İkinci çeyrek bilançosu al veren 17 hisse (1)

Bilançolar bir bir açıklanıyor. Gerek yatırımcılar gerekse analistler, yılsonu bilançolarını yakından izliyor. Bugüne kadar açıklananlar içinde 17 hisse, finansal verileriyle öne çıkıyor. Analistler, bu hisselerin uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilmesini öneriyor. (Birinci Bölüm)
15.08.2022 12:42 GÜNCELLEME : 15.08.2022 12:44

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Küresel piyasalarda yüksek enflasyon, resesyon endişeleri ve merkez bankaları politikaları takip edilen ana konu başlıkları olmaya devam ediyor. Temmuz ayında son iki senenin en güçlü aylık performansını gösteren riskli varlık sınıfında yer alan hisse senetleri, Ağustos ayına satış baskısıyla başladı. Önceki hafta gerçekleşen FED toplantısı sonrasında merkez bankasından ek sıkılaştırma adımı gelmemesi ve kısa zamanda FED'in güvercin politikalara döneceği beklentisinin hız kazanmasıyla yaşanan yükselişlerin, bazı önemli makro veriler öncesinde FED başkanlarından gelen şahin açıklamalar ve jeopolitik endişelerle yerini satış baskısına bıraktığı görülmüştü. Geçen hafta ise gerileyen petrol fiyatları, beklenenden iyi gelen bilançolar, ISM hizmet endeksi ve Pelosi'nin Tayvan ziyaretinin Çin tarafında korkulduğu kadar sert bir tepkiye yol açmamasıyla birlikte piyasalar, hafta başındaki kayıplarını geri aldı. (Birinci Bölüm)

Yurtiçinde geçen hafta Temmuz ayı dış ticaret rakamları açıklandı. Buna göre Temmuz ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.4 artışla 18,6 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı Temmuz'da yüzde 144.5 artarak 10,6 milyar dolar oldu. Enerji verileri hariç tutulduğunda, ihracatın ithalatı karşılama oranı 15,2 puan azalarak yüzde 78.9 oldu. Bu veriler ışığında Borsa İstanbul'da gözler, yeniden ihracat ağırlıklı çalışan şirketlere yöneldi.

Borsa İstanbul'da diğer önemli gündem maddesi ise yılın ikinci çeyreğine yönelik bilançolardı. Her bilanço döneminde olduğu gibi gerek yatırımcılar gerekse analistler, yılsonu bilançolarını yakından takip ediyor. Haberin hazırlandığı esnada yaklaşık 50 şirket, bilançosunu borsaya açıklamıştı. Bilançoların önemli bir bölümünün ise bu hafta borsaya bildirilmesi bekleniyor.

Bilindiği gibi bilançoların son açıklanma tarihleri, konsolide olmayan şirketler için 9 Ağustos, konsolide olan şirketler için ise 19 Ağustos olarak belirlenmişti. Analistler de bu kapsamda bugüne kadar bilançosunu açıklamış ve finansal verileri ile ön plana çıkan 17 hisseye dikkat çekerek uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilmesini öneriyor.

"BANKA KARLARI BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE"

Haberin hazırlandığı esnada açıklanan bilançolara bakıldığında genel olarak sektörel anlamda beklentilere paralel olduğunu belirten NoorCM Araştırma Uzmanı Enis Şenol, şirketler için öngörülen kar rakamları ile karşılaştırıldığında ise beklentileri aşan performansların takip edildiğini düşünüyor. Özellikle bankacılık tarafında ise beklentilerin üzerinde net kar rakamlarının takip edildiğini söylüyor. Sektördeki tedarik sıkıntılarına rağmen otomotiv sektörünün de beklentileri aştığını dile getiren Şenol, "Dayanıklı tüketim tarafında ise hem düşük talep hem de artan maliyetler nedeniyle baskılanmanın sürdüğü gözleniyor. Havacılık tarafında da sektör verilerinin rekor kabul edilen 2019 yılına yaklaştığı gözleniyor" diyor.

Öte yandan Şenol; güçlü talep, enflasyon ortamı ve zayıf seyreden TL ile BIST-100 endeksi için 3000 seviyelerinin üzerinde bir fiyatlamayı orta vadede görme ihtimalimizin yüksek olduğunu düşünüyor.

Şenol, şu ana kadar bilançosunu açıklayan Yapı Kredi, Akbank, Garanti BBVA, TSKB, QNB Finans Finansal Kiralama, TAV Havalimanları Holding, Ford Otomotiv, Tofaş Türk Otomobil Fabrikası, Otokar, Akçansa, Çan2 Termik AŞ, İş Yatırım Menkul Değerler, Türk Traktör, İş Finansal Kiralama, Borusan Mannesmann Boru Sanayi, Federal Mogul İzmit Piston ve TSKB GYO hisselerinin finansal verileriyle ön plana çıktığını belirterek uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilmesini öneriyor.

"TAV ÖNEMLİ BİR KAR RAKAMI AÇIKLADI"

NoorCM Araştırma Uzmanı Enis Şenol'un paylaştığı bilgilere göre;

TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG: TAV Havalimanları Holding açıkladığı 2. çeyrek finansal sonuçlarıyla birlikte çeyreklik olarak 4.2 milyar TL ciro ve 662 milyon TL net dönem karı elde etti. Şirket pandemi etkilerinin de iyice azalmasıyla birlikte tekrardan önemli bir kar açıklamış oldu. Her ne kadar şirketin borcunda gözle görülür bir artış yaşanmış olsa da bu borcun yeni ve oldukça önemli yatırımların finansmanından kaynaklanması, sonuçları negatif etkilemiyor. Pandemi etkilerinin önümüzdeki süreçte azalması beklenirken vaka sayılarındaki artışlara rağmen ölüm oranlarında yaşanan düşüşler, pozitif havanın korunmasını sağlıyor. Yine sonuçlara göre yolcu doluluk oranlarında yüzde 20 kadar geri kalınmasına rağmen 3. çeyrek bilançosuyla birlikte bu rakamların aşılması bekleniyor. Tüm bu gelişmelere paralel piyasaya göre iskontolu kalmış havacılık şirketleri, önümüzdeki senelerin yıldızları olabilir. TAV Havalimanları; özellikle son dönemde Fraport ortaklığı, imza attığı çok büyük bir yatırım olması beklenen Antalya Havalimanın kapasitesinin artırılması ve 25 yıllık işletme hakkını alması ile uzun vade açısından çok önemli bir atılım gerçekleştirmiş oldu. Şirketin halihazırda devam eden yurtdışı operasyonlarında Almati Havalimanı başta olmak üzere Medine ve Tunus'taki havalimanlarında yolcu sayılarının toparlanma hızı artmış durumda. Küresel hareketliliğin hem yurtiçi uçuşların, hem de yurtdışı uçuşların yaz aylarında pandemi öncesine dönmesi beklenebilir. Şirket her ne kadar hala karlılıkta pandemi öncesini yakalayamamış olsa da artan maliyetlerin fiyatlara yansımasıyla ciroda geçmeyi başardı. Önümüzde süreçte de şirket gelirlerinin, karlarının ve marjlardaki toparlanmanın hızlanarak devam etmesi beklenebilir. TAV Havalimanları hisselerinde, yüzde 48 yükseliş potansiyeliyle 85 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

AKBANK: Açıklanan finansal sonuçlarla birlikte şirket, önceki yılın aynı dönemine göre karını yüzde 412 artırmayı başardı. Faiz gelirlerinde yüzde 125'lik bir artış gözlendi. Şirketin özvarlıkları yüzde 13 artarak 102 milyar TL oldu. 2. Çeyrek performansıyla göz dolduran Akbank bilançosunda bulundurduğu TÜFE'ye dayalı devlet tahvillerinden (TÜFEX) önemli katkı görmeyi sürdürdü. Ek olarak kredi/mevduat makasında 2. çeyrekte yaşanan iyileşmenin de pozitif etkileri takip edildi. 2. çeyrek itibarıyla 2021 senesindeki toplam karın üzerinde 13.1 milyar TL net kar açıklayarak rekor kırdı. Bankalardaki bu karlılığın 2022 senesinin sonuna kadar sürmesi bekleniyor. Bankalardaki iskontolu görünüm son açıklanan karlarla birlikte oldukça iskontolu bir görünüme bürünmüş oldu. Akbank'ın F/K oranı 1.57 seviyelerine geriledi. Enflasyondaki yüksek seyirle birlikte TÜFEX'ten katkı sürecek. Akbank hisselerinde yüzde 49 yükseliş potansiyeliyle 13.20 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

FORD OTOSAN: Ford Otosan, 2. çeyrek finansal sonuçlarıyla birlikte beklentilerin üzerinde net kar rakamı açıkladı. Piyasa beklentisi 3.2 milyar TL kar açıklaması yönündeydi. Geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 270 yükselişle 3.7 milyar TL net kar rakamı açıklamış oldu. Altı aylık dönemde incelendiğinde ise geçen yılın ilk altı ayına göre yüzde 130'luk artış gerçekleşti. Şirketin net satışları önceki çeyreğe göre yüzde 18 artış göstererek 32.9 milyar TL'ye ulaştı. Tüm bu sonuçların olumlu olduğu söylenebilir. Şirketin borcunda bir miktar artış yaşanmış olsa da Romanya'daki Craiova fabrikasının devralınmasının finansmanı ve Batarya Montaj Tesisi yatırımlarının etkisinden dolayı negatif bir etki görülmediği söylenebilir. Avrupa'nın en büyük yatırımlarından birini elektrikli araç yatırımıyla gerçekleştiren Ford Otosan'dan geleceğe yönelik beklentiler hayli yüksek. Craiova fabrikası 250 bin araç ve 365 bin motor üretim kapasitesine sahip. Şirket aynı zamanda 2022 yılına dair beklentilerinde de revizyona giderek ihracatın 330-340 bin adet ve toplam satışlarının 420-440 bin araç olacağını tahmin ediyor. Aynı zamanda şirket 2022 yılı içerisinde 620-670 milyon euro yatırım harcaması bekliyor. Otomotiv sektörü için 2022 sonuna doğru tedarik sıkıntılarında iyileşmeler yaşanacağı beklentisi hayli artmış durumda. Türkiye'nin ihracat şampiyonu olan Ford'un yeni yatırımlarının da etkisiyle büyümesini sürdüreceğini, nakit akışlarıyla hem karlılıkta, hem de kar marjlarında iyileşmenin süreceğini tahmin ediyoruz. Ford Otosan hisselerinde yüzde 36 yükseliş potansiyel ile 420 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

"ORTA VE UZUN VADE İÇİN YATIRIM YAPMAK SABIR GEREKTİRİR"

Şirketlerin şeffaf yönetildiğinden emin olmak ve yatırımcılarını düşündüklerini görmenin hisse seçiminde en önemli kriterlerden biri olduğunu belirten NoorCM Araştırma Uzmanı Enis Şenol; orta ve uzun vade için yatırım yapmayı planlayanlara şu önerilerde bulunuyor;

*Yatırımcılar öncelikle sabırlı olmalı ve inandıkları şirketleri belirledikleri vadelere kadar yakından takip etmeli.

*Orta ve uzun vadede ortak olunması planlanan şirketlerin ciro, karlılık ve borç büyümeleri her bilanço döneminde ayrıca analiz edilmeli.

*Şirketlerin nakit akışları ve serbest nakitleri incelenerek; bu nakitlerin yatırıma dönüp dönmediği belirlenmeli.

*Özellikle yeni yatırımların orta uzun vadede kar marjlarını pozitif etkileyip etkilemediği ayrıca incelenmeli.

*Orta ve uzun vade yatırımlar için ortak olunacak şirketlerin temettü verimlilikleri ve karlarının ne kadarını yatırımcılarıyla paylaşacakları da en önemli bir kriterlerden biridir. Unutulmamalı.

"OPERASYONEL PERFORMANS BEKLENTİLERİ AŞTI"

Otokar'ın 2Ç22 finansallarında yıllık bazda yüzde 18 yükselişle 342 milyon TL net kar açıkladığını hatırlatan Yapı Kredi araştırma departmanı ise bu rakamın piyasa beklentisi olan 325 milyon TL'nin ve üzerinde gerçekleştiğine dikkat çekiyor. Şirketin 2Ç22 döneminde hem satış rakamı olan 2,4 milyar TL hem de 374 milyon TL gerçekleşen FAVÖK sırasıyla bizim 2,1 milyar TL (piyasa beklentisi: 2,0 milyar TL) ve 310 milyon TL olan (piyasa beklentisi: 312 milyon TL) tahminlerimizi geçti diyen kurum, "Satışlar 2Ç22'de 2,4 milyar TL olurken yıllık bazda güçlü biçimde yüzde 140 arttı ve beklentileri aştı. Satışlardaki güçlü büyümede TL'deki değer kaybı ve ticari araç hacimlerindeki artış etkili oldu. Bizim tahminimizden daha iyi gerçekleşmesi ise hem ticari araç hem de zırhlı araç gelirlerinden kaynaklandı. Zırhlı araç gelirleri yıllık bazda yüzde 95 artarak 988 milyon TL olurken bizim beklentimiz yaklaşık 900 milyon TL idi. Ticari araç gelirleri ise 1 milyar civarında seyretti ve yıllık bazda yüzde 230 yükselerek tahminimizi yaklaşık yüzde 10 aştı. Özellikle otobüs teslimatlarındaki büyüme, bu performansta etkili bir faktördü. FAVÖK marjı tarafında da olumlu bir sürpriz gördük. Şirketin FAVÖK marjı 2Ç22'de yüzde 15.9 olarak gerçekleşirken bizim beklentimiz yüzde 15.1, piyasa tahmini ise yüzde 15.3 düzeyindeydi. Bizim tahminimizden daha iyi gerçekleşmesinin sebebi yüksek marjlı zırhlı araç gelirlerinin tahminlerimizi aşması oldu. FAVÖK marjı ise zırhlı araç gelirlerinin toplam gelirleri içindeki payının düşüşüyle birlikte yıllık bazda 8.7 azaldı. Böylece FAVÖK büyümesi, yıllık olarak yüzde 55'le satış büyümesinin önemli ölçüde altında kaldı" yorumunu yapıyor.

"AL ÖNERİMİZİ MUHAFAZA EDİYORUZ"

Şirketin net borcunun da çeyreklik bazda 1,9 milyar TL'den 3,0 milyar TL'ye yükseldiğini hatırlatan kurum yetkilileri; bu artışta özellikle net işletme sermayesi ihtiyacındaki yükselişin etkili olduğunu söylüyor. Böylece Net Borç/FAVÖK oranının çeyreklik olarak ciddi bir yükseliş kaydettiğini ve 1,9 seviyesinden 2,7'ye tırmandığını belirtiyor. Beklentilerin üstünde gerçekleşen operasyonel performansın hissede olumlu bir hava yaratabileceğini düşünen kurum yetkilileri; ancak net borçtaki yükselişin bu olumlu havayı bir miktar törpüleyebileceğini ifade ediyor. Hisse için ise özellikle zırhlı araç teslimatlarında bu sene yaşanması beklenen düşüşün olası olumsuz etkilerinin fiyatlandığı düşüncesiyle olumlu görüşünü koruyan Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı yetkilileri hisse için 12 aylık dönemde 655,8 TL hedef fiyatla AL önerisini muhafaza ettiğini açıklıyor.

BİZE ULAŞIN