Gözler bu 30 hissede…

Yılın ilk PPK toplantısı sonrasında sergilenen kararlı duruşun yabancıların Borsa İstanbul’a olumlu algısını beslemesi bekleniyor. Gıda, perakende, sigorta ve iletişim sektörlerinin öne çıkabileceğini belirten analistler, 30 hisseye dikkat çekiyor.
31.01.2024 18:44 GÜNCELLEME : 01.02.2024 00:01

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası geçen hafta, politika faizini beklentilere paralel 250 baz puan artırdı. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 42.50'den yüzde 45.00'e yükseltildi. TCMB'nin bir sonraki toplantısı ise 22 Şubat tarihinde gerçekleştirilecek.

Analistler, TCMB'nin enflasyonda oluşabilecek riskler karşısında şahin tutumunu tekrar gözden geçirebileceği mesajı verdiğini hatırlatarak; kurulun, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceği vurgusu yapmasına dikkat çekti. Uzmanlar, böylelikle ilave faiz artırımına kapıyı kapatmamakla birlikte parasal sıkılaşmanın nihai sonucuna ulaşıldığı mesajı verdiğini kaydetti.

TCMB'nin politika faizini 250 baz puan artışla yüzde 45 seviyesine çekeceğine yönelik beklentilerin fiyatlamalara yansıdığını düşünen analistler, burada piyasaların odaklanacağı nokta karar metninde ileriye yönelik sözlü yönlendirmeler olacağını düşünüyor. Karar metninde faizlerin uzun süre yüksek kalacağına yönelik kararlı duruş ifade edilirse kısa vadede endeks üzerinde satış baskısı yaratsa da orta ve uzun vadede endeks açısından bu duruşun olumlu olacağını öngörüyor. Bu kararlı duruşun özellikle de yabancıların olumlu algılarını daha da besleyerek, piyasalara giriş yapmaları yönünde önemli katkı sağlayabileceğini düşünüyor.

Uzmanlar, PPK toplantısı sonrası ön plana çıkabilecek ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilecek 30 hisseye dikkat çekiyor.

"BİLANÇO DÖNEMİ BAŞLIYOR"

Bilanço döneminin 29 Ocak'ta Garanti BBVA ile başlayacağını belirten Integral Yatırım Araştırma Uzmanı Başak Kamber, finansal verilerin açıklanmasının

1 Şubat'ta Akbank ve 2 Şubat'ta Yapı Kredi ile devam edeceğini hatırlatıyor. Dolayısıyla bu hafta bankacılık endeksinin öncü olduğu bir hareket izlenebileceğini kaydederek "TCMB'nin faiz kararını takiben, 31 Ocak'ta FED faiz kararı toplantısı yapılacak. Öte yandan yaklaşık iki yıldır süregelen enflasyonla mücadele kapsamında atılan adımlarla ilgili Powell'ın sözlü yönlendirmeleri de önemli olacaktır" diyor.

Dördüncü çeyrek bilanço sezonunun 29 Ocak'ta Garanti BBVA ile başlayacağının altını çizen Kamber; finans dışı şirketlerde ilk finansal sonucun 7 Şubat'ta Tofaş'tan geleceğini söylüyor. Enflasyonist ortamın devamıyla birlikte perakende sektörünün canlı olması ve talebin canlı kalması sebebiyle gıda ve perakende, primlerin artmasıyla sigortacılık, yüksek faiz ortamıyla faktoring, artan abone sayısı, talep esnekliği düşük bir sektörde faaliyet göstermesi etkisiyle iletişim ve üretim, ihracat ve iç pazarda artışın devam etmesiyle birlikte de otomotiv sektörü hisselerinin ön plana çıkmasını bekliyor.

"MAKSİMUM 12.000, MİNİMUM 7.200 SEVİYELERİNİ BEKLİYORUM"

TCMB'nin politika faizini 250 baz puan artışla yüzde 45 seviyesine çekeceğine yönelik beklentilerin fiyatlamalara yansıdığını düşünen Kamber; burada piyasaların odaklanacağı nokta karar metninde ileriye yönelik sözlü yönlendirmeler olacağını düşünüyor. Karar metninde faizlerin uzun süre yüksek kalacağına yönelik kararlı duruş ifade edilirse kısa vadede endeks üzerinde satış baskısı yaratsa da orta ve uzun vadede endeks açısından bu duruşun olumlu olacağını öngörüyor. Kamber; bu kararlı duruşun özellikle de yabancıların olumlu algılarını daha da besleyip piyasalara giriş yapmaları yönünde önemli katkı sağlayabileceğini dile getirerek; BIST-100 endeksi için 12 aylık dönemde maksimum 12.000, minimum 7.200 seviyelerini bekliyor.

"GIDA, PERAKENDE, SİGORTA, İLETİŞİM"

Faiz artırım döngüsünde sona yaklaşmış olsak da geldiğimiz nokta ve yılın genelinde yüksek kalacağını düşünen Kamber, "Faizlerin ve enflasyonun yüksek seyrettiği dönemde net nakit konumunda olan gıda-perakende portföylerinin büyük bölümü sabit getirili ürünlerde olan sigorta sektörü ön planda olmaya devam edebilir. Ancak genişleme döngüsüne geçilmesiyle birlikte iletişim ve sanayi sektörleri takip edilebilir" diyor.

Kamber; PPK toplantısı sonrası THY, Migros, BİM, Pegasus, Alarko Holding, Akbank, Yapı Kredi, Ereğli Demir Çelik, Kocaer Çelik, Tüpraş, Biotrend Çevre ve Enerji, Coca Cola İçecek, Şişecam, Escar Filo Kiralama, Say Yenilenebilir Enerji, Garanti BBVA, Turkcell, Enerjisa, İş Bankası, Türkiye Sigorta, Anadolu Grubu Holding, Girişim Elektrik Sanayi, Koç Holding, Sabancı Holding, Enka İnşaat, Ford Otomotiv, Tav Havalimanları Holding, Panelsan, Global Yatırım Holding, Mavi Giyim ve Doğuş Otomotiv hisselerinin ön plana çıkabileceğini ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"VAKIFBANK'I 'TUT'TAN 'AL'A YÜKSELTİYORUZ"

BIST-100'ün şu anda F/K bazında gelişmekte olan piyasalara kıyasla yüzde 61 iskontolu işlem gördüğünü kaydeden ÜNLÜ & Co araştırma ekibi "2024 yılına ilişkin strateji raporumuzda da belirttiğimiz gibi en güncel makro varsayımlarımızı modellerimize dahil ediyoruz. Vakıfbank'ı 'TUT'tan 'AL'a yükseltiyoruz. Yeni fiyat hedeflerimizi eklediğimizde, önümüzdeki 12 ay için endeks hedefimiz 11.425'e ulaşıyor ve bu da yüzde 43 yukarı yönlü bir artış anlamına geliyor. Coca-Cola İçecek'i model portföyümüzden çıkarırken Yapı Kredi ve Şok Marketler'i ekliyoruz. Turkcell, Türkiye Sigorta, MLP Sağlık, Sabancı Holding, Ülker, Yapı Kredi ve Şok Marketler model portföyümüzü oluşturuyor" diyor.

"TL YOĞUNLUKLU ŞİRKETLER ÖNE ÇIKACAK"

TL'deki potansiyel değerlenme ve makroekonomik görünümdeki iyileşmenin belirli sektörler için güçlü bir katalizör görevi göreceğine dikkat çeken ÜNLÜ & Co araştırma ekibi "Bankacılık, telekom ve perakende gibi gelirleri TL yoğunluklu olan sektörler, makro ekonomik görünümün iyileşmesinden ve TL'nin güçlenmesinden faydalanabilir. Bununla birlikte ekonomik yavaşlamanın etkisini göstermesi ve TL'nin reel olarak değer kazanmasının, gelirleri dövize bağlı sektörlerin kâr marjlarında baskı yaratabilmesi nedeniyle döngüsel sektörler, ihracatçılar ve gelirleri döviz bazlı sektörler BIST endeksinin altında performans gösterebilir" yorumunu yapıyor.

"BORSA İSTANBUL'A YÖNELİK İLGİ GÜÇLÜ KALACAKTIR"

Global Menkul Değerler Araştırma Departmanı, kısa vadede büyümede olası yavaşlama ve faiz getirili enstrümanlara yönelim gibi faktörlere karşılık hem genel piyasa algısını destekleyici katalistler hem de hisse bazlı hikayeler dolayısıyla Borsa İstanbul'a yönelik ilginin güçlü kalacağını öngörüyor. Özellikle yılın ilk yarısında; artan faiz ve istikrarlı TL'den fayda sağlayan şirket/sektörler (banka, sigorta sektörleri), finansman ihtiyacı daha düşük ve reel büyüme sunabilen dirençli sektör hisseleri (perakende, telekom) ile ihracatçı ve teknoloji ağırlıklı sektörlere yönelik teşviklerden faydalanan şirketler gibi belirli hisselerin görece daha olumlu performans gösterebileceğini düşünüyor.

Global Menkul Değerler araştırma departmanı yetkililerinin hazırladığı '2024 Türkiye Strateji Raporu'nda yabancı kredi derecelendirme kuruluşlarının yapacağı not artırımlarının da tüm tahminlerde pozitif yönlü sapmaya sebep olacağı belirtilerek "Takvime bakıldığında; yılın ilk değerlendirmesi 12 Ocak tarihinde Moody's ile geldi. Kredi notu B3 olarak korunurken, görünüm durağandan pozitife yükseltildi. Moody's 2024 yılında 19 Temmuz'da tekrar değerlendirmede bulunacak. 8 Mart ve 6 Eylül'de Fitch, 3 Mayıs-6 Aralık'ta da S&P ile devam edecek not değerlendirmelerinde, Türkiye'nin kredi notunun kademli olarak yatırım yapılabilir seviyelere doğru yükseltileceğini tahmin ediyoruz" denildi.

"ANA METAL SANAYİ HİSSELERİ TEKRAR GÜÇ KAZANABİLİR"

Global Menkul Değerler araştırma departmanı yetkilileri, 2024 yılının ikinci yarısından itibaren hem yurtdışında hem de yurtiçinde gerçekleşebilecek faiz indirimlerine yönelik beklentilerle, kademeli şekilde iktisadi aktivitenin hızlanmasına bağlı olarak özellikle son iki yılda beklentiler altında performans gösteren ana metal sanayi hisselerinin tekrar güç kazanabileceğini de ifade etti. BIST-100 endeksine dahil olan şirket hisselerinin piyasa değerinin, o şirketlerin son 12 aylık net kârına oranını ifade eden BIST-100 F/K rasyosunun 6.6 civarında olduğunu kaydederek 10 yıllık ortalamasına (9.55) kıyasla yüzde 31 iskontolu olduğu hatırlattı.

"BIST-100'DE YÜZDE 55 GETİRİ BEKLİYORUZ"

Hisse portföyünde; TSKB, İş Bankası, Kardemir, BİM ve Türk Telekom'un bulunduğunu da dile getiren Global Menkul Değerler araştırma departmanı yetkilileri; BİST-100 endeksinde yıl sonu hedefini 11.600 olarak belirtilirken, endeksin 2024 yılı getirisini yüzde 55 civarı tahmin ettiğini açıkladı. Yetkililer konuya ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"Söz konusu makro görünüm ve küresel konjonktürü dikkate alarak yılın ilk yarısında büyüme hassasiyeti daha düşük, faiz oranlarındaki artışa dirençli olabilecek, yatırım teması olan ve cazip çarpanlara sahip hisselerin öne çıkacağını düşünüyor ve uzun vadeli perspektifte dengeli bir portföy oluşturulmasını uygun buluyoruz. Yeni ekonomi yönetiminin adımlarına paralel olarak bankacılık sektöründe operasyonel koşullarda önemli iyileşme görüldüğünü düşünüyor ve portföyde banka ağırlığımızı yüksek tutmayı tercih ediyoruz."

"EREĞLİ'DE ÖNERİMİZ AL"

Anadolu Yatırım, Ereğli Demir Çelik' te önerisini "AL" olarak belirlediğini açıkladı. Anadolu Yatırım araştırma departmanı yetkilileri Ereğli Demir Çelik ile ilgili yaptığı indirgenmiş nakit akımları ve benzer şirket hedef değerleme çalışmaları sonucunda, 12 aylık tahmini piyasa değerini 205.480 milyon TL, hedef hisse fiyatını da 58.70 TL olarak tahmin ettiğini ifade etti. Hissenin hedef fiyatına göre yüzde 38.6 oranında prim potansiyeli bulunduğunu da kaydederek hisse önerisini "AL" olarak açıkladı.

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nın demir, çelik, alaşımlı ve alaşımsız demir, dökme ve press çelik, kok kömürü ve her türlü demir çelik yan ürünü üretiminde faaliyet gösterdiğini belirten Anadolu Yatırım araştırma departmanı yetkilileri "Şirketin fonksiyonel para birimi dolardır. Dolayısıyla şirketin faaliyetlerinde dolarının etkisi önemli olmaktadır" dedi.

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nın 2023 yılı üçüncü çeyrek ana ortaklık net dönem kârının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 98.4 düşüşle 41.4milyon TL'ye gerilediğinin de altını çizerek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Şirketin satış gelirleri 3Ç23'te; yıllık yüzde1.8 oranında artarak 37.390 milyon TL'ye yükselmiştir. 2023 yılının ilk dokuz ayındaki net zararı 3.867 milyon TL olmuştur. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 14.830 milyon TL net kâr açıklamıştı. 3Ç23 döneminde sigorta hasar teminat gelirinden elde ettiği 2.210 milyon TL'lik tutar, dönem karı açıklamasında etkili olmuştur."

"17.200 MİLYON TL NET KÂR TAHMİN EDİYORUZ"

Anadolu Yatırım araştırma departmanı yetkilileri Ereğli'de 2023 yılının son çeyreğinde, kapasite kullanım oranlarındaki toparlanmalar ve yükselişe geçen HRC fiyatları ile birlikte kârlılık rakamlarında toparlanma görülebileceğini düşünüyor. Şirketin 2023 yılı sonunda 164.840 milyon TL satış geliri ve 17.609 milyon TL FAVÖK elde etmesini bekliyor. Depremin etkileri ile birlikte 2023/09'da oluşan 3,8 milyar TL zararın, son çeyrekte pozitif yönde beklediği finansalların etkisi ile gerilemesini de öngören Anadolu Yatırım araştırma departmanı yetkilileri hisseye yönelik beklentilerini ise şöyle özetliyor:

"Şirketin 2023/12 döneminde 357 milyon TL zarar açıklamasını beklemekteyiz. FAVÖK karının 17.609 milyon TL, FAVÖK marjının ise yüzde 10.7 olacağını tahmin ediyoruz. 2024 yılında ise; HRC fiyatları ve küresel talebe ilişkin toparlanma beklentileriyle satış gelirlerinin, 2023'e göre yüzde 42 artışla 234.073 milyon TL'ye yükselmesini, FAVÖK karının da 37.168 milyon TL olmasını beklemekteyiz. 2023'teki zararın ardından 2024'te şirketin 17.200 milyon TL net kâr elde edebileceğini tahmin ediyoruz. 2024 yılında net kâr marjının da yüzde 7.3 olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz."

Başak KAMBER / Integral Yatırım Araştırma Uzmanı

"Alarko Holding'in uzun dönemde yatırım vizyonunu değerli buluyoruz"

ALARKO HOLDİNG: Alarko Holding tarım sektöründeki yatırım teması ile ilgili olarak şirket satın almalarına devam ediyor. Holdingin gerçekleşen kâr ile birlikte elde ettiği nakit pozisyonunun, düşük çarpanlarda bulunmasını ve uzun dönemde yatırım vizyonunu değerli buluyoruz. Alarko Holding hisselerinde yüzde 58 yükseliş potansiyeli ile 150 TL yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

BİM: Yüksek seyreden gıda enflasyonu, File operasyonları ve güçlü yurtdışı operasyon büyümesi şirkete pozitif katkı sunuyor. Enflasyonist ortamın ve fiyatlarda yükselişlerin perakende sektörüne daha hızlı ve kolay yansıtılabilmesi dolayısıyla önümüzdeki çeyreklerde finansalların güçlenmeye devam etmesini bekliyoruz. Bim Birleşik Mağazaları hisselerinde yüzde 28 yükseliş potansiyeli ile

443 TL yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG: Hem yurtiçi hem yurtdışı operasyonlarında yolcu ve uçak trafiğinde güçlenme devam ediyor. Almatı havalimanı etkisiyle ve artan kur ile birlikte güçlü görünümünü koruyor. Dolayısıyla yatırım planlarını ve Almatı hikayesini beğenmeye devam ediyoruz. TAV Havalimanları hisselerinde yüzde 50 yükseliş potansiyeli ile 190 TL yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Altınay Savunma Teknolojileri, ilk yarıda halka arz planlıyor

Bloomberg haber ajansının geçtiğimiz hafta yayınlanan haberinde Altınay Savunma Teknolojileri'nin halka arzıyla ilgili açıklamalara yer verildi.

Altınay Savunma Teknolojileri, sermayesinin yüzde 25'ini mart ayında halka arz yoluyla satmayı planlıyor. Altınay Savunma Teknolojileri'nin yüzde 80'i kurucu Hakan Altınay'a, geri kalanı ise Letven Capital Milres Girişim Sermayesi Fonu'na ait bulunuyor.

Halka arzda Hakan Altınay ve Letven Capital Milres Girişim Sermayesi Fonu yüzde 5 oranında satış yapacak, kalan yüzde 15'lik kısım ise şirket bünyesinde yapılacak sermaye artırımı ile karşılanacak.

Şirketin halka arz sürecinde danışmanlığını TSKB ve Ziraat Yatırım yürütürken uluslararası yatırımcılar için herhangi bir tahsisat planlanmıyor. Halka arz edilen hisselerin yüzde 80'i bireysel yatırımcılara, geri kalanı ise Türkiye'deki kurumsal yatırımcılara tahsis edilecek.

Altınay Savunma Teknolojileri, TUSAŞ ve iştiraki TAAC ortaklığıyla Türkiye'nin ilk savaş uçağı projesi Kaan'ın kalkış ve iniş takımlarını üretiyor. Aselsan ve iştiraki DASAL ile ortak olarak tek ve çok rotorlu insansız hava araçları üretimi de yapıyor.

"Daha yüksek yabancı ilgisi çekme potansiyeli olan hisseleri önceliklendiriyoruz"

Yapı Kredi Yatırım, 2024 yılı için hazırladığı "Hassas Dengede Umutlu Bekleyiş" başlıklı hisse senedi strateji raporunu yayımladı. Hazırlanan raporda, faiz hassasiyeti yüksek ekonomisi ve dış finansman ihtiyacı ile Türkiye'nin 2024 yılında FED'in faiz indirimlerine başlamasından en çok faydalanacak ülkelerden biri olabileceğine dikkat çekiliyor.

Bununla birlikte, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) veriye dayalı duruşunda ısrarıyla yabancı yatırımcının ilgisinin artabileceği belirtilen raporda; yabancı yatırımcıların, önce tahvillere ve sonraki zamanlarda hisse senetlerine olan ilgisinin artacağı vurgulanıyor.

Makro politikalardaki normalleşmeden en çok bankaların faydalanacağı ifade edilen 'Hassas Dengede Umutlu Bekleyiş' başlıklı rapora göre, yüksek enflasyona karşı iyi donanımlı, artan faiz ortamında nakit akışı güçlü, borçluluğu düşük ve daha yüksek yabancı ilgisi çekme potansiyeli olan hisselere olan ilginin devam edeceği öngörülürken gıda perakendesi, havacılık, holdingler ve telekom şirketleri en yüksek artış potansiyeli beklenen sektörler olarak ifade ediliyor.

Raporda, başta altın olmak üzere değerli metalleri favori varlık sınıflarından biri olarak gördüklerini paylaşan Yapı Kredi Yatırım analistleri, FED'in şahin tutumu zirveye ulaşırken, reel faiz oranlarının düşmeye devam etmesinin tarihsel olarak altın için yükselişe işaret eden bir durum olduğunu belirtiyor.

Baz senaryolarında, para politikasındaki normalleşmenin devam edeceğini varsaydıklarını söyleyen Yapı Kredi Yatırım Genel Müdürü Yılmaz Arısoy, "Bu senaryo, yeni ekonomik politikaların devamı ve ülke risk primindeki iyileşmeye paralel olarak yabancı yatırımcıları önce tahvillere, daha sonra da hisse senetlerine çekecektir. Küresel büyümeye baktığımızda 2024 yılında büyümenin 2023'e nazaran yavaşlayacağını düşünüyoruz. Türkiye'nin de arasında bulunduğu gelişmekte olan piyasalar için ise getiri potansiyelinin gelişmiş piyasalara göre daha olumlu olduğunu düşünüyoruz. Yapı Kredi Yatırım olarak tüm bu gelişmeler doğrultusunda içeride artan faiz ortamında nakit akışı güçlü, büyüklüğü ve likiditesi ile daha yüksek yabancı ilgisi çekme potansiyeli olan hisseleri önceliklendiriyoruz" diyor.

Yapı Kredi Yatırım; model portföy önerisini ise Akbank, TSKB, Bim Birleşik Mağazalar, Türk Hava Yolları, Şok Marketler Ticaret, Ag Anadolu Grubu Holding, Aksigorta, Aksa Enerji, Mavi Giyim ve Türk Telekom olarak sıralıyor.

Astor Enerji kapasitesini yüzde 100 artırıyor

Transformatör ve anahtarlama ürünleri üretiminde faaliyet gösteren Astor Enerji A.Ş, ASO 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan ve yeni tahsis edilen yaklaşık 250 dönümlük arsa üzerinde yapacağı yatırımlara başladı. Şirket, yatırım planları kapsamında; İtalyan makine üreticisi Prima Industrie S.P.A. ile ileri teknoloji içeren makine sistemleri temini için 5 milyon euro değerinde makine alım sözleşmesi imzaladığını açıkladı.

Bu sözleşme ile istenilen teknolojik niteliklere sahip olan makine sistemlerinin üretim süreciyle birlikte 11 ay sonra işletmeye alınması planlanıyor. Söz konusu makine yatırımı, şirketin ana ürün gruplarından olan "anahtarlama ürünleri" üretim sürecindeki sac işleme atölyesinin 750 ton/ay olan kapasitesini bin 500 ton/ay'a yükseltecek.

Yatırımın tamamlanmasıyla birlikte anahtarlama ürünleri bölümünde hedeflenen yüzde 100'lük kapasite artışının ilk aşamasının tamamlanacağı ve bu süreçte aynı zamanda seçilmiş olan ileri teknoloji ve otomasyon içeren makinelerin üretim maliyetlerini olumlu yönde etkileyeceği vurgulandı.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLUYOR?

ASELSAN: Aselsan, TCDD Taşımacılık ile 1.69 milyar TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Teslimat, 2026-2028 yılları arasında gerçekleşecek. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 5.3'üne karşılık geliyor. Öte yandan Aselsan, uluslararası bir müşterisi ile 24.7 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 2.5'ine karşılık geliyor.

MAKİM MAKİNE KİMYA: Makim Makine Teknolojileri sermayesinin 56 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 56 milyon TL artışla 112 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

ONCOSEM: Oncosem Onkolojik Sistemler, Ankara Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Hastanesi tarafından açılan ihalede 4.85 milyon TL tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 3.7'sine karşılık geliyor.

SEKURA PLASTİK: Sekuro Plastik sermayesi geçen hafta 13.9 milyon TL'den yüzde 250 oranında bedelli olarak 34.71 milyon TL artışla 48.6 milyon TL'ye yükseltildi.

TRABZONSPOR: Trabzonspor sermayesinin 1 milyar TL'den yüzde 150 oranında bedelli olarak 1.5 milyar TL artışla 2.5 milyar TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

AKSU ENERJİ: Aksu Enerji sermayesinin 33 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 33 milyon TL artışla 66 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

BAK AMBALAJ: Bak Ambalaj sermayesinin 36 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 36 milyon TL artışla 72 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru, SPK tarafından onaylandı.

ÇELİK HALAT: Çelik Halat sermayesi geçen hafta 41.5 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 41.5 milyon TL artışla 83.0 milyon TL'ye yükseltildi.

KOLEKSİYON MOBİLYA: Koleksiyon Mobilya, yurtiçinde yerleşik bir müşterisi ile 114.5 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 16'sına karşılık geliyor.

REYSAŞ GYO: Reysaş GYO, İzmir Kemalpaşa'da 32 bin 71 metrekare büyüklüğündeki arsanın 224.5 milyon TL bedel ile satın alındığını bildirdi. Şirket, söz konusu arsayı kiraya vermek üzere tesis geliştirmek üzere kullanacağını açıkladı.

FRİGO PAK GIDA: Merko Gıda tarafından 6.12-6.51 TL fiyat aralığından 15.8 milyon adet payın borsa dışında satıldığı ve Frigo-Pak gıda sermayesindeki payının yüzde 10.05'e gerilediği bildirildi.

İZMİR DEMİR ÇELİK: İzdemir Enerji tarafından 5.98 TL fiyattan 433 bin adet pay alımı yapıldığı ve İzmir Demir Çelik sermayesindeki payının yüzde 1.05'e yükseldiği bildirildi.

PAPİLON SAVUNMA: Bir yatırımcı tarafından 89.55 – 101.00 TL fiyat aralığından 518 bin adet pay alımı yapıldığı ve Papilon Savunma Teknoloji sermayesindeki payı yüzde 6.82'ye yükseldi.

ENSARİ DERİ: Ensari Deri Gıda Sanayi, yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet göstermek üzere Ensari Yenilenebilir Enerji A.Ş. şirketinin kurulmasına karar verildiğini bildirdi.

DOFER YAPI MALZEMELERİ: Dofer Yapı, yurtiçinde yerleşik beş şirket ile 31.6 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 2.6'sına karşılık geliyor. Öte yandan Dofer Yapı Malzemeleri, yurtiçinde iki firma ile 17.2 milyon TL tutarında satış sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Toplam tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 1.4'üne karşılık geliyor.

DURAN DOĞAN BASIM: Duran Doğan Basım sermayesi geçen hafta 35 milyon TL'den yüzde 185.7 oranında bedelsiz olarak 65 milyon TL artışla 100 milyon TL'ye yükseltildi.

KUZEY BORU: Kuzey Boru, farklı şirketlerden toplamda 121.5 milyon TL tutarında iş aldığını bildirdi. Toplam tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 15.4'üne karşılık geliyor. Öte yandan şirket Konya Devlet Su İşleri tarafından açılan ihalede 120.9 milyon TL tutarla en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 15'ine karşılık geliyor. Ayrıca Kuzey Boru, VBTS kapsamında Kuzey Boru paylarında 22/01/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 21/02/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacak.

LORAS HOLDİNG: Loras Holding sermayesi geçen hafta 384 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 384 milyon TL artışla 768 milyon TL'ye yükseltildi.

BOSCH FREN: Bosch Fren sermayesinin 2.5 milyon TL'den yüzde 1125.5 oranında bedelsiz olarak 28.1 milyon TL artışla 30.6 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

KATMERCİLER: Katmerciler Araç Üstü Ekipman, yurtiçinde bir müşterisi ile 3 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 10.9'una karşılık geliyor.

MIA TEKNOLOJİ: Mia Teknoloji, şirket ana ortağı tarafından 14.82 milyon adet payın 30.73 TL fiyattan kurumsal yatırımcıya blok satış yöntemiyle satıldığını bildirdi. Öte yandan Mia Teknoloji, Polonya'da yerleşik bir firma ile 1.28 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını açıkladı. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 5.4'üne karşılık geliyor.

PC İLETİŞİM: PC İletişim sermayesi geçen hafta 45 milyon TL'den yüzde 163 oranında bedelsiz olarak 73.35 milyon TL artışla 118.35 milyon TL'ye yükseltildi.

SASA POLYESTER: SASA Polyester, önceki hafta SPK tarafından onaylanan paya dönüştürülebilir tahsisli tahvil ihracını (ana ortak Erdemoğlu Holding'e) tamamladığını bildirdi.

GARANTİ FACTORİNG & KAFEİN YAZILIM: VBTS kapsamında GARFA ve KFEIN payları 23/01/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 22/02/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar kredili işlemlere konu edilemeyecek.

ULAŞLAR TURİZM: VBTS kapsamında Ulaşlar Turizm payları, 23/01/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 22/02/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecek.

AHLATÇI DOĞALGAZ: Ahlatcı Doğalgaz, yüzde 70 oranında bağlı ortaklığı olan Dünya Katılım Bankası'nın sermayesinin 100 milyon TL'den 3 milyar TL'ye yükseltilmesine karar verildiğini bildirdi.

ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, İspanya'da yerleşik bir firma ile 1.18 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüze 0.53'üne karşılık geliyor.

BURÇELİK VANA: Burçelik Vana, yurtiçindeki bir müşterisinden 1.75 milyon dolar tutarında sipariş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 49'una karşılık geliyor.

FORTE BİLGİ İLETİŞİM: Forte Bilgi İletişim Teknolojileri, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından açılan ihalede 54.4 milyon TL bedelle en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 18.4'üne karşılık geliyor.

Borsa İstanbul ve SPK Karar ve Açıklamaları: Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası (VİOP) İşleyişi Hakkında; Borsa İstanbul, hatalı emirler dolayısıyla işlem iptaline ilişkin kriterleri güncelledi. Buna göre minimum tutar 17:30 öncesi işlemlerde minimum 100 bin TL ve 17:30 sonrasında ise minimum 400 bin TL zarar kriteri koydu. Bu tutarlar daha önce sırasıyla 50 bin ve 200 bin TL'ydi.

BİZE ULAŞIN