Yabancı talebi yüksek 20 hisse -1-

Yabancı yatırımcılar uzun süreden sonra BIST’te alım yapmaya başladı. Geçmiş dönemde olduğu gibi yabancı yatırımcıların bilanço dönemini fırsata çevirme ihtimali olabilir. Analistler, yabancı talebi yüksek uygun seviyelerden portföylere dahil edilebilecek 20 hisseye dikkat çekiyor. (Birinci Bölüm)
06.09.2022 17:11 GÜNCELLEME : 07.09.2022 00:00

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul'da yükseliş trendi devam ederken hemen her gün; gün içi ya da kapanış rekorlarının yenilendiği görülüyor. Öte yandan son üç haftadır yabancı yatırımcı talebinin ve buna bağlı payının da yükseldiği dikkat çekiyor. Nitekim TCMB'nin açıkladığı haftalık veriye göre 'Yurt Dışında Yerleşik' kişiler Ağustos ayının ilk üç haftasında portföylerine toplam 724 milyon dolarlık hisse senedi aldı. Yılın ilk yedi ayındaki toplam 3.6 milyar dolarlık satış sonrası, yabancı sahipliğinin tarihi düşük seviyelere gerilemesinin ardından Ağustos ayıyla birlikte gözlemlenen bu alımlar, genel olarak endeksin, özelde de bankacılık hisselerinin güçlü seyrini sağladı. (Birinci Bölüm)

Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcıların uzun süre sonra BIST'te net alımda olması, analistlerin de gözünden kaçmıyor. Genel olarak Bank of America, Deutschebank ve Citibank gibi kurumların yabancı takasları üzerinde görülen yabancı alımlarının endeks içinde ağırlığı yüksek, beklentisi ve hikayesi olan hisseleri seçtiği görülüyor. Ancak uzmanlar, alımların özellikle de bilanço beklentisi yüksek hisselerde gerçekleşmesine dikkat çekiyor.

Geçmiş dönemlerde olduğu gibi yabancı yatırımcıların bilanço dönemini bir fırsata çevirmesi ihtimalini de göz önünde bulundurmak gerektiğinin altını çizen analistler "Son üç haftadır görülen yabancı alımları piyasayı yukarı çekerek pozisyonları kar satışları ile güncelleme amaçlı da olabilir. Bu nedenle yabancı yatırımcıların gerçekten Borsa İstanbul'a kalıcı bir dönüş yapıp yapmadığını TCMB'nin haftalık yayımladığı menkul kıymet istatistiklerinden takip etmeye devam etmemiz gerekiyor. Bu noktada yatırımcıların da çok daha dikkatli ve seçici davranması gerekir" diyor.

Öte yandan banka endeksi öncülüğünde ivme kaydeden BIST-100 endeksinin yukarı yönlü hareketlerinin devam etmesi bekleniyor. Uzmanlar endekste, 3.150'nin direnç olarak izlenebileceğini bu seviye üzerinde kalınması halinde 3.200 seviyelerinin hedeflenebileceğini belirtiyor. Olası geri çekilmelerde 3.110 ve 3.060 desteklerinin takip edilebileceğini kaydediyor.

Analistler yabancı talebi yüksek olan 20 hissenin uygun seviyelerden portföylere dahil edilebileceğini düşünüyor.

"EN YÜKSEK YABANCI ALIMI"

BIST-100 endeksinde sene başında yüzde 40 seviyelerinde bulunan yabancı yatırımcı payının, küresel piyasalardaki sıkı koşullar ve yurt içinde yaşanan gelişmelerin etkisi ile temmuz ayı sonunda yüzde 32 seviyelerine kadar gerileyerek tarihin en düşük seviyesine indiğini belirten Anadolu Yatırım Araştırma Departmanı Yönetmen Yardımcısı Sadullah Çalışır; bu oranın pandemi öncesi dönemde yüzde 60'larda olduğuna dikkat çekiyor. Son dönemde ise endeksteki yükseliş trendine yabancı yatırımcının da ilgi gösterdiğini hatırlatarak "TCMB istatistiklerine göre yurtdışı yerleşik yatırımcının, ağustos ayının ilk üç haftasında sırası ile 88, 270 ve 366 milyon dolarlık net alım tarafında olduğu görüldü. 19 Ağustos ile biten haftada 366 milyon dolarlık net alım, Kasım 2021 döneminden bu yana görülen en yüksek yabancı girişi oldu" diyor.

Güçlü bilanço dönemi ardından endeksin tarihi düşük çarpanlara gerileyerek ciddi ucuzluk fırsatı sunması, kurda sağlanan stabilizasyon ile belirsizliğin azalmasını ise öncelikli nedenler olarak sıralıyor.

Ayrıca haziran ayında çalışmaları yapılan tahsisli swap kanalının da yabancı yatırımcıya Türk Lirası varlıklara erişim imkanı getirmesinin önemine vurgu yapıyor.

"TCMB İSTATİSTİKLERİNİ TAKİP EDECEĞİZ"

Bankaların swap kanallarının önce 2018 Ağustos döneminde, ardından 2020 Nisan döneminde Türk Lirası'ndaki değer kaybına önlem amacıyla kısıtlandığını hatırlatarak "Yabancı yatırımcı işlemlerinin kalıcı olup olmadığını TCMB'nin haftalık yayımladığı menkul kıymet istatistiklerinden takip etmeye devam edeceğiz. Bununla birlikte yüzde 35'in üzerine yükselen yabancı takas oranı, borsaya devam eden para girişiyle tarihi rekor kıran günlük işlem hacimleri ve yükselişin MSCI Turkey ağırlıklı BIST-30 hisseleri öncülüğünde olması da yabancı ilgisinin devam ettiğini gösteren göstergeler arasında sıralanabilir" yorumunu yapıyor.

Özellikle 2Ç22 bilançoları sonrası yaklaşık bir buçuk-iki yıllık karından işlem gören bankalarda yoğun yabancı ilgisi görüldüğünün de altını çizen Çalışır; son beş haftalık işlemlerde BIST-100 yaklaşık yüzde 30 değer kazanırken, BIST-Banka'nın artan yabancı ilgisi ile yüzde 70 üzerinde değer kazanarak endeksin yükselişine öncülük ettiğini söylüyor.

"TAKAS ORANI YÜZDE 40 SEVİYELERİNE YÜKSELEBİLİR"

Çalışır; öte yandan 2023 yılında yapılması planlanan genel seçimlerin, geçmiş dönemlerde olduğu gibi hisse senedi piyasalarına pozitif etki edeceği beklentilerinin de yabancı ilgisini artıran sebepler arasında yer aldığını düşünüyor. Bankacılık endeksinin sene başından bu yana TL bazlı yüzde 100 üzerindeki performansına rağmen dolar bazında son 20 yılın en dip seviyelerinde olması nedeni ile hala fırsat barındırdığını kaydederek "Yaklaşan seçimler öncesi regülatörler tarafından piyasaları olumsuz etkileyecek bir düzenleme gelmemesi halinde yabancı takas oranının sene başındaki yüzde 40 seviyelerine doğru yükselmesini bekleyebiliriz. BIST-100 endeksi dolar bazında 2022 yılı zirvesi 1,74 centte yer alırken, bu seviyenin üzerine yerleşilmesi teknik olarak dolar bazlı 2,00 cent hedeflemesi takip edilebilir. Endeks için bu kapsamda TL bazında yılsonunda 3.800 – 4.000 bölgesini öngörüyoruz. Bu dönemde bankacılık, havacılık, enerji, perakende, holding ve gıda sektörü hisselerinde yabancı yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler performans olarak ön planda olmaya devam edebilir" diyor.

"KÂR SATIŞLARINA DİKKAT"

Bu noktada yatırımcıların son dönemde hızla yükselen hisselerde olası kar satışları ve tepkilerin sert olabileceğini unutmaması gerektiğini de hatırlatan Çalışır; özellikle yabancı oranının arttığı hisselerdeki hacimlere dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Hacimli alım veya satış işlemlerinin yön tayini adına önemle takip edilmesi gerektiğini belirterek "Kısa vadeli işlemler için temkinli olunması gereken seviyelerde olmakla beraber, orta vadede ise yaklaşan seçimler öncesi tarihsel olarak dolar bazlı dip seviyelere yakınlık ve gelişmekte olan ülkeler arasında görece cazip çarpanlara sahip olunması BIST-100'de dolar bazlı getiri için önemli fırsatlar sunmaya devam ediyor" yorumunu yapıyor.

Çalışır yabancı talebi yüksek olan Tofaş Oto, Ford Otomotiv, Akbank, THY, Sabancı Holding, Şişe Cam, Garanti BBVA, TAV Havalimanları, Şok Marketler, BİM, Alarko Holding, Odaş Elektrik, Oyak Çimento Fabrikaları, Anadolu Efes, Emlak Konut GYO, Yapı Kredi, Doğan Holding, Akçansa, Mavi Giyim ve Vestel Elektronik hisselerinin uygun seviyelerden portföylere dahil edilebileceğini düşünüyor.

"AKBANK VE VAKIFBANK MODEL PORTFÖYE EKLENDİ"

Öte yandan Yatırım Finansman, geçen hafta Akbank ve Vakıfbank'ı model portföye eklerken Garanti BBVA'yı model portföyden çıkardı. Yatırım Finansman araştırma departmanı yakın zamanda TCMB tarafından açıklanan kredi büyümesi ve ticari kredi faizlerini sınırlayıcı regülasyonların bankaların kredi mevduat makaslarını baskılamasını bekliyor. Ancak bahsi geçen bu negatif etkinin güçlü TÜFE'ye endeksli menkul kıymet getirileriyle elimine edilebileceğini düşünüyor. Böylece Akbank (2Ç22 itibariyle 85 milyar TL TÜFE'ye endeksli menkul kıymet portföyü) ve Vakıfbank'ın (2Ç22 itibarıyla 97 milyar TL TÜFE'ye endeksli menkul kıymet portföyü) güçlü karlılıklarını koruyabileceğini öngören kurum "Diğer taraftan, görece düşük TÜFE'ye endeksli menkul kıymet portföyüyle (2Ç22 itibariyle 63 milyar TL) Garanti BBVA'nın marjlarının baskı altında kalabileceğini düşünüyoruz. 2021 yılsonundan bu yana, Akbank ve Vakıfbank; XBANK'ın sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 28 altında performans gösterirken Garanti BBVA geçen haftaki güçlü performansla aynı geçen sene sonundan bu yana XBANK'ın yüzde 5 üstünde performans sergiledi" diyor.

THY'yi de model portföyüne ekleyen kurum; bu noktada THY'nin net borcundaki düşüşün, kargo fiyatlarındaki normalleşmenin gecikmesinin ve yolcu gelirlerindeki toparlanmanın altını çiziyoruz. Sonuç olarak, güçlü operasyonel performans ve parite sayesinde tahminlerinin şirket için tüm zamanların en yükseği seviyesinde olduğuna dikkat çekiyor. Yatırım Finansman araştırma departmanı değerleme için 5.5x hedef çarpanı kullandığını belirterek buna göre yeni hedef fiyatının yüzde 64 yukarı potansiyel barındıran 112,0 TL'ye karşılık geldiğini söylüyor. Kurum; Pegasus Hava Yolları'nında benzer şekilde, hisse senetlerinin hala cazip bir şekilde 2023T'de 3,8 FD/FAVÖK çarpanından işlem gördüğünü hatırlatıyor.

"ENFLASYONA KARŞI KORUNAKLI HİSSELER"

Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı ise Ağustos ayındaki fon girişlerini, BIST için oldukça olumlu karşılarken; ancak yüksek enflasyonun reel değerlemeler üzerindeki olumsuz etkisine dair endişeler ortadan kalkmadığı için, bunun devamlılığına ihtiyatla yaklaşıyor.

Kurum 'Nakit', 'Büyüme' ve 'Risk' eksenli değerleme yaklaşımı çerçevesinde, mevcut görünümde öncelikle enflasyona karşı korunaklı hisseleri tercih ettiğini belirterek "TL finansmana erişebilen, taşıdığı envanterden fonlama maliyetinin üzerinde kazanç elde edebilen, ürünlerinin elastikiyeti az ve gelirleri de görece öngörülebilir endüstri şirketlerini beğeniyoruz. Selçuk Ecza ve Deva bu özelliklere sahip ve ikinci yarıyıl görünümleri, Aile Hekimlerine yönelik yapılan yeni düzenlemeyle güçlendiğini düşündüğümüz şirketler" diyor.

"TAV HAVALİMANLARI YÜKSELİŞ POTANSİYELİ İÇERİYOR"

Sadullah ÇALIŞIR / Anadolu Yatırım Araştırma Departmanı Yönetmen Yardımcısı

TAV HAVALİMANLARI: Şirket 2022 yılı ikinci çeyreğinde 630 milyon TL ile piyasa beklentilerinin yüzde 27 üzerinde net dönem karı elde etti. Bir önceki yılın aynı döneminde şirketin 332 milyon TL net zararı bulunuyordu. 2Ç22'de bir önceki yılın aynı dönemine göre satış gelirleri yüzde 354.6 artarken, satış maliyetlerinin yüzde 298.5 artması karlılığı pozitif etkilemiş. Pandemi sonrası biriken talep ve güçlü turizm sezonu, Almati Havalimanı'nın etkisiyle pandemi öncesi rakamları yakalandı. Toplam hasılat, euro bazında yılın ilk yarısında 2019'un aynı dönemine göre yüzde 21, geçen yıla göre ise yüzde 164 artış gösterdi. 6A22'de FAVÖK (129 milyon euro) 2019'un aynı döneminin yüzde 11, 2021'in yüzde 432 üzerinde gerçekleşti. Almati Havalimanı yılın ilk çeyreğinde FAVÖK'ün yüzde 34'ünü oluşturdu. Almati hariç ciro 2019'un ilk yarısının yüzde 20, 2Ç19'un ise yüzde 12 altında gerçekleşti. Ciroya katkı olarak ağırlığın fazla olduğu dış hat yolcu sayıları geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 235 artış ile 17 milyon kişiye ulaştı. İç hatlardaki yolcu artışı aynı dönemde yüzde 61 ile sınırlı kaldı. İç hatlardaki yolcu gelirleri de iç hat uçuşlardaki tavan fiyat uygulamasından olumsuz etkilendi. Almati dış hat uçuş sayıları 2Ç22'de pandemi öncesi seviyeleri yakaladı. Şirket 2022 yılı beklentilerinde de revizyona gitti. 2022 yılında 717 – 745 milyon euro olan ciro beklentisini, 900 – 940 milyon euroya yükseltti. Toplam yolcu sayısında 71 – 76 milyon beklentisi korunurken, FAVÖK marjı beklentisi yüzde 32-35'ten yüzde 28-31'e revize edildi. Şirketin FAVÖK beklentisi 229-261 milyon euro'dan 252 -291 milyon euro'ya yükseltilmiş. Havacılık sektöründen gelen güçlü veriler, şirket beklentilerinin yukarı yönlü revizyonu ve mevcut yatırımlar ile hisse performansının sektörde ön plana çıkabileceğini düşünüyoruz. TAV Havalimanları hisselerinde yüzde 34 yükselme potansiyeliyle 85 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

BİM: Şirketin 2022 yılı ikinci çeyrek ana ortaklık net dönem karı 1.676 milyon TL olarak gerçekleşti. Net karda piyasa medyan beklentisi ise 1.620 milyon TL'de bulunuyordu. Bim Mağazaları'nın 2Ç22 döneminde satış gelirleri (piyasa beklentisi 33.811 milyon TL) 34.029,89 milyon TL ile yıllık bazda yüzde 98 artış kaydetti. Bu dönemde maliyetlerin yüzde 100 yükseliş kaydetmesi sonrasında brüt kar rakamı 6.131 milyon TL oldu. 2Ç22'de faaliyet giderleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 84 artışla 3.962 milyon TL'ye yükseldi. Şirketin FAVÖK rakamı piyasa medyan beklentisi olan 2.816 milyon TL'nin gerisinde kalarak, 2.768 milyon TL oldu. FAVÖK marjında bu dönemde 0,7 puan azalış görüldü. Şirket açıklanan 2Ç22 finansal sonuçları ile birlikte 2022 beklentilerinde revizeye gitti. Buna göre satış büyümesi beklentisini yüzde 75 ± 5 'ten yüzde 100-110 'a yükseltirken, FAVÖK marjı beklentisini yüzde 8,5 (± 0,5) aralığında tutmaya devam etti. Son bir yıllık performansında endeks altı performans gösteren hissenin, yüksek enflasyon ortamından pozitif etkilenmesini bekliyoruz. Son 12 aylık verilerine göre 14,92 F/K, 7,69 PD/DD ile tarihsel ortalamalarının altında çarpanlarla işlem gören hissede yüzde 34 yükseliş potansiyeli ile 150.00 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

KOÇ HOLDİNG: Şirketin, 2022 ikinci çeyrek net dönem karı piyasa beklentisi olan 11.5 milyar TL'nin yüzde 35 üzerinde 15.5 milyar TL olarak açıklandı. Esas faaliyet karı yıllık bazda yüzde 338.50 artarak güçlü performans gösterdi. Koç Holding 2022 yılının ilk yarısında finans sektörünün konsolide net kârı 9,1 milyar TL ile en büyük ilave katkısı gerçekleşti. Enerji sektöründe güçlü rafineri marjları kârlılığı destekleyerek net kara 5.3 milyar TL destek vermiş. Otomotiv tarafından konsolide net kâra katkı yıllık bazda yüzde 114 artışla 5.2 milyar TL olarak gerçekleşmiş. Dayanıklı tüketim tarafını güçlü gelirler ve fiyatlama disiplini, satın alınan yeni operasyonlar olumlu etkilemiş ve sektörün konsolide net kâra katkısı yıllık yüzde 10 artışla 752 milyon TL'ye ulaşmış. Holding'in konsolide net kârına finans sektörünün katkısı yıllık yüzde 578 artışla 10.6 milyar TL olarak gerçekleşmiş. Holding hisseleri; iştirakleri arasında döviz geliri yüksek şirketlerin bulunması, nakit pozisyonun güçlü olması ve her yıl temettü ödemesi ile ön plana çıkıyor. Koç Holding hisseleri; 3,82 F/K ile holding sektörü F/K değeri olan 5,47'nin altında işlem görüyor. Holding hisselerinde yüzde 24 yükselme potansiyeli ile 59.00 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

BİZE ULAŞIN