Rasyolar bu 10 hisseyi işaret ediyor!

Borsada portföylere eklenmeye aday hisselerin hem kârı büyümeli hem de tahmini çarpanları düşük olmalı. Analistler, olağan dışı tek seferlik kârların getirdiği etkiden korunmak için fiyat/kazanç ve fiyat/FAVÖK çarpanlarının ikisine beraber bakılmasını öneriyor. İşte hem kârı büyüyen hem de tahmini çarpanları düşük 10 hisse…
12.09.2022 11:51 GÜNCELLEME : 12.09.2022 11:56

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsada yükseliş trendi devam ediyor. Beklentilerin üzerinde gelen bilançolar ve enflasyonun yüksek seyri dolayısıyla genel olarak borsada yükselişin devam etmesi öngörülüyor. Bu noktada en önemli belirleyici ise ucuz ve yükseliş potansiyeline sahip hisseyi bulabilmek.

Büyüyemeyen şirketleri sadece ucuz diye almanın doğru olmadığına dikkat çeken analistler; şirketin karı büyürken tahmini çarpanlarının da düşük olmasının önemini vurguluyor. Öte yandan her ucuz hissenin de alım potansiyeline sahip olmadığının altını çiziyor. Olağan dışı tek seferlik karların getirdiği etkiden korunmak için F/K ya da fiyat/ FAVÖK çarpanlarını tercih edip ikisine beraber bakmak gerektiğini hatırlatan uzmanlar; ucuz ve yükseliş potansiyeline sahip hisseleri belirlemek için kullanılan birçok rasyo bulunduğunu da hatırlatıyor. Bu rasyoları yatırımcıların tek başına hesaplayıp yorumlamasının güç olabileceğini de belirten analistler, söz konusu verilere aracı kurum raporlarından ulaşabileceğini söylüyor. BIST-30 hisselerini üç ayrı rasyo (firma değeri /FAVÖK, F/K ve PD/DD) ile inceleyen uzmanlar, bu kapsamda uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 10 hissenin takip edilmesini öneriyor.

"YÜKSELİŞ TRENDİ DEVAM EDİYOR"

Yüksek enflasyon ortamında şirketlerin satış gelirlerinde ve kârlarında ciddi artışlar olduğunu belirten Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar, "Hemen her sektörde ciddi kar artışları olmakla beraber bankalar tarafında bunun üç-dört kata, sanayi tarafında bir-iki kata ulaştığı görülüyor. Bunun dışında enerji, rafinaj ve havacılık sektörü hisselerinde de önemli kar artışları olduğuna dikkat çekiyor" diyor. Şirket çarpanlarının ucuz olduğunu hatırlatarak; bankalarda 2'li F/K'lar, holdinglerde 2-3 mertebesinde, reel sektör şirketlerinde 5-10 arası F/K'ların söz konusu olduğunu belirtiyor. BIST-100'ün cari 5,5, tahmini 4,5 F/K'larda işlem gördüğünü de kaydeden Coşar "Ayrıca yüksek enflasyon ve enflasyonu karşılamayan faiz oranları da getiri arayışına yöneltiyor. Bu nedenle borsada yukarı yönlü bir dönemden geçiyoruz. Şu anda bu trendin hızı azalsa bile devam etmesini bekleyebiliriz, çünkü gelecek çeyreklerde de kar artışlarının devamını öngörüyoruz. Şirketler tarihsel çarpanlarına göre ucuz ve negatif reel faiz ortamı borsayı destekliyor. Dolayısıyla halen trend devam ediyor ve trendin değiştiğine dair bir işaret söz konusu değil" yorumunu yapıyor.

BIST-100 endeksinin 3.200'e merdiven dayadığını ve bundan sonraki süreçler için 3.500 ve üzerini konuşabileceğimizi dile getiren Coşar; özellikle de gelen bilançoların endeksi destekleyeceğini düşünüyor. Ancak yurtdışında resesyon ve jeopolitik riskler, yurtiçinde ise dolardaki yükselişi durdurmak için alınan makro ihtiyati tedbirlerle gelecek dönemde seçim fiyatlamasının borsa açısından aşağı yönlü riskler oluşturduğunun da altını çiziyor. Bu risklerin izlenmesi gerektiğini de kaydederek "Borsada şirketler kârlarını artırsalar bile trendi aşağı yönlü etkileyecek dış etmenler söz konusu olabilir. Ancak ben genel olarak iyimserim" açıklamasını yapıyor.

"RASYOLARA BİR SONRAKİ YIL İÇİN DE BAKILMALI"

Yükseliş trendinin etkili olduğu dönemlerde hisse seçiminin çok daha önemli olduğunu da vurgulayan Coşar; büyüyemeyen şirketleri sadece ucuz diye almanın doğru olmadığını hatırlatıyor.

Kârı anlamlı şekilde artan şirketler açısından F/K, fiyat/satış, fiyat/FAVÖK çarpanlarının kontrol edilmesini, bunlardan ortalamanın aşağısında kalanlar ve ortalamanın çok üzerinde olanların not edilmesini öneriyor. Ancak bunun yeterli olmadığını, mevcut F/K, fiyat/FAVÖK ve fiyat/satış rasyoları düşük ya da yüksek olmakla beraber yıl sonu tahmini satış ve kar rakamlarına göre oluşturulmuş tahmini F/K, fiyat/FAVÖK ya da tahmini fiyat/satışlar rasyosuna da bakılması gerektiğini söylüyor. Hatta bir sonraki yıl için de bakılırsa uzun dönemli bir hesap açısından iyi olacağının altını çiziyor.

Coşar, diğer bir deyişle mevcut mali yıl veya bir sonraki yıl tahmini karlarına göre ucuz kalmış, satış ve karları anlamlı şekilde büyüyen, kurumsal yapısı olan, kapasite artırım ya da yeni ürün yatırımları olan şirket hisselerinin portföylere alınmak üzere göz önünde bulundurulmasını öneriyor.

Coşar BIST-30 içinde Akbank, Yapı Kredi, İş Bankası, Sabancı Holding, Koç Holding, Ford Otosan, THY, Tüpraş, Şişe Cam ve Vestel Elektronik hisselerinin uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilmesini öneriyor.

"MODEL PORTFÖYÜNÜ YENİLEDİ"

Model portföyünün yılbaşından bu yana yüzde 93.8 arttığını, aynı dönemde BIST-100 Endeksine göre de yüzde 13.5 daha yüksek getiri elde ettiğini belirten Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş. ise geçen hafta model portföyünü yeniledi.

Bu kapsamda Vakıfbank'ı model portföyünden çıkaran kurum "Bankacılık endeksindeki artan risk iştahı sayesinde portföye aldığımız tarihten bu yana yüzde 53 nominal ve yüzde 47 relatif getiriye işaret eden güçlü performansın ardından Vakıfbank'ı model portföyümüzden çıkararak karı realize ediyoruz. Kredi büyümesi, ticari kredi faizleri ve ek ZK ile alakalı regülasyonlar karşısında Vakıfbank'ın diğer bankalara kıyasla avantajlı konumda olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu avantajlı durumun fiyatlandığına inanıyoruz" açıklamasını yaptı. Vakıfbank 2022T 2,3x F/K ve 0,56x PD/DD ile işlem görürken takibimizdeki bankalar 2022T 1,7x F/K ve 0,56x PD/DD ile işlem görmekte, diyen Yatırım Finansman Menkul Değerlere araştırma ekibi; Petkim'i de son dönemde kaydedilen güçlü hisse performansının ardından model portföyünden çıkardığını bildirdi. Petrokimya marjlarına ilişkin görünüm, küresel talep zayıflığı nedeniyle bozulmakla birlikte, Petkim'in avantajlı gaz tarifesinin hem şirketin petrokimya operasyonları hem de grubun Star Rafineri için önemli bir maliyet avantajı sunmaya devam edeceğine de dikkat çekti. Petkim'in Star'daki yüzde 18 hisse satın almasına yönelik işlemin tamamlanmasının da beklenen potansiyel katalizörler arasında yer aldığını belirterek "Ancak hisse senedi şimdiden 14.50 TL'lik hedefimize ulaştı ve bu noktada kar realizasyonuna gitmeyi tercih ediyoruz" bilgisini verdi. Kardemir'de model portföyünden çıkaran Yatırım Finansman Menkul Değerler araştırma ekibi, "Türkiye çelik fiyatları, hem zayıf küresel talep hem de artan Rus ithalatının oluşturduğu baskı nedeniyle zayıf seyretmeye devam ediyor. Devam eden enerji şoku sektörde üretimin düşmesine yol açarak çelik piyasasında arz/talep dengesinin iyileşmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, ürün fiyatlarının hammaddeden daha hızlı düşmesi nedeniyle marjların önümüzdeki birkaç çeyrekte keskin bir şekilde bozulması bekleniyor. Hisse fiyatının zayıf görünümü büyük oranda fiyatlamış olduğunu düşünmekle birlikte, hisse senedini portföyümüzden çıkararak ve görünüm netleştiğinde yeniden giriş fırsatlarını takip etmenin daha sağlıklı olabileceğini değerlendiriyoruz" açıklamasını yaptı.

"AKBANK VE OTOKAR"

Yapı Kredi Yatırım da model portföyüne Akbank ve Otokar'ı eklerken, portföyden Anadolu Efes ve Logo'yu çıkardı. Akbank hisseleri için AL önerisi verirken hedef fiyatını 16.80TL olarak açıklayan Yapı Kredi Yatırım araştırma ekibi, "Model portföyümüzde bankacılık ağırlığını sektör ortalamasına yükseltmek doğrultusunda Akbank'ı ekliyoruz. Bankayı beğenmemizin ana etkenleri; güçlü sermaye oranları, Bloomberg piyasa beklentisine göre 12 ay ileri dönük PD/DD son üç yıllık ortalamasına göre yüzde 15 iskonto ile işlem görmesi, cazip değerleme çarpanları olarak sıralayabiliriz. Bankanın 2022/23'te yaklaşık yüzde 50/20 gibi yüksek bir seviyede özkaynak karlılığı elde etmesini öngörüyoruz ve 2022/23 tahminlerimiz ışığında 0.4x/0.4x PD/DD ve 1.1x/2.2x F/K gibi cazip çarpanlardan işlem görmekte. 2022 net karından yaklaşık yüzde 9 temettü verimliliği tahmin ediyoruz" açıklamasını yaptı.

Otokar hisselerine de AL önerisi veren Yapı Kredi Yatırım araştırma ekibi, hedef fiyatı 655.80 TL olarak belirledi. Hisseye yönelik ise şu değerlendirmeyi yaptı: "Otokar'ı özellikle zırhlı araç ihracat operasyonlarındaki güçlü büyüme potansiyeline bağlı olarak model portföyümüze ekliyoruz. Şirket birçok ülkeden zırhlı araç siparişi alma potansiyeline sahip durumda ve global ölçekteki tecrübesi sayesinde önümüzdeki dönemde bu siparişlere yönelik bir artış potansiyeli görüyoruz. Özellikle 2023 yılından itibaren zırhlı araç ihracat faaliyetlerinde bir ivmelenme öngörüyoruz. Ayrıca şirketin döviz ağırlıklı operasyonları TL'deki değer kaybına karşı korunma sağlıyor. Hisse, 2023 tahminlerimiz üzerinden 6,3 F/K ve 7,1 FD/VAFÖK gibi cazip çarpanlarla işlem görüyor."

"Hem kârı büyümeli hem de tahmini çarpanları düşük olmalı"

Olağan dışı tek seferlik kârların getirdiği etkiden korunmak için F/K ya da fiyat/ FAVÖK çarpanlarını tercih edip ikisine beraber baktığını belirten Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; hem kârı büyüyen hem de tahmini çarpanları düşük olan hisselerin portföylere eklenmeye aday olduğunu söylüyor. Coşar, yükseliş trendinde hisse seçerken yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor:

*Büyüyemeyen şirketleri sadece ucuz diye almak doğru değil.

*F/K ya da fiyat/FAVÖK çarpanlarını beraber yorumlayarak olağan dışı tek seferlik karların getirdiği etkiden korunabilirsiniz.

*Hem kârı büyüyen hem de tahmini çarpanları düşük olan hisseler takip edilmeli.

*Geçen sene aynı bilanço dönemine göre satış ve kâr rakamları anlamlı şekilde artış gösteren şirketler seçilmeli.

*Olası olumsuzluklardan kaçmak için şirketlerin mali durumuna, kurumsal yönetim endeksine, temettü alışkanlıklarına, ortakların kurumsal yapısına ve patronajın güvenilirliğine ayrıca bakılmalı. Bu tür konularda sorun yaşayan şirketler büyüse ve ucuz olsa bile patronaja olan güvensizlikten dolayı uzun süre ucuz kalabilir. Örnekleri vardır.

*Bunların tek başına hesaplanması güç olabilir, ancak aracı kurum raporlarında bu bilgilere ulaşabilirsiniz.

"Bazı şirketler çok uzun süre düşük çarpanlarda kalabilir"

"Önemli olan kısa süreliğine ve geçici olarak ucuz ya da çok ucuz kalmış şirketleri tespit etmek" diyen Coşar, hisse seçiminde önemli üç rasyoyu hatırlatıyor.

*F/K: Hisse fiyatının hisse başı kara bölünmesiyle bulunur.

*Fiyat/ FAVÖK: Hisse fiyatı, hisse başı FAVÖK'e bölünerek tespit edilir.

*Fiyat/satış: Hisse fiyatının hisse başı satış miktarına bölünmesiyle bulunur.

"Ford Otomotiv'in kapasitesi yükselecek"

Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü

FORD OTOMOTİV: Şirketin satış gelirleri 2022 ilk yarıda geçen sene aynı döneme göre yüzde 127 artarak 60 milyar 730 milyon TL'ye, FAVÖK yüzde 134 artarak 7 milyar 753 milyon TL'ye, net kar ise yüzde 131 artarak 6 milyar 506 milyon TL'ye ulaştı. Şirket faaliyetlerine adet bazında bakıldığında ise yurtiçi satışlar 2022 ilk yarıda yurtiçi otomotiv pazarında görülen daralma ile yüzde 9 azalmakla beraber, ihracat miktarı yüzde 19 artmış ve toplamda Ford Otosan satış adedi yüzde 13 artış kaydetmiş. Ana pazar bölgesi Avrupa ülkeleri olup satışlardaki ihracat oranı yüzde 8. Yurtiçinde kapasite artırım ve elektrikli araçlara dönüşüm, batarya montaj tesis yatırımı, ayrıca Romanya Cairova fabrikasının satın alınması ile şirket, hem organik hem de inorganik olarak büyüme süreci içinde. Yeni fabrika ve kapasite artırım yatırımlarıyla beraber 2025 yılında kapasitenin 950 bin adet seviyesine yükselmesi bekleniyor. 2021 yılı üretim kapasitesinin 455 bin adet olduğu hesaba katılırsa yaklaşık dört-beş sene için önemli ölçüde büyüme hamlesi görülüyor. Ayrıca ihracat ağırlıklı yapısı ve maliyet artı satış yöntemi, şirketin beğendiğimiz yönleri. Şirket, özellikle uzun vadeli büyüme yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar için uygun bir alternatif sunuyor. Ford Otomotiv hisselerinde yüzde 26 yükseliş potansiyelle 422 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

BiM: Şirketin satış gelirleri 2. çeyrekte geçen sene aynı döneme göre yüzde 98 artarak 34 milyar 30 milyon TL'ye, FAVÖK yüzde 82 artarak 1 milyar 516 milyon TL'ye, net kar ise yüzde 131 artış ile 1 milyar 676 milyon TL'ye ulaştı. Yılın ilk altı ayında ise kümüle olarak net kâr yüzde 114 artarak 3 milyar 18 milyon TL'ye yükseldi. 2022 ikinci çeyrek kâr rakamının beklentilerin hafif üzerinde olduğu söylenebilir. Şirketin mağaza sayısı ikinci çeyrekte (287 yeni mağaza açarak) 11 bin 65 adede ulaştı. Bu dönemde mağaza sayısının artmasının yanı sıra mağaza başına satış, yıllık yüzde 79.6 ve mağaza trafiğinde ise yüzde 14.4 yükseliş sağlanmış. Şirket mağaza sayısını artırırken; mağaza başına müşteri trafiğinde de büyüme sağladığı dikkat çekti. Satışların yüzde 64'ünün şirketin kendi markalı ürünlerinden sağlandığı görülüyor. Bu bir önceki dönemde yüzde 60 seviyesindeydi. Gıda perakende sektörünün ekonomik dalgalanmalara karşı defansif yapısı, mağaza ve müşteri sayısındaki artış, gıda enflasyonunun şirket satış ve kârına etkisi, şirketin kendi markalı ürünlerinin satışlar içindeki payının artması, olumlu gelişmeler. Kamu otoritesinin gıda perakendeciliği için olası regülasyon ya da yaptırımları ise şirket için riskleri oluşturuyor. Hissenin cari fiyatının makul seviyelerde olduğunu düşünüyoruz ve yüzde 26 yükseliş potansiyeliyle 141 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TÜPRAŞ: Tüpraş'ın 2022 ilk yarıda yurtiçi satışları yüzde 14, yurtdışı satışları yüzde 40 toplam satışları yüzde 17 artarak 13 bin 798 ton olarak gerçekleşti. Satış gelirleri 2022- 2. Çeyrekte geçen sene aynı döneme göre yüzde 303 artarak 135,8 milyar TL'ye, net kârı ise geçen sene aynı döneme göre yüzde 1.125 artarak 10.6 milyar TL'ye ulaştı. Şirketin kâr rakamındaki artışta, satışların artmasının yanı sıra kar marjlarındaki yükselişin de etkili olduğunu görüyoruz. Tüpraş'ın pandemi sonrası güçlü talep, satış miktarının artması ve net rafineri marjında görülen yüksek seyir, şirketin satış ve kâr rakamlarını desteklemekte. Bu nedenle yılın geri kalan dönemlerinde de güçlü kâr artışının devamını bekleyebiliriz. Ancak olası resesyon, petrol fiyatlarında olası gerileme, şirket faaliyetlerine dair beklentiler açısından risk oluşturmakta. Yılın geri kalan dönemlerinde gelecek tahmini kâr rakamlarını hesaba kattığımızda hisse fiyatının makul seviyelerde olduğunu söyleyebiliriz. Şirket hisselerinde yüzde 33 yükseliş potansiyeliyle 456 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

SABANCI HOLDİNG: Holdingin net aktif değerinin yüzde 37'si banka, yüzde 21'i sanayi, yüzde 19'u enerji, yüzde 10'u yapı malzemeleri, yüzde 8'i perakende ve yüzde 5'i finansal hizmetlerden oluşuyor. 2022 yılında bankacılık sektöründe net faiz marjlarında görülen güçlü seyir, TÜFE'ye endeksli tahviller ve kredi büyümesi nedeniyle üç-dört kata varan kâr artışları yaşanmış ve dolayısıyla holdingin gelir ve kârları, özellikle bankacılık sektörüyle desteklenmiş. Bununla beraber bankacılık kadar olmamakla beraber, başta sanayi ve enerji segmentinde görülen güçlü kâr artışları da holdingin bilançosunu desteklemiş. 2022 ilk yarıda holdingin geliri geçen sene aynı döneme göre yüzde 116 artarak 28 milyar 50 milyon TL, FAVÖK yüzde 306 artarak 31 milyar 529 milyon TL, şirketin net dönem kârı ise yüzde 372 artarak 16 milyar 342 milyon TL olarak gerçekleşmiş. Özellikle bankacılık sektöründeki kâr artışı, bu performansta etkili olmuş. Yılın geri kalan bilanço döneminde de bankacılık tarafında kar artışlarının devam etmesi öngörülürken, benzer performans yılın geri kalanında da beklenebilir. Ayrıca başta enerji olmakla beraber holdingin diğer iş kolu segmentlerinde de büyüme devam ediyor. Öte yandan şirketin hisse senedi cari olarak yaklaşık 2 F/K ile işlem görüyor. Gelecek dönem bilançoları da hesaba kattığımızda daha düşük beklenti F/K'lar hesaplanıyor. Bu da oldukça iskontolu bir fiyata işaret ediyor. Hisse fiyatı orta ve uzun dönem için oldukça cazip. Sabancı Holding hisselerinde yüzde 20 yükseliş potansiyeliyle 30.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

İşbir'den ihracatta rekor büyüme hedefi

İşbir Yatak, 2022 sonu ihracat büyüme hedefini yüzde 100 olarak belirledi. Sektörde katma değer yaratan güçlü bir marka olduklarına dikkat çeken İşbir Holding CEO'su Metin Gültepe, "Dünyada yaşanan krizlere rağmen cirosal olarak da yüzde 60 büyüme hedefliyoruz" dedi. Yüksek katma değerli ürünler üretmeye devam etiklerini belirten Gültepe, "2022 sonunda ihracatta yüzde 100'e yakın bir büyüme hedefimiz var. Hammadde fiyatlarındaki belirsizlik ve dengesizliğe rağmen cirosal olarak da yüzde 60 büyüme hedefi koyduk. Şu an yurtiçinde 216 uyku merkezi ile 65 ilde hizmet veriyoruz. Belirlemiş olduğumuz hedefler doğrultusunda, bu yıl 15 mağaza açtık ve bu sayıya ek olarak yılsonuna kadar 20 yeni Uyku Merkezi daha açmak istiyoruz" açıklamasını yaptı.

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 26 ülkeye ihracat yaptıklarına da dikkat çeken Gültepe, "Sektörde sürekli büyüyen önemli bir oyuncu olmaya devam edeceğiz. Macaristan, Belçika, Almanya, Hollanda, Kuveyt, Estonya, Kıbrıs, Irak, Fransa, Avusturya, Danimarka ve İngiltere gibi dünyanın pek çok yerinde satış noktamız bulunuyor. Ayrıca Kazakistan, Gürcistan, Azerbaycan ile de görüşmelerimiz devam ediyor. 2022 yılında, geçen sene gerçekleştirmiş olduğumuz yatırım ve iş birliklerimizi zirveye çıkartacak çalışmalarla ilerleyeceğiz" şeklinde konuştu.

Sağlıklı uyku bileşenlerinin tümünü tek çatı altında toplamaya özen göstererek gerekli anlaşmaları sağladıklarını da hatırlatan Gültepe, sözlerine şöyle devam etti: "Bunlardan biri ise Spring Air International ile yaptığımız lisans anlaşması. Amerika'nın köklü ve kaliteli yatak markalarından biri olan Spring Air'ın Türkiye, Bulgaristan ve Macaristan'daki lisanlı üreticisi olmak için anlaşma imzaladık. İnovatif ve çevreci yaklaşımı benimseyen bir marka olarak, imzaladığımız lisans anlaşması ile tüm müşterilerimizi geniş ürün gamıyla sağlıklı uykuyla buluşturacağız."

Borsa şirketlerinde neler oldu?

FENERBAHÇE FUTBOL: Fenerbahçe ile AVIS arasında 2022-2023 sezonu için göğüs reklamında yer almak üzere 109 milyon TL + KDV tutarında bir yıl uzatma opsiyonlu sözleşme imzalandığı bildirildi.

KAFEİN YAZILIM: Kafein Yazılım, yük ve denge yazılımı konusunda açılan bir ihalede 2.19 milyon dolar + KDV tutarında en iyi teklifi verdiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 17'sine karşılık geliyor. Öte yandan Kafein Yazılım elektronik komponent konusunda faaliyet gösteren bir şirket ile üç yıl hizmet içermek üzere 15 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzaladığını bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 6'sına karşılık geliyor.

MANAS ENERJİ: Manas Enerji, sermayesinin 19.8 milyon TL'den yüzde 318 oranında bedelsiz olarak 62.96 milyon TL artışla 82.76 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

TRABZON LİMANI: Trabzon Liman ile Rusya'da yer alan DONSIB Export arasında; transit rejimde kömür yükünün Trabzon Limanı'na deniz yoluyla getirmesi ve liman sahasında depolanarak yeniden gemilere sevk edilmesini kapsayan aylık 50 bin ton yük için ton başına 11 dolar olacak şekilde depo verilmesine ilişkin sözleşme imzalandı.

TÜMOSAN MOTOR: Tümosan ile Ares Tersanecilik ile ULAQ silahlı insansız deniz aracı için dizel motor tedariki konusunda sözleşme imzalandı. Tutarla ilgili ise bilgi verilmedi.

AYGAZ & TUPRS & KCHOL: Şirketlerdeki bölünme süreci ardından Tüpraş'ın sermayesi 250.5 milyon TL'den 275.3 milyon TL'ye yükseltilirken, Aygaz sermayesi ise 300 milyon TL'den 219.8 milyon TL'ye gerileyecek. Entek'in alımı kapsamında ise 12.4 milyon adet pay AYGAZ ortaklarına, 12.4 milyon adet pay ise Koç Holding ortaklarına devredilecek. Bu çerçevede geçen hafta 1 adet Aygaz hissesine karşılık olarak 0,056 Tüpraş payı veridi.

GALATA WİND ENERJİ: Galata Wind, Bursa-Nilüfer'de yer alan RES Santrali için yaptığı kapasite artırım başvurusunun onaylandığını ve 67,2 MWm/60 MWe olan kurulu gücün 80,2 MWm/73 MWe yükseltildiği bildirildi. İki adet yeni tribün eklenecek ve şirket, RES santrali üretiminde yıllık yüzde 20 artış bekliyor.

KONTROLMATİK: Kontrolmatik sermayesi geçen hafta 38,06 milyon TL'den yüzde 425 oranında bedelsiz olarak 161.94 milyon TL artışla 200 milyon TL'ye yükseltildi. Öte yandan Kontrolmatik, daha önce açıkladığı Eti Maden İşletmelerinin açtığı Yüksek Basınçlı Su Borulu Buhar Kazanı ihalesinde girdiği şirketle birlikte 179 milyon TL bedelle en iyi teklifi verdiğini bildirmişti. Söz konusu ihale sonucu kesinleşmiş olup sözleşmenin de imzalandığını bildirdi. Şirketin ihaledeki ortaklık payı yüzde 50. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 14.5'ine karşılık geliyor.

GÜR-SEL TURİZM: Gür-Sel Turizm, Almanya'da yerleşik AGT Bus-& Eventlogistik şirketi ile personel ve diğer toplu ulaşım hizmeti sözleşmesi imzalandı. Öte yandan Gür-Sel Turizm ile İstanbul International Comminity Scholl arasında üç yıllık sözleşme imzalanırken, sözleşmenin üç yıllık dönemde 60 milyon TL tutarında ciro katkısı sağlaması bekleniyor.

YEO TEKNOLOJİ: Yeo Teknoloji, Moğolistan'da devam eden bir projede 10.9 milyon dolar tutarında iş alındığını bildirdi. Tutar, 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 45'ine karşılık geliyor.

ARÇELİK: Arçelik'in bağlı ortaklıkları olan Arçelik Hitachi ve Beko PLC temettü ödeme kararı alırken, Arçelik'e sırasıyla 19.5 milyon dolar ve 10.6 milyon sterlin ödeme gerçekleşti.

ÇEMTAŞ ÇELİK: Çemtaş Çelik, 31 Ağustos-7 Eylül tarihleri arasında yedi iş günü süresince üretime ara verileceğini bildirdi.

KORDSA: Kordsa, Kuzey Amerika'da yer alan tesislerinde kord bezi terbiye kapasitesini artırma kararı aldı. 20 milyon dolar tutarındaki yatırımla birlikte şirketin ek hat projesinin 2024 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor. Öte yandan Kordsa, İzmit fabrikasında 7 milyon dolar tutarında yeni yatırım yapılmak üzere yüksek performans lastikler için tekkord üretim hattı yapılmasına ve 5 milyon dolar tutarında Polipropilen Monofilament Fiber Donatı yatırım yapılmasına karar verildiğini bildirdi. Yatırımın 2024 yılı ilk çeyreğinde devreye alınması bekleniyor.

FORD OTOMOTİV: Ford Otomotiv, uzun dönemli sürdürülebilirlik hedeflerini paylaştı. İklim değişikliğine yönelik hedefler arasında karbon emisyonunu düşürme hedefleri yer alıyor. Binek araçlarda 2030, hafif ve orta ticari araçlarda 2035, ağır ticari araçlarda ise 2040 itibarıyla sadece sıfır emisyonlu araç satışı yapılması hedefleniyor. Türkiye tesislerinin 2030'da karbon nötr olması, lojistik operasyonların ise 2035'te karbon nötr hale gelmesi hedefleniyor. Dolayısıyla şirket, Ford Motor Company'nin hedeflerine paralel olarak, 2035 yılına kadar ağır ticari araç haricinde bütün üretim ve lojistik operasyonlarının karbon nötr olmasını hedefliyor. Tedarikçilerin de karbon nötr olması için çaba sarf edileceği ve yerinde denetimlerin yapılacağı belirtiliyor. Atık yönetimi konusunda da şirket, araç üretiminde kullanılan plastik malzemelerin yüzde 30'unun geri dönüştürülmüş ve yenilenebilir plastikten oluşmasını hedefliyor ve 2030 yılına kadar sıfır atık politikasıyla ilerleyeceklerini belirtiyor. Türkiye tesislerinde, üretim sırasında kullanılan araç başı temiz su miktarının 2030'a kadar yüzde 40 azaltılması da hedefler arasında. Şirket, topluma yönelik hedef olarak kadın çalışan sayısını hem şirketin kendi yönetim ve teknoloji birimlerinde yükseltmeyi hem de kadın yönetici oranı yüzde 50'den fazla olan girişimlere destek vermeyi hedefliyor.

KİMTEKS POLİÜRETAN: Kimteks Poliüretan, Düzce Gümüşova Organize Sanayi Bölgesinde yer alan fabrika binasının yanında bulunan 12 bin metrekare büyüklüğündeki arsanın 16.5 milyon TL bedelle satın alınmasına karar verildiğini bildirdi. Şirket, arsayı potansiyel yatırımlar için değerlendirmeyi düşünüyor.

ASELSAN: Aselsan ile TUSAŞ arasında uçak modernizasyonuna yönelik 671 milyon TL ve 35.3 milyon dolar tutarında sözleşme imzalandığı bildirildi. Teslimatlar 2022-2025 yılları içerisinde gerçekleşecek.

ULUSOY UN: Ulusoy Un ile Birleşmiş Milletler World Food Programme (WFP) arasında altı ay süreli buğday unu fason üretim anlaşması imzalandığı bildirildi. Üretim miktarı WFP tarafından belirlenecek ve şirket duyuracak.

BİZE ULAŞIN