Seçime kadar alınabilecek 44 hisse

Borsa İstanbul’da kritik eşik olarak BIST-100 endeksinin 5.000 puanın üzerinde kapanması, seçime kadarki süreçte pozitif bir sinyal olarak değerlendiriliyor. Seçime kadar “bekle-gör” stratejisi öneren uzmanlar, son bir ayda portföylere dahil edilebilecek 44 hisseye dikkat çekiyor.
12.04.2023 15:04 GÜNCELLEME : 13.04.2023 00:00

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçen hafta boyunca borsada dar bir bant içinde kapanışlar, bir önceki güne göre yükseliş ile tamamlandı. Hafta ortasında kapanışın 5.000 seviyesinin üzerinde gerçekleşmesinin önemli olduğunu belirten uzmanlar bu seviyenin üzerinde tutunma sağlanabilirse yeniden bir yukarı yön beklentisine girebileceğimizi düşünüyor. Yükselişlerin hız kazanması için işlem hacimlerinin artmaya devam etmesi gerekiyor. Son günlerdeki zayıf işlem hacmi ise endeksteki hareket aralığını da daraltıyor.

Borsa İstanbul'da genel olarak seçim belirsizliğinin etkili olduğu görülüyor. 5.000 seviyesinin kritik önemde bulunduğunu ifade eden analistler, bu direncin geçilmesi ve üzerinde kalınması durumunda 5.100 ve 5.200 direnç seviyelerini izleyeceğimizi hatırlatıyor. Uzmanlar, kritik eşik olarak 5.000 seviyesinin takipte olacağını ve BIST-100 endeksinin 5.000 puanın üzerinde kapanış yapmasının önümüzdeki dönemde pozitif bir sinyal vereceğinin altını çiziyor.

Piyasaların seçime endekslendiğini kaydederek bu dönemde "bekle-gör" stratejisi öneriliyor. Geri çekilmelerden ağırlık artırmak için faydalanılabileceğini ve özellikle de 5.000 aşağısı yaklaşık 4.500 seviyelerinin bu anlamda önemli fırsatlar barındırdığına da dikkat çekiliyor. Bir ay sonra belirsizliğin biteceğini dile getiren uzmanlar, seçime kadar uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 44 hissenin takip edilebileceğini söylüyor. Genel olarak ise 4.200-5.500 seviyeleri arasında yatay bir trend bekleniyor.

"YATIRIMCILAR KÂRLI ÇIKABİLİR"

Önümüzdeki bir ay içinde piyasanın en önemli gündem maddesinin seçim, yani siyaset kaynaklı olası dalgalanmalar olacağını belirten Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar, "Bu süreçte piyasalar borsada kamu ve regülasyon kaynaklı destekleri ve seçime kadar görülebilecek kur, faiz ile CDS oynaklıklarını takip edecektir. Yurtdışında ise yaşanan bankacılık sektörü sorunları ile yurtdışı kaynaklı olası dalgalanmalar, trendin belirlenmesinde etkili olacaktır. Öte yandan Merkez Bankalarının faiz artırım süreçleri ile muhtemelen seçim sonrasına sarkmak üzere deprem bölgelerinin yeniden inşası ve bunun getireceği mali yükler takip edilecektir. Ancak bu gündem maddelerinden en önemlileri, seçim ve yurtdışı bankacılık sektörü kaynaklı dalgalanmalar olacaktır" diyor.

Seçim sonuçlanana kadar net bir trend beklemediğini de ifade eden Coşar, bu sürede 5.000 seviyesinin bir miktar üzerinde ve aşağısında dalgalanmalar bekliyor. Endeksin aşağıda 4.700 ve 4.500 yukarıda ise 5.300 5.500 bantları arasında işlem görebileceğini ancak 5.000 aşağısı fiyatlamaların özellikle 4.500'e yakın fiyatlamaların orta ve uzun vadede iyi alım fırsatı vereceğini söylüyor. Bu seviyelerde iyi bir analiz ile yapılabilecek hisse seçimlerinin yatırımcıları karlı çıkaracağını düşünüyor.

"PANİK İŞLEMLER YAPILMAMALI"

Seçime kadar borsa yatırımcılarının makro veriler ya da yurtdışı kaynaklı olası dalgalanmalara hazırlıklı olması gerektiğini dile getiren Coşar, şu önerilerde bulunuyor:

"Dalgalanmalarda panik işlemler yapılmamalı. Olası gerilemeler portföylere hisse eklemek için çok iyi fırsatlar oluşturacaktır. Geri çekilmelerden ağırlık artırmak için faydalanılabilir. Özellikle de 5.000 aşağısı yaklaşık 4.500 seviyeleri bu anlamda önemli fırsatlar barındırıyor. Tabii portföy oluştururken seçici olunmalı, bunun için de aracı kurum raporları takip edilebilir. Ayrıca hisseler de kendi içinde çeşitlendirilmeli."

"SEÇİM SONRASI İÇİN POZİSYON ALINABİLİR"

Yatırımcıların mevcut pozisyonları eğer seçilmiş hisselerden oluşuyorsa korunabileceğini ancak seçilmiş bir portföyleri yoksa, seçilmiş tavsiye edilen hisselerden portföy oluşturmalarının daha doğru olacağını da hatırlatan Coşar; borsanın gerilediği dönemlerde ağırlık artırılabileceğini söylüyor. Bunun dışında ağırlık azaltmanın şu an için uygun olmayabileceğini de kaydederek "Sene başındaki seviyeler ağırlık azaltmak için uygundu ama mevcut fiyat seviyeleri, bilançoları ve enflasyonu hesaba kattığımızda bence ağırlık azaltmaya ihtiyaç yok. Daha çok seçim sonrası yatırımı için geriledikçe ağırlık artırmak doğru olabilir" diyor.

Borsada pozisyonu olmayıp beklenti satın alacakların hisse özelinde bakıldığında 2023 yılında kar artırması beklenen 2023 ve 2024 yılı beklenti F/K'ları, cari F/K'larına göre anlamlı oranda düşük olan hisselerin seçilmesini öneriyor. Bu kapsamda fiyatı ucuz ya da makul seviyede işlem gören hisselerin seçilmesi gerektiğini de kaydederek şu değerlendirmeyi yapıyor:

"2023 ve 2024 beklenti F/K'ları düşük olan hisselerin önümüzdeki bir sene boyunca normal F/K seviyelerine doğru fiyatlanmaları beklenebilir. Ancak her zaman söylediğim gibi, bu bilgilere bir yatırımcının hatta yatırım uzmanının bile tek başına ulaşması zordur ve zaman gerektirir. Bu nedenle aracı kurum raporlarından, veri terminallerinden ya da sosyal medya hesaplarından faydalanmak akılcı olacaktır."

Coşar, yüksek enflasyonun baz etkisi ile kısmen gerilese de devam ettiğini bu durumun daha sonra borsada tekrar fiyatlanacağının özellikle altını çiziyor.

Coşar; seçime kadar uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere Akbank, Anadolu Efes, Anadolu Grubu Holding, Aksa Akrilik, Aselsan, Aygaz, Akçansa, Brisa Lastik, Bim Birleşik Marketler, Çimsa, Coca Cola İçecek, İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Ford Otomotiv, Koç Holding, Kordsa, Migros, Sabancı Holding, Şişe Cam, Logo Yazılım, Türk Traktör, Tat Gıda, Türk Hava Yolları, Tüpraş, Turkcell ve Yapı Kredi hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

"YATAYA YAKIN BİR SEYİR İZLERİZ"

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş; seçim tarihine kadar globalde FED'in faiz artış patikası, küresel piyasalardaki olası bankacılık krizine yönelik haber akışları, TCMB para politikasının önümüzdeki dönemlerde nasıl evrileceğine yönelik sinyaller ve global anlamda ekonomik aktivitelerin piyasaların takip edeceği belli başlı gündem maddeleri olarak ön plana çıktığını söylüyor.

Seçimler yaklaşırken borsada 4.750 ile 5.250 seviyeleri arasında yataya yakın bir seyir takip edeceğimizi düşünen Yavaş; olası geri çekilmelerde 4.500 desteği önem kazanırken 5.250 seviyesinin aşılması halinde ise 5.500 direncinin hedeflenebileceğini belirtiyor. Önümüzdeki bir ay içinde endeksin maksimum 5.700 minimum ise 4.200 seviyelerini takip edeceğini öngörüyor.

"ANKETLERİN ETKİSİ GEÇİCİDİR"

Seçime çok az bir süre kala gündemin oldukça yoğun olduğunu ve kredili pozisyonların azaltılması gerektiğini de ifade eden Yavaş; "Seçimlere kadar olan dönemde TCMB faiz kararlarında faiz artışına yönelik sinyallerin gelmesi halinde ki, bunu düşük bir ihtimal olarak değerlendiriyoruz; ancak böyle bir durumda nakite dönülmesi gerektiği ve seçim anketlerindeki etkinin geçici olduğu görüşündeyiz ve bu durumda hisse pozisyonunun korunması gerektiği düşünüyoruz.

Olası teşviklerin piyasaya yansımaları pozitif algıyı gündeme getireceğinden teşvik yapılan sektör hisselerindeki hisse pozisyonları artırılabilir.

Pay alımlarının devam etmesi, hisse pozisyonlarını artıracak bir diğer etken olacaktır. Aksi bir durumda hisse pozisyonunun tekrar gözden geçirilmesi, yatırımcıların fırsat maliyeti açısından olumlu olacaktır. Öte yandan kar payları ve sermaye artırımlarının da hisseler üzerindeki alımlara olumlu etki edeceği görüşündeyiz" yorumunu yapıyor.

Bu dönemde borsada pozisyonu olan yatırımcıları; kredili işlem yapanlar ve kredili işlem yapmayanlar olarak ikiye ayırmak gerektiğini belirten Yavaş, "Kredili işlem yapan yatırımcıların olası geri çekilmelerden olumsuz etkilenmesi daha yüksek olacağından; bir süre nakitte kalmasını öneriyoruz. Kredili işlemlere sahip olmayan yatırımcıların ise hisse pozisyonlarını koruması gerektiği görüşündeyiz" diyor.

Borsada seçimlere yönelik pozisyon almak isteyen yatırımcılar için en önemli konulardan birinin; "likit hisselerin seçilmesi, seçilen hisselerin ileriye dönük beklentilere sahip olması ve çarpanlar bazında sektörel olarak ucuz olması" şeklinde belirten Yavaş; sektörel teşviklerin takip edilmesinin de önemli bir diğer başlık olacağının altını çiziyor. Bu kapsamda da bankacılık, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, demir çelik, otomotiv, inşaat ve yan sektörlerinin ön plana çıktığını belirtiyor.

Yavaş; seçime kadar uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere

Akbank, İş Bankası, Yapı Kredi, Sabancı Holding, Koç Holding, Emlak Konut, Tekfen Holding, Eczacıbaşı İlaç, Aksa Enerji, Enerjisa, Mavi Giyim, Arçelik, Şişe Cam, Kardemir, Ereğli Demir Çelik, İskenderun Demir Çelik, Ford Otomotiv, Tofaş Otomobil, Tüpraş, Pegasus Hava Taşımacılığı, Türk Hava Yolları, Logo Yazılım, Yayla Gıda ve Şok Marketler hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

"4.200-5.500 ARASINDA BEKLE-GÖR DÖNEMİ"

Önümüzdeki bir ay boyunca küresel tarafta ABD ve Avrupa'da bankacılık sektöründe devam eden riskler, enflasyon rakamları ile majör merkez bankalarının para politikalarının takip edileceğini belirten ALB Yatırım Araştırma Analisti Ahmet Deniz Yağbasan, "FED, her ne kadar 23 Mart tarihinde 25 baz puanlık bir faiz artışı kararı alsa da bundan sonraki süreçte bankacılık krizindeki gelişmeler önemle takip edilecektir. Çünkü sürmekte olan riskler üzerinde yönetim hataları kadar yüksek faiz ortamının da etkili olduğunu belirtmekte fayda var. Yurtiçi tarafta ise enflasyonda yaşanan yükselişin "aylık bazda" devam edip etmeyeceği, cari işlemler dengesindeki açık, döviz kurları ve seçim süreci izlenecek. Cumhurbaşkanı adaylarının seçim sürecinde hem ekonomik hem de sektörlere ilişkin vaatleri de piyasalar açısından işaretler verebilir" diyor.

Piyasalarda genelde bir seçim rallisinden söz edildiğini de ifade eden Yağbasan; ancak son 10 seçimin altısında, Borsa İstanbul'da; sandıktan önceki üç aylık dönemde değer kaybı yaşandığına dikkat çekiyor. Bu seçimin, son seçimlere göre daha rekabetçi bir ortamda geçecek gibi gözüktüğünü ve para politikasını da doğrudan etkileyebilecek sonuçları olabileceğini hatırlatıyor. Bu nedenle mevcut koşullarda endekste seçim öncesi 4.200-5.500 seviyeleri arasında yatay bir trend ve "bekle-gör" stratejisinin izlenmesini öneriyor.

"BELİRSİZLİK NİHAYETİNDE BİTECEK"

Seçimden bağımsız olarak 2023'te borsaya; bazı dış faktörlerin destek vermesiyle birlikte altın, mevduat faizi ve kripto gibi rakipler geldiğini belirten Yağbasan; bu nedenle alternatifsizlik, yüksek risk iştahı ve bunlara bağlı olarak kuvvetli para girişi gibi 2022'de borsayı destekleyen şartların şu anda olmadığını söylüyor.

İçeride faizlerin artacağına dair beklentiler güçlenirse, kısa vadede borsa üzerinde baskının devam etmesinden endişe ediyor. Ancak buna; enflasyon ve cari açıkta gerileme eşlik ederse, orta vadeli perspektifte daha pozitif tarafta olabileceğimizi dile getiren Yağbasan, "Çok sayıda seçim anketi açıklanıyor ancak burada dezenformasyona dikkat edilmeli. Özellikle 14 Mayıs yaklaştıkça, itibar edilen seçim anketleri izlenecektir. Biz her koşulda "seçimin aradan çıkmasını" belirsizliğin bitmesi olarak yorumlayacağız ve borsa, bu süreçte "bir ara nefes alabilir" diyor.

Borsada açıklanan son finansallara ve dönemsel beklentilere göre iskonto oranının arttığını da belirterek "Bu durum, temel ve teknik anlamda hisse ve sektör bazlı pozitif ayrışmaları ön plana çıkarabilir. Dışarıda; ABD ve Euro Bölgesindeki enflasyonist baskılar hafiflerse, merkez bankalarının da daha sıkı politika ihtiyacı ortadan kalkacaktır. Bu durum da gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye için olumlu. ABD ve Avrupa'da bankacılık krizi büyürse, bunun küresel negatif yansımaları artabilir. Ancak ilk izlenimler, büyümeyeceği yönünde. Bu krizin özellikle ABD tarafında resesyon riskini artırıp artırmayacağı da izlenmeli. Çünkü FED'in faizlerde durması, piyasalarda "Acaba bizim göremediğimiz ekstra bir olumsuzluk mu var" izlenimini kuvvetlendirebilir. Bu da ABD tahvillerine yüklü girişi beraberinde getirebilir ve değerli metallerde artış yaşanabilir" yorumunu yapıyor.

"4.200-4.500 BANDI ÖNEMLİ"

Borsada pozisyonu olanlar için tek bir cevap olmadığını özellikle belirten Yağbasan, bu noktada belli başlı yanıtların önemli olduğunu ifade ederek şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Hangi hissede, ne kadar ağırlıkları var ve portföylerinin yüzde kaçı hisse senetlerinde? Kârdalar mı, zararda mı?.. En önemlisi de risk ve vade tercihleri nasıl? Herkes bu parametrelere göre kendi değerlendirmesini yapmalı. Ancak mevcut şartlara göre genel olarak söyleyebiliriz ki; yatırımcılar, eğer son düşüşlerde beklentili sektör ve hisselere yakalandılarsa, orta-uzun vade perspektiften bakmalı. Endeks için 4.200-4.500 bölgesi önemli bir destek bölgesi. Bu bölge ve üzeri korundukça, pozisyonlar da korunabilir. Çünkü değerlemelerin geldiği seviyeler, borsa için orta-uzun vadede pozitif beklentide olmamızı destekliyor. Ancak iç ve dış şartlarda ekstra bir kötüleşme olursa 'stop' seviyeleri belirlenmeli ve çalışmalı."

Nakitte bekleyenler için borsadaki düşüşlerin fırsat olduğunun da altını çizen Yağbasan; özellikle beklentili sektör ve hisselerde pozisyon açılabileceğini söylüyor. Burada beklenti derken; nakit ve döviz oluşturma kabiliyeti yüksek, borçluluğu kontrol altında, defansif yönü kuvvetli, hikâyesi olan özellikle ulaştırma, perakende ve GYO gibi sektörlerin bu anlamda biraz daha ön plana çıkabileceğini düşünüyor.

Yağbasan; seçime kadar uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere Anadolu Efes, Akbank, Aksa Akrilik, Aksa Enerji, Aselsan, Coca Cola İçecek, Ford Otomotiv, Kimteks Poliüretan Sanayi, Kardemir, Migros, Pegasus Hava Taşımacılığı, Sabancı Holding, Şişe Cam, Suwen Tekstil, Tav Havalimanları, Türk Hava Yolları, Tofaş Otomobil, Türk Telekom ve Tüpraş hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

"TÜRK TRAKTÖR'DE HEDEF FİYATI YÜKSELTTİK"

Bizim Menkul Değerler araştırma departmanı, geçen hafta Türk Traktör'de hedef fiyatını yükselti. Kurum; Türk Traktör için 2022/12 gerçekleşmeleri, 2023 beklentileri ve mevcut finansal koşulları göz önünde bulundurarak yaptığı İNA ve çarpan değerlemesi sonucunda 7 Eylül 2022'de belirlemiş olduğu pay başı hedef fiyatını 350,89 TL'den 693,31 TL'ye yükselttiğini açıkladı. Araştırma departmanı, 4 Nisan 2023 kapanış fiyatına göre yüzde 32.1 getiri potansiyeli neticesinde tavsiyesini de endeksin üzerinde getiri olarak koruduğunu belirtti.

Türkiye'de halen kendi işletmesine sahip olan tarımsal işletmelerde kendi traktörünü kullananların ve hektar başına düşen traktör sayısının Avrupa'nın gerisinde kalmasının sektöre önemli bir potansiyel kazandırdığını da belirten araştırma departmanı yetkilileri; traktör pazarında uzun vadede tarım ürünlerindeki fiyat artışlarının etkisi ile sektörde büyüme bekliyor.

"FORD OTOMOTİV'DE ENDEKSİN ÜZERİNDE GETİRİ"

Bizim Menkul Değerler, yaptığı İNA ve çarpan değerlemesi sonucunda Ford Otomotiv'de de pay başına hedef fiyatını 505,08 TL'den 809,74 TL'ye yükseltti. 5 Nisan 2023 kapanış fiyatına göre yüzde 35.4 getiri potansiyeli ve endeksin üzerinde getiri tavsiyesi ile model portföyünde tutmaya devam ettiğini açıkladı.

Temel risklere de değinen Bizim Menkul Değerler araştırma departmanı yetkilileri, salgın nedeniyle vaka sayısında oluşabilecek artışlar ve omikron varyantına dair endişelerin yaratacağı tedarik sıkıntılarına dikkat çekti. Riskler kapsamında yine şirketin gelirlerinin önemli bir kısmını oluşturan ihracat pazarlarında oluşabilecek dalgalanmalar, ÖTV oranlarında gerçekleşebilecek artışlar, Rusya-Ukrayna savaşının global ekonomideki yansımaları, çip üretiminde beklenen normalleşmenin gecikmesi ve artan kurun yurtiçi pazarı olumsuz etkilemesinin de hisse fiyatını baskılayabileceğini söyledi.

"COCA COLA İÇECEK PORTFÖYLERE EKLENEBİLİR"

Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü

COCA COLA İÇECEK: Satışları 2022 yılı son çeyrekte hacim bazında yüzde 6.8, yıllık bazda ise yüzde 14.6 arttı. Şirket üretip sattığı birçok içecek/meşrubat kategorisinde hacim bazında çift haneli büyüme yakalamış. Coca Cola İçecek'in uzun yıllar hacim bazında satış artışı ortalama yıllık yüzde 10 civarındaydı. Yani uzun yıllara yayılan bir büyüme ritmi var. 2022 yılı satış geliri ise bir önceki yıla göre yüzde 144 artarak 53 milyar 529 milyon TL'ye ulaştı. Net kar 2022 yılı son çeyrekte yüzde 180 artarak 649 milyon TL, 12 aylık kümüle bazda bakıldığında ise yüzde 91 artarak 4 milyar 331 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirketin faaliyetlerinde coğrafi ve ülke sayısı olarak çeşitliliği, faaliyet gösterdiği pazarlardaki büyüme potansiyeli, ekonomik dalgalanmalardan nispeten korunaklı gıda/içecek sektöründe faaliyet göstermesi önemli bir detay. Ayrıca başta Özbekistan olmak üzere yurtdışı pazarlarda büyümesi ve bu durumu bilançoya yansıtması önümüzdeki dönemde şirket için katolizör görevi görebilir. Mevcut durumda şirket, yaklaşık 10 F/K ile iskontolu bir şekilde işlem görmekle beraber 2023 yılı büyüme beklentileri hesaba katıldığında tek haneli yaklaşık 6-8 F/K'lar da işlem görüyor. Bu da iskontoya işaret ediyor. Hem fiyatının makul olması hem de 2023 yılı satış ve kar beklentileri nedeniyle şirket hisselerinin portföylere eklenebileceğini düşünüyoruz.

LOGO YAZILIM: Şirketin satış gelirleri 2022 son çeyrekte bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 86 artarak 522 milyon TL; FAVÖK ise yüzde 19 artış ile 99 milyon TL olarak gerçekleşti.12 aylık kümüle bazda şirketin satış gelirleri geçen sene aynı döneme göre yüzde 101 artarak 1 milyar 541 milyon TL, FAVÖK yüzde 72 artarak 493 milyon TL olarak açıklandı. Şirketin son çeyrek net karı; piyasa beklentilerinin aşağısında 62 milyon 833 bin TL, yıllık bazda ise 415 milyon 672 bin TL olarak gerçekleşti. Logo Yazılım'ın tekrarlayan ve tek seferlik gelirlerinde güçlü artışa rağmen maliyetler dolayısı ile kar marjlarında görülen gerileme ile kar rakamlarında daha sınırlı bir yükseliş görüldü. Diğer yandan gelirlerinin yaklaşık yüzde 61'inin tekrarlayan gelirlerden oluşması, şirket gelirlerine istikrar sağlıyor. Son 10 yıl içinde Logo Yazılım'ın birleşik gelir büyümesi; dolar bazında yüzde 14, TL bazında ise yüzde 42. Öte yandan son 10 yıl içinde birleşik FAVÖK büyümesi de dolar bazında yüzde 12, TL bazında yüzde 39. Yani şirket yıllar içinde hem dolar bazında hem TL bazında büyüyor. Müşteri sayısı da artıyor. E-fatura, e-irsaliye uygulamaları, son yıllarda artan ve devam etmesi beklenen dijitalleşme eğilimi, regülasyonlar önümüzdeki yıllarda da şirketin satış ve kar rakamlarını destekleyecektir. Bu açıdan uzun dönemli büyüme şirketi. 2022 yılı içinde hisse senedinin fiyat performansı piyasa genelinin aşağısında kalmıştı. Ancak şirket 2023 beklentilerinde satış gelirlerinin yüzde 80'den fazla, FAVÖK rakamının ise yüzde 70'den fazla yükselmesini bekliyor. Şu anda şirketin cari F/K çarpanı iskontolu seviyelerde olmakla beraber 2023 yılı beklenti karı göz önüne alındığında orta/yüksek tek hanelerde olup bu da teknoloji sektörüne göre oldukça yüksek bir iskontoya işaret ediyor. 2023 yılında piyasa geneline göre daha yüksek performans göstereceğini düşünüyoruz. Şirket hisselerini portföylere eklenmek ya da ağırlık artırmak üzere değerlendirilmesini öneriyoruz.

KOÇ HOLDİNG: Holdingin 2022 yılı tamamında konsolide net gelirleri yüzde 160 artarak 901 milyar 857 milyar TL'ye, konsolide net karı ise yüzde 359 artarak 69 milyar 806 milyon TL'ye ulaştı. Holdingin faaliyet gösterdiği enerji/rafinaj ve bankacılık sektöründe görülen yüksek oranlı kar artışları ise bilançosunu destekleri. Ayrıca otomotiv sektöründe üç haneli büyümeler görüldü. Bununla beraber dayanıklı tüketim ürünleri segmentinin katkısı sınırlı oldu. Bankacılık sektöründe görülen yüksek kar artışı, rafineri marjlarındaki yüksek seyir ayrıca otomotiv sektöründeki güçlü görünüm holdingi destekledi. Holdingin çeşitli sektörlerde ve farklı ülkelerde faaliyet göstermesi, gelirlerinin yaklaşık yüzde 55'inin yabancı para birimlerine bağlı olması, makro ekonomik risklere karşı koruma sağlıyor. Tüpraş'ın uzun dönemli büyüme projeleri, Ford Otosan'ın kapasite artırıp yeni fabrika satın alması, Tofaş'ın beklenen yeni modelleri, batarya fabrikası yatırım planları, gelecek dönemde holding faaliyetlerini destekleyebilir. Ayrıca bu sene beyaz eşya sektöründe marj iyileşmesi ve bu segmentte kar artışı bekleniyor. Öte yandan şirket, şu anki cari fiyatlara ve kar rakamına göre oldukça ucuz seviyelerde işlem görüyor. Ve yatırım için cazip bir fiyatlama ortamı sunuyor. Şirket hisselerinin portföylere eklenmek ya da ağırlık artırmak üzere değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

"EREĞLİ TEMETTÜ DAĞITMAYACAK, YATIRIMLARA AYIRACAK"

Ceyhun Yavaş / Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

EREĞLİ DEMİR ÇELİK: 4Ç22 finansallarında vergi gelirlerinin etkisiyle konsensus beklentisi olan 2 milyon 350 bin TL'nin üzerinde 3 milyon 175 bin TL (206,6 mn ABD doları) kar elde etti. Şirket azalan enerji maliyetleriyle birlikte küresel alanda daha rekabetçi konuma gelecek. Elektrikli araç üretiminin yan sektörlerinden biri olması, geçen yıl artan enflasyonu hisse fiyatlarına yansıtmaması, Ereğli hisselerini ön plana çıkarıyor. Öte yandan bu senenin özelinde temettü dağıtmayacak ve bu miktarı yatırımlara ayıracak olması nedeniyle Erdemir hissesini beğeniyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 31'lik yükselme potansiyeli ile 46 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ŞOK MARKETLER: Şirket, geçtiğimiz yıl yıllık yüzde 82 artışla 4,8 milyar TL FAVÖK, 574 milyon TL net kar elde etti. Yüzde 83 olan öz sermaye karlılığının bu sene de devam edeceğini ve ertelenmiş vergi gelirinin de pozitif yansıyacağını düşünüyoruz. Ancak 10 ilimizi etkisi altına alan deprem felaketinin de gıda enflasyonun da etkisini sürdüreceği görüşündeyiz. Buna ek olarak da düşük çarpan etkisinin hissede katalist görevi üstleneceği kanısındayız. Şirket hisselerinde yüzde 85 yükselme potansiyeli ile 52 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

YAYLA GIDA: Yayla Gıda 4Ç22'de 203 milyon TL net kar elde etti. Net kar yıllık bazda yüzde 138 artış gösterirken, bir önceki çeyreğe göre yüzde 7 azaldı. Net kardaki düşüşte 4Ç21'e göre yüzde 56 artış gösteren 257 milyon TL'lik finansman gideri ve yurtdışı satışlarda yıllık bazda yüzde 24'lük daralma ana rol oynadı. Şirketin Niğde Fabrikası'nın ilk fazının 2023 sonunda üretime başlayacak olması ve artan ürün gamının karlılıklara olumlu etki edeceği görüşündeyiz. Şirket hisselerinde yüzde 44 yükselme potansiyeli ile 42 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

"KARDEMİR İNŞAAT SEKTÖRÜ TALEBİNDEN DESTEK BULABİLİR"

Ahmet Deniz YAĞBASAN / ALB Yatırım Araştırma Analisti

KARDEMİR: Türkiye ham çelik üretimi, 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12.9 azalış gösterdi. Ayrıca Türkiye'nin çelik ihracatında bir önceki yıla göre yüzde 30 seviyesinde düşüş gözlemlendi. Bunun ana nedeni ise pandeminin etkisini yitirmesi ve beraberinde demir-çelik sektörünün, 2022 yılının son çeyreği itibarıyla ihracattaki rekabet avantajını diğer ülkelere karşı kaybetmesi oldu. Şirketin satışları yılın son çeyreğinde yüzde 13 oranında artış gösterse de çeyreklik brüt kâr marjının bir önceki çeyreklere göre düşüş göstermesi, kârlılığı negatif etkileyen ana unsur olarak ön plana çıkıyor. Bu da Kardemir'in son çeyrekte zarar açıklamasına neden oldu. Şirketin borçlarına ilişkin kur farkı giderinin de kârlılık üzerinde negatif etkisi bulunuyor. Gelecek dönemde çelik fiyatlarında iyileşme beklentimiz var. Öte yandan inşaat sektörü talebinden de destek bulması beklenen Kardemir hissesinde, orta-uzun vadeli olarak portföyüne eklemek isteyen yatırımcılar için yüzde 18 yükselme potansiyeli ile 22 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

THY: Türkiye, 2022 yaz dönemini güçlü bir turizm geliri ile tamamladı. Bu etki ile THY, 2022 yılında satışlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 220 artırarak 311 milyar TL'ye ulaştı. Yine aynı dönemde şirket, kârlılığını yüzde 477 artırarak 47,4 milyar TL'ye yükseltti. Şirketin son çeyrekte brüt kar marjında gerileme olsa da 2023 yaz döneminde yakalayacağı ivme ile yeni rekor kârlılıklar bekliyoruz. Özellikle 2022'nin üçüncü çeyreğinde, yılın tamamının net kârının yüzde 57'sini elde etti. Bir önceki yılın Ocak-Şubat dönemine göre; artan yolcu sayısı, yolcu kapasitesi kaynaklı elde edilen gelirler, güçlü kargo gelirleri ve yükselen bilet fiyatları, finansallarının güçlü gelmesinde etkili oldu. 2023 yılında döviz kuru kaynaklı güçlü bir turizm sezonu bekleniyor. Ayrıca aktif olarak 410 adet uçağa sahip olan şirkette, devam eden filo yatırımları ile bu yılsonunda 430 adet uçağa ulaşılması planlanıyor. Özellikle kapasitede ve bilet ücretinde artış beklentisi ile THY hisselerinde 12 aylık süreçte yüzde 44 yükselme potansiyeli 180 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI: THY'de olduğu gibi şirket, 2022 yılında, güçlü turizm sezonunun da etkisi ile 7,1 milyar TL'lik kâr açıkladı. Güçlü turizm sezonu sonrasında gelen son çeyrekte, satışlarda önemli bir düşüş olmaması, şirketin faaliyetlerini istikrarlı bir şekilde yürütmesine neden oluyor. Pegasus tarafından bir önceki yılın Ocak – Şubat dönemine göre artan yolcu sayısı, şirketin bir önceki yılın aynı çeyreğe göre kârlılığını artırmasında etkili olacaktır. Artan bilet fiyatlarının etkisi ve döviz kuru nedeniyle Türkiye'nin yaz turizminde cazip hâle gelmesi de şirketin gelecek dönemde önemli bir potansiyel barındırmasının nedenleri arasında yer alıyor. 2023 yılında teslim alınacak 23 uçakla filodaki uçak sayısının 102 olması planlanıyor. Kapasite ve bilet fiyatlarındaki artış, burada da kendini gösterecek ve güçlü finansallar üzerinde etkili olacaktır. Güçlü turizm sezonu ve marjlarda iyileşme beklentisi ile Pegasus hisselerinde 12 aylık süreçte yüzde 24 yükselme potansiyeli 600 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

"HİTİT BİLGİSAYAR, KAREL ELEKTRONİK VE KONTROLMATİK"

Hüseyin Melih AKOSMAN/ Deniz Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. Genel Müdürü

Seçim takvimi hızla işlerken sermaye piyasalarındaki yön arayışı devam ediyor. Hem yurt içinde hem de yurtdışında oluşan finansal iklim, net bir trend oluşumuna izin vermiyor. Yakın vadede de pek izin vereceğini düşünmüyoruz. Küresel bankacılık krizinin yarattığı ek düzenleme ihtiyacı, FED'in enflasyonla mücadele konusunda kararlı duruşu ve emtia fiyatlarındaki sert dalgalanmalar, risk iştahının kalıcı bir şekilde toparlanmasına engel teşkil edecektir.

Borsa İstanbul'un değişen sahiplik yapısının endeksin reflekslerini değiştirdiğini söyleyebiliriz. Özellikle bu yıl mevduat faizlerinde yaşanan artış, ons altındaki yükseliş, yeni halka arz edilecek şirketlerin ikincil piyasa performansları, yatırımcıların ilgisini farklı noktalara taşıdı.

Depremin de finansal etkilerini hesaba katacak olursak; endeksin 5.000 seviyesi üzerinde kalıcı olamamasını doğal karşılamak gerekiyor. Hacmin daraldığı noktalarda, gün içi işlem bandı genişlemeler olmaya devam edecektir. Özellikle kur ve faizde oluşabilecek yeni dengelerin bilançolara olası etkisi yatırımcıların dönem dönem tercihlerini etkileyecektir.

Seçim belli noktada endekste kısa vadeli bazı kırılmaları da beraberinde getirebilir, ancak; biz yine de yatırımcıların hisse senetlerinde daha uzun perspektifle çeşitlendirilmiş bir portföye sahip olmaları gerektiğini düşünüyoruz. Endeksin olası geri çekilmelerinde 4.000-4.500 aralığını orta vadeli pozisyon almak için cazip seviyeler olarak değerlendiriyoruz. Model portföyümüzde bankacılık sektöründen Akbank, perakende sektöründen BİM gibi hisseleri taşırken; büyüme potansiyeli olan Hitit Bilgisayar, Karel ve Kontrolmatik gibi şirketlerin de yatırımcıların dikkatini önümüzdeki dönemde çekebileceğini düşünüyoruz.

ULUSOY UN'DAN DEPREM BÖLGESİNE YENİ FABRİKA YATIRIMI

Geçtiğimiz yıl (2022 yılında) Söke'yi bünyesine katan ve yılı 20,4 milyar TL satış hasılatıyla kapatan Ulusoy Un, deprem bölgesinde yeni bir fabrika yatırımı gerçekleştirdi. Ulusoy Un, Hatay Antakya Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Hatay İli Belen İlçesi Şenbük Mahallesi, 113 Ada, 3 Parselde kayıtlı 275 ton/gün kırma kapasitesine sahip 5 bin 95 metrekare arazi üzerinde un fabrikasını 14 milyon 350 bin Türk Lirası toplam bedelle, 113 Ada 4 Parselde kayıtlı 5 bin 91 metrekare arazi üzerinde depolama alanı ise 5 milyon Türk Lirası toplam bedelle satın aldı. Toplamda 10 bin 186 metrekare alan üzerinde 6 bin 880 metrekare kapalı alana sahip tesis, halihazırda gayri faal durumda bulunuyor. Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremde hasar alıp almadığına dair Hızlı Yapı Sağlığı İzleme (QSHM) raporu alındı ve söz konusu gayrimenkuldeki yapıların tamamı incelenerek tam hasarsızlık tespit edildi. Kapasite artışı ve teknoloji yenileme amacıyla yapılacak revizyon çalışmalarından sonra tesisin 2023 yılı üçüncü çeyrek içinde faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Tesisin devreye girmesiyle deprem afetinden etkilenen bölgede istihdamın artırılması ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlanması hedefleniyor. Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Ulusoy Un, bugün 92 ülkeye ihracat yapan, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da gıda güvenliğine hizmet eden bir şirket. Şirketimiz yeni atılımlarıyla birlikte büyümeye devam ediyor. Samsun'da 2 bin 85 ton/gün ve Çorlu'da 400 ton/gün olmak üzere toplam 2 bin 485 ton/gün ve 2022 yılında Söke Değirmencilik San ve Tic. A.Ş. paylarının satın alınmasıyla bu şirketimize ait Aydın ve Ankara Fabrikalarının bin 440 ton/gün kapasitesinin eklenmesinin sonucu toplam üretim kapasitemiz 3 bin 925 ton/gün'e ulaşmıştı. Yeni satın almayla birlikte toplam üretim kapasitemiz 4 bin 200 ton/güne ulaşarak Türkiye'nin açık ara en büyük un üreticisi konumumuzu korumaya devam edeceğiz. Bu satın alma işlemiyle Mersin, Adana, İskenderun bölgesindeki limanların hammadde temininde kullanılarak maliyet avantajı, ülkemizin güney komşularına yakınlık sayesinde de ihracat tonajımızda artış yakalamayı hedefliyoruz. Tesisin üretime geçmesiyle beraber şirketimiz, ülkemizin güney ve güneydoğu bölgesindeki iç piyasaya daha uygun maliyetli nakliyeyle erişim imkanına kavuşacak. Böylelikle şirketimiz bünyesinde beş ayrı bölgede yer alan fabrikalarımızla Türkiye'nin bütün bölgelerine satışı yaygınlaştıracak aktif üretim kapasitesine ulaşacağız."

İLK ÇEYREK FİNANSAL SONUÇLARIN AÇIKLAMA TARİHLERİ NETLEŞİYOR

Borsa İstanbul'da bazı şirket ve banka hisselerinin bilanço açıklama tarihleri netleşmeye başladı.

Buna göre TAV Havalimanları 25 Nisan, Akbank 26 Nisan,

Garanti BBVA 27 Nisan, Tekfen Holding 27 Nisan, Aksigorta 1 Mayıs,

Koç Holding 2 Mayıs, Anadolu EFES 3 Mayıs, Brisa 3 Mayıs, Migros 3 Mayıs, Türk Hava Yolları 3 Mayıs, Enerjisa 4 Mayıs, MLP Sağlık 9 Mayıs, Sabancı Holding 10 Mayıs ve Mavi Giyim 8 Haziran'da finansallarını açıklayacak.

BIGCHEFS HALKA ARZ İÇİN SPK'YA BAŞVURDU

BigChefs halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvurdu.

Halka arz taslak izahnamesine göre, şirket sermayesinin 100 milyon TL'den 107 milyon TL'ye bedelli artırımı sırasında oluşan 7 milyon TL pay ve mevcut ortaklardan Luxchegs S.a.r.l'nin sahip olduğu 18 milyon TL, Fethi Saruhan Tan'ın sahip olduğu 5,5 milyon TL ve Gamze Hatice Cizreli'nin sahip olduğu 5,5 milyon TL olmak üzere toplam 36 milyon TL nominal değerli payın halka arzı planlanıyor.

BigChefs; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Bodrum, Marmaris, Bursa, Denizli, İskenderun, Eskişehir, Kayseri, Mersin, Almanya, Azerbaycan, Kazakistan, Kuveyt ve Suudi Arabistan olmak üzere 60'ı aşkın şubede hizmet veriyor.

SPK'DAN EUROPOWER ENERJİ'NİN HALKA ARZINA ONAY

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), borsada işlem gören Girişim Elektrik'in iştiraki Europower Enerji ve Otomasyon Teknolojileri Sanayi Ticaret A.Ş'nin halka arz başvurusuna onay verdi.

Europower'ın halka arzında, mevcut ortaklardan Muhittin Behiç Harmanlı'nın sahip olduğu 3 milyon 787 bin 500 TL, Ali Gökhan Öztürk'ün sahip olduğu 725 bin TL, Ramin Malek'in sahip olduğu 487bin 500 TL olmak üzere toplam 5 milyon TL nominal değerli B grubu payların satışı gerçekleştirilecek.

Halka arzda, 1 TL nominal değerli paylar 40,60 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak. Hisselere fazla talep gelmesi halinde ise ortak Muhittin Behiç Harmanlı'ya ait 10 milyon TL nominal değerli B grubu payın ek satışı yapılabilecek.

Europower, halka arz süreciyle birlikte 175 milyon TL olan sermayesini 45 milyon TL yükselterek 220 milyon TL'ye çıkaracak.

***TEMETTÜ KARARLARI

DOĞUŞ OTOMOTİV: Doğuş Otomotiv geçen hafta pay başına brüt 9,09 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 6,8.

ŞEKER FİNANSAL KİRALAMA: Şeker Finansal Kiralama, geçen hafta pay başına brüt 0,2 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2,3.

MAÇKOLİK: Maçkolik, 8 Mayıs'ta pay başına brüt 2,3 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 4,2.

BEYAZ FİLO: Beyaz Filo geçen hafta pay başına brüt 0,31 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,6.

KARTONSAN: Kartonsan geçen hafta pay başına brüt 1,84 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2,5.

POLİSAN HOLDİNG: Polisan Holding geçen hafta pay başına brüt 0,4 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 3,4.

GÖLTAŞ ÇİMENTO: Göltaş Çimento, pay başına brüt 3,5 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 2,6.

BOĞAZİÇİ BETON: Boğaziçi Beton, geçen hafta pay başına brüt 0,5 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2,8.

NATURELGAZ: Naturelgaz, geçen hafta pay başına brüt 3,04 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 8,8.

ANADOLU ISUZU: Anadolu Isuzu, 29 Mayıs'ta pay başına brüt 2,38 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1,6.

BAŞKENTGAZ: Başkent Gaz, 4 Mayıs'ta pay başına brüt 1,16 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 9,2.

KARDEMİR: Kardemir (D) 21 Haziran'da pay başına brüt 0,1 TL temettü ödeyecek. Temettü verim yüzde 0,5.

PERGAMON: Pergamon Status Dış Ticaret, son tarih 29 Aralık olmak üzere pay başına brüt 3,84 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 11,5.

ÇİMSA: Çimsa Çimento, geçen hafta pay başına brüt 2,96 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 3,2.

DYO BOYA: DYO Boya, geçen hafta pay başına brüt 1,03 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 4,8.

SABANCI HOLDİNG: Sabancı Holding geçen hafta pay başına brüt 1,75 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 4,4.

MEDİTERA TIBBİ MALZEME: Meditera Tıbbi Malzeme, geçen hafta pay başına brüt 0,25 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,9.

PINAR ET: Pınar Entegre Et ve Un, geçen hafta pay başına brüt 3,14 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 5,8.

PINAR SÜT: Pınar Süt, geçen hafta pay başına brüt 3,87 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 7,3.

İŞ BANKASI: Türkiye İş Bankası (C), geçen hafta pay başına brüt 0,92 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 7,1.

BOSCH FREN: Bosch Fren, 26 Eylül'de pay başına brüt 24,3 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0,5.

ÜNLÜ YATIRIM HOLDİNG: Ünlü Yatırım Holding, 2 Mayıs'ta pay başına brüt 0,29 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 3,3.

***BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

TÜRK TRAKTÖR: Mart ayı satış verilerine göre şirketin birim satışları yüzde 28.1 artarak 5,1 bin adet oldu. Yurtiçi birim satışlar yüzde 36.3 artarak 3,3 bin adet olurken, ihracat birim satışları ise yüzde 15 artarak 1,7 bin adet oldu. Kümülatif verilere göre ise Türk Traktör'ün toplam birim satışları 1Ç23'te yüzde 26.8 artarak 14,03 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

ERCİYAS BORU: Erciyas Boru, Kuşadası'nda yer alan arsasının 7,3 milyon dolar tutarında satışına ilişkin anlaşmaya varıldığı bildirildi.

EUROPEN ENDÜSTRİ: Europen Endüstri, Samsung Electronics ile tedarikçi sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Şirket daha önce geçen Haziran'dan bu yana denetim süreçlerinden geçmekteydi. Tedarik sözleşmesi buzdolabı camlarını kapsayacak.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, Vangölü Elektrik Dağıtım tarafından açılan ihalede 2,74 milyon dolar ile en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 1.2'sine karşılık geliyor. Öte yandan Girişim Elektrik ile Pado Dondurma arasında 1,65 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 0.8'ine karşılık geliyor. Geçen hafta Girişim Elektrik sermayesi de 115 milyon TL'den yüzde 300 oranında bedelsiz olarak 345 milyon TL artışla 460 milyon TL'ye yükseltildi.

KÜTAHYA PORSELEN: Kütahya Porselen, 359 çalışanın EYT ile işten ayrılması sonucunda üretimde duruşa geçti. Şirketin 2023 yılı son çeyreğinde yeniden üretime geçmesi planlanırken, şirket üretiminin yüzde 20 etkilenmesi bekleniyor. Şirketin ödeyeceği tazminatların toplamı ise 48 milyon TL olarak belirlendi.

LDR TURİZM: LDR Turizm, Mart ayında 53,3 milyon TL tutarında 74 adet araç satın alındığını bildirdi. Şirketin 2023 yılında toplam araç alımı 182'ye yükseldi.

MERCAN KİMYA: Mercan Kimya, Denizli'de faaliyet gösteren Theca Ambalaj'ın yüzde 30 hissesini almak üzere görüşmelere başlandığını bildirdi.

MİGROS: Migros, Mart ayında 27 adet Migros, 18 adet Migros Jet ve 2 adet Macro Center olmak üzere 47 mağaza açılışı yapıldığını bildirdi. KRON TEKNOLOJİ: Kron Teknoloji sermayesi geçen hafta 14,3 milyon TL'den yüzde 200 oranında bedelsiz olarak 28,5 milyon TL artışla 42,8 milyon TL'ye yükseltildi.

COSMOS YATIRIM: Cosmos Yatırım Holding payları, 6 Nisan'dan itibaren Yakın İzleme Pazarı'ndan Alt Pazar'a geçiş yaptı.

ÇELİK HALAT: Çelik Halat ve Tel Sanayi, kapasite artırım kararı çerçevesinde 1. Kademe Tel çekme makinelerinin komple yenilenmesi, yeni ilave 2. Kademe tel çekme makinesi ve tel aktarma makineleri alınması, Patent Galvaniz Hattı modernizasyonu yatırımları için yurtiçi ve yurtdışı üretici firmalarla görüşmeler yapıldığını ve tedarik için sözleşme imzalandığını bildirdi.

DOĞAN ŞİRKETLER GRUBU: Doğan Şirketler Grubu Holding, Aytemiz Akaryakıt Dağıtım A.Ş'deki yüzde 50'lik payın satışına ilişkin yaptığı görüşmeler neticesinde PJSC Tatnef'te 160 milyon dolar bedelle satış sözleşmesi imzalandığını bildirdi.

KİMTEKS POLİÜRETAN: Kimteks Poliüretan, Rigid sektörüne yönelik aldığı siparişlere ek olarak yılın ikinci çeyreği için 375 milyon TL tutarında yeni sipariş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 7.7'sine karşılık geliyor.

SMART GÜNEŞ ENERJİ: Smart Güneş Enerji'nin yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Smart Güneş Ekipmanları Pazarlama'nın 24,7 milyon TL tutarında iş aldığı bildirildi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 1.1'ine karşılık geliyor.

ALKİM KAĞIT: Alkim Kağıt, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılan kağıt ihalesinde 65,6 milyon TL tutarında iş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 3.6'sına karşılık geliyor.

BÜLBÜLOĞLU VİNÇ: Bülbüloğlu Vinç, Macaristan'da bir firma ile 1,11 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 2.1'ine karşılık geliyor.

ÇEMTAŞ: Çemtaş sermayesinin 100,9 milyon TL'den yüzde 395 oranında bedelsiz olarak 399,1 milyon TL artışla 500 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

ELİTE NATUREL: Elite Naturel sermayesi geçen hafta 54 milyon TL'den yüzde 140 oranında bedelsiz olarak 75,6 milyon TL artışla 129,6 milyon TL'ye yükseltildi.

FONET BİLGİ TEKNOLOJİLERİ: Fonet Bilgi Teknolojileri, Sivas İl Sağlık Müdürlüğü tarafından açılan ihalede 23 milyon TL tutarında iş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 18'ine karşılık geliyor. İhalede hizmet süresi üç yıl olarak belirlendi.

TÜPRAŞ: Tüpraş sermayesi geçen hafta 275,3 milyon TL'den yüzde 600 oranında bedelsiz olarak 1,65 milyar TL artışla 1,93 milyar TL'ye yükseltildi.

KOZA ALTIN: Koza Altın, 2022 yıl sonu rezerv rakamlarını açıkladı. Şirketin duyurduğu UMREK raporuna göre toplam rezerv miktarı; 2022 yıl sonu itibariyle 2,0 milyon ons, potansiyeli kaynak miktarı ise 5,2 milyon ons seviyesinde hesaplandı. Bir önceki sene toplam rezerv 2,1 milyon ons, potansiyel kaynak ise 5,2 milyon ons seviyesindeydi. Şirket ayrıca ayrı bir açıklama yaparak İç Anadolu bölgesinde yer alan Kaş projesinde 2023 yılı Şubat ayında 0,6 milyon ons potansiyel kaynak tespit edildiğini duyurdu. Böylece toplam potansiyel kaynaklar 6 milyon ons seviyesine yaklaşmış olacak.

İMAŞ MAKİNA: İmaş Makine sermayesinin 37 milyon TL'den yüzde 525 oranında bedelsiz olarak 194,3 milyon TL artışla 231,3 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

TÜRK İLAÇ VE SERUM: Türk İlaç ve Serum, Sağlık Bakanlığı ile 109 bin euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 0.2'sine karşılık geliyor.

BİZE ULAŞIN