Radara giren 30 hisse!

Siyasi anket sonuçlarının fiyatlamalara etki edebileceği beklentisiyle Borsa İstanbul’da genellikle bekle-gör politikası öneriliyor. Seçim belirsizliği sonrası endekste trendin yukarı ivme beklentisi yüksek. Analistler, 30 hissenin orta ve uzun vade için uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.
11.05.2023 13:33 GÜNCELLEME : 11.05.2023 13:33

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçen hafta Pazartesi günü Borsa İstanbul "İşçi Bayramı" nedeni ile kapalıydı. Dolayısıyla sadece dört iş günü işlem yapıldı. Borsa İstanbul'un ise geçtiğimiz haftalarda oldukça zayıf bir performans sergilediği görülüyor.

Bu arada ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), First Republic Bank'ın iflas ettiğini ve varlıklarının ABD'nin büyük bankalarından JP Morgan'a satılacağını açıkladı. FDIC'den yapılan açıklamada, bankanın 93,5 milyar dolarlık mevduatının tamamının (sigortasız mevduatlar dahil) ve varlıklarının çoğunun JP Morgan'a satılacağı belirtildi.

First Republic Bank krizine hızlı müdahale eden FDIC, bankaya el koyduktan sonra varlıklarını JPMorgan'a satışı gerçekleştirdi. Ancak First Republic Bank'ın iflasının ardından PacWest Bancorp (PACW) hisseleri sert satışlara maruz kalırken bankada yaşanan finansal sorunlardan dolayı yönetim, satış da dahil olmak üzere tüm seçenekleri değerlendirdiğini açıkladı. Gelişmeler, küresel piyasaların yanı sıra içerde de piyasaları tedirgin etti.

Geçen hafta FED'de toplantısında beklendiği gibi politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 5.25 seviyesine çıkardı. Beklenti toplantı öncesinde fiyatlanmıştı. FED Başkanı Powell da yaptığı konuşma boyunca özellikle faizler konusunda çok nötr mesajlar verdi. Bu nedenle piyasalar, konuşma boyunca yön bulmakta zorlandı ve varlık fiyatlarında önemli bir değişim görülmedi. Ancak FED Başkanı'nın konuşmasının sonuna doğru mevcut konjonktürde faiz indirimlerinin uygun olmadığını söylemesi, hisse senetleri tarafında negatif karşılık buldu. Genel olarak piyasa beklentisinin tam olarak değişmediği, hala yıl içinde indirim beklendiği dikkat çekti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) de beklendiği gibi para politikası toplantısı ardından 25 baz puan artış ile gecelik mevduat faizini 3.25 seviyesine taşıdı. ECB Başkanı Lagarde, konuşmasında; faiz artırım yolculuğunun sonuna gelmediklerini, enflasyonun orta vade hedefi olan yüzde 2'ye uzak ve yüksek olduğunu, tüm politika yapıcıların faiz artırımının gerekliliği konusunda hem fikir olduğunu hatta bazı üyelerin 50 baz puan artırımı uygun gördüklerini söyledi. Güçlü ücret artışları ve kar marjlarının yükselmesinin enflasyonu yukarı çıkarma ihtimali olduğunu, ücret baskılarının ise daha da güçlendiğini ekledi. Lagarde, konuşmasında enerji fiyatlarındaki düşüşe de değindi. Enerji fiyatlarındaki düşüşün ardından hükümetlere mali desteği azaltma çağrısında bulundu. "Aksi takdirde orta vadede ECB tepki vermek zorunda kalacak ve daha yüksek bir enflasyon riski olacak" dedi.

Tüm bu gelişmelere paralel Borsa İstanbul'da ise analistler, mevcut çarpanlardaki iskontoya rağmen önümüzdeki dönem için belirsizliklerin artıyor olması nedeni ile aşağı yönlü risklerin artmasından endişe ediyor.

Nitekim BIST-100 endeksi, geçtiğimiz hafta da destek bulmakta başarılı olamadı. Bunda; yaklaşan seçimin ilk turda sonuç vermeyeceği ve belirsizliğin devam edeceğine yönelik beklentilerin etkili olduğunu görüldü.

Volatil bir görünüm sergileyen endeksin 4.500 puan seviyesini aşağı yönlü kırdığı görüldü. Uzmanlar, bu seviyelerin endeks üzerinde baskı yarattığını ve bu nokta yeniden aşılmadıkça aşağı yönlü risklerin canlı kalmasından endişe ediyor.

Öte yandan içeride ilk çeyrek bilançolar yakından takip edilmesine karşın seçimlerin etkisi ile hisse fiyatlarına yansımadığı dikkat çekti. Uzmanlar seçimlere çok az bir zaman kala anket sonuçlarının da fiyatlamalara daha fazla etki edebileceğini hatırlatarak genellikle bekle-gör politikası öneriyor.

Seçim belirsizliğinin seçime yaklaşık bir hafta kala etkili olmaya devam ettiği, ayrıca son dönemde kur korumalı mevduata artan ilgi ile talep artışının da piyasada baskı oluşturduğu görülüyor.

Analistler, şu ana kadar açıklanan ve beklentileri kuvvetli olan 30 hissenin orta ve uzun vade için uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

Bu arada Borsa İstanbul'da endeksin henüz dolar bazlı zirveyi test etmemiş olması seçim belirsizliği sonrası trendin yukarı ivme beklentisini taze tuttuğuna da dikkat çekiyor.

"BİLANÇOLAR SEÇİMLERİN GÖLGESİNDE KALDI"

Küreselde FED'in faiz kararının piyasaları oldukça fazla meşgul ettiğini ve bu konu başlığı paralelinde görülen bankacılık sektörü kaynaklı stresin de nasıl evrileceği ve jeopolitik risklerin gündeme gelebilme ihtimalinin en önemli gündem maddesi olduğunu belirten

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş; içeride ise her ne kadar bilanço sezonu içerisinde yer alsak da bunun seçimlerin gölgesinde kaldığını söylüyor.

FED'in geçen hafta beklentilere paralel 25 baz puan faiz artış kararı aldığını ve artık bekle-gör politikasına geçeceğini düşünen Yavaş,

"JP Morgan'nın FRB'yi satın alması, faiz artış beklentisini bir miktar törpülese de piyasalarda FED'in enflasyona yönelik mücadeleden vazgeçmeyeceği beklentimizi sürdürüyoruz" diyor.

"GENİŞLEMECİ POLİTİKALAR DEVAM EDECEK"

Öncelikle seçimlere kısa bir süre kalmasına rağmen yerel seçimlerin de yaklaşık dokuz ay sonra yapılacak olacağını hatırlatan Yavaş, bu çerçevede genişlemeci politikaların devam edeceğini hatırlatıyor. En önemli belirsizliklerin başında ise kurun geleceği nokta ve TCMB tarafından nasıl bir para politikası izleneceği diyerek "Bu gelişmeleri baz aldığımızda ise yatırımcılar risk ve vade seçeneklerine göre tercihlerde bulunabilir. Riskten kaçınmak isteyen yatırımcılar, KKM ve altın gibi enstrümanlarda inisiyatifte bulunabilir. Seçimlere bu kadar az bir süre kalmışken ve borsamızdaki yabancı yatırımcıların finansal davranışlarını incelediğimizde bankacılık ve enflasyonist beklentilerle gıda perakendeciliği sektörlerinin ön plana çıktığını eklemek isteriz" yorumunu yapıyor.

"BİLANÇOLAR HİSSE FİYATLARINA YANSIMADI"

Her ne kadar 1. ve 3. çeyrek finansalları bağımsız denetimden geçmediğinden hızlı açıklansa da henüz tüm finansalların açıklanmadığının da altını çizen Yavaş; genel itibarıyla beklentilerin üzerinde gelen bilançoları görsek de seçimlerin etkisiyle bu durumun hisse fiyatlarına yansımadığını belirtiyor.

Yavaş, şu ana kadar açıklanan veya beklentileri kuvvetli olan Akbank, İş Bankası, Yapı Kredi, Sabancı Holding, Koç Holding, Emlak Konut GYO, Tekfen Holding, Eczacıbaşı İlaç, Aksa Enerji, Enerjisa, Mavi Giyim, Arçelik, Şişe Cam, Kardemir, Oyak Çimento, Galatawind, Alarko Holding, Zorlu Enerji, Ford Otomotiv, Tofaş Otomobil, Tüpraş, Pegasus Hava Taşımacılığı, Türk Hava Yolları, Logo Yazılım, Migros, Koza Altın, Gen İlaç, Türkiye Sigortaları, Yayla Gıda ve Şok Marketler hisselerinin orta ve uzun vade için uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"AKÇANSA'DA HEDEF FİYAT 81.50 TL"

Akçansa'nın 1Ç2023'deki ana ortaklık net dönem kârının 672,2 milyon TL ile beklentilerine paralel geldiğini (beklenti 367 milyon TL) belirten Ziraat Yatırım, hissede 'AL' önerisi verirken hedef fiyatını 81,50TL olarak açıkladı.

Ziraat Yatırım araştırma departmanı, şirketin satış gelirleri beklentilerinden düşük gelse de maliyetlerin öngörülerinden daha iyi gerçekleşmesinin tahminlerindeki sapmada ana etken olduğunu söylüyor.

Ayrıca yatırım faaliyetlerinden gelirlerin de beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini dile getirerek şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Şirketin geçen yılın ilk çeyreğindeki ana ortaklık net dönem karı 103,1milyon TL idi. Akçansa'nın satış gelirleri, 1Ç2023'de 3.042 milyon TL (beklenti: 3.035 milyon TL) gerçekleşerek geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 145.3 büyümüş. Yurtiçi satışlar aynı dönemde, olumlu hava koşullarıyla birlikte, güçlü iç talebin katkısıyla yüzde 243 artış göstererek 2.492 milyon TL'ye yükselmiş. Yurtdışı satış gelirleri ise sadece yüzde 3.9 artarak 529 milyon TL olarak gerçekleşmiş. Aynı dönemde çimento satışları yüzde 126 artarak 2.269 milyon TL'ye çıkarken, artan satış hacmi ile birlikte hazır beton satışları yüzde 274 artarak 1.007 milyon TL'ye çıkmış. Öte yandan, şirketin brüt kârı 1Ç2023'de 699,9 milyon TL olmuş ve 2022 yılının ilk çeyreğindeki 170 milyon TL'lik brüt kârın oldukça üzerinde gerçekleşmiş. Faaliyet giderleri 95,4 milyon TL olurken şirketin FAVÖK'ü ise 646,1 milyon TL ile (beklenti: 566 milyon TL) 1Ç2023'deki 157,1 milyon TL FAVÖK'ün oldukça üzerinde gerçekleşmiş. FAVÖK marjı da yüzde 21.2 olmuş. (1Ç2022: yüzde 12.7) Diğer yandan şirket bu çeyrekte, faiz giderlerinin önemli etkisiyle 52 milyon TL net finansman gideri yazarken, yatırım faaliyetlerden 150 milyon TL net gelir (maddi duran varlık satış kârı) elde etmiş. Şirketin net borcu çeyreksel bazda 316 milyon TL artarak 701 milyon TL'ye çıkarken, net borç / FAVÖK (yıllık) oranı 10 baz puan artarak 0,4 seviyesine yükselmiş; ancak düşük seviyede kalmaya devam etmiş. Şirket yılın ilk çeyreğinde 22 milyon TL serbest nakit akışı sağlamış."

"ENDEKSTEN DAHA İYİ PERFORMANS SERGİLEDİ"

Yurtiçi satışların desteği sürerken, enerjide maliyet baskısının azalmasının yılın ilk çeyreğinde avantaj sağladığını ve marjlarda tekrar toparlama gözlendiğini de hatırlatana Ziraat Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, genel olarak olumlu faaliyet kârlılığı trendi devam ederken, düşen finansman gideri, varlık satışı ve düşük vergi giderlerinin karlılığı desteklediğine dikkat çekiyor. Bu kapsamda da Akçansa hisselerinin iyi bir performans sergilediğini ifade ederek Akçansa hisselerinin son bir yılda endeksten yüzde 65.8 oranında daha iyi bir performans gösterdiğinin altını çiziyor.

"AYGAZ'DA HEDEF FİYAT 111 TL"

Artan doğal gaz ve benzin fiyatları sayesinde Aygaz'ın güçlü bir çeyrek geçirdiğini belirten Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı; şirket hisselerinde 12 aylık dönemde 111 TL hedef fiyatla 'AL' önerisi veriyor. Artan satın alma gücü sayesinde tüp gaz segmentinde hacim daralmasının yavaşladığını kaydederek; 4Ç22'de dökme LPG'nin doğal gaza göre daha maliyet etkin hale geldiğini ancak bu avantajın Mart ayında doğal gaz fiyatları düşünce kaybolduğunu ifade ediyor. Bununla birlikte, yönetim, endüstriyel oyuncuların son enerji krizlerinin ardından enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye çalıştığından, dökme LPG hacimlerinin güçlü kalmasını beklediğini dile getirerek "Otogaz hacimleri de maliyet etkinliği nedeniyle güçlü kalmaya devam edecektir. United Aygaz ve Sendeo'dan önümüzdeki çeyreklerde de güçlü performans göstermesini bekliyoruz. Ancak, Sendeo büyüme aşamasında konsolide FAVÖK'ü negatif etkilemeye devam edecektir. Negatif FAVÖK katkılarının önümüzdeki üç-dört çeyrekte devam etmesi muhtemeldir. Sendeo'nun bazı riskler taşıdığının farkındayız, bu nedenle piyasanın potansiyelini fiyatlamak konusunda çekimser olduğunu düşünüyoruz. Piyasa, Sendeo'nun potansiyelini fiyatlamak için daha yüksek hacimlere ulaşıp karlılıkta başa baş noktasına gelmesini bekliyor" yorumunu yapıyor.

"GELİRLER VE FAVÖK BEKLENTİLERLE UYUMLU"

Açıklanan gelirler ve FAVÖK'ün beklentilerle uyumlu olduğunu da kaydeden Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı; Tüpraş'tan gelen güçlü katkı sayesinde net kârın piyasa beklentilerini aştığını düşünüyor. Gelirleri güçlü LPG hacim büyümesi sayesinde yıllık bazda yüzde 20 artarken, ana iş alanındaki operasyonel metriklerin iyileşmesine rağmen, Sendeo kaynaklı zararlar nedeniyle FAVÖK'ün yıllık yüzde 79 düştüğünü kaydederek "Sendeo'dan gelen FAVÖK etkisi çıkarıldığında, 1Ç23'teki FAVÖK 221 milyon TL olacaktır ve yıllık bazda yüzde 85 büyüme anlamına gelir. Net kâr, Tüpraş'ın 4Ç22'ye göre daha düşük katkısı nedeniyle çeyreklik bazda yüzde 64 düştü, ancak gelirler ve FAVÖK, büyüyen satış hacimlerinin sayesinde sırasıyla yüzde 13 ve yüzde 51 arttı" diyor. 1Ç'de, konsolide LPG satışlarının 770 bin tona çıkarak yıllık bazda yüzde 83, çeyreklik bazda ise yüzde 7.8 arttığını da belirten Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı, şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Otogaz ve dökme LPG satışları özellikle güçlü talep gördü; yıllık büyüme oranları sırasıyla yüzde 27 ve yüzde 478 oldu. Otogaz satışları yüksek benzin fiyatlarından faydalandı; LPG ve benzin fiyatları arasındaki fark arttıkça, daha fazla tüketici benzin yerine LPG'ye geçti. Doğal gaz fiyatlarındaki artış, doğal gaz ve LPG fiyatları arasındaki farkı arttırdığından dökme LPG talebini artırdı."

Aygaz'ın, yeni girişimlerinde iyi bir performans sergilemeye devam ettiğini de hatırlatan Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı, konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Bangladeş LPG iştiraki United Aygaz ve kargo iştiraki Sendeo, 1. çeyrekte güçlü hacim büyümesi gösterdi. United Aygaz, çeyrekte 9 bin 500 bin tonluk hacime ulaşarak net kâra 2,2 milyon TL katkı sağladı. Sendeo, etkileyici bir büyüme gösterdi ve çeyrek boyunca aylık ortalama hacim büyüme rakamları geçen seneye göre yüzde 500 civarında gerçekleşti. Sendeo'nun çeyreklik negatif 183 milyon TL FAVÖK katkısı olumsuz gibi görülebilir, ancak gelecekteki karlılığı desteklemek için gerekli bir yatırım ve Sendeo'nun büyüme potansiyeline inanıyoruz. Genel olarak, Aygaz'ın bu girişimlerdeki performansı umut vadediyor."

Ancak Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı; LPG fiyatlarının düşmesi sayesinde işletme sermayesi ihtiyacında bir miktar azalma görüldüğünü, ayrıca Tüpraş'tan gelen 1 milyar TL temettü geliri desteğiyle net borcunun 1.4 milyar TL azaldığının da altını çiziyor. Şirketin 2023 yılı için, Otogaz hacim beklentilerini 700-730 bin ton aralığından 730-760 bin tona yükselttiğini; tüp gaz hacim beklentilerinin 245-255 bin ton olarak değişmediğini de belirterek pazar payı beklentilerinin de revize edilmediğini söylüyor. Otogaz ve tüp gazın ise sırasıyla yüzde 22-23 ve yüzde 41-43'te kaldığını belirtiyor.

"TAHMİNLERİMİZE PARALEL KÂR AÇIKLADI"

Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı, Coca Cola İçecek'in 1Ç23'te tahminlerine paralel kâr açıkladığını belirterek 'AL' önerisi ile 12 aylık hedefinin 295 TL olduğunu açıkladı.

Faaliyet kârlılığının piyasa beklentisini bir miktar aştığını da ifade ederek "Coca Cola İçecek 1Ç23'te yıllık bazda yüzde 64 büyümeyle 1.04 milyar TL net kâr açıkladı. Bu rakam tahminlere paralel gerçekleşti. (bizim tahminimiz 1.02 milyar TL, piyasa beklentisi 1.00 milyar TL) Faaliyet performansı da genelde bizim beklentilerimize yakın gerçekleşirken özellikle faaliyet karlılığı piyasa beklentisini bir miktar aştı" açıklamasını yaptı.

Şirketin konsolide satış rakamı 1Ç23'te 15,6 milyar TL olurken bizim tahminimizin sınırlı şekilde yüzde 4 altında kaldı ve piyasa beklentisi olan 15,7 milyar TL'yi karşıladı diyen araştırma departmanı yetkilileri, hisse ile ilgi şu yorumu yaptı:

"Satışlar yıllık bazda yüzde 80 artarken bunda yurtdışı hacim artışı (yüzde 15), fiyat artışları ve TL'de yaşanan ortalama yıllık değer kaybı etkili oldu. Türkiye hacimleri baz etkisi ve Şubat ayında yaşanan depremler nedeniyle yıllık olarak yüzde 8 daralırken Türkiye satış gelirleri özellikle fiyat artışları sayesinde yıllık yüzde 92 yükselerek 5,7 milyar TL oldu. Yurtdışında ise ülkedeki zorlu makro koşullara rağmen Pakistan hacimleri yüzde 14 ile sağlıklı büyümesini sürdürdü. Ayrıca sırasıyla yüzde 26 ve yüzde 21 büyüme performanslarıyla Kazakistan ve Özbekistan da önemli katkı sağladılar. Hacim artışları dışında TL'deki değer kaybı ve fiyat artışları eşliğinde yurtdışı satışları yıllık bazda yüzde 73 yükselerek 9,9 milyar TL oldu."

FAVÖK 1Ç23'de 2,8 milyar TL olurken yıllık bazda yüzde 65 artış kaydettiğini de hatırlatan yetkililer, FAVÖK marjı yüzde 18.3 olurken yıllık bazda 1,5 puan gerilediğini kaydetti. Yıllık bazdaki düşüşün bazı girdi maliyetlerindeki artış ve Türkiye'deki enflasyonist ortamın faaliyet giderleri üzerine yarattığı baskı kaynaklı olduğunu da dile getirerek "Bu düşüşe rağmen FAVÖK marjı piyasa beklentisini 1,2 puan aştı ve bizim tahminimize hemen hemen paralel gerçekleşti. Böylece FAVÖK piyasa beklentisini yüzde 6 aştı. 1Ç23'teki görece güçlü FAVÖK performansına rağmen net işletme sermayesi ihtiyacındaki yaklaşık 3,5 milyar TL artış ve yaklaşık 1,2 milyar TL düzeyindeki net yatırım harcamaları nedeniyle net borç 4Ç22 sonundaki 6,1 milyar TL seviyesinden 1Ç23 sonunda 8,1 milyar TL'ye yükseldi. Aynı dönemde net borç/ FAVÖK oranı ise 0,6'dan 0,7'ye hafif şekilde yükseldi" yorumunu yaptı.

"HİSSEYİ MODEL PORTFÖYÜMÜZDE TUTUYORUZ"

1Ç23 sonuçlarının çok önemli bir sürpriz barındırmaması nedeniyle hisse performansı üzerinde önemli bir etki yaratmasını beklemeyen Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı; ancak bu noktada özellikle önümüzdeki çeyreklerde faaliyet marjlarında özellikle baz etkisiyle birlikte bir miktar iyileşme öngörüyor. Orta vadeli görünümde ise en temelde şirketin yurtdışı faaliyetlerindeki güçlü büyüme potansiyelinden ötürü hisseye dair olumlu görüşünü ise koruyor. Coca Cola İçecek hissesi için 295 TL hedef fiyatla 'AL' önerisi bulunan Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı, hisseyi model portföyünde tutmaya devam ediyor.

"YAPI KREDİ HİSSELERİNDE YÜZDE 51 YÜKSELİŞ POTANSİYELİ ÖNGÖRÜYORUZ"

Ceyhun YAVAŞ / Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

YAPI KREDİ: Yapı Kredi 1Ç23 konsolide olmayan finansallarında piyasa beklentisi olan 11.25 milyar TL'nin üzerinde 12.6 milyar TL net kâr açıkladı. Bankacılık sektöründe son dönemde yaşanan aktarım mekanizmasındaki bozulmanın seçimler sonrasında gözle görülür bir iyileşme yaşanacağını ve enflasyonun önümüzdeki dönemde kontrol altına alınmasıyla birlikte kredilerde bir talep oluşacağını düşünüyoruz. Bu tabloda, şirket özelinde 2023 yılında komisyon gelirlerinin yüzde 60'ın üzerinde büyümesini ve öz sermaye kârlılığının yüzde 30 civarına yükselmesini bekliyoruz. Banka hisselerinde yüzde 51 artışla 14.30 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

MİGROS: Migros, 2022 yılında başarılı performansını 2023 yılının ilk çeyreğine de taşıdı. 2023 yılının ilk çeyreğinde 560 milyon TL net kâr elde ederek piyasa beklentisi olan 338 milyon TL net dönem kârının oldukça üzerine çıktı. Beklentilerden pozitif ayrışan kârlılıkta, iç pazarda enflasyonist dönemin etkisi ile birlikte talep tarafının canlılığını koruması, online ve fiziki mağazacılıkta yaygınlığını artırması ile beraber güçlü büyüme performansının devam ettiğini görüyoruz. Şirket için elektrikli araçlara elektrik enerjisi temininin sağlandığı şarj ünitesi ve istasyonlarının kurulması, şarj ağı ve şarj istasyonlarının işletilmesi ve şarj hizmetinin sunulması amacıyla Migen Enerji'yi kurmasını da olumlu karşılıyoruz. Gıda enflasyonunda yükseliş beklentilerinin de etkisiyle şirket hisselerinde yüzde 52'lik yükseliş potansiyeli ile 262 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

PEGASUS HAVA YOLLARI: Pegasus, 2022'in son çeyreğinde 254 milyon euro net kâr açıklayarak konsensüs beklentisi olan 156 milyon euro kârın oldukça üzerine çıktı. Şirket, 2021 yılının son döneminde 40 milyon euro zarar etmişti. Buna göre şirket 2021 yılında 150 milyon euro zararda iken, 2022 yılında 431 milyon euro kâra geçti. 2023 yılının ilk çeyrek finansalları öncesinde ise Mart ayına ilişkin trafik sonuçlarında da misafir sayısında yıllık bazda yüzde 29 görülmesi ve bilançolarının genel perspektifte negatiften pozitif tarafa geçmiş olmasını, bir katalist olarak değerlendiriyoruz. Şirket hisselerinde ise yüzde 68 yükseliş potansiyeli ile 730 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

MİGROS 4 MİLYAR TL YATIRIM PLANLIYOR

Migros, 2023'ün ilk çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Konsolide satışları da yılın ilk üç ayında 27,2 milyar TL'ye ulaştı.

Sürdürülebilir büyüme stratejisi çerçevesinde, verimlilikten elde ettiği kaynakların da katkısıyla yatırımlarına devam ettiğini belirten şirket yetkilileri 2023 yılında 4 milyar TL yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Yetkililer, şirketin yılın ilk üç ayında 98 yeni mağaza açtığını ve online hizmet verdiği mağaza sayısının da 2023 yılının ilk üç ayında 968'e yükseldiğini belirtti.

Migros'un konsolide satışları yılın ilk üç ayında yüzde 122 artışla 27,2 milyar TL'ye ulaşırken, konsolide FAVÖK yıllık yüzde 84 artışla 1,776 milyon TL olarak gerçekleşti. Öte yandan şirket, 2023 yılı için yüzde 75-80 olan konsolide satış büyümesi beklentisini yukarı yönlü revize ederek yüzde 80-85'e yükseltti. Sürdürülebilir büyüme stratejisi çerçevesinde, verimlilikten elde ettiği kaynakların da katkısıyla yatırımlarına devam edeceğini belirterek 2023 yılı için 4 milyar TL yatırım yapmayı, yaklaşık 365 mağaza açmayı ve 10 bin yeni istihdam yaratmayı hedeflediğini açıkladı.

Bu arada Migen Enerji'nin 2023 yılında 15'ten fazla ilde devreye gireceğini belirten şirket yetkilileri; "Migros'un yeni online yemek platformu 'Migros Yemek' 22 ilde yer alırken, hizmet ağını 2023 yılının sonuna kadar 81 ili kapsayacak şekilde genişletmeyi planlıyoruz. Migros tarafından dağıtım imkanlarının da devreye alınmasıyla birlikte online yemek hizmeti veren restoran ağını daha da genişletmeyi hedefliyoruz.

Migros'un en yeni girişimi Migen Enerji'nin ise mevcut durumda dokuz ilde 20 elektrikli araç şarj istasyonu da bulunuyor. 2023 sonu itibarıyla 50'nin üzerinde şarj istasyonunu, 15'ten fazla ilde devreye almayı planlıyoruz" bilgisini verdi.

HÜRRİYET GAZETECİLİK'TEN BAYKAR'A DEV SATIŞ

Demirören Medya Grubu çatısı altındaki Hürriyet, daha önce faaliyetine son verdiğini açıkladığı Esenyurt'taki matbaasının arsası ve üzerindeki binaları Baykar Makina Sanayii ve Ticaret AŞ'ye sattığını açıkladı.

61 bin 480 metrekare arsa üzerinde 4 adet matbaa tesis binasından oluşan gayrimenkul 816 milyon 551 bin TL'ye, Bayraktar İHA ve SİHA'larını üreten Baykar Makina Sanayii ve Ticaret AŞ'ye devredildi.

Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık AŞ, yaptığı açıklamada "Satışa konu olan gayrimenkulün değerlemesi 27 Şubat 2023'te Teknik Gayrimenkul Değerleme AŞ tarafından yapılmış ve değeri 925 milyon TL olarak bulunmuştu. Bu rapor yine KAP'a bildirilmişti" dedi. Satış koşulunun "peşin" olduğu, tapu devir işleminin 4 Mayıs 2023'te tamamlandığı belirtildi.

Demirören Medya'nın sahibi olduğu Hürriyet, 19 Nisan'da KAP'a yaptığı bildirimde; İstanbul, Antalya ve İzmir'deki matbaa makinelerini 77.8 milyon TL'ye sattığını açıklamıştı.

EKSUN GIDA YILIN İLK ÇEYREĞİNDE YÜZDE 41 BÜYÜDÜ

Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500) listesinde de yer alan ve bünyesinde Sinangil Un ve Gluten Yok markalarını barındıran Eksun Gıda, yılın ilk üç ayında toplam satışlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 41 artırdı. Bu kapsamda Eksun Gıda'nın 2022 yılının ilk çeyreğinde 809,3 milyon TL olan toplam satışları, 2023 yılının aynı döneminde 1,1 milyar TL'nin üzerinde gerçekleşti. 2023 yılının ilk üç ayının sonunda Eksun Gıda'nın, dönem net karı 54,4 milyon TL, aktif büyüklüğü de 2,6 milyar TL oldu. Şirketin brüt kâr marjı yüzde 18 seviyesinde, FAVÖK marjı da yüzde 10 seviyesinde gerçekleşti.

2023 yılının ilk çeyreğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eksun Gıda Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Ahmet Demir, halka arzla birlikte bilanço yapılarının daha da güçlendiğini belirterek, "2023 yılı Mart ayında, şirketimiz paylarının halka arz edilmesi ile halka açık bir şirket statüsüne eriştik. Halka arz sonrasında şirketimizin halka açıklık oranı yüzde 28.63 oldu. Halka arz döneminde yoğun bir yatırımcı ilgisiyle önemli bir halka arz başarısına imza attık. Sürdürülebilir büyümenin devamı için gerekli olan güçlü sermaye yapımızı koruyarak öz kaynaklarımızı 1,3 milyar TL'ye yükselttik. 2023 yılının ilk üç ayında şirketimizin net dönem kârı, bir önceki döneme kıyasla ciddi oranda artarak 54,4 milyon TL'ye ulaştı. 2023 yılının ilk çeyreğinde FAVÖK marjımız ise yüzde 10 olarak gerçekleşti" dedi.

***TEMETTÜ KARARLARI

AKSA ENERJİ: Aksa Enerji, geçen hafta pay başına brüt 0,82 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2,87.

ALFA SOLAR ENERJİ: Alfa Solar Enerji, geçen hafta pay başına brüt 4,00 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,12.

ANATOLİA TANI VE BİYOTEKNOLOJİ: Anatolia Tanı ve Biyoteknoloji, geçen hafta pay başına brüt 1,19 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 4,81.

BSM BİRLEŞİK METAL: BMS Birleşik Metal, geçen hafta pay başına brüt 0,30 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,61.

BSM ÇELİK: BMS Çelik, geçen hafta pay başına brüt 0,31 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2,35.

İŞBİR HOLDİNG: İşbir Holding, geçen hafta pay başına brüt 0,70 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,17.

JANTSA JANT SANAYİ: Jantsa Jant Sanayi geçen hafta pay başına brüt 2,00 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2,20.

BAŞKENT GAZ: Başkent Gaz, geçen hafta pay başına brüt 1,16 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 8,7.

VESTEL BEYAZ EŞYE: Vestel Beyaz Eşya, 31 Temmuz'da pay başına brüt 0,22 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 2,2

YÜNSA: Yünsa Yünlü Sanayi geçen hafta pay başına brüt 5,12 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 5,9.

GALATA WİND: Galata Wind, geçen hafta pay başına brüt 0,51 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 3,5.

SDT UZAY TEKNOLOJİLERİ: SDT Uzay Teknolojileri; 16 Haziran, 27 Ekim ve 24 Kasım'da üç eşit taksitte olmak üzere toplam brüt 1,16 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1,3.

ŞOK MARKETLER: Şok Marketler, pay başına brüt 0,5 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1,5.

ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, geçen hafta pay başına brüt 0,53 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,1.

BİRİKİM VARLIK YÖNETİMİ: Birikim Varlık Yönetimi geçen hafta pay başına brüt 0,44 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2.1

İNDEKS BİLGİSAYAR: İndeks Bilgisayar, geçen hafta pay başına brüt 0,85 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 4,8.

ULUSAL FAKTORİNG: Ulusal Faktoring, geçen hafta pay başına brüt 0,08 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,4.

ÜNLÜ YATIRIM HOLDİNG: Ünlü Yatırım Holding, geçen hafta pay başına brüt 0,29 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 3,6.

***BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

ENERJİSA: Enerjisa Enerji, 1Ç23'te 873 milyon TL olan piyasa tahmininin altında 370 milyon TL net kâr açıkladı (yıllık yüzde 91 artışla).

ÇİMSA: Çimsa 1Ç23'de piyasa beklentilerinin altında 252 milyon TL net kar açıkladı (piyasa beklentisi 323 milyon TL net kâr). Açıklanan net kâr rakamı 1Ç22'deki 102 milyon TL'ye kıyasla yüzde 102 artış kaydetti. Şirketin satış gelirleri 1Ç23'de yıllık bazda yüzde 74 artarak 2,4 milyar TL oldu.

ÇAN2 TERMİK: Çan2 Termik, sermayesi geçen hafta 320 milyon TL'den yüzde 150 oranında bedelsiz olarak 480 milyon TL artışla 800 milyon TL'ye yükseltildi.

EUROPOWER ENERJİ: Europower Enerji, TEİAŞ tarafından açılan ihalede 93,7 milyon TL bedelle en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 4.4'üne karşılık geliyor.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi tarafından açılan ihalede 41,3 milyon TL ile en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 1'ine karşılık geliyor. Öte yandan Girişim Elektrik, Akın Holding iştiraki Örlemiş RES Elektrik ile yaklaşık 16 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 7.4'üne karşılık geliyor.

CW ENERJİ: CW Enerji Mühendislik payları, geçen hafta 5 Mayıs itibarıyla 108,60 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

ANADOLU EFES: Anadolu Efes 1Ç23'te 409 milyon TL net kâr açıkladı. Şirket 1Ç22 ve 4Ç22'de sırasıyla 132 milyon TL net zarar ve 53 milyon TL net kâr açıklamıştı. Net satışlar 1Ç23'te yıllık yüzde 78 artışla 24,6 milyar TL'ye ulaştı. Bira Grubu'nda satış hacmi, Rusya ve Moldova operasyonlarındaki daralma nedeniyle yüzde 6 azalarak 7,2 milyon hektolitre olarak gerçekleşti. Türkiye'de Anadolu Efes'in satış hacmi yüzde 9.9 artışla 0,9 milyon hektolitre'ye, net satış gelirleri ise 1,7 milyar TL'ye ulaştı.

THY: Türk Hava Yolları, 1Ç23'te 3,3 milyar TL olan konsensüs tahmininin üzerinde 4,4 milyar TL net kâr açıkladı (yıllık bazda +yüzde99 ve çeyreklik bazda +yüzde51). Dolar bazında net kâr, 1Ç23'te yıllık yüzde 44.7 artarak 233 milyon dolara ulaştı. Bu çeyrekte, ana faaliyetlerden elde edilen kâr üzerinden 190 milyon dolar tutarında depremle ilgili bir defaya mahsus zarar (bağış ve insani yardım uçuşları dahil) kaydedildi.

EGE SERAMİK: Ege Seramik sermayesi, geçen hafta 75 milyon TL'den yüzde 280 oranında bedelsiz olarak 210 milyon TL ve yüzde 100 oranında bedelli olarak 75 milyon TL artışla 360 milyon TL'ye yükseltildi.

EUROPOWER ENERJİ & GESAN: Europower Enerji, TEİAŞ tarafından açılan ihalede 85,4 milyon TL tutarla en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, Europower Enerji'nin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 4'üne karşılık geliyor.

SDT UZAY TEKNOLOJİLERİ: SDT Uzay Teknolojileri yurtiçindeki bir müşterisinden 2,97 milyon dolar ve 6,3 milyon TL tutarında sipariş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 12.7'sine karşılık geliyor.

EREĞLİ DEMİR ÇELİK: Ereğli 1Ç'de 90 milyon TL net kâr açıkladı. Bu çeyrekte deprem felaketi nedeniyle İsdemir'de yaşanan duruş ve çelik fiyatlarının zayıf seyretmesi sonucu kârlılıkta önemli ölçüde düşüş gözlendi. Yine de çeyreklik olarak FAVÖK beklentilerin bir miktar üzerine çıkmayı başararak 1,4 milyar TL oldu (piyasa beklentisi: 482 milyon TL). Geçen yılın son çeyreğinde FAVÖK 674 milyon TL, ilk üç aylık dönemde ise 9,8 milyar TL seviyesinde açıklanmıştı. İsdemir'de yaşanan üretim kaybı sonucu şirketin kapasite kullanım oranı yıllık olarak yüzde 83'ten yüzde 50 seviyesine gerilerken, geçen sene 1Ç döneminde 1,98 milyon ton olan satış hacmi, bu sene 1,55 milyon ton olarak gerçekleşti. Ton başına FAVÖK 50 dolar civarında geçen çeyreğe göre paralel seyretti. İsdemir'in kapalı kalmasının finansallar üzerindeki olumsuz etkisi 1,2 milyar TL olurken, diğer yandan 0,9 milyar TL tutarında daha önce ayrılan stok değer düşüklüğü karşılıkları iptal edildi ve bu da tek seferlik maliyetler üzerinde olumlu etki oluşturdu. 2022 yılında 684 milyon dolar olarak gerçekleşen yatırım harcamaları, bu sene 1Ç döneminde de temposuna devam ederek 161 milyon dolar oldu.

KOÇ HOLDİNG: Koç Holding, 1Ç'de 16,8 milyar TL'lik konsensüs tahminiyle uyumlu olarak 16,8 milyar TL net kâr açıkladı. Konsolide net kâr geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 150 arttı. Enerji, Otomotiv ve Finans segmentlerinin güçlü net kâr performansı, konsolide net kârın ana etkenleri oldu. Bu segmentlerin Holding'in konsolide net kârına katkısı sırasıyla 3,06 milyar TL (yıllık +yüzde437), 4,8 milyar TL (yıllık +yüzde117) ve 8,8 milyar TL (yıllık +yüzde170) oldu. 1Ç23'te Koç Holding'in kombine gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 60 artarak 373 milyar TL'ye yükselirken, aynı dönemde kombine faaliyet kârı yüzde 85 artarak 43,5 milyar TL'ye ulaştı. Toplam kombine gelirler içindeki Uluslararası Gelir payı yüzde 31 seviyesinde yatay seyretti.

KOZA ALTIN: Koza Altın 1Ç'de 1,4 milyar TL net kâr açıkladı, açıklanan sonuç piyasa beklentisi olan 1,2 milyar TL'nin yüzde 19 üzerinde gerçekleşti. Bu çeyrekte elde edilen kârın 776 milyon TL'lik kısmı, gayrimenkul satış kârı nedeniyle kaydedilen tek seferlik etkiden kaynaklandı. Şirket, 1Ç'de 352 milyon TL FAVÖK açıkladı.

ANADOLU SİGORTA: Anadolu Sigorta, 1Ç23'te 117 milyon TL net zarar açıkladı (4Ç22: +635 milyon TL, 1Ç22: 197 milyon TL).

GELECEK VARLIK: Gelecek Varlık, 1Ç23'te 144 milyon TL (çeyreklik +yüzde72, yıllık +yüzde80) net kâr açıkladı. Tahsilatlar yıllık yüzde 189 (çeyreklik +yüzde58) artarak 680 milyon TL'ye ulaştı (YFt: 470 milyon TL). FAVÖK yıllık yüzde 214 ve çeyreklik bazda yüzde 60 artarak 460 milyon TL (YFt: 296 milyon TL) olarak açıklanırken FAVÖK marjı yüzde 68 olarak gerçekleşti (4Ç22: yüzde67, 1Ç22 yüzde62). Aynı zamanda, şirket 210 milyon TL net borç pozisyonundan 48 milyon TL net nakit pozisyonuna geçti.

DESA DERİ: Desa Deri sermayesinin 49,2 milyon TL'den yüzde 397,7 oranında bedelsiz olarak 195,8 milyon TL artışla 245 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

ENSARİ DERİ: Ensari Deri Gıda sermayesi, geçen hafta 36,5 milyon TL'den yüzde 220 oranında bedelsiz olarak 80,3 milyon TL artışla 116,8 milyon TL'ye yükseltildi.

AKÇANSA: Akçansa, 1Ç23'te 434 milyon TL olan piyasa tahmininin üzerinde 672 milyon TL net kâr açıkladı (yıllık +yüzde552). Güçlü esas faaliyet sonuçları ve tek seferlik arazi satışından elde edilen kazanç (150 milyon TL) bu çeyrekte tahminlerde sapmanın ana nedeni olarak yorumlandı. 1Ç23'te net satışlar bir önceki yıla göre yüzde 145 artarak 3.042 milyon TL'ye ulaştı. (piyasa tahmini 3.020 milyon TL) 1Ç23'te FAVÖK, 560 milyon TL olan piyasa beklentilerine kıyasla yıllık yüzde 311 artarak 646 milyon TL'ye ulaştı. FAVÖK marjı yıllık 8,6 bp artarak yüzde 21.2'ye yükseldi.

ŞİŞECAM: Şişecam 1Ç'de 2,4 milyar TL net kâr açıkladı. Bu rakam piyasa beklentisi olan 2,2 milyar TL'nin bir miktar yukarısında gerçekleşirken, şirketin FAVÖK rakamı ise 4,9 milyar TL olan piyasa beklentisinin yüzde 17 üzerinde 5,7 milyar TL seviyesinde açıklandı.

YAPI KREDİ: Yapı Kredi 1Ç23 konsolide olmayan net kar tahminlerin (11,3 milyar TL) üzerinde 12,6 milyar TL (çeyreklik -yüzde27, yıllık +yüzde74) olarak açıklandı ve bu rakam çeyreklik yüzde 39.6 (4Ç22: yüzde59.2) özkaynak kârlılığına işaret ediyor.

DİNAMİK ISI: Dinamik Isı sermayesinin 79,8 milyon TL'den yüzde 50 oranında bedelsiz olarak 39,9 milyon TL artışla 119,7 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

BİZE ULAŞIN