Web3 cüzdanları hakkında bilinmesi gerekenler

Web3 cüzdanları yani merkeziyetsiz cüzdanlar, yakın gelecekte daha büyük kitlelerin radarına girecek ve şüphesiz kullanıcı sayıları da bununla paralel olarak artacak. İşte Web3 cüzdanları hakkında bilinmesi gerekenler...
17.11.2022 20:11 GÜNCELLEME : 18.11.2022 00:00

Web3 cüzdanları yani merkeziyetsiz cüzdanlar, yakın gelecekte daha büyük kitlelerin radarına girecek ve şüphesiz kullanıcı sayıları da bununla paralel olarak artacak. Bybit baş teknoloji yazarı Nathan Thompson kendi Web3 cüzdanı kullanımı tecrübesinden yola çıkarak Web3 cüzdanları hakkında bilinmesi gerekenleri kaleme aldı.

"Sizi bilmem ama bir Web3 cüzdanı indirip ona ilk kez para yatırmak benim için sinir bozucu bir deneyimdi. Tanıdık bir logosu olan merkezî bir otoriteye güvenmeden para göndermek beni epey tedirgin etmişti; hatta beklerken cüzdanımı birkaç kez yenilemiştim. Birkaç ay kullandıktan sonra bu merkeziyetsiz cüzdanın, bankalar veya Paypal gibi şirketler tarafından sunulan tipik ödeme uygulamalarından çok farklı bir yapıya sahip olduğunu fark ettim. Bu cüzdanlar sadece kripto varlıklarımı değil, aynı zamanda Web3 dünyasında kullanılacak bir ön-kimlik oluşturarak giriş bilgilerimi ve işlem geçmişimi de saklıyordu." diyor Nathan Thompson.

Web3 cüzdanları daha çok insanların yeni blok zinciri tabanlı internette gezinmelerini sağlayan araçlara benziyor ve arka cepte taşınan kahverengi deri cüzdanın da muhtemelen bir gün çevirmeli telefonlar gibi modası geçecek. Elbette bu kadar çok merkeziyetsiz finans (DeFi) uygulaması varken bir kişinin, her seferinde ayrı bir hesap oluşturması da mümkün olmayacaktır.

Kullanıcı sayısını artması ile Web3 cüzdanlarının işlevleri de yenilenecek. NFT'lerden oluşan kişisel bir galeriye ev sahipliği yaparak insanların, belirli fikir ve kültürler ekseninde bir kimlik oluşturma ihtiyacını karşılayacaklar. Arkeolojik kazılar, insanların sosyal kimliklerini güçlendirmek için her zaman değerli taşlardan tuhaf şapkalara ve hatta dövmelere kadar çok çeşitli şeylerin koleksiyonunu yaptıklarını göstermiştir.

Bu durumda bu cüzdanların şimdiden, insanların kültürel kimliklerini oluşturmak için kullanmış oldukları anlamlı parçalar içeren koleksiyonların bir nevi dijital eşdeğerleri olabilecek NFT koleksiyon defterleri olarak kullanıldığını görüyor olmamız da son derece doğal. İnsanların internet medyasından parçalar kırparak bunları NFT'lere dönüştürmelerine olanak tanıyan platformlar hâlihazırda mevcut. Bu trend yaygınlaştıkça NFT'lerin; piercingler, tasarım parçalar veya kişiselleştirilmiş plakaların metaverse'deki eşdeğerleri hâline geleceğini düşünebiliriz.

Bu yeni cüzdan tabanlı kimlikler, çevrimiçi karakterlerimizi çeşitlendirmemize olanak tanıyacak ki bu, mevcut sosyal medya uygulamalarının kapasitesinin çok ötesinde. Cüzdan kimliği sadece bir alfasayısal karakter dizisi olduğundan, temel işlevsellik aynı kalırken dış kimliği değiştirmek mümkündür; tıpkı aynı bedendeki kıyafetleri değiştirmek gibi.

Tüm bunlar kripto meraklıları için gerçekten de harika. Fakat bunları sektörle hiç ilgisi olmayan insanlar için bir anlamı var mı? Peki kullanımı böylesine küçük bir grupla sınırlı olan DeFi'yi öğrenme süreci bu denli zorken, onun yaygın bir şekilde benimsenebilmesi mümkün mü? Buna da merkezî borsalar (CEX'ler), merkezî DeFi cüzdanı ile çözüm getiriyor. Bu cüzdanlar; kullanıcıların yeni DeFi dünyasını, bu uygulamaların tasarlanma amacına uygun olarak açık ve eşitlikçi bir şekilde keşfetmelerine olanak tanırken aynı zamanda güvenilir bir üçüncü taraf aracılığıyla eski işlem yapma yöntemlerini taklit eden özellikler sunuyorlar.

Ne derler bilirsiniz, eski alışkanlıklar zor bırakılır. Güvenilir bir otorite kullanmadan ilk kez para göndermenin nasıl da garip bir deneyim olduğundan bahsetmiştim, hatırlıyorsunuz değil mi? Tüm kontrolün kendilerinde olması fikrinden rahatsız olan veya akıllı sözleşme saldırıları konusunda risk almak istemeyen bireyler de CEX cüzdanlarını kullanarak, anahtarları diledikleri CEX'te kilitliyken, Web3 dünyasına erişmeye devam edebiliyor.

Üstelik çok sayıda DeFi uygulamasının olması, deneyimli kripto meraklılarının bile ara sıra likidite havuzlarının sıfırlanması gibi kötü niyetli eylemlere maruz kalabildiği bu alanda yeni olanlar için de oldukça bunaltıcı bir durum. CEX cüzdanları bu riskleri azaltmaya yardımcı olurken aynı zamanda cüzdanlarının etkileşime girebileceği uygulamaları denetliyor. Ayrıca yeni ya da daha riskli protokollere erişim izni vermeden önce açık uyarılar sunuyor ve eğitim materyalleri sağlıyorlar.

CEX cüzdanlarının kullanıma sunulması blok zinciri alanı için gerçekten de iyi bir gelişme, zira bu cüzdanlar bir basamak görevi görerek ilk katılım sürecini kolaylaştırıyor. Çoğu insan, üzerinde tilki resmi olan bir uygulamayı indirmeye ve gözlerini karartıp portföylerinin bir kısmını tamamen yeni bir alana aktarmaya hazır değil.

Dünyanın dört bir yanında pek çok insan şimdiden banka hesaplarına bağlı olan dijital cüzdanları kullanmaya başladı. Evet, gerçekten de öyle. Geçenlerde Juniper Research tarafından yapılan yeni bir araştırmanın sonucuna göre "2022 yılında dünya çapında 3,4 milyar olan toplam dijital cüzdan kullanıcısı sayısının 2026 yılında 5,2 milyarı aşacağı" tahmin ediliyor. Araştırma, dijital cüzdan kullanımının, "yoğun olarak nakit kullandığı" kabul edilen gelişmekte olan ülkelerde de yaygınlaşmaya devam edeceğini öngörüyor. Bu da mevcut dijital cüzdanlar ile Web3 ürünleri arasındaki uçurumun şimdiden kapanmaya başladığının göstergesi. Anlaşılan o ki; insanların Web3'e geçiş yapması ve Web3'ün sunduğu vaatleri bizzat deneyimlemeleri her geçen gün daha da kolaylaşıyor.

BİZE ULAŞIN