JCR, VakıfLeasing’in kredi notunu 2 basamak artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş., Türkiye’nin ilk halka açık leasing şirketi olan Vakıf Finansal Kiralama A.Ş.’nin ‘Uzun vadeli ulusal kurum kredi rating notu’nu iki basamak yükselterek A (tr)’den AA-(tr)’ye yükseltti. Kuruluş tarafından VakıfLeasing’in görünümü ise stabil olarak teyit edildi.
29.04.2022 15:07 GÜNCELLEME : 29.04.2022 15:50

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş Türkiye'nin ilk halka açık leasing şirketi olan Vakıf Finansal Kiralama A.Ş'nin Uzun Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notu'nu iki basamak birden yükselterek A (tr)'den AA- (tr)'ye yükseltti. Görünümünü de Stabil olarak teyit etti.

Konuya ilişkin açıklama yapan VakıfLeasing Genel Müdürü Mustafa Erdin, yapılan değerlendirmenin önemine vurgu yaparak şunları kaydetti:

"JCR tarafından uzun vadeli ulusal kurum kredi rating notumuzda yapılan iki basamaklık artışı hem VakıfLeasing hem de sektörümüz açısından çok kıymetli buluyoruz. Bu değerlendirme yapılırken pek çok kriter göz önünde bulunduruluyor. Karlılık göstergelerindeki iyileşmenin içsel öz kaynak yaratmayı desteklemesi, 2021 yılında NPL oranında gerçekleşen kayda değer iyileşme ve bu oranın sektör ortalamasının altında kalması, döviz volatilitesinin etkilerini hafifleten dengeli leasing alacakları ve finansal yükümlülükler gibi. Tabii VakıfBank gibi güçlü bir bankanın iştiraki olmanın da avantajını da yaşıyoruz."

"Bu artış güçlü ve itibarlı ortaklık yapımızın da sonucu"

Güçlü ve itibarlı ortaklık yapısının da JCR tarafından yapılan değerlendirmede etkili olduğunun altını çizen Erdin, VakıfLeasing olarak kurumsal yönetim uygulamalarına gösterilen yüksek uyum köklü risk yönetimi uygulamaları sürekliliğinin de öneminin altını çizdi. Leasing sektöründe deneyimli, kalifiye yönetim kadrosuyla da dikkat çeken şirketler arasında yer aldıklarını belirten Erdin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Katılım Bankaları işlemlerinin sektördeki rekabeti arttırması ile son derece rekabetçi ve değişken piyasa koşullarına rağmen VakıfLeasing bu başarıyı göstermiştir."

DEĞERLENDİRMEYE ESAS KRİTERLER

Kurumun 26 Nisan 2022 tarihli Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) açıklamasında değerlendirmeye esas kriterler olarak;

Karlılık göstergelerindeki iyileşmenin içsel öz kaynak yaratmayı desteklemesi,

2021 yılında NPL oranında gerçekleşen kayda değer iyileşme ve bu oranın sektör ortalamasının altında kalması,

Döviz volatilitesinin etkilerini hafifleten dengeli leasing alacakları ve finansal yükümlülükler,

Banka İştiraki olmanın avantajları,

Çeşitli avantajlar sağlayan güçlü ve itibarlı ortaklık yapısı,

Kurumsal Yönetim uygulamalarına olan yüksek uyum ve köklü risk yönetimi uygulamalarının sürekliliği,

Leasing sektöründe deneyimli, kalifiye yönetim kadrosuna dikkat çekmiş,

Bunun yanı sıra;

Katılım Bankalarının işlemlerinin sektördeki rekabeti arttırması,

Belirsizliği arttıran değişken faiz ve döviz kuru ortamı,

Son derece rekabetçi ve değişken piyasa koşullarına rağmen dikkate alınan başarı faktörlerinin öne çıkarak iki basamak birden yapılan not artışına vurgu yapılmıştır.

BİZE ULAŞIN