, Türkiye'deki kripto para yatırımcıları arasında yapılan araştırmaya göre, kadın yatırımcıların kripto dünyasındaki oranı yüzde 10'lu seviyelerden yüzde 38'e kadar yükseldi. Bitcoin sahipliği kadın yatırımcılar nezdinde daha tercih odağıyken; erkeklerin altcoin'leri portföyünde bulundurma eğilimi daha yüksek. Öte yandan mevcut yatırımcılar, kripto para piyasalarındaki fiyat değişimlerini sıklıkla takip ediyor. Yatırımcılar kullandıkları borsalar üzerinden, günde ortalama 7 kez fiyatlardaki gelişmeleri kontrol ediyor.

Dünyada en fazla kripto para yatırımı yapılan ülkeler arasında üst sıralarda yer alan Türkiye'de, kripto paralar gün geçtikçe bir yatırım aracı olarak değerlendiriliyor. Kripto paralarda yatırım süresi uzarken, bugüne kadar daha çok erkek yatırımcıların ağırlıkta olduğu piyasada kadın yatırımcılar da gün geçtikçe ağırlığını artırıyor. Türkiye'nin önde gelen kripto para alım-satım platformlarından Bitci.com ile Future Bright iş birliğiyle; Türkiye'nin 7 büyük ilinde, 707'si mevcut, 296'sı potansiyel olmak üzere toplam 1.003 yatırımcının katılımıyla gerçekleştirilen pazar araştırması da bu verileri doğruluyor.

KADIN YATIRIMCI ORANI YÜZDE 38'E ÇIKTI

Mevcut yatırımcı profiline bakıldığında; bugün Türkiye'deki kripto para yatırımcılarının ortalama yaşı 30,1 iken yatırımcıların kripto paraları ellerinde tutma süresi ise ortalama 15,3 ay. Araştırmanın en dikkat çeken yanlarından bir tanesi de kadın yatırımcıların yükselişi. Buna göre dünyada ve Türkiye'de geçtiğimiz yıllarda yüzde 10'lu seviyelerde olan kadın yatırımcı oranı bugün itibarıyla ülkemizde yüzde 38 seviyesinde ulaşmış durumda. Henüz kripto paralara yatırım yapmamış fakat yatırım yapmayı düşünen kesimde ise kadınların oranı yüzde 50'ye ulaşıyor.

EN ÖNCELİKLİ KONU 'GÜVENLİK'

Diğer yandan, araştırmada öne çıkan diğer bir konu da güvenlik konusu. Buna göre yatırımcıların yüzde 71'i 'ideal yatırım aracı özelliği' olarak 'güvenli olması'nı söylerken, 'yüksek getiri' ve 'kolay takip edilebilirlik' de yüzde 59 ile onu takip ediyor.

GÖZÜMÜZ SÜREKLİ EKRANDA

Mevcut yatırımcılar, kripto para piyasalarındaki fiyat değişimlerini bir hayli yakından ve sıklıkla takip ediyor. Yatırımcılar kullandıkları borsalar üzerinden, günde ortalama 7 kez fiyatlardaki gelişmeleri kontrol ediyorlar. Kripto sektöründe yüksek oranda parası bulunan (100.000 TL'den fazla) yatırımcıların piyasadaki fiyat değişimlerini kontrol etme sıklığı ise günde ortalama 11 defayı buluyor. Öte yandan yatırımcıların yüzde 62'si kripto paralara güvendiğini ifade ederken, yüzde 31'lik kesim nötr, yüzde 7'lik kesim ise olumsuz görüş bildiriyor.

HANGİ VARLIKLARA YATIRIM YAPIYORUZ?

Mevcut yatırımcıların en çok bildiği, daha önce yatırım yaptığı ve şu anda sahip olduğu kripto para olarak Bitcoin (yüzde 54) öne çıkıyor. Bununla birlikte Dogecoin (yüzde 34), Ethereum (yüzde 30) ve LiteCoin (yüzde 25) diğer çok bilinen ve satın alınan kripto para birimleri olarak dikkat çekiyor. Mevcut sahip olunan kripto paralara bakıldığında Bitcoin sahipliği kadın yatırımcılar nezdinde daha tercih odağıyken; erkeklerin altcoin'leri portföyünde bulundurma eğilimi daha yüksek.

NE KADAR PARA YATIRIYORUZ?

Peki kripto paralara ortalama ne kadar para yatırıyoruz? Araştırmada bunun da yanıtını görmek mümkün. Buna göre mevcut yatırımcılar arasında 10 bin TL'ye kadar yatırımı bulunanların oranı yüzde 37 iken yatırımcıların yüzde 35'i 10 bin – 50 bin TL, yüzde 16'sı 50 bin – 100 bin TL, yüzde 9'u 100 bin – 250 bin TL, yüzde 3'ü 250 bin – 1 milyon TL arasında bir parayı kripto sektöründe değerlendirdiğini ifade ediyor. 1 milyon TL'den fazla yatırımı bulunanların oranı ise yüzde 1 seviyesinde.

FAN TOKEN'LAR BİLİNİRLİK KAZANIYOR

Son dönemde dünyada farkındalığı hızla artan fan token'lar da yatırımcıların yakın takibinde. Buna göre mevcut yatırımcıların yüzde 74'ü fan token'ların daha önceden duyduğunu ifade ederken, yüzde 33'ü de fan token yatırımı yaptığını söylüyor.

TÜRKİYE BLOCKCHAIN'DE ÖNCÜ ÜLKE OLABİLİR

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bitci Teknoloji CEO'su Onur Altan Tan, söz konusu araştırmanın Türkiye'deki kripto para sektörüne ışık tuttuğunu ifade ederken, "Tüm bu verilerin dışında, bu araştırmanın en önemli çıktısı şu: Türkiye'de kripto paralar günden güne birer yatırım aracı olarak görülüyor. Bu algının önümüzdeki dönemde daha da güçleneceğini şimdiden söylemek mümkün. Bunun için de en öncelikli konulardan biri yasal düzenlemelerin hayata geçmesi. Araştırmada, her iki yatırımcıdan birisi Türkiye'de yasal düzenleme eksikliğinin sektörün önündeki en büyük engellerden biri olduğunu düşünüyor. Yakın gelecekte hayatımıza girecek düzenlemelerle birlikte, Türkiye blockchain dünyasında öncü ülkelerden biri olabilir" dedi.

BİZE ULAŞIN