Bu 21 hisseye dikkat!

Borsa İstanbul, yukarı yönlü trendini devam ettiriyor. Endeks için 4.500-5.000 bandı olası görünüyor. Uzmanlar, yükseliş trendine rağmen portföylerde ağırlık ayarlama ve hisse senedinde seçici olma konusuna dikkat çekiyor. Buna göre enflasyon üzerinde getiri potansiyeline sahip 21 hisseye dikkat çekiliyor.
15.11.2022 13:32 GÜNCELLEME : 17.11.2022 00:01

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Yılbaşından beri küresel bazda merkez bankalarının faiz artırım süreçleri, jeopolitik riskler, enerji krizi, küresel bazda resesyon olasılığı ve enflasyon tartışmalarına rağmen BIST-100 endeksi, yüzde 125 yükseliş kaydetti. Bu dönemde bankacılık endeksinin yüzde 148, sanayi endeksinin de yüzde 115 artış kaydettiği dikkat çekti. Borsa İstanbul'un yükselişin yanı sıra diğer borsalardan pozitif ayrışması da gözlerden kaçmadı. Yükselişte hem yüksek enflasyon ortamında oluşan negatif reel faiz ve getiri arayışı hem de sektörlerin genelinde görülen ciro ve kar artışları etkili oldu. Yukarı yönlü trendin devam ettiğini belirten uzmanlar ise önümüzdeki dönemde endeks için 4.500-5.000 bandını olası görüyor. Ancak yükseliş trendine rağmen portföylerde ağırlık ayarlama, hisse senedinde seçici olma dönemi olduğunun altını çiziyor. Uzmanlar, açıklanan bilançolar kapsamında; geri çekilmelerde portföylere dahil edilmek üzere enflasyonun üzerinde getiri sağlama potansiyeline sahip 21 hissenin izlenebileceğini söylüyor.

"BORSADA HÂLÂ POTANSİYEL VAR"

Hisse senetleri genelinde önemli yükselişlere şahit olduğumuzu belirten Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; bu kapsamda sene başından bu yana bankacılık endeksinin yaklaşık yüzde 148, sanayi endeksinin yüzde 115 ve BIST-100 endeksinin ise yüzde 125 yükseldiğini hatırlatıyor. Yukarı yönlü trendin devam ettiğini ve trendin değiştiğine dair bir işaret olmadığını da belirterek; mevcut durumda açıklanan bilançolara ve piyasa çarpanlarına göre değerlendirildiğinde hala borsada bir potansiyel olduğunu söylüyor. Mevcut çarpanlara göre endeksin makul seviyelerde bulunduğunu, ancak artık BIST-100 endeksinin 2000-3000'li seviyeler kadar cazip ve avantajlı olmadığının da altını çizerek "Sene içinde 4.500-5.000 bandını görebiliriz. Sene başından bu yana yüzde 100'ün üzerinde yükselmiş bir borsa söz konusu. Bu açıdan portföylerde ağırlık ayarlama, hisse senetlerinde seçici olma ve çeşitlendirmenin önemli olduğu bir dönemdeyiz. Borsadan ne alınırsa kazanıldığı dönemden daha seçici olma dönemine girdiğimizi söyleyebilirim. Gerilemelerde ise 3.200 aşağısını öngörmüyorum. Ancak aşağı yönlü riskin geçtiğimiz aylara göre nispeten arttığını hatırlatmak isterim" diyor.

Sektörlerin geneline göre değerlendirildiğinde gelen bilançoların beklentilerin üzerinde olduğunu da kaydeden Coşar, "Gıda, gıda perakende, havacılık, rafinaj, bankacılık, otomotiv ve cam tarafında tatminkar kar artışları gördük. Demir çelik sektöründe ürün marjlarından dolayı kar 2021 yılına göre azaldı. Beyaz eşya tarafında da kar marjlarından dolayı karlarda azalma gördük. Holdingler de beklenti üzerinde kar artışları açıkladı. Özellikle bünyelerinde banka olan holdingler önemli kar büyümeleri yaşadı" yorumunu yapıyor.

Yüksek enflasyon ve getiri arayışının borsayı yükselten en önemli faktör olduğunun da altını çizen Coşar; bu noktada enflasyon ve yükselen fiyatların şirket ciro ve karlarını da artırdığını hatırlatıyor. Ancak bunların önemli ölçüde fiyatlandığını, yüksek enflasyondan korunmak için borsanın önemli bir araç olmasına karşın bu seviyelerde artık daha dikkatli ve seçici olmayı öneriyor.

"HİSSEDİLEN ENFLASYON DAHA YÜKSEK OLABİLİR"

Resmi enflasyonun ekim ayı itibarıyla yıllık yüzde 85.51 seviyesinde bulunduğunu ancak ürün gruplarına bakıldığında gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 100'e yakın ve ulaştırma tarafında yüzde 117 yıllık enflasyonun söz konusu olduğunu da kaydeden Coşar, "Tüketici tercihlerine ve hane halkının gelir seviyesine göre hissedilen enflasyon çok daha yüksek olabilir. Ayrıca bağımsız kuruluşlar daha yüksek oranlı enflasyon açıklıyor. Enflasyonun hane halkı tüketim gücüne olumsuz etkisi olmakla beraber, TL bazlı borçlanmış olan, TL bazlı finanse edilen yatırım yapmış kişi ya da şirketler üzerinde borçların reel değerini azaltmak yolu ile katkısının olduğunu ve bu yolla servet biriktirildiğini de söylemek gerek. Yani enflasyon hane halkının çoğuna olumsuz etki etmekle beraber azınlık bir kitlenin ve şirketlerin mali durumlarını olumlu olarak etkiledi. Bir nevi servet transferi sağladı" diyor.

"CİRO VE KÂRI ENFLASYONUN ÜZERİNDE ARTTI"

Coşar; satılan ya da üretilen ürünlerinin fiyatlarının enflasyon oranında ya da daha fazla artırıldığı, kar marjlarında ise önemli ölçüde gerilemenin yaşanmadığı sektörlerde enflasyon üzerinde ciro ve kar artışı sağlanabildiğine de dikkat çekiyor.

Nitekim 3. çeyrekte BIST bünyesinde banka ya da reel sektördeki şirketlerin önemli bir bölümünün demir çelik ve beyaz eşya sektörleri haricinde ciro ve karlarını enflasyon üzerinde artırdığının altını çiziyor.

Coşar, geri çekilmelerde portföylere dahil edilmek üzere enflasyonun üzerinde getiri sağlama potansiyeline sahip Akbank, Aksa Akrilik Kimya, Aselsan, Brisa, Bim Birleşik Mağazalar, Çimsa, Ege Seramik, Ford Otomotiv, Kordsa, Koç Holding, Migros, Sabancı Holding, Şişe Cam, Türk Traktör, Yapı Kredi, Tüpraş, Logo Yazılım, Türk Hava Yolları, Coca Cola İçecek, Anadolu Efes ve Tat Gıda'nın izlenebileceğini söylüyor.

"VAKIFBANK'TA HEDEF FİYAT 9.9 TL"

Vakıfbank'ın 3Ç22 net karının piyasa beklentisinin yüzde 13 üzerinde gerçekleştiğini belirten Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, sonuçları hisse için sınırlı olumlu olarak değerlendirdi. Vakıfbank için TUT tavsiyesini koruyarak 12 aylık hedef fiyatını 9.9 TL/pay olarak güncelledi. (eski hedef fiyat 4.9TL). Hedef fiyat yüzde 6 getiri potansiyeline işaret ediyor. Hedef fiyattaki artışta beklentilerinden daha olumlu gelişen operasyonel performans, sermaye maliyetini yüzde 30'dan yüzde 27'ye düşürmesi ve son iki ayda gerçekleşen Merkez Bankası politika faizi indirimlerinin pozitif katkısının etkili olduğunu belirtti. Bankanın güncel 2022/2023 tahminlerine göre 0.65x/0.6x PD/DD ve 2.6x/5.3x F/K çarpanları ile işlem gördüğünü de hatırlatan araştırma departmanı yetkilileri; Vakıfbank'ın 2022 ve 2023 özkaynak karlılığının sırasıyla yüzde 33 ve yüzde 12 olmasını tahmin ettiğini açıkladı.

"YÜZDE 33 ÖZKAYNAK KÂRLILIĞI BEKLİYORUZ"

Vakıfbank'ın net karının 3Ç22'de 5,592 milyon TL seviyesinde gerçekleştiğini beklentilerinin 4,130 milyon TL olduğunu da belirten Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, "Net kar bu çeyrekte çeyreklik yüzde 86, yıllık yüzde 747 artış kaydetti. 3Ç22 özkaynak karlılığı yüzde 26 seviyesinde gerçekleşti. Sonuçların beklentilerimizin üzerinde gelişmesinde beklentilerimizden daha düşük kredi karşılık giderleri etkili oldu. Vakıfbank bu çeyrekte 5.5 milyar TL serbest karşılık ayırdı ve toplam serbest karşılık stoku 9.5 milyar TL'ye ulaştı. Vakıfbank 2022 hedeflerini de korudu" açıklamasını yaptı.

"ENKA İNŞAAT'I MODEL PORTFÖYÜMÜZE EKLEDİK"

Enka İnşaat'ı güçlü 3Ç22 sonuçları sonrasında model portföyüne eklediğini belirten Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı; 3Ç22 sonuçlarında şirketin hem operasyonel karlılığı hem de net karının dikkat çekici bir iyileşme sergilediğini belirtti. İnşaat iş kolunun FAVÖK marjında uzun süredir devam eden güçlü seyrin 3Ç22'de daha da belirgin hale geldiğini hatırlatarak "Bunun yanı sıra kuvvetli seyreden spot elektrik fiyatları sayesinde enerji varlıklarının satış ve FAVÖK yaratma gücünün de yükseldiğini görüyoruz. Bu unsurlardan daha önemli olarak orta vadeli dönemde global faizlerde geri çekilme beklediğimiz için şirketin elindeki global tahvillerden yaratacağı gelirlerde önümüzdeki çeyreklerde düzelme olmasını öngörüyoruz. Hisse 2023 tahminlerimizle 0,7x FD/VAFÖK gibi son derece cazip bir çarpandan işlem görüyor" yorumunu yaptı. Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı, şirket hisselerinde 30.30 TL hedef fiyat ile 'AL' önerisinde bulundu.

"BİM'DE 'AL' ÖNERİMİZ DEVAM EDİYOR"

Kurum, 19 Ocak 2022 tarihinden beri model portföyünde bulunan Bim hisselerini ise bu dönemde sergilediği yüzde 118 nominal ve yüzde 1 rölatif getiri sonrası portföyden çıkardı. Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı, 3Ç22 sonuçları sonrasında hedef fiyatını revize ettiğini ve "AL" önerisini devam ettirdiğini de belirterek "Çünkü yeni hedef fiyatımız hissenin model portföyde yer almasına yetecek kadar bir getiri potansiyeline işaret etmiyor. Bim hisselerinde 180.00 TL hedef fiyat ile 'AL' önerisinde bulunuyoruz" açıklamasını yaptı.

"ANADOLU EFES HİSSELERİ PORTFÖYLERE DAHİL EDİLEBİLİR"

Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü

ANADOLU EFES: Şirketin satışları 2022-3. çeyrekte hacimsel olarak yüzde 1.2, dokuz aylık kümüle bakıldığında ise geçen sene aynı döneme göre yüzde 8.7 artmış. Şirketin bira grubu satışlarında sınırlı bir azalma olmakla beraber diğer ürünlerdeki satış miktarının artması ile toplam satışlar hacim bazında yükselmiş. Anadolu Efes'in satış gelirleri 2022-3. çeyrekte geçen yıl aynı döneme yüzde 152 artarak 29 milyar 767 milyon, net karı ise geçen sene aynı döneme göre yüzde 274 artarak 2 milyar 81 milyon TL olarak piyasa beklentileri üzerinde açıklandı. Şirket başta Türkiye ve Rusya olmak üzere küresel bazda birçok ülkede üretim ve dağıtım işlemi yapıyor. Toplam satışlarının üçte biri yurtiçinde yapılmakta. Ayrıca diğer sektörlere göre daha defansif bir iş kolu. 2022 içinde ciro ve kar artışının yanı sıra satışlarındaki hacimsel yükselişte olumlu. Yüzde 50 iştiraki olan Coca Cola İçecekte de olumlu sonuçlar söz konusu. Diğer yandan şirketin fiyatı ve çarpanları oldukça makul seviyelerde bulunuyor. Şirket hisselerinin portföylere almak ya da ağırlık artırmak üzere değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

KOÇ HOLDİNG: Holding net karı, 2022 üçüncü çeyrekte geçen sene aynı döneme göre yüzde 383 artarak 19 milyar 860 milyon TL ile piyasa beklentilerinden yaklaşık yüzde 20 üzerinde gerçekleşti. Bu kapsamda üçüncü çeyrekte oldukça güçlü bir bilanço açıkladığı söylenebilir. 2022- 9 aylık kümüle bakıldığında ise holdingin 9 aylık net karı geçen sene aynı döneme göre yüzde 346 yükselmiş ve 42 milyar 22 milyon olarak gerçekleşmiş. İş kolu segmentlerinin ayrıntılarına bakıldığında güçlü rafinaj marjı ve yüksek kapasite kullanım oranı nedeni ile rafinaj ve enerji kolundan elde edilen güçlü sonuçlar, bankacılık sektöründe kuvvetli kar artışları ile otomotiv sektöründe elde edilen tatminkar kar artışlarının etkili olduğu söylenebilir. Diğer yandan beyaz eşya tarafında kar marjlarındaki daralmadan dolayı kar rakamları gerilemiş durumda. Ancak kombine olarak bakıldığında açıklanan bilançonun güçlü olduğu söylenebilir. Şirket satışlarının yarısından çoğunun yabacı para cinsinden olması, küresel bazda coğrafi iş kolu çeşitliliği de holdingi makro ekonomik oynaklıklara karşı dayanıklı hale getiriyor. Ford Romanya fabrikasının konsolidasyonu ve gelecek dönemde bilançoya katkıları, batarya ve rafinaj sektörü yatırımları da önümüzdeki dönemlerde katalizör görevi görebilir. Öte yandan cari ve beklenti çarpanlarına göre uygun fiyatlardan işlem görmesinin yanı sıra NAD yüzde 31 iskontolu işlem görüyor. Hisse senedi fiyatı da son dönemde ki yükselişlere rağmen uygun fiyatta. Holding hisselerinde yüzde 26 yükselme potansiyeli ile 80 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ŞİŞE CAM: 2022-3. çeyrekte şirketin satış gelirleri geçen sene aynı döneme göre yüzde 216 artarak 26 milyar 47 milyon, net kar ise yüzde 255 artarak 4 milyar 801 milyon TL olarak gerçekleşti. Sonuçların piyasa beklentilerine yakın olduğu söylenebilir. 2022-9 aylık kümüle dönemde ise şirketin karı yüzde 254 artmış 14 milyar 727 milyon TL olarak gerçekleşmiş. Şirketin satış gelirlerindeki artışta mimari cam ve kimyasal ürün satışlarında ki miktarsal yükseliş ve satılan ürünlerin fiyatlarının yükselmesi etkili olmuş. Özellikle ABD soda külü satışlarının katalizör vazifesi gördüğü dikkat çekiyor. Bundan sonraki dönemlerde de ABD soda külü satışlarının ciro ve kar rakamlarına pozitif etki etmesini bekleyebiliriz. Bu açıdan Mersin ve Tarsus'taki cam üretim tesisi yatırımları ile değerlendirildiğinde büyüme beklentileri açısından cazip bir hisse. Uzun dönem için oldukça iyi. Hissenin fiyat çarpanları da son zamanlardaki yükselişe rağmen makul yerlerde. Şirket hisselerinde yüzde 25 yükselme potansiyeli ile 45 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TÜRK TELEKOM YATIRIM HEDEFİNİ 14 MİLYAR TL'YE YÜKSELTTİ

Türk Telekom Grubu, finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Türk Telekom, önceki yılın ilk dokuz ayına göre konsolide bazda yüzde 34.2'lik bir artışla 32 milyar 755 milyon liralık gelir elde etti. 52.8 milyona yükselen abonesiyle 2022'nin ilk dokuz aylık döneminde toplam 3 milyar 124 milyon liralık net kar elde eden Türk Telekom'un FAVÖK'ü ise (faiz, amortisman ve vergi öncesi kar) dokuz ayda 13 milyar 554 milyon lira oldu. Fiber ağ uzunluğunu 30 Eylül 2022 itibarıyla 389 bin km'ye yükselten Türk Telekom'un fiber abone sayısı, aynı dönemde 11.2 milyona ulaştı.

Sabit geniş bant tabanında fiber abonelerin payı, bir önceki yıla göre yüzde 62.3'ten yüzde 75.6'ya yükseldi. Türk Telekom'un fiber hane kapsaması ise 2022'nin 3. çeyrek sonunda 31.1 milyonu buldu. Türk Telekom, 2022 öngörüsünü de bir kez daha yukarı yönlü revize etti. Türk Telekom, yıl sonu itibarıyla konsolide gelirlerinde yıllık artışın yüzde 37'ye, FAVÖK'ün 19 milyar TL'ye, yatırım harcamalarının da 14 milyar TL'ye ulaşmasını hedefliyor.

Haziran'dan Eylül'e kadar hem iç hem de dış turizmin oldukça hareketli geçtiğini belirten Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, "Bu durumla desteklenen tüketici algısı, bazı açılardan ikinci çeyreğe göre daha olumlu bir seyir izledi. Bunun yanı sıra olumlu sonuçlarını görmeye başladığımız aksiyonlarımızla birlikte, üçüncü çeyrek büyüme rakamlarında gözle görülür bir iyileşme kaydettik. Yılın ilk dokuz ayı itibarıyla 7 milyar 83 milyon TL'lik yatırım yapmış durumdayız. Son on iki ayda net abone kazanımı 1.4 milyon oldu. Gelir büyümesindeki çeyreksel artış eğilimi, fiyat revizyonlarının birikimli etkisi ve mevcut müşteri bazında süregelen sözleşme yenileme faaliyetlerinin tesiriyle üçüncü çeyrekte de devam etti. Yılın geri kalanında da güçlü bir gelir trendi bekliyoruz" dedi.

Yeni teknolojilerin temeli olan fiber konusunda Türkiye'nin lokomotifi olduklarının da altını çizen Önal, fiber ağımızı sürekli büyüterek gücümüzü artırıyoruz ve abonelerimizin yüzde 57'si artık 24 Mbps ve üzeri paketlerde açıklamasını yaptı.

"Bu alanda öncü yatırımlarımızın karşılığını görmekten mutluluk duyuyoruz" diyen Önal, dışa bağımlılığı azaltacak her tür çalışmayı milli görev olarak gördüklerini de ifade etti.

Önal, Türkiye'yi teknoloji yarışında ileri taşımak için girişimcilik ekosistemini güçlendirmeyi sürdürdüklerini belirterek, "Girişimciliği yükselen bir değer olarak görüyor ve özenle sahipleniyoruz. Kısa zaman önce TT Ventures Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'nu hayata geçirdik. Yerli ve yabancı yatırımcıların katılımını amaçladığımız bu fonun, Türk Telekom'un da stratejik desteği ile yatırımcılarına finansal getiri sağlamasını hedefliyoruz. TT Ventures olarak şu ana kadar 13 şirkete yatırım yaptık. Girişimcilere ve yatırımcılara değer katacak TT Ventures Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ve esnek yatırım modelleri sayesinde daha çok girişime yatırım yapma imkanına sahip olacağız. Hedefimiz, Türkiye'den yeni 'unicorn'lar ve dünya markaları çıkarmak" diye konuştu.

Grup şirketi Argela ve Silikon Vadisi'ndeki iştiraki Netsia ile birlikte dünya için teknoloji ürettiklerini de ifade ederek "5G standartlarını belirlemede etkin rol oynayacak teknoloji üretimi ve geliştirmelerimizi küresel çapta yaptığımız iş birliklerimizle sürdürüyoruz. Open RAN konusunda yaptığımız geliştirmeler, deneme ve ürünleştirme çalışmaları ile yerli ve yabancı ekosistemin gelişmesine önemli katkılar sağlıyoruz." dedi.

ULUSOY UN TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK UN ÜRETİCİSİ OLDU

Türkiye'nin borsada işlem gören tek ve en büyük un üreticisi Ulusoy Un, Samsun Organize Gıda Sanayi'de hayata geçirdiği 50. Yıl Üretim tesisiyle birlikte buğday işleme kapasitesini 900 ton/günden 3925 ton/güne çıkardı. Halka arz olduğu Kasım 2014 yılından bu yana buğday işleme kapasitesini 4,5 kat artıran Ulusoy Un'un hedefi, 2029 yılında Türkiye'nin en büyük tarımsal sanayi ve gıda şirketi olmak.

Kasım 2014 tarihinden 2022'nin ilk yarısına kadar öz sermayesini dokuz kat, çalışan sayısını üç buçuk kat, ihracatını da iki buçuk kat artırdıklarını belirten Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy; bu sayede hem üretime hem istihdama hem de ihracata katkı sunmaya devam ettiklerini söyledi. Dört üretim tesisiyle beş kıtada 91 ülkeye ihracat yaptıklarını dile getirerek "Ulusoy Un olarak, Samsun Organize Gıda Sanayi'de hayata geçirdiğimiz 50. Yıl Üretim tesisi ile birlikte Türkiye'nin en büyük ve en dijital un üretim tesisine de sahip olduk" dedi.

Ulusoy, "1969'da Ulusoy Gıda ile başlayan gıda sektöründeki faaliyetlerimiz, 1989'da Ulusoy Un'un kurulmasıyla sanayi alanında da devam etti. Bugün Ulusoy Un'un Samsun'da 2085 ton/gün, Çorlu'da 400 ton/gün, Aydın'da 640 ton/gün ve Ankara'da 800 ton/gün olmak dört üretim tesisinde toplam 3 bin 925 ton/gün buğday işleme kapasiteli üç fabrikası ve 300 bin tondan fazla tahıl stoklama kapasitesine sahip silo, depo ve serbest bölge depoları bulunuyor. Ulusoy Un olarak halka arz sonrası dönemde yatırımlar noktasında üç önemli hamlemiz oldu. Birincisi Samsun Gıda Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni kurmuş olduğumuz 50. Yıl Üretim Tesisimiz. İlk etabına Aralık 2019'da devreye aldığımız 50. Yıl Üretim Tesisimizin dördüncü ve son ünitesini de 2022 Haziran ayında devreye alarak projenin üretim hatları kısmını tamamladık. İkinci önemli adım, Çelikli/Kırıkkale, Alaca/Çorum ve Yozgat/Sorgun'daki üç lisanslı depomuzda 169 bin ton depolama kapasitemizin olması. Üçüncü önemli adım ise Söke A.Ş'nin satın alınmasıydı. Türkiye'nin şu anda konsolide olarak en büyük un üretim kapasitesine sahip firmasıyız" bilgisini verdi.

İddiamız gıdada dünyada en yüksek standartlara sahip üretim tesisine sahip olmak diyen Ulusoy, şu paylaşımlarda bulundu "Şu an un sektörünün en yenilikçi tesisine sahibiz. Hedefimiz 2029'da Türkiye'nin en büyük tarımsal sanayi ve gıda şirketi haline gelmek."

11.01.2022'de Söke Un hisselerinin tamamını satın aldıklarını ve Ulusoy Un'un bağlı ortaklığı konumunda olan Söke Değirmencilik A.Ş'nin halka arzına ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurduklarını da hatırlattı. Söke Değirmencilik A.Ş'nin Aydın'da 640 ton/gün ve Ankara'da 800 ton/gün olmak üzere toplam bin 440 ton/gün buğday işleme kapasiteli iki fabrikası bulunduğuna da dikkat çekti.

MERKO'NUN SATIŞLARI YÜZDE 517 ARTTI

Merko Gıda, özel hesap döneminin ilk üç ayına ilişkin konsolide finansal sonuçlarını açıkladı. Geçtiğimiz yılın Temmuz-Eylül döneminde 42,9 milyon TL olan satışlarını bu yılın aynı döneminde yüzde 517'lik artışla 264,7 milyon TL seviyesine yükselten Merko Gıda; aynı dönemde şirketin net dönem karını 39,9 milyon TL, ana ortaklık net dönem karını da yüzde 932'lik artışla 11,3 milyon TL seviyelerine yükseltti.

Merko Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Alistair Baran Blake, faaliyet ortamını zorlaştıran her türlü koşula rağmen sürdürülebilir büyüme performanslarını devam ettirdiklerini ifade ederek "Merko ve Frigo Pak ortaklığında hayata geçireceğimiz ve 2023 sonunda tamamlamayı hedeflediğimiz Freeze Dry yatırımızla da narenciye alanındaki ihracat odaklı büyüme hamlemizi pekiştireceğiz" dedi.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

ŞOK MARKETLER: 2022'nin Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında 283 olmak üzere dokuz ayda 894 yeni mağaza daha açan ŞOK Marketler'in toplam mağaza sayısı 10 bin 141'e ulaştı. ŞOK Marketler'in cirosu ise 2022 yılının ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 99 artarak 40,6 milyar TL oldu.

ŞOK Marketler CEO'su Uğur Demirel ilk dokuz ayda Van, Nevşehir, Aydın, Malatya, Bandırma ve Çatalca'da olmak üzere altı yeni depo daha açarak hizmet ağını genişlettiklerini belirterek , bunun yanında müşterilerine en iyi alışveriş deneyimini sunmak için e-ticaret ve dijitalleşmeye de büyük önem verdiklerini söyledi.

DOĞUŞ OTOMOTİV: Doğuş Otomotiv, 3Ç22'de, 1,7 milyar TL'lik beklentileri aşarak 2,7 milyar TL net kar açıkladı (yıllık yüzde 629 artış ve çeyreklik yüzde 53 artış). Net satışlar 3Ç22'de yıllık yüzde 145 ve çeyreklik yüzde 2 artarak 11,9 milyar TL'ye yükseldi. (beklenti: 11,6 milyar TL) FAVÖK 3Ç22'de yıllık bazda yüzde 313 artarak 2,4 milyar TL'ye yükseldi. FAVÖK marjı ise senelik 8.2 puan ve çeyreklik 1.5 puan artarak yüzde 20.1 seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan Doğuş Otomotiv 14 Kasım'da pay başına brüt 4,09 TL temettü ödeyecek. Temettü verimi yüzde 3,2.

PEGASUS HAVAYOLLARI: Pegasus Havayolları 3Ç22'de piyasa tahmini olan 4,1 milyar TL'nin üzerinde 4,8 milyar TL net kar açıkladı (yıllık yüzde 716 artışla). Net satışlar, güçlü yolcu başına gelirler ve devam eden yolcu sayılarındaki toparlanma sayesinde 3Ç22'de yıllık yüzde 293 artarak 17,8 milyar TL'ye (1,0 milyar euro) yükseldi (piyasa tahmini: 16,8 milyar TL). Bu çeyrekte, toplam taşınan yolcu sayısı 8,5 milyona (3Ç19'un yüzde 96'sı) ulaşırken, uluslararası yolcu sayısı pandemi öncesi seviyenin yüzde 15 üzerindeydi. Sonuçların ardından yönetim, FAVÖK marjı için 2022 beklentisini yüzde 33.3'e yükseltti. (yaklaşık yüzde 30 seviyesinden)

GELECEK VARLIK YÖNETİMİ: Yeni bir düzenlemeyle hükümet Varlık Yönetim şirketlerine olan borçların bir kısmını üstlenecek. Yeni mevzuata göre, toplam borcu 2 bin 500 TL'nin altında olan borçluların borcunu devlet üstlenecek ve varlık yönetim şirketinin borcun kalan kısmını silmeyi kabul etmesi halinde borcun yarısını ödeyecek. Şirketin açıklamasına göre, bu mevzuatın Gelecek Varlık Yönetimi'nin 2022 tahsilat düzeyine yüzde 8-11 oranında olumlu etkisi olması beklenmekte.

BİRLEŞİM MÜHENDİSLİK: Birleşim Mühendislik ile Kalyon İnşaat arasında 1,24 milyon dolar + KDV ve 12,9 milyon TL + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 7'sine karşılık geliyor.

BURÇELİK VANA SANAYİ: Burçelik Vana ile bir müşterisi arasında 0,4 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 44'üne karşılık geliyor.

EURO YATIRIM HOLDİNG: Euro Yatırım Holding sermayesinin 60 milyon TL'den yüzde 150 oranında bedelli olarak 90 milyon TL artışla 150 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, Seval Kablo ile 2,36 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 3.5'ine karşılık geliyor. Ayrıca şirketin yüzde 70 bağlı ortaklığı olan Europower Enerji'nin yaklaşık 8 milyon TL tutarında iş aldığı bildirildi. Öte yandan Girişim Elektrik ile Enerjisa Enerji Üretim arasında 1,28 milyon dolar ve Serhat Atık Geri Kazanım arasında 365 bin dolar tutarında iş sözleşmeleri imzalandı. Tutarlar şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 2.5'ine karşılık geliyor.

HUB GİRİŞİM SERMAYESİ: Hub Girişim sermayesini geçen hafta 30 milyon TL'den yüzde 133 oranında bedelli olarak 40 milyon TL artışla 70 milyon TL'ye yükseltti.

İŞ GYO: İş GYO, İş Bankası'ndan Şişli'de yer alan Profilo AVM ve yanındaki taşınmazı, 989 milyon TL bedelle satın alındığını bildirdi.

MİA TEKNOLOJİ: MİA Teknoloji bağlı ortaklığı olan Tripy Mobility, elektrikli araçlara yönelik, şarj ünitesi ve istasyonlarının kurulması, işletilmesi amacıyla lisans başvurusu yapacağını bildirdi.

TAV HAVALİMANLARI: TAV Havalimanlarının Ekim ayı yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artarak 8,49 milyona yükseldi. İç hatlar yolcu sayısı yüzde 1, dış hatlar yolcu sayısı ise yüzde 27 artış gösterdi. Ocak-Ekim döneminde ise toplam yolcu sayısı yıllık bazda yüzde 55 arttı. Bu dönemde dış hat yolcu sayısı yüzde 78 artarken iç hat yolcu sayısı ise yüzde 24 yükseldi.

EMLAK KONUT GYO: Emlak Konut GYO 3Ç22'de, teslimlerde yavaşlamayla ciro yıllık yüzde 54 (çeyreklik –yüzde 62) daralmayla beklentilerin altında 951 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK marjı yüzde 67'ye (3Ç21: yüzde 30) yükselen brüt marj sayesinde yüzde 42'ye (yıllık +17,7puan, çeyreklik -4,5puan) yükselirken, FAVÖK 400 milyon TL'ye (yıllık -yüzde21, çeyreklik -yüzde66) gerileyerek beklentilerin (piyasa beklentisi 940 milyon TL) altında kaldı. Şirket beklentilerin üzerinde 644 milyon TL net kar açıkladı (çeyreklik -yüzde8, yıllık +yüzde95).

MLP SAĞLIK HİZMETLERİ: 3Ç22'de şirket, 128 milyon TL'lik ertelenmiş vergi geliri etkisiyle beklentilerin (beklenti 269 milyon TL) üzerinde 462 milyon TL (çeyreklik + yüzde 14, yıllık +yüzde 2 bin 510) net kar açıkladı. Ciro, beklentilere paralel 2,5 milyar TL (çeyreklik +yüzde 11, yıllık + yüzde 65) olarak açıklandı. Artan hasta sayıları ve ortalama fiyatlarla yurtiçi hastane gelirleri yıllık yüzde 57 artışla 1,9 milyar TL'ye yükseldi. Aynı zamanda, sağlık turizmi gelirleri de yıllık yüzde 138 (dolar bazında + yüzde 14) artışla 493 milyon TL'ye ulaştı. Artan ciroya paralel, FAVÖK yıllık yüzde 48 artışla 590 milyon TL'ye ulaştı. (çeyreklik + yüzde 9)

E-DATA TEKNOLOJİ PAZARI: E-Data Teknoloji, Visionerr Inc ile ürünlerinin distribütörlüğü için distribütörlük sözleşmesi imzalandığını bildirdi.

ETİLER GIDA: Etiler Gıda ile Pepsi-Cola Servis ve Dağıtım arasında satış noktası sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Sözleşme, 354 bin koli olarak gerçekleşti.

ORGE ENERJİ: Şirket, daha önce açıkladığı ve süreci devam eden Gebze Veri Merkezi'ne yönelik işe ilişkin, 1,99 milyon euro+KDV ve 11,6 milyon TL + KDV tutarında iş için sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yüzde 18'ine karşılık geliyor.

MEGA POLİETİLEN: Mega Polietilen sermayesinin 125 milyon TL'den 2 TL rüçhan hakkı kullanımı ile yüzde 88 oranında bedelli olarak 235 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin SPK'ya başvuru yapıldığını bildirdi.

PARK ELEKTRİK: Park Elektrik'in bağlı ortaklığı olan Konya Ilgın Elektrik'in 2013 yılında aldığı 49 yıl süreli elektrik üretim lisansının tadili için yapılan başvuru neticesinde şirketin elektrik üretim lisansının iptal edildiği bildirildi.

SMART GÜNEŞ ENERJİSİ: Smart Güneş Enerji, Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi'nde açılan ve sözleşmesi imzalanan 46,3 milyon TL tutarındaki ihaleye ilişkin olarak EPDK'nın şartları değiştirmesi üzerine ihalenin iptal edildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı altı aylık hasılatının yaklaşık yüzde 7'sine karşılık geliyor. Öte yandan Smart Güneş Enerji, yurtiçinde kurulacak bir GES için 4,38 milyon dolar tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar şirketin 2022 yılı dokuz aylık hasılatının yaklaşık yüzde 9'una karşılık geliyor. Smart Güneş Enerji, 10 milyon TL sermayeli Smart Yeşil Hidrojen Teknolojileri'nin kurulduğunu da bildirdi.

BİZE ULAŞIN