Bedelsiz potansiyeline sahip 15 hisse

Yüzde 40 seviyesine yükselen politika faiziyle birlikte Borsa İstanbul’da hisse bazında hareketlerin öne çıkması bekleniyor. Bu nedenle hikayesi ve beklentisi olan hisseler cazip hale geliyor. 3. çeyrek bilançolarının açıklanmasının ardından yatırımcılar, bedelsiz potansiyeli de yakından takip ediyor. Analistler, takip edilebilecek 15 hisseye dikkat çekiyor.
06.12.2023 19:28 GÜNCELLEME : 07.12.2023 00:00

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul'da önceki haftalarda analistlerin sık sık dile getirdiği 8.000 puan, geçen haftanın en önemli gündem maddesi oldu. Bankacılık sektörü öncülüğünde geçtiğimiz haftaya pozitif bir eğilimle başlayan BIST-100 endeksi, açılışın ardından teknik açıdan önemi yüksek bulunan 8.000 puanın üzerinde arka arkaya kapanışlar yaparak kısa vadeli performans açısından oldukça iyimser bir sinyal verdi. Endeksin hafta boyunca kapanış itibarıyla 8.000 puanın üzerinde kalmasının görünümü iyileştirdiğini belirten analistler, ancak 8.000-8.200 bandında kırılmanın hangi yöne doğru gerçekleşeceğinin özellikle kısa vadeli performans açısından önemli olduğunu düşünüyor. Uzmanlar, bu noktada takip edeceğimiz ilk direnç noktasını 8.200 puan olarak öngörüyor.

Öte yandan politika faizinin yüzde 40 seviyesine yükselmesine paralel genel olarak Borsa İstanbul'da hisse bazında hareketlerin ön plana çıkması bekleniyor. Bu kapsamda da hikayesi ve beklentisi olan hisseler cazip konuma geliyor.

Analistler yılın üçüncü çeyrek bilançolarının açıklanmasının ardından yatırımcılar tarafından bedelsiz potansiyelinin de yakından takip edildiğini hatırlatıyor. Uzmanlar şirkete somut olarak katkı sağlamamasına rağmen, yatırımcı algısına olumlu etkisi nedeniyle bu kapsamda şirket hisselerini temel beklentileri iyi ve fiyatı makul olmak kaydı ile portföylere eklemenin faydalı olabileceğini söylüyor.

Ancak sadece bedelsiz beklentisi ile hele ki yüksek çarpanlardan alış yapmanın riskli ve tehlikeli olacağının altını çizerek rasyonel bir karar olmadığına da dikkat çekiyor. Analistler, bu kapsamda bedelsiz potansiyeli yüksek ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 15 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.

"GÜÇLÜ BİR YUKARI TREND SÖZKONUSU DEĞİL"

Bu hafta (4 Aralık haftası) yurtiçinde kasım ayı enflasyon verisi, yurtdışında ABD tarım dışı istihdam ve iş gücü verileri, küresel bazda ise hizmet ve imalat PMI verilerinin önemli gündem maddeleri olarak ön plana çıkacağını belirten Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; ayrıca yurtiçinde yine para politikasıyla ilgili olası gelişmeler ve yurtdışında FED tarafına dair özellikle tarım dışı istihdam verileriyle oluşan beklenti ve fiyatlamaların takip edileceğini söylüyor. İsrail/Hamas arası görüşmeler ve ateşkes ile ilgili olumlu ya da olumsuz gelişmelerin de gündemde yerini tutacağını hatırlatıyor

Borsa İstanbul'da endeks için beklentisini 7.400 ve 8.600 puan aralığında öngören Coşar, şu an BIST-100 endeksinin 8.000 puan üzerinde tutunmaya çalıştığını da kaydederek "Büyük bir ihtimalle endeks 8.000 üzerinde kalıp 8.500 belki biraz daha üzerine çıkabilir. Yılsonuna kadar 9.000 seviyelerini geçmesini olası görmüyorum. Mevcut durumda güçlü bir yukarı trend söz konusu değil. Merkez Bankası, faizlerin düzeyi, para politikası ile ilgili gelişmeler, yurtdışında FED'e dair artık faiz artırmaz algısı piyasadaki fiyatlamaların ana motoru olacaktır" diyor.

"HİSSE SAYISI ARTAR; FİYATI DÜŞER"

Bedelsiz sermaye artışında yatırımcıların ellerindeki hisse sayısının artacağını ancak hisse fiyatının aynı oranda düşeceğini de dile getiren Coşar, "Mesela bir yatırımcının elinde 2 TL'den 100 adet hisse varsa ve yüzde 100 sermaye artırımı yapılırsa hisse sayısı 200 adede çıkarken, hisse fiyatı 1 TL'ye indirilir ve yatırımcının elinde 200 TL değerinde hisse olur; getiride ise bir değişiklik olmaz. Buna karşın bedelli sermaye artışında yatırımcının elindeki hisse sayısında artış olur, ama bunun için yatırımcının şirkete sermaye katması yani para ödemesi gereklidir. Bedelsiz sermaye artırımı yatırımcılar tarafından genellikle olumlu karşılanırken, bedelli sermaye artışı olumsuz karşılanır ve satışlara neden olur. Diğer bir deyişle bedelli sermaye artışı yatırımcılar tarafından pek sevilmez. Bir de bedelli sermaye artışının neden yapılacağı da önemlidir. Yeni yatırımlar için mi, borçları kapatmak için mi şirketi yüzdürebilmek için mi? Bu sorunun cevabı da önemlidir" diyor.

"ÇOĞU ZAMAN HİSSE FİYATINI OLUMLU ETKİLER"

Şirketin bedelsiz sermaye artırmasını; öz kaynaklarda başka kalemlerde bulunan varlığın ödenmiş sermayeye aktarılması olarak özetleyen Coşar; şirkete para girişi çıkışı olmayacağının özellikle altını çiziyor. Nötr bir durum olmasına rağmen yatırımcılar tarafından oldukça olumlu algılandığını da hatırlatarak şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Toplam değer değişmese de ellerindeki hisse sayısının artması, piyasa değeri değişmemesine rağmen hisse fiyatının düşmesi, ya da şirket yönetiminin iyi bir şey yaptığına dair algı çoğu zaman bedelsiz sermaye artırım kararı alan şirketin hisse fiyatını olumlu etkiler. Somut olarak fayda sağlayan bir durum değildir. Ancak bedelli sermaye artırımı gibi yatırımcıdan para çıkışına sebep olan bir durumda değildir. Bu nedenle bedelsiz sermaye artırımının yatırımcı algısı ile alakalı olduğunu düşünüyorum."

Coşar, şirkete somut olarak katkı sağlamamasına rağmen, yatırımcı algısına olumlu etkisi nedeni ile bedelsiz potansiyeli olan şirketleri temel beklentileri iyi ve fiyatı makul olmak kaydı ile portföylere eklemenin faydalı olabileceğini söylüyor.

Ancak sadece bedelsiz beklentisi ile hele ki yüksek çarpanlardan alış yapmanın riskli ve tehlikeli olacağının altını çizerek rasyonel bir karar olmadığını da hatırlatıyor.

Ayrıca mevcut enflasyon nedeni ile şirketin ödenmiş sermayesi, sabit kalırken, diğer kalemler arttığı için şirketlerin önemli bir bölümünün bedelsiz potansiyelinin yükseldiğine de dikkat çekiyor.

Coşar bedelsiz miktarının; şirketin Sermaye Piyasası Kurulu'na sermaye artırımı başvurusunda bulunması ve Kurulu'nun da bu talebi onaylaması ile kesinleştiğini de hatırlatıyor.

Coşar bu kapsamda bedelsiz potansiyeli yüksek ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere Pegasus, THY, Coca Cola İçecek, Doğuş Otomotiv, Ford Otosan, TAV Holding, Anadolu Grubu Holding, Koç Holding, Türk Traktör, Sabancı Holding, Anadolu Efes, Garanti BBVA, BİM, Migros ve Akçansa hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

"COCA COLA'YI MODEL PORTFÖYÜMÜZE EKLİYORUZ"

Tacirler Yatırım araştırma departmanı geçen hafta Coca Cola İçecek hisselerini model portföyüne eklediğini açıkladı.

Coca-Cola İçecek için hedef fiyatını, güçlü performans ve büyüme hedefleri doğrultusunda pay başına 672,00 TL olarak yenileyen Tacirler Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, 12 aylık hedef fiyat yüzde 66 getiri potansiyeline işaret ederken, 'AL' tavsiyesini sürdürdüğünü belirtti.

Değerleme ana katalizörlerini; yüksek gıda enflasyonu ve güçlü iç pazar talebi, efektif büyüme stratejisi ile yeni pazar kazanımları, ihracat satış hacimlerinde güçlü görünüm ve güçlü operasyonel büyüme ile iyileşen karlılık marjları olarak sıralayan Tacirler Yatırım araştırma departmanı analistleri, konu ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"2023T dönemi tahminlerimizde Coca Cola İçecek 6.0 FD/FAVÖK ve 11.3 F/K, 2024T dönemi tahminlerimizde ise 3.4 FD/FAVÖK ve 5.8 F/K çarpanından işlem görmektedir. Değerlememizdeki ana katalizörleri de dikkate alarak Coca Cola İçek hissesini yüzde 20 ağırlıkla model portföyümüze dahil ediyoruz. Migros'u çok beğenmeye ve model portföyümüzde en yüksek ağırlıkla tutmaya devam ederken, yeni bir şirket eklenmesi nedeniyle model portföy aritmatiği gereği ağırlığını yüzde 30'dan yüzde 25'e düşürüyoruz. Öte yandan model portföyümüzde yer alan Lider Faktoring ve DESA için güçlü beklentilerimiz devam etmekle birlikte yeni bir şirketin modelimize dahil olması nedeniyle portföydeki ağırlıklarını düşürüyoruz. Ayrıca model portföyün aritmetiği ve BIST-100 endeksi dışındaki hisse ağırlığını uzun vadeli yüksek oranda taşımak istemediğimiz için de portföy ağırlığında güncellemeye gidiyoruz. Bu kapsamda Migros'un model portföydeki ağırlığını yüzde 30'dan, yüzde 25'e, Lider Faktoring'in model portföydeki ağırlığını yüzde 15'ten, yüzde 7.5'e, Desa'nın model portföydeki ağırlığını yüzde 15'ten, yüzde 7.5'e revize ediyoruz.

Tüpraş Rafineri marjları geçtiğimiz yıl yaşanan olağandışı yükselişe kıyaslaya geri çekilse de, hala tarihsel ortalamalarının yeterince üzerinde seyretmesi ve rafineri marjlarındaki geri çekilmenin beklenilenden daha yavaş olabileceğini düşündüğümüz için Tüpraş'ı yüzde 20 ağırlıkla model portföyümüzde tutmaya devam ediyoruz."

BEDELSİZ HİSSE NEDİR?

Yılın üçüncü çeyrek bilançolarının açıklanmasını takiben şirket hisselerinde bedelsiz potansiyelinin yakından takip edildiğini kaydeden Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar, "Bedelsiz potansiyeli olması demek, bedelsiz hisse dağıtımı yapacağı anlamına gelmez" diyerek, şunları söylüyor:

"Bedelsiz sermaye artırımı; şirketin ödenmiş sermayesini herhangi bir dış kaynak kullanmadan, ortaklardan da sermaye talep etmeden, kendi iç kaynakları ile artırmasıdır. Öz kaynaklar tablosunda geçmiş dönem kârları, yedek akçeler vs kalemlerde birikmiş miktarlar, ödenmiş sermayeye aktarılır ve ödenmiş sermaye artar. Ancak şirkete bir para girişi ya da para çıkışı yoktur. Ya da bir finansman kaynağı bulunmuş veya öz sermayede değişim söz konusu değildir. Hissenin bedelsiz potansiyeli şirket öz kaynaklarının ödenmiş sermayesine bölünmesi ile elde edilir. Şirket öz kaynakları ödenmiş sermayesine göre ne kadar büyükse o kadar fazla bedelsiz potansiyeli var demektir. Ancak bedelsiz potansiyeli olması demek te bedelsiz hisse dağıtımı yapacağı anlamına gelmez. Bu şirket yönetimi ile ilgili bir karardır."

"Anadolu Efes hisseleri portföylere eklenmek ve ağırlık artırılmak üzere değerlendirilebilir"

Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü

ANADOLU EFES: Şirketin satış hacmi 2023 üçüncü çeyrekte yüzde 4.3, dokuz aylık dönemde ise yüzde 0.3 arttı. Aynı dönemde gelirleri yüzde 67.3 artarak 49 milyar 790 milyon TL, FAVÖK yüzde 84.5 artarak 12 milyar 387 milyon TL, net kâr ise yüzde 127 artarak 4 milyar 731 milyon TL olarak gerçekleşti. Dokuz aylık kümüle değerlendirildiğinde şirketin kârı yüzde 137 artarak 8 milyar 12 milyon TL'ye ulaştı. Şirketin gelirlerinin artmasında hem meşrubat hem bira grubu satış hacimlerindeki artış, etkin fiyatlandırma ayrıca kar marjlarında ki yükseliş etkili oldu. Özellikle meşrubat tarafında büyüme ve büyümenin devamının beklenmesi önemli. Bira grubu satışlarının yüzde 80'i meşrubat grubu satışlarının yüzde 60'ı dış satışlardan oluşuyor. Ayrıca yükselen faiz ortamında defansif bir sektör olan içecek sektöründe faaliyet göstermesi mevcut konjektör için avantaj. Diğer açından şirketin hisse senedi fiyatına baktığımızda tek haneli F/K çarpanıda 8.47 seviyesinde bulunuyor. Özellikle meşrubat grubu satışlarında ve kârında beklenen büyümeyle beraber şirketin 2023 ve 2024 yılı tahmini çarpanları daha da düşük. Diğer yandan şirketin ortalama tarihi F/K'sı çifte haneli rakamlarda bulunuyor. Bu da şirketin iskontolu olduğunu gösteriyor. Öte yandan şirket bu sene borsa üzerinde performans gösteriyor. Bu trend 2024 yılında da devam edebilir. Anadolu Efes hisselerinin portföylere eklenmek ve ağırlık artırılmak üzere değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

FORD OTOSAN: Ford Otosan'ın 2023-3. çeyrekte geçen sene aynı döneme göre yurt dışı satış adetleri yüzde 6 azalırken, yurtiçi satış adetleri yüzde 52 artmış ve toplam satış adedi yüzde 2 yükseldi. Dokuz aylık bakıldığında ise yurtiçi satış adetleri yüzde 66, yurtdışı satış adetleri ise yüzde 35 artarak toplamda dokuz aylık satış adedi yüzde 40 yükselişle 456 bin 47 adet olarak gerçekleşti. Satışlarının da yaklaşık yüzde 80'inin yurtdışı olduğu görüldü. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri 2023 3. çeyrekte yıllık yüzde 72 artarak 50 milyar 127 milyon TL, FAVÖK yüzde 154 artarak 4 milyar 914 milyon TL, net kâr ise yüzde 241 artarak 3 milyar 816 milyon TL olarak gerçekleşmiş ve dokuz aylık dönemde şirketin net kârı geçen sene aynı döneme göre yüzde 143 artarak 25 milyar 94 milyon TL olarak açıklandı. Karın yükselmesinde satış adedinin artması ve fiyat etkisi ile gelirlerin yükselmesinin yanı sıra kâr marjlarında ki artışında etkili olduğu görüldü. Öte yandan Ford Romanya fabrikasının satın alınması, yurtiçinde yeni model yatırımları ile beraber şirketin yıllık üretim kapasitesi 746 bin 500 adede ulaşmıştır. Elektrikli yeni modellerin devreye alınması ile beraber 2025 yılında kapasitenin 900 bin üzerine çıkması bekleniyor. Dolayısıyla şirket büyümeye devam ediyor. Özellikle elektrikli modellerin devreye alınması ve satışının yaygınlaşmasının önümüzdeki dönemde şirket için büyüme motoru olması bekleniyor. Ayrıca şirketin satışlarının yüzde 80'ninin yurtdışına yapılması, yurtiçinde yükselen faizler ve otomotiv sektöründe olası bir durgunluğa karşı koruma sağlıyor. Hissenin fiyatlamasına baktığımız zaman da mevcutta 8.60 F/K ile işlem görmekte olup yılsonu tahmini kara göre F/K'sı yaklaşık olarak 7 civarında tahmin ediliyor. 2024 yılı tahmini kâra göre 4.5-5 F/K bandında denk gelmektedir ki oldukça uygun bir fiyat olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle uzun dönemde iyi bir fiyattır, şirketin geçmiş yıllarda ortalama F/K'sı 10 üzerindedir. Ford Otosan hisselerinin portföylere eklenmek ve ağırlık artırılmak üzere değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

COCA COLA İÇECEK: Şirketin 2023 yılı üçüncü çeyrekte hem fiyatlandırma hem de satış miktarındaki hacimsel büyüme ile satış gelirleri yüzde 82.3 artarak 31 milyar 734 milyon TL olarak gerçekleşti. FAVÖK yüzde 114 artarak 6 milyar 900 milyon TL, net kâr ise yüzde 138 artarak 4 milyar 300 milyon TL ile beklentilerin üzerinde açıklandı. Dokuz aylık dönemde net kâr geçen sene aynı döneme göre yüzde 110 artarak 7.7 milyar TL'ye ulaştı. Şirketin üçüncü çeyrekte satışları hacim olarak özellikle Türkiye ve Ortadoğu'daki büyümenin etkisi ile yüzde 3.1 olarak belirlendi. Coca Cola İçecek'in faaliyet gösterdiği pazarlar olan Türkiye, Orta Asya ve Orta Doğu pazarında 11 ülke, 430 milyon nüfus, genç nüfus yoğunluğu, satın almalar ile beraber hacimsel bazda gelecek yıllarda da büyümenin devamı bekleniyor. Şirketin satışlarının yüzde 60'ının yurtdışında bulunması ve ürün gamının geniş olması satışların stabilitesi açısından olumlu. Ayrıca ekonomik dalgalanmalara karşı defansif bir sektör. Coca Cola İçecek hisselerinin portföylere eklenmek ve ağırlık artırılmak üzere değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

GOLDMAN SACHS, TÜRK BANKALARINDA HEDEF FİYATLARINI GÜNCELLEDİ

Geçen hafta Türk bankaları için verdiği hedef fiyatlarında Goldman Sachs güncellemeye gitti. Goldman Sachs konuya yönelik yaptığı açıklamada bankalara yönelik hedef fiyatlarını şöyle sıraladı;

"Akbank'ta tavsiyemiz 'al' hedef fiyatımızı 36 TL'den 38 TL'ye yükselttik.

Halkbank'ta tavsiyemiz 'sat' hedef fiyatımızı aşağı yönlü revize ederek 7.30 TL'den 7 TL'ye çektik. Garanti BBVA'da hedef fiyatımızı 53 TL'den 54 TL'ye çıkardık tavsiyemizi 'nötr' olarak belirledik. İş Bankası'nda hedef fiyatımızı 19 TL'den 21 TL'ye çıkardık tavsiyemiz 'nötr' oldu. Vakıfbank'ta tavsiyemiz 'sat' hedef fiyatımızı 9.40 TL'den 10 TL'ye çıkardık. Yapı Kredi'de hedef fiyatımızı 18 TL'den 20 TL'ye çıkardık, tavsiyemizi de 'nötr' olarak belirledik."

TAV HAVALİMANLARI'NIN TAHVİL İHRACINA DÖRT KAT TALEP

TAV Havalimanları tarihindeki ilk yurtdışı tahvil ihracı için Londra'da yürüttüğü yatırımcı görüşmelerini tamamladı. Beş yıl vadeli olarak 400 milyon dolar tutarında ihraç edilmesi planlanan tahvile başta Amerika, Avrupa ve Asya'da yerleşik olmak üzere dünya çapında 100'ün üstünde yurtdışı kurumsal yatırımcıdan 1.5 milyar dolar talep geldi.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkan Yardımcısı ve Finans Grup Başkanı Burcu Geriş, "Planlanan 400 milyon dolarlık tahvil ihracımıza yüzde 8.5 gibi günümüz piyasa şartlarında olumlu bir faiz oranıyla yaklaşık dört kat talep aldık. Yurtdışı kurumsal yatırımcıların şirketimize ve ülkemize güvenini gösteren bu gelişmeden dolayı mutluluk duyuyoruz. Kur takası işlemleri sonucunda tahvilin dolar cinsinden yüzde 8.5 olan faizinin euro cinsinden yüzde 6.87 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu kaynağı kârlılığımızı artırmak ve ortalama işletme süremizi uzatmak için Antalya, Almatı ve Ankara başta olmak üzere sürdürdüğümüz yaklaşık 1.2 milyar dolarlık yatırım programımız içinde kullanmayı planlıyoruz. Yeni yatırımların Almatı'da 2024'te, Antalya'da da 2025'te devreye girmesiyle önemli bir eşiği atlayacağız" dedi.

Şirketin tahvil ihracına ilişkin kredi derecelendirme notu S&P tarafından B+, Fitch tarafından da BB olarak belirlenmişti. Tahvil satışının SPK onayının ardından 7 Aralık'ta gerçekleşmesi ve akabinde tahvilin İrlanda borsası Euronext'te işlem görmeye başlaması planlanıyor.

BATI EGE GYO HALKA ARZ OLDU

Batı Ege GYO hisseleri geçtiğimiz hafta (30 Kasım- 1 Aralık 2023) hisselerini halka arz etti. Hisse fiyatının 3 TL olarak açıklandığı halka arzın tamamı sabit fiyat ile talep toplama olarak gerçekleştirildi. Batı Ege GYO'nun 525 milyon Türk lirası olan sermayesi 815 milyon Türk lirasına yükseltildi. Söz konusu halka arz 290 milyon TL'lik bedelli sermaye artırımı ile gerçekleştirildi ve yüzde 35.58'i halka arz edildi.

Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş'nin konsorsiyum lideri olarak görev aldığı halka arzda dağıtımın yüzde 70'i yurtiçi bireysel yatırımcılar, yüzde 20'si yurtiçi kurumsal yatırımcılar, yüzde 10'u yurtdışı kurumsal yatırımcılar olarak planlandı.

Sermaye artışı ile yapılacak halka arzdan elde edilecek gelirin Batı Ege GYO'nun portföyünde yer alan kıymetli projelerin inşaatında ve işletme faaliyetleri çerçevesinde kullanılacağı ifade edildi.

Toplam değeri 3 milyar 152 milyon 108 bin 929 TL olan Batı Ege GYO'nun portföyünde; bağımsız bölüm adedi bin 196 adetten oluşan Aqua City konut projesi, toplam kullanım alanı 37 bin 219 metrekare üzerinde kurulu ve 68 adet bağımsız bölümden Aquamall AVM, yine 8 bin 194 metrekare kullanım alanına sahip Uluslararası Gross Market'e kiralanmış ticari alan ve 119 bin metrekare alanda konumlanan beş adet arsası bulunuyor.

AK PORTFÖY'DEN 'DEĞER' ODAKLI HİSSE SENEDİ FONU 'VAY'

Ak Portföy değer odaklı hisse senedi fonu VAY, Borsa İstanbul ev sahipliğinde düzenlenen Gong Töreni ile yatırımcılara sunuldu.

Hisse senedi yatırımının en temel yollarından biri olan 'değer' temasına yatırım fırsatı sunan VAY ile borsanın, değerleme kriterleri açısından seçilen 30 şirketine tek işlemle yatırım yapılabiliyor.

Bu fonla 'değer' odaklı yatırım temasını tasarruf sahipleriyle buluşturduklarını belirten Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, şu açıklamayı yaptı:

"Türkiye'de yatırım anlayışı ve eğilimleri değişiyor. Bunun en çarpıcı örneği, sermaye piyasasına gösterilen ilgi. Gelişmiş ekonomilere baktığımız zaman hane halkı yatırımlarının ağırlıklı olarak kolektif yatırım araçlarıyla yapıldığını görüyoruz; Türkiye'de de yatırım fonlarına yönelik ilgi giderek artıyor. İki yıl önce hisse senedi fonlarındaki yatırımcı sayısı 240 bin iken bu yıl 1 milyon 100 bin düzeyine ulaştı. 365 milyar liraya ulaşan varlık büyüklüğüyle özel sektördeki en büyük portföy yönetim şirketi olarak, değer katma bilinciyle hareket etmeyi liderliğimizin getirdiği bir sorumluluk olarak görüyoruz. Değişen trendler doğrultusunda; ülkemizin ihracatçı şirketleri, yerli teknoloji şirketleri, bankacılık sektörü ve büyüyen şirketleri gibi çok çeşitli odak alanlarında, Türkiye'nin en geniş hisse senedi yatırım ürün evrenini sunuyoruz. Fon, Türkiye'de ilk kez hisse senedi yatırımının en temel yollarından biri olan 'değer' temasına yatırım fırsatı sunuyor."

Değer Odaklı Hisse Senedi Fonu, yatırımcılara borsanın değerleme kriterleri açısından cazip 30 şirketine, kendi bankalarından, tek işlemle yatırım yapma olanağı sağlıyor. Değer Odaklı Hisse Senedi Fonu'nun yatırım yaptığı şirketler, farklı rasyolara ve değerleme kriterlerine göre, detaylı yatırım süreçleri doğrultusunda Ak Portföy uzmanlığı ile seçiliyor. Böylece tasarruf sahipleri portföylerini çeşitlendirirken aynı zamanda Türkiye'nin geleceğine değer katan 30 şirkete yatırım fırsatına sahip oluyor.

ŞEKER YATIRIM MENKUL DEĞERLER TALEP TOPLADI

Sermaye Piyasası Kurulu'ndan aldığı yetki belgeleri çerçevesinde "Geniş Yetkili Aracı Kurum" olarak tüm sermaye piyasası ürün ve hizmetlerine aracılık edebilen şirketin halka arz büyüklüğü 367,5 milyon TL, halka arz sonrası halka açıklık oranı ise yüzde 33.87 olacak.

Şeker Yatırım'ın gelecek dönem hedefleri, halka arz süreci ve portföy yapısıyla ilgili konuşan Şeker Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdürü Osman Göktan, şunları söyledi:

"70 yıllık Şekerbank'ın gücünü arkamıza alarak çıktığımız bu yolda, genel müdürlüğümüzün yanı sıra Ankara ve İzmir şubelerimizde faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Bunun yanında ana ortağımız Şekerbank ile imzaladığımız emir iletimine aracılık sözleşmesi çerçevesinde Şekerbank'ın yurt geneline yayılmış yüzde 72'si Anadolu'da bulunan tabana yaygın şube ağıyla geniş bir hizmet alanına sahibiz. Grubun dördüncü halka açık şirketi olacak Şeker Yatırım'ın halka arzından elde edilecek fonu Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemeleri çerçevesinde yürütmekte olduğumuz yatırım hizmetleri ve faaliyetlerimiz ile işletme sermayesi ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanacağız. Aynı zamanda kurumsal organizasyonunun kuvvetlendirilmesi ve öz sermayemizin güçlendirilmesi ana hedeflerimiz olarak belirlenmiştir."

Toplamda 52 milyon 500 bin TL nominal değerli payın halka arz edildiğini ve 1 TL nominal değerli payın halka arz fiyatının 7 TL olacağını belirten Göktan, BİST Birincil Piyasa'da gerçekleşen halka arz için "Borsa'da Satış – Sabit Fiyatla Talep Toplama Yöntemi" nin kullanıldığını hatırlattı. Göktan, sözlerine şöyle tamamladı: "Sermaye artırımı ve ortak satışı yoluyla gerçekleşen halka arz sonrasında, Şeker Yatırım'ın halka açıklık oranı yüzde 33.87 olacak."

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLUYOR?

ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, Cengiz Holding ile 4.4 milyon euro ve 139,4 milyon TL tutarında sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 1.89'una karşılık geliyor. Astor Enerji, Ral Enerji ile de 3,55 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023 yılı hasılatının yüzde 1.15'ine karşılık geliyor.

CW ENERJİ: CW Enerji, Ozanteks Tekstil ile 10,5 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yaklaşık yüzde 4.6'sına karşılık geliyor. Öte yandan CW Enerji ile Uzunlar İplik Kumaş arasında 9.5 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yaklaşık yüzde 4.2'sine karşılık geliyor. Ayrıca CW Enerji ile Sütaş Süt Ürünleri arasında 5,5 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 4.5'ine karşılık geliyor.

CVK MADEN: CVK Maden, yurtdışında bir şirket ile 51.7 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzaladı. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yüzde 4.5'ine karşılık geliyor.

FONET BİLGİ TEKNOLOJİLERİ: Fonet Bilgi Teknolojileri, Hatay İl Sağlık Müdürlüğü ile 14.5 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yaklaşık yüzde 9.7'sine karşılık geliyor.

KIZILBÜK GYO: Kızılbük GYO, Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projesinde Ocak-Kasım döneminde yaptığı satışlardan 2.42 milyon TL ciro elde edildiğini bildirdi.

THY: Türk Hava Yolları, 6 Şubat 2023'de Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen bölgelerde yürütülen projelerin tamamlanmasına yönelik doğan ihtiyaç doğrultusunda ilave limit tahsisine karar verildiğini bildirdi.

ÖZAK GYO: Özak GYO, şirket portföyüne eklemek amacıyla bağlı ortaklığı (yüzde95 pay ile) olan Aktay Otel İşletmeleri A.Ş'den Serik/Antalya'daki lojmanı 142 milyon TL bedelle satın aldı. Bina Özak GYO'nun portföyüne eklenecek

BİRİKİM VARLIK YÖNETİMİ: Birikim Varlık Yönetimi, Akbank'tan 313 milyon TL anapara değerinde yeni bir portföy satın aldı.

EUROPOWER ENERJİ: Europower Enerji, TEİAŞ tarafından açılan ihalede 342 milyon TL tutarında iş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 11'ine karşılık geliyor.

GELECEK VARLIK: Gelecek Varlık, Akbank'tan 313,9 milyon TL anapara değerinde yeni bir portföy satın aldı.

İNDEKS BİLGİSAYAR: İndeks Bilgisayar sermayesi, geçen hafta 224 milyon TL'den yüzde 235 oranında bedelsiz olarak 526 milyon TL artışla 750 milyon TL'ye yükseltildi.

MEKA BETON: Meka Beton Santralleri yüzde 100 bağlı ortaklığı Meka İthalat İhracat aracılığıyla yurtdışı yerleşik bir şirket ile 445 bin euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yaklaşık yüzde 1.9'una karşılık geliyor.

NETAŞ: Netaş, Türk Telekom'dan 1,55 milyon dolar ve 2 milyon dolar tutarında iki sipariş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 2.2'sine karşılık geliyor.

SEYİTLER KİMYA: Seyitler Kimya sermayesinin 100 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 100 milyon TL artışla 200 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

VBT YAZILIM: VBT Yazılım sermayesinin 26 milyon TL'den yüzde 350 oranında bedelsiz olarak 91 milyon TL artışla 117 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

YEO TEKNOLOJİ: YEO Teknoloji, Aksa Energy Qyzylorda ile yaklaşık 405 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 16'sına karşılık geliyor.

LOKMAN HEKİM: Lokman Hekim, geçen hafta pay başına brüt 0,23 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,5.

ÖZSU BALIK: Özsu Balık geçen hafta pay başına brüt 0,07 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,3.

NUH ÇİMENTO: Nuh Çimento, 5 Aralık'ta pay başına brüt 1,0 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0,3.

BİRLEŞİM MÜHENDİSLİK: Birleşim Mühendislik, İstanbul'da yapılacak olan bir hastane projesine verdiği teklife ilişkin olarak ön anlaşma için sözleşme çalışmalarına başlandığını bildirdi. Projenin 12 ay sürmesi bekleniyor.

ESENBOĞA ELEKTRİK: Esenboğa Elektrik sermayesi, geçen hafta 64 milyon TL'den yüzde 306 oranında bedelsiz olarak 196 milyon TL artışla 260 milyon TL'ye yükseltildi.

MARGÜN ENERJİ: Margün Enerji sermayesi, geçen hafta 410 milyon TL'den yüzde 188 oranında bedelsiz olarak 770 milyon TL artışla 1,18 milyar TL'ye yükseltildi.

NATUREL ENERJİ: Naturel Yenilenebilir Enerji sermayesi, geçen hafta 33 milyon TL'den yüzde 400 oranında bedelsiz olarak 132 milyon TL artışla 165 milyon TL'ye yükseltildi.

KONTROLMATİK: Kontrolmatik Enka Kırklareli Elektrik Üretim A.Ş. ile 8,93 milyon euro tutarında sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yüzde 15.7'sine karşılık geliyor. Öte yandan Kontrolmatik'in yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Kontrolmatik Technologies, yurt dışındaki bir müşterisi ile 4,2 milyon dolar tutarında 220 kV yüksek gerilim işi için sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yüzde 6.7'sine karşılık geliyor.

ORGE ELEKTRİK: Orge Elektrik, 2023 yıl sonu tahminlerinde güncellemeye giderken hasılatında yıllık yüzde 85 artış (önceki: yüzde50) ve faaliyet kârında yıllık yüzde 100'lük (önceki: yüzde50) büyüme beklendiğini bildirdi.

KARDEMİR: Kardemir, geçen hafta pay başına brüt 0,11 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,4.

KAYSERİ ŞEKER: Kayseri Şeker, geçen hafta pay başına brüt 0,24 TL temettü ödedi.Temettü verimi yüzde 0,6.

ARD GRUP BİLİŞİM: ARD Grup Bilişim, 25 Aralık'ta pay başına brüt 0,02 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0,07.

BIOTREND: Biotrend'in İzmir'de kurmayı planladığı yılda 55 bin ton kapasiteli piroliz yağı üretim tesisi projesine dair teşvikler Resmi Gazete'de duyuruldu. Açıklanan destekler arasında yatırımın yüzde 60'ına kadar kurumlar vergisi indirimi, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası ve iadesi, sigorta primi ve nitelikli personel desteği ile yatırım yeri tahsisi yer alıyor. Sabit yatırımın 9,2 milyar TL tutarında olması öngörülmekte.

ATA GYO: Ata GYO, Çanakkale'de yer alan altı katlı betonarme işyeri ve arsasını toplam 65,8 milyon TL bedelle sattığını bildirdi. Şirket satıştan elde edilecek tutarı yeni yatırımlarında değerlendirecek. Ayrıca söz konusu satıştan şirket UFRS'ye göre 9 milyon TL kâr elde edildiğini bildirdi.

OTTO YATIRIM HOLDİNG: Otto Yatırım Holding, Düzce Gölormanı 101 Ada 216 Parsel'de kayıtlı taşınmazda bulunan Hayvan Çiftliği, Doğal Park, Kiralanabilir Bungalov Evler ve Seraların geliştirilmesi ve faaliyetlerinin genişletilmesi hususunda yatırım kararı alındığını bildirdi.

SMART GÜNEŞ ENERJİSİ: Smart Güneş Enerji'nin yüzde 100 bağlı ortaklığı Smart Güneş Ekipmanları, yurtiçinde bir müşterisi ile 16,2 milyon dolar + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yüzde 12.8'ine karşılık geliyor.

BORLEASE OTOMOTİV: Borlease Otomotiv 0,5 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1,3.

BİZE ULAŞIN