Yabancıların radarındaki 31 hisse

Yıllardır net yabancı çıkışı yaşanan İstanbul Borsası’na yabancılar yeniden ilgi duymaya başladı. Kulislerde konuşulanlara göre yabancı payının ilk etapta yüzde 37’lerden yüzde 60’lara çıkması bekleniyor. Uzmanlar, yabancıların radarındaki 31 hissenin portföylere dahil edilmek üzere takip edilmesini öneriyor.
25.01.2024 11:42 GÜNCELLEME : 25.01.2024 11:42

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul'da geçtiğimiz hafta BIST-100 endeksinin ağırlıklı olarak 8.000-8.100 bandında hareket ettiği görüldü. Özellikle itici bir güç olarak çalışan bankacılık sektörünün durgun kalması, doğal olarak genele yayılan bir etki yarattı. Ancak genel olarak endeksin 8.000 puanın üzerinde tutunmakta çok fazla zorlanmadığı dikkat çekti.

Ekim ayından bu yana aşamadığımız 8.150 puanı ise sonraki direnç noktası olarak izlemeye devam ediyoruz. Aşağıda da sırasıyla 8.000 ve 7.900 puan destek noktaları olarak kalmaya devam ediyor.

Bu hafta gözler TCMB'nin 25 Ocak'ta (bugün) yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantısı'nda olacak. Özellikle de borsada trendi belirlemede etkili olacak karar metni yakından izlenecek.

Moody's'in Türkiye'nin kredi notu görünümünü pozitife yükseltmesi de piyasalar tarafından olumlu bir gelişme olarak yorumlanıyor. Moody's'in kararının yabancı yatırımcıların Türkiye piyasasına olan ilgisini de artırabileceği belirtiliyor. Nitekim

TCMB verilerine göre, yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse portföyü önceki hafta 157.4 milyon dolar artış gösterdi.

Borsa uzmanları da yabancı payında matematiğe dayalı olarak yükseliş bekliyor.

Hatta an itibarıyla Koç Holding'e ya da Sabancı Holding'e borsada iki-üç yıllık net kârları karşılığında ortak olunabildiğini; diğer bir deyişle bu holdinglerin piyasa değerinin üç yıllık kârına eşit olduğunu yani F'K'larının 2-3 düzeyinde bulunduğunun altını çiziyor. Benzer durumun sanayi devleri ve bankalar için de geçerli olduğunu hatırlatarak söz konusu verilerin yabancı yatırımcılar için de büyük bir katalist olacağını düşünüyor. Yüzde 37'ler düzeyinde olan yabancı payının ilk etapta yüzde 60'lar düzeyine yükselmesini bekleyen analistler, bu kapsamda endekste ilk hedefin ise 9 bin seviyeleri olduğunu belirtiyor.

Uzmanlar; öncelikli tercihleri BIST-30'un büyük şirketlerinden oluşan yabancılar için Borsa İstanbul'un önemli fırsatlar sunduğunu ifade ediyor. Tüm bu veriler ışığında yabancıların da alımları ile yükselme potansiyeline sahip

31 hissenin portföylere dahil edilmek üzere takip edilmesini öneriyor.

"TCMB'NİN KARAR METNİ BELİRLEYİCİ OLACAK"

Gelecek hafta TMCB toplantı haftası olması sebebiyle piyasaların odak noktasının Merkez Bankası'nda olacağını belirten NoorCM Araştırma Uzmanı Sadullah Çalışır, yeni yılla birlikte ücret ve vergi artışları sonrası piyasada enflasyon beklentilerinde bozulma görüldüğünü hatırlatıyor. TCMB'den bu toplantıda konsensus olarak 250 baz puanlık artış ile birlikte faiz artış döngüsüne son verilmesinin beklendiğini kaydederek "Ancak bozulan enflasyon beklentilerini kontrol altına almak için TCMB'nin karar metninde ek faiz artışlarına açık kapı bırakıp bırakmayacağı hisse senedi piyasasında kısa vadeli yönümüzü belirleyebilir" diyor.

Mart ayındaki yerel seçimlerin piyasalar üzerinde etkisinin sınırlı olduğunu düşünen Çalışır; yıla pozitif başlayan endeksin, kısa vadede aşağı yönlü risklerinin sınırlı olduğunu ve geri çekilmelerin alım fırsatı olabileceğini öngörüyor. 2024 yılının ilk çeyreğinde endekste 7.400, yukarı yönde ise 9.000 seviyesinin maksimum seviyeler olabileceğini söylüyor.

2023 yılını kapatırken yabancı yatırımcıların son dokuz haftada hisse senedi pozisyonlarını artırdığını hatırlatarak şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Bu süreçte yabancı yatırımcılar yaklaşık 2 milyar dolar düzeyinde net hisse senedi alışı gerçekleştirdi. Para politikasında normalleşme adımları sonrası, düşen risk primi ve kredi notuna ilişkin iyimser beklentiler yabancı yatırımcıların yönünü yeniden TL varlıklara çevirmesini sağlıyor. Bu yıl ilki New York'ta düzenlenen yatırımcı toplantılarının da yıl boyunca devam edeceği bu toplantıların pozitif yansımaları olacağını öngörüyoruz. 2024 yılında TL varlıklara (tahviller, hisse senedi) yabancı ilgisinin artarak devam etmesini bekliyoruz. Son dönemde küresel yatırım kuruluşlarından gelen TL varlıklara yönelik olumlu raporların artması da beklenen yabancı ilgisinin gerekçeleri arasında yer alıyor."

"YABANCILAR İÇİN CİDDİ İSKONTO BARINDIRIYOR"

Uzun yıllardır net yabancı çıkışı yaşadığımız borsamızda, para politikasında normalleşme sonrası yeniden yabancıların ilgi duyduğunu paylaştıkları raporlardan gördüğümüzün de altını çizen Çalışır, 2023 yılının ortasında borsada yabancı takas oranının yüzde 27 ile tarihi düşük seviyesine indiğini hatırlatıyor. Şu anda ise bu oranın yüzde 37'lere ulaştığını hatırlatarak "Yabancı takas oranının orta vadede yeniden pandemi dönemindeki yüzde 45-50 seviyelerine yükselebileceğini düşünüyoruz. 2024'ün ortasında başlaması beklenen majör Merkez Bankaları'nın faiz indirim döngüsüne girmesi ile küresel piyasalarda risk iştahının artması ve Gelişmekte Olan Ülkelere gelecek sermayeden Türkiye'nin pay almasını bekliyoruz. Borsa İstanbul F/K çarpanı benzer ülkelere kıyasla ciddi iskonto barındırması sebebiyle bu dönemde yabancı yatırımcılar için önemli bir fırsat sunuyor. Son üç yılın en düşük seviyelerine gerileyen risk primi, kredi not görünümünde iyileştirmeler ve yıl içinde beklenen not artışları, enflasyonla mücadelede güçlü bir para politikası yönetimi 2024 yılında bu fırsatları değerlendirmek için uygun bir ortam olduğunu gösteriyor" diyor.

"ÖNCELİKLİ TERCİHLERİ BIST-30 HİSSELERİ"

Çalışır; yabancıların son dönemde Akbank, Yapı Kredi, Garanti BBVA, İş Bankası, Koç Holding, Sabancı Holding, THY, Tüpraş, Coca Cola İçecek, Ülker, BİM ve Migros hisselerinde ki alışlarının dikkat çektiğini söylüyor.

Yabancı yatırımcıların hisse tercihlerinde öncelikle likiditesi yüksek hisse gruplarına yoğunlaştığını da belirterek "Yerli borsamızda pay almak isteyen yatırımcıların öncelikli tercihleri bu yüzden ağırlıklı olarak BIST-30'un büyük şirketlerinden oluşuyor. Burada bankacılık sektörü, holdingler, telekomünikasyon şirketleri, havacılık, perakende ve petrokimya hisseleri ön plana çıkıyor. Yabancı girişlerinin devamında temel anlamda fırsat barındıran öngörülebilir büyüme hikayeleri olan iskontolu hisselerde de ağırlık artırması beklenebilir" yorumunu yapıyor.

Çalışır; yabancıların da alımları ile yükseleceğini ve endeksi yukarı taşıyacağına inandığı Akbank, Sabancı Holding, Yapı Kredi, Koç Holding, Garanti BBVA, İş Bankası, BİM, Şok Marketler, Migros, Ülker, Coca Cola İçecek, Anadolu Efes, Tüpraş, Turkcell, Türk Telekom, Türkiye Sigorta, Alarko Holding, THY, Pegasus, TAV Havalimanları, Aselsan, Ford Otosan, Tofaş Otomobil, Emlak Konut GYO,

Anadolu Grubu Holding ve Aksa Enerji hisselerinin portföylere dahil edilmek üzere takip edilmesini öneriyor.

"MODEL PORTFÖYÜMÜZE EKLİYORUK"

Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı yetkilileri; Aksa Enerji, Mavi Giyim ve Türk Telekom'u model portföyüne eklediğini Coca Cola İçecek'i ise çıkardığını açıkladı.

Aksa Enerji hisseleri için alım öneren ve 55 TL hedef fiyat öngören Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı yetkilileri; Türkiye'de spot fiyatların düşük seyrettiği dönemde hisse için dirençli bir duruş sağlayan satın alım garantili anlaşmalar (PPA) payı (9A23 itibarıyla yaklaşık yüzde64 ve 2022'de yüzde49) sayesinde güçlü bir uluslararası VAFÖK katkısı öngörüyor. Mevcut tahminleri, uzun vadede yüzde 70'in üzerinde olmasa da +yüzde60 sürdürülebilir uluslararası VAFÖK payına dayanıyor. İyileştirilmiş serbest nakit akışı veriminin (salgın öncesi beş yıllık ortalama yüzde10'a kıyasla 9A23 itibarıyla yüzde13) uluslararası santraller aracılığıyla garantili kapasite ödemeleri ile sürdürülmesini bekleyen Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı yetkilileri "2024-2030 yılları arasında yaklaşık yüzde 20 sürdürülebilir getiri öngörüyoruz. Türkiye'de spot toptan elektrik fiyatlarının (mevcut 72 dolar/MWs ve 2022'de ortalama 147 dolar/MWs) pandemi sonrası rallinin büyük kısmı normalleştiği için nihayet aşağı yönlü riskten korunduğuna inanıyoruz. Hisse senedi, 2024 tahminlerimize göre 5.3 FD/VAFÖK ve 6.8 F/K çarpanlarında işlem görmekte olup, beş yıllık ortalamalarına göre sırasıyla yüzde 23 ve yüzde 46 iskontoya işaret ediyor" diyor.

"MAVİ GİYİM'DE HEDEF FİYATIMIZ 190 TL"

Mavi Giyim hisseleri içinde alım önerisinde bulunan Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, 190 TL hedef fiyat öngörüyor. Mavi'yi model portföyüne ekleyerek hisseye yönelik şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Sağlam pazar konumlandırması, güçlü marka bilinirliği ve geniş ürün portföyü sayesinde 2024'ün şirket için güçlü bir yıl olmasını bekliyoruz. 2024 yılında yüzde 55 LfL (Aynı şartlar altında bir önceki döneme/ yıla göre satış miktarındaki değişimi ifade eden LFL, perakende sektöründeki en önemli satış verilerinden biri) büyüme öngörürken, 2Y24'teki olası düşük talebi göz önünde bulundurarak muhafazakar bir şekilde yıllık yüzde 2'lik bir fiş büyümesi tahmin ediyoruz. Genel olarak benzer gerekçeler ve olası bir rekabet artışı senaryosunu dikkate alarak 2Y24'te yaklaşık 200 baz puan brüt marj daralması öngörüyoruz. Yine de 2024 yılında yıllık yüzde 61 net satış ve yüzde 49 VAFÖK büyümesi hesaplıyoruz. Bununla birlikte, rakamlarımız 2024 yılında yüzde 6'lık bir SNA marjına işaret ediyor ki bunu oldukça olumlu buluyoruz. Ayrıca, Mavi'nin 2,1 milyar TL'lik net nakit pozisyonu (piyasa değerinin yüzde8'i) ile sağlıklı bilançosu bize pozitif duruşumuzda daha fazla güven veriyor."

"TÜRK TELEKOM'DA ÖNERİMİZ ALIM YÖNÜNDE"

Türk Telekom hisseleri için de alım yönünde öneri veren Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı yetkilileri hedef fiyatını 45.9 TL olarak belirliyor. Kurum; Türk Telekom'un, mevcut müşteri tabanının fiyat artışları/ sözleşme yenilenmesi ve olumlu abone kazanımı sayesinde güçlü büyüme görünümüyle öne çıkacağını düşünüyor. Bu kapsamda da Türk Telekom'un 2024 yılında yıllık yüzde 65 ciro ve yüzde 75 VAFÖK büyümesi kaydetmesini bekliyor.

Tahminleri çerçevesinde Türk Telekom hisselerinin 3.5 x FD/VAFÖK ile işlem gördüğünü ve beş yıllık tarihsel çarpanlarına kıyasla yaklaşık yüzde 20 iskontoya işaret ettiğini belirterek "Bu nedenle Türk Telekom hisselerinin parlak 2024 görünümü ve cazip değerleme çarpanları ile yatırımcıların ilgisini çekmeye devam edebileceğini düşünüyoruz" yorumunu yapıyor.

Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, Coca Cola İçecek hissesini ise yüksek getiri performansının ardından (son altı ayda BIST-100'ün yaklaşık yüzde40 üzerinde getiri) model portföyünden çıkardığını açıkladı. Coca-Coca İçecek hisselerinin son birkaç yıldır model portföylerinde yer aldığını belirterek "Şirketin sağlam talep görünümü, güçlü fiyatlama kabiliyeti ve olumlu SNA büyümesini dikkate alarak hisseye dair pozitif görüşümüzü koruyoruz. Ancak hissedeki son yükselişin ardından daralan yükseliş potansiyeli beklentimizi göz önünde bulundurarak, bu aşamada kârı realize etmeyi ve hisseyi model portföyümüzden çıkarmayı tercih ediyoruz" diyor.

"Ülker etkin maliyet yönetimi ile sektöre göre uygun çarpanlara sahip"

Sadullah ÇALIŞIR / NoorCM Araştırma Uzmanı

ÜLKER: Şirket 2023 yılının ilk dokuz ayında satışlarını geçen yıla göre yüzde 67 artırarak 32 milyar TL ciroya ulaştı. Aynı dönemde faaliyet marjlarında iyileşmeyle birlikte brüt kâr ve FAVÖK yüzde 91 artış gösterdi. Etkin maliyet yönetimi ve fiyatlama gücü faaliyet marjlarında iyileşme sağladı. Brüt kâr marjı yıldan yıla 4.2 puan artış gösterirken, FAVÖK marjı 2.7 puan artış ile yüzde 21.6'ya ulaştı. Net borç/FAVÖK rasyosundaki iyileşme devam ederek 3Ç23 sonunda 1.9 seviyelerine geriledi. Şirket yeni ürünlerin yurtiçi satışa katkısının 3Ç23'de yüzde 12, uluslararası ciroya yüzde 5 olarak katkı sağladığını belirtmişti. 2023 sonu beklentilerini de yukarı yönlü revize eden şirket yetkilileri; ciroyu 42.5 milyar TL FAVÖK marjını yüzde 19.75 olarak öngörüyor. Biz de şirketin beklentilerin üzerinde performansla yılı tamamlayacağını tahmin ediyoruz. Ülker'in bisküvide yüzde 39, çikolatada yüzde 39, kekte yüzde 20 payı bulunuyor. Yurtdışındaki satın almalarla döviz bazlı gelirleri toplam gelirler içindeki payını artırırken, döviz riskinin azalmasının önümüzdeki döneme yönelik karlılık üzerindeki endişeyi azalttığı görülüyor. Şirket analist toplantısında hedge stratejisi kapsamında döviz açık pozisyonunun yaklaşık yüzde 71'ini kapattığını belirtirken; Eylül 2023 itibarıyla 362 milyon dolar açık pozisyonun hedge edildiğini açıkladı. Ayrıca şirket maliyet tarafında da ana hammaddelerinden kakao için hedge mekanizması uyguladıklarını, yağ tarafı içinde holding çatısı altındaki üretici şirketlerle anlaşmaları olduğunu kaydetti. Şirketin cari piyasa çarpanları 5.5 FD/FAVÖK, 18 F/K ve 3.3 PD/DD olurken, gıda sektör ortalaması 11 FD/FAVÖK, 15 F/K ve 3.4 PD/DD olarak görünüyor. Yurtdışı gelirlerinin toplam cirodaki payının yüzde 35'lere ulaşması, talep esnekliği düşük gıda sektöründe yüksek faiz ortamında talep sorunu yaşamayacak olması, manşet enflasyon üzerindeki gıda enflasyonunun ciroyu beslemeye devam edecek olması, döviz borcu riskinin azalması, etkin maliyet yönetimi ile iyileşen marjlar ve sektöre göre uygun çarpanlar sebebiyle hisse 2024 yılında uygun seviyelerden portföylere dahil edilmek üzere izlenebilir.

TURKCELL: Şirket 2023 yılının ilk dokuz ayında toplam cirosunu yüzde 71 artışla 62.7 milyar TL'ye yükseltirken brüt kâr yüzde 113 FAVÖK yüzde 83 artış gösterdi. Net kâr ise aynı dönemde yüzde 127 artışla 11.4 milyar TL'ye ulaştı. 9 aylık brüt kâr marjı yüzde 39 ile tarihi yüksek oranlara ulaştı. FAVÖK marjı yeniden yüzde 45'lere ulaşırken, net kâr marjı da geçen yılın aynı dönemine göre 2.9 puan iyileşme ile yüzde 45'lere yükseldi. Son çeyrekte grup gelirleri, Turkcell Türkiye'nin güçlü ARPU performansı ve genişleyen abone bazı ile yıllık bazda yüzde 77.3 artış gösterdi. Mobil tarafta ise kullanıcı başı gelirleri yüzde 87 artış gösterdi. Dönem sonu itibarıyla net 145 milyon dolar tutarında uzun döviz pozisyonu bulunuyor. Şirket bilanço sonrası 2023 tahminlerini de yukarı yönlü revize etti. Ciroda tahminlerini yüzde 71'den yüzde 73 seviyesine, FAVÖK hedeflerini 2 milyar TL artış ile 39 milyar TL'ye yükseltti. Taahhütlü/sözleşmeli iş modeli nedeniyle yüksek enflasyonun ciroya gecikmeli etki ettiği şirkette, enflasyonun düşüş eğilimine gireceği yılda marjlarındaki güçlü seyrin devam edeceğini düşünüyoruz. Ayrıca Ukrayna'daki bağlı ortaklıkların satışından gelecek nakit akışının da şirket için önemli katkı olacağını öngörüyoruz. Şirket son dört çeyreklik verilerine göre 8.2 F/K, 5.00 FD/FAVÖK çarpanları ile işlem görürken, son üç yıllık ortamalar sırası ile 9.2 ve 4.00 seviyelerinde bulunuyor. Kullanıcı başı gelirlerde enflasyon üzeri büyüme, iyileşen marjların enflasyonda düşüş eğilimi ile devamı, kur kaynaklı risklerin azalması, ileriye yönelik uygun seviyelere gerilemesi beklenen çarpanlar şirketi beğenmemizdeki ana faktörler olarak yer alıyor.

PEGASUS: Şirketin 2023 yılının ilk dokuz ayında toplam cirosu yıllık bazda yüzde 72 artış ile 52 milyar TL'ye ulaştı. Aynı dönemde brüt kâr yüzde 83 FAVÖK yüzde 78 artış gösterirken, net kâr ise yüzde 207 büyüme ile 9 milyar TL'yi aştı. Son gelen verilerle birlikte 2023 yılında toplam AKK (arz edilen koltuk kilometre) yıldan yılda yüzde 22 artış gösterdi. Dış hat AKK yüzde 26 artış ile öne çıktı. Toplam yolcu sayısı 2023'te geçen yıla göre yüzde 19 artarken yine dış hat tarafındaki yüzde 24'lik büyüme kârlılığa önemli katkı sağladı. 2023'te 31.93 milyon toplam misafirin yüzde 62.5'i dış hat yolcusu olurken, bir önceki yıl bu oran yüzde 59 seviyelerinde bulunuyordu. Kârlılıkta önemli rol oynayan dış hat yolcu oranının toplam yolcu içinde payının artış eğilimini koruması pozitif. Şirket bir yandan planlanan satın alma kapsamında filosuna yeni nesil uçakları dahil etmeye devam ederken, yurtdışı destinasyonlarına da yeni eklemeler yapıyor. 2024 yılında da şirketin dış hat tarafındaki ağırlığını korumasını bekliyoruz. 2024 yılında şirketin filosuna 17 adet A321NEO modeli eklenmesi ile toplam filonun 122 uçağa ulaşması bekleniyor. Yeni nesil uçakların filoya eklenmesi ile yakıt tüketiminde istikrarlı şekilde verimlilik artarken, koltuk kapasitesi de yükseliyor. Pegasus 2024 için jet yakıtı kullanımının yüzde 37'si için hedge kontratları kullanıyor. Fonksiyonel para birimi euro olan şirketin enflasyon muhasebesinden muaf olmasının orta vade için belirsizliği de azalttığını düşünüyoruz. 2024'te yolcu sayısındaki artışın dış hat ağırlıklı olarak devam etmesi, döviz bazlı gelirler ve RASK-CASK rasyosunun mecvut seviyelerde korunmasının hissenin güçlü yönleri arasında yer alıyor. Son dört çeyrek verilerine göre 5.6 F/K, 6.3 FD/FAVÖK çarpanları ile işlem gören şirketin sektör ortalaması 9.2 F/K, 9.0 FD/FAVÖK seviyelerinde bulunuyor. 2024 yılında uygun seviyelerden portföylere dahil edilmek üzere izlenebilir.

"Yabancı payında matematiğe dayalı olarak yükseliş bekliyoruz"

Kerim DUMANLI / Bulls Yatırım Menkul Değerler Genel Müdürü

21 Ocak haftasında piyasalar için en önemli gündem maddesi, 25 Ocak Perşembe günü toplanacak olan Para Politikası Kurulu ve sonrasında açıklanacak politika faiz oranı olacaktır. Mevcut durumda politika faiz oranı yüzde 42.5 düzeyinde.

Aslında önümüzdeki dönemde endeksin daha iyi performans göstermesini bekliyoruz. Son dönemde gerileyen CDS'ler ve güçlü makroekonomik politika duruşu ile birlikte artan yabancı ilgisi, önümüzdeki dönemde de devam edecektir. Öte yandan son dönemde görünüm güncellemesi yapan Uluslararası Derecelendirme Kuruluşlarının ilerleyen günlerde de hem görünüm hem de not artışları beklentilerimiz arasında bulunuyor. En yakın kredi gözden geçirmeyi 8 Mart'ta Fitch'in yapmasını bekliyoruz. Endeksin ise önümüzdeki aylarda 8.000-9.000 bandında seyredeceğini öngörüyoruz.

Öte yandan borsamıza son aylarda başlayan yabancı ilgisinin ivmelenerek devam edeceğini düşünüyoruz. Doğru atılan makroekonomik adımlar ve özellikle enflasyonun daha kontrol altına alınır görünümü, yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam edecektir. Bu durum yukarda da bahsettiğim gibi öncelikle CDS'lere yansıyor nitekim yıl içinde 700'leri gören ülke risk priminin göstergesi CDS, mevcut durumda 300'ler seviyesine geriledi. Bu veriler çerçevesinde hem devlet tahvili/bono piyasasına hem de hisse piyasasına yabancı girişinin devamlılığını bekliyoruz.

Borsada yabancı payı, şu anda yüzde 37'ler düzeyinde. Tarihsel olarak baktığımızda ise 2007 yılı içinde borsadaki yabancı payı yüzde 70'lerin üzerine çıkmış ve zirveyi görmüştü. Son 20 yıllık datayı incelediğimizde ise ortalama olarak borsada yabancı payının yaklaşık yüzde 60 olduğunu görüyoruz. İlk etapta yabancı payının yüzde 60'lar düzeyine yükselmesi beklenebilir. Yükseliş matematiğe dayalı olarak bekliyoruz.

"HOLDİNGLERİN PİYASA DEĞERİ ÜÇ YILLIK KÂRINA EŞİT"

An itibariyle baktığımızda Koç Holding'e ya da Sabancı Holding'e borsada iki-üç yıllık net kârları karşılığında ortak olabiliyorsunuz. Diğer bir deyişle bu holdinglerin piyasa değeri üç yıllık kârına eşit. Yani F'K'ları 2-3 düzeyinde. Benzer durum, sanayi devleri ve bankalar için de geçerli. Yani borsamızın temel taşları oldukça cazip değerlemelerle işlem görüyor. Bunun, yabancı yatırımcı için büyük bir katalist olacağını düşünüyoruz.

Nitekim yabancı yatırımcıların son dönemde en fazla yatırım yaptığı hisseler ağırlıklı bankalar ve bankaların içinden de Akbank ile Yapı Kredi. Öte yandan havacılık ve rafineri sektörüne de ilgi olduğunu görüyoruz burada da Tüpraş ve THY'ye yabancı ilgisi son dönemde yüksek seviyede.

Yabancı yatırımcıların borsamızdaki hisse seçiminde dikkat ettiği en önemli kriterlerin başında da aslında şirketin kurumsal yönetiminin seviyesi ve değerlemesinin cazip olup olmadığı duruyor. Bu nedenle kurumsal yönetim ve değerleme, ana kriterler olarak ön plana çıkıyor. Şirketlerin önümüzdeki dönemdeki stratejileri, günlük operasyonlarının işleyiş mekanizması ve tüm bu sacayaklarıyla elde edilen değerlemenin ve benzerlerine göre kıyaslandığında iskontolu işlem görmesi, hisse seçimi için en kuvvetli kriterler.

Bu kapsamda yabancıların da alımları ile yükseleceğini ve endeksi yukarı taşıyacağına inandığınız portföylere dahil edilmek üzere Koç Holding, Sabancı Holding, Akbank, İş Bankası, BİM, Migros, Turkcell, Emlak Konut GYO, Aselsan, Mavi Giyim, Türkiye Sigorta, Coca Cola İçecek, THY, Pegasus, Tav Havalimanları, Ford Otomotiv, Ereğli, Kardemir, Şişe Cam ve Çimsa'nın takip edilmesini öneriyoruz.

ARALIK AYI YABANCI İŞLEMLERİ;

Borsa İstanbul verilerine göre yabancı yatırımcılar; Aralık ayında 565 milyon dolar alım gerçekleştirdi. En çok alınan şirketler Akbank (107.5 milyon dolar), THY (78.9 milyon dolar), Tüpraş (56.5 milyon dolar) ve Yapı Kredi (48.3 milyon dolar) olurken, en çok satılan şirketler ise SASA (86.6 milyon dolar), Türk Traktör (22.1 milyon dolar), Şişe Cam (13.7 milyon dolar) ve Turkcell (13.6 milyon dolar) oldu.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLUYOR?

ASELSAN: Aselsan, Savunma Sanayi Başkanlığı ile 15.6 milyon euro ve 182.3 milyon TL tutarında sözleşme imzalandığını bildirdi. Toplam tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 2.2'sine karşılık geliyor. Teslimat, 2024-2027 döneminde gerçekleşecek.

PLATFORM TURİZM: Platform Turizm, daha önce hizmet verdiği iki müşterisiyle toplam 16.0 milyon TL + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 1.2'sine karşılık geliyor.

TÜRKİYE SİGORTA: Türkiye Sigorta, Ocak-Aralık dönemi prim üretiminin 2022 yılı aynı dönemine göre yüzde 136 artışla 59.5 milyar TL'ye yükseldiğini bildirdi.

LORAS HOLDİNG: Loras Holding sermayesinin 384 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 384 milyon TL artışla 768 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru, SPK tarafından onaylandı.

KONFRUT GIDA: Konfrut Gıda sermayesinin 132 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 132 milyon TL artışla 264 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru, SPK tarafından onaylandı.

DURAN DOĞAN BASIM: Duran Doğan Basım ve Ambalaj sermayesinin 35 milyon TL'den yüzde 186 oranında bedelsiz olarak 65 milyon TL artışla 100 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru, SPK tarafından onaylandı.

ÇELİK HALAT: Çelik Halat ve Tel Sanayi sermayesinin 41.5 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 41.5 milyon TL artışla 83.0 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru, SPK tarafından onaylandı.

PC İLETİŞİM MEDYA: PC İletişim sermayesinin 45 milyon TL'den yüzde 163 oranında bedelli olarak 73.35 milyon TL artışla 118.35 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru, SPK tarafından onaylandı.

SEKURO PLASTİK: Sekuro Plastik sermayesinin 13.89 milyon TL'den yüzde 250 oranında bedelli olarak 34.71 milyon TL artışla 48.6 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru, SPK tarafından onaylandı.

AGESA HAYAT EMEKLİLİK: Agesa Hayat ve Emeklilik Ocak-Aralık 2023 dönemi prim üretiminin önceki yılın (2022) aynı dönemine göre yüzde 101 artışla 7.48 milyar TL'ye yükseldiğini bildirdi.

AGROTECH YÜKSEK TEKNOLOJİ: Agrotech Yüksek Teknoloji, Ege Bölgesi'nde yer alan bir fabrika ile uzun dönem kiralama için ön görüşmelere başlandığını bildirdi. Söz konusu fabrikanın Ege'de 200 milyon kg domates, biber ve meyve püresi üretimi yaptığı açıklandı.

ALARKO HOLDİNG: Alarko Holding, daha önce açıkladığı 10 milyon TL sermayeli Alarko Dijital Teknoloji Çözümleri şirketinin kurulduğunu bildirdi.

ATLAS MENKUL KIYMETLER: Atlas Menkul Kıymetler sermayesinin 60 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 60 milyon TL artışla 120 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

DOFER YAPI MALZEMELERİ: Dofer Yapı Malzemeleri, Ocak ayının yarısında toplam 26.97 milyon TL + KDV tutarında iş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 2.6'sına karşılık geliyor.

KUZEY BORU: Kuzey Boru, DSİ tarafından Konya'da açılan ihalede 112.5 milyon TL bedelle en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2023/6A dönemi hasılatının yüzde 20.2'sine karşılık geliyor. Öte yandan Kuzey Boru A.Ş. DSİ tarafından açılan bir başka ihalede de 47.0 milyon TL tutar ile en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2022 dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 6'sına karşılık geliyor.

LİNK BİLGİSAYAR: Link Bilgisayar sermayesinin 11 milyon TL'den yüzde 200 oranında bedelsiz olarak 22 milyon TL artışla 33 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin SPK'ya yapılan başvurunun geri çekildiğini bildirdi.

METRO YATIRIM: Metro Yatırım Ortaklığı sermayesinin 42 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 42 milyon TL artışla 84 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

SASA POLYESTER: SASA Polyester'in 3.55 milyar TL tutarındaki paya dönüştürülebilir tahvil ihracı başvurusu, SPK tarafından kabul edildi.

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK: Anadolu Hayat Emeklilik'in Ocak-Aralık dönemi prim üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 101 artışla 7.07 milyar TL'ye yükseldi.

MATRİKS BİLGİ DAĞITIM: Matriks Bilgi Dağıtım sermayesi geçtiğimiz hafta 26.8 milyon TL'den yüzde 50 oranında bedelsiz olarak 13.4 milyon TL artışla 40.2 milyon TL'ye yükseltildi.

ŞİŞE CAM: Şişecam, Mersin Soda külü tesisinde 175 bin ton/yıl ağır soda külü kapasite artışı yatırımının gerçekleştirmesine karar verdi. Halihazırda 1.5 milyon ton/yıl soda üretim kapasitesine sahip Mersin soda külü tesisinin 125.3 milyon dolar yatırım bedeli ile 2026 yılında 1.7 milyon ton kapasiteye ulaşması bekleniyor.

İŞ BANKASI: Türkiye İş Bankası sermayesinin 10 milyar TL'den yüzde 150 oranında bedelsiz olarak 15 milyar TL artışla 25 milyar TL'ye yükseltilmesine ilişkin SPK'ya başvurdu.

RAY SİGORTA: Ray Sigorta'nın Ocak - Aralık dönemi prim üretimi, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 108.4 artışla 12.8 milyar TL'ye yükseldi.

YEŞİL GYO: Yeşil GYO sermayesinin 235.12 milyon TL'den yüzde 200 oranında bedelli olarak 470.2 milyon TL artışla 705.4 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvurunun (22 Eylül'de) geri çekilmesine karar verildiği bildirildi.

ANADOLU SİGORTA: Anadolu Sigorta'nın Ocak-Aralık dönemi prim üretimi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 86 artışla 44.2 milyar TL'ye yükseldi.

ANADOLU ISUZU: Anadolu Isuzu sermayesi, geçen hafta 84 milyon TL'den yüzde 200 oranında bedelsiz olarak 168 milyon TL artışla 252 milyon TL'ye yükseltildi.

BİRİKİM VARLIK YÖNETİMİ: Birikim Varlık Yönetimi, Koç Finansman AŞ'nin gerçekleştirdiği tahsili gecikmiş alacak satışında 32.3 milyon TL ana paraya sahip portföy satın aldığını bildirdi.

FORTE BİLGİ İLETİŞİM: Forte Bilgi İletişim, Cetwell Bilgi Teknolojileri ve Zirai Sistemler paylarının yüzde 51'lik kısmını 4 milyon TL bedelle satın aldığını bildirdi. Şirket tarımsal otomasyon ve akıllı sera sistemleri üzerinde faaliyet gösteriyor.

KAREL ELEKTRONİK: Karel Elektronik, Ankara'da yer alan üretim tesisinin paketleme bölümünde yangın çıktığını bildirdi. Şirket, fabrikasının ve stoklarının sigorta poliçesi kapsamında olduğunu ve hasar tespit çalışmalarına başlanacağını bildirdi.

MAVİ GİYİM: Mavi Giyim sermayesinin 198.6 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 198.6 milyon TL artışla 397.3 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

METEMTUR YATIRIM: Metemtur Yatırım sermayesi geçen hafta 54 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 54 milyon TL artışla 108 milyon TL'ye yükseltildi.

ONCOSEM: Oncosem Onkolojik Sistemler, Etlik Şehir Hastanesi tarafından yapılan kemoterapi ilaç hazırlama hizmet alımı ihalesine katıldığını ve 37.6 milyon TL tutarda iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 28'ine karşılık geliyor.

BİZE ULAŞIN