Sepete eklenebilecek 24 hisse

Uzmanlar, majör Merkez Bankaları’nın politikaları ile orta ve uzun vadede denge arayışında olan borsada uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 24 hissenin takip edilebileceğini söylüyor…
28.03.2024 11:46 GÜNCELLEME : 28.03.2024 11:46

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Bir önceki hafta Borsa İstanbul Fitch'ten gelen not artırımı kararı sonrasında yukarı yönlü bir eğilimle başlamıştı. Ancak BIST-100 endeksi 9.400 direncini aşamayınca yeniden yönünü aşağı çevirmişti. Borsa İstanbul geçen haftaya da kırılgan başladı.

Hafta ortasında ise bankacılık endeksinin kuvvetli desteğini arkasına alarak teknik açıdan önemli bir nokta olan 8.900 puanın üzerine çıkmayı başaran BIST-100 endeksi, yukarı yönlü eğilimini devam ettirdi.

Özellikle de TCMB'nin geçen hafta piyasa beklentisinin önünde 500 baz puan faiz artırarak; enflasyonu kontrol altına alma konusunda son derece kararlı bir duruş sergilemesi yükselişi destekledi. TCMB'nin kuvvetli faiz artışı sonrası finansal istikrardan en pozitif etkilenecek sektörlerin başında bankalar geldiği için sektör hisselerinde güçlü değer kazanımları yaşandı.

Uzmanlar gelişmelere paralel teknik açıdan kazanılan ivme doğrultusunda yukarıda 9.000 puana doğru bir hareket alanı oluştuğunu düşünüyor. Daha yukarıda ise endeksin önceki iki denemesinde de aşamadığı 9.400 puanı takip edeceğimizi belirtiyor. Analistler, teknik açıdan endeksin aslında en güçlü mücadelesinin de bu seviye ile olacağını ancak endeks açısından son günlerde itici bir güç olarak çalışan bankacılık endeksinin geçen hafta yüzde 12 civarında değer kazanmasının ise kar satışı ihtimalini ön plana çıkarmasından endişe ediyor.

Uzmanlar, yaklaşan yerel seçimler öncesinde yatırımcıların belirsizlikleri göz önünde bulundurarak pozisyonlarını azaltmayı tercih etme öngörüsünün de endeksin karşı karşıya olduğu risklerden biri olduğunu hatırlatıyor.

Genel olarak ise analistler teknik açıdan bakıldığında özellikle 9.000 puanın üzerindeki seviyelerin iyimserliği destekleyeceğini düşünüyor.

Öte yandan TCMB'nin dışında geçen hafta Amerika Merkez Bankası (Fed) Mart ayı toplantısında piyasa beklentilerine paralel faizi sabit bıraktı.

Ayrıca Fed dışında geçen hafta İngiltere (BoE) ve Japonya (BoJ) merkez bankalarının toplantıları da yakından takip edildi. BoE de beklentilere paralel politika faizinde değişiklik yapmayarak yüzde 5.25 seviyesini korudu. Japonya Merkez Bankası ise 2007'den bu yana ilk kez faiz oranlarını artırdı.

Uzmanlar majör Merkez Bankaları'nın politikaları ile orta ve uzun vadede denge arayışında olan borsada uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 24 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.

"BORSADA ALIMLAR HIZLANABİLİR"

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Başak Kamber; bu hafta (25 Mart haftası) Merkez Bankası kararı sonrasında ekonomi yönetiminden gelebilecek olası açıklamalar ve seçime yönelik fiyatlamaların, borsada trendi belirlemede etkili olabileceğini söylüyor.

Endekste orta ve uzun vadede, içinde bulunduğumuz dönemin yatırımcılar açısından fırsat yaratabileceğini düşünen Kamber; bu kapsamda not artırımlarının devam etmesi ve bununla birlikte yabancı fon akışı ile yılın ikinci yarısında enflasyonun düşüş trendine girme ihtimaline yönelik beklentilerin borsada alımları hızlandırabileceğini belirtiyor.

"HER YÖNÜYLE ŞAHİN BİR KARAR METNİ OKUDUK"

TCMB'nin geçen hafta piyasa beklentisinin önünde 500 baz puan faiz artırdığını da hatırlatan Kamber; bununla birlikte operasyonel çerçevede değişikliğe gidildiğini ve faiz koridorunun genişletildiğini belirtiyor. Likidite sıkılaştırılması açısından bu tarafın aktif olarak kullanılabileceğini de kaydederek şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Koridor, daha önce 2011-2012 yıllarında kullanılmıştı. Bu dövizde oluşabilecek bir volatil hareket için de önemliydi. Her yönüyle şahin bir karar metni okuduk. Biriken endişeleri gidermek ve artan spekülasyonları önlemek için mesaj dolu güçlü bir faiz kararı alındığını söylemek mümkün. Hem 500 baz puanlık faiz artırımı yapıldı, hem bu +/-300 baz puanlık bant içine alındı, hem de gerekli olması halinde para politikası duruşu sıkılaşacaktır ifadesi korundu.

Yine aynı şekilde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılacağı ifade edildi. Daha önce Merkez Bankası'nın gecelik borç verme faizi 1.5 puanla yüzde 46.5; borç alma faizi ise yüzde 43.5'ti. Şimdi hem faiz yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltildi, hem de borç alma borç verme koridoru genişliği arttı. Bu anlamda Merkez Bankası elini rahatlatmış görünüyor. Merkez Bankası son bir yıldır piyasanın önünde hareket etme ye özen gösteriyordu. Son aldığımız aylık enflasyon dinamiklerinde yaşanan bozulmayla faiz kararı vermesi tekrar piyasanın önüne geçmesini ve ne kadar kararlı olduğunu göstermesi açısından önemli bir mesaj oldu. Özetle, Merkez Bankası enflasyonda canlı kalmaya devam eden riskleri gördüğünü, bunun önüne geçmek için önden gidebileceğini göstermiş oldu."

Kamber; önümüzdeki dönemde faiz artırımı ile birlikte TL likiditeyi sıkılaştıracak ve mevduat faizlerinde yukarı yönlü hareket yaratabilecek hamlelerin borsada kar realizasyonlarını artırabileceğini belirterek; orta ve uzun vadede ekonomi politikasının istikrarlı bir şekilde yönetilmesi ve bunun sonucunda CDS primlerinde oluşabilecek geri çekilmenin ise yabancı yatırımcılar açısından fırsat yaratabileceğini öngörüyor.

"2007'DEN BERİ İLK KEZ FAİZ ORANLARINI ARTIRDI"

Öte yandan geçtiğimiz hafta Amerika Merkez Bankası (Fed)'nın Mart ayı toplantısında piyasa beklentilerine paralel olarak faizi sabit bıraktığını da hatırlatan Kamber; Fed Başkanı Jerome Powell'in açıklamalarının ardından altının ons fiyatının 2222 dolara kadar çıktığına dikkat çekti.

Fed dışında geçen hafta İngiltere (BoE) ve Japonya (BoJ) merkez bankalarının toplantılarını da takip ettiğimizi belirten Kamber; "BoE'de beklentilere paralel olarak politika faizinde değişiklik yapmayarak yüzde 5.25 seviyesini korudu. Japonya Merkez Bankası ise 2007'den bu yana ilk kez faiz oranlarını artırdı" dedi.

Kamber; TCMB, BoE ve BoJ'un faiz politikalarının önümüzdeki dönemde Borsa İstanbul'a ve piyasalara yansımasına yönelik ise şu değerlendirmeyi yaptı: "Piyasalarda gözler tüm dünyada açıklanan faiz kararlarındaydı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasa beklentisinin önünde 500 baz puan faiz artırdı. Bununla birlikte operasyonel çerçevede değişikliğe gidildi ve faiz koridoru genişletildi. Likidite sıkılaştırılması açısından bu taraf aktif olarak kullanılabilir. Borsa endeksi TCMB'nin sürpriz faiz artırım kararı ile yükseliş eğilimini bankacılık endeksi öncülüğünde hızlandırdı. Hacim son günlerin en kuvvetli görünümünü bizlere sundu."

"SEÇİM BELİRSİZLİĞİ ORTADAN KALKACAK"

Yerel seçimlerin etkisinin ise genel seçimlerden daha ılımlı olmasını bekleyen Kamber; böylece piyasada seçim belirsizliğinin ortadan kalkacağına dikkat çekiyor. Ancak sıkılaştırma adımlarının ölçüsünün gündemde olmaya devam edebileceğini dile getirerek şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Özellikle piyasadan fazla likidite çekmek için sterilizasyon araçlarının kullanılmaya devam edilmesini bekliyorum. Dolayısıyla TL likiditeyi sıkılaştıracak ve mevduat faizlerinde yukarı yönlü hareket yaratabilecek hamleler borsada zaman zaman dalgalanmalara neden olabilir. Ancak orta ve uzun vadede ekonomi politikasının istikrarlı bir şekilde yönetilmesi ve bunun sonucunda CDS primlerinde oluşabilecek geri çekilme, yabancı yatırımcılar açısından fırsat yaratabilir."

Kamber; tüm bu gündem maddeleri kapsamında orta ve uzun vadede denge arayışında olan borsada uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere Ülker Bisküvi, TAV Havalimanları Holding, Alarko Holding, THY, Coca Cola İçecek, Astor Enerji, Turkcell, Tüpraş, Doğuş Otomotiv, Akçansa, Anadolu Efes, Aselsan, Doğan Holding, Desa Deri, Sabancı Holding, Koç Holding, Ford Otosan, Borusan Boru Sanayi, Tofaş Oto Fabrikaları, Say Yenilenebilir Enerji, Bursa Çimento, Lider Factoring ve Mavi Giyim hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

"AYDEM ENERJİ'Yİ MODEL PORTFÖYÜMÜZE EKLİYORUZ"

Yatırım Finansman araştırma departmanı yetkilileri ise Aydem Eneriji'yi model portföyüne eklediğini açıkladı. Aydem Enerji'yi; YEKDEM mekanizması kapsamında dövize bağlı gelirler, kapasite artışları ve hidrolojideki toparlanma sayesinde güçlü hacim büyümesi, yerli ve uluslararası benzerleri arasında cazip değerlemesi nedeniyle beğendiğini belirtti. Yatırım Finansman araştırma departmanı yetkilileri şirket hisselerinde yüzde 57 yükseliş potansiyeli ile hedef fiyatını da 45.0 TL olarak öngördüğünü ifade etti.

4Ç23 sonuçlarının ardından, şirketin rekor seviyedeki 2A24 üretim rakamlarını takip ettiklerini ve elektrik üretimi tarafında yukarı yönlü risk gördüklerini de kaydeden Yatırım Finansman araştırma departmanı yetkilileri, hisseye yönelik şu değerlendirmeyi yaptı:

"Türkiye'deki hidroelektrik santrallerin yıllık üretimi, daha güçlü yağışlar sayesinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 134 arttı. Aydem Enerji'nin 2023 yılında 2.3milyon MWh olan toplam üretiminin 2024 yılında 3.4 milyon MWh'e yükselmesini ve risklerin yukarı yönlü olmasını bekliyoruz. Ayrıca, Aydem Enerji'nin 2027 eurobondunun geçen yılın Mayıs ayından bu yana dolar bazında yüzde 21 yükseldiğini ve bunun da iyileşen risk profilini yansıttığını not ediyoruz. 2024 tahminlerimize göre hisse 4.9 FD/FAVÖK çarpanından işlem görüyor ve bu da uluslararası benzerlerine göre yüzde 60 iskontoya işaret ediyor. Enflasyon muhasebesinin uygulanmasıyla Aydem Enerji'nin vergi öncesi karı da pozitife döndü. (9A23'teki -2.6 milyar TL zarardan 2023'te +1.9 milyar TL vergi öncesi kar) Şirketin net kar performansının da 2024 yılında iyileşebileceğini düşünüyoruz."

Model portföyün yılbaşından bugüne yüzde 25.5, BIST-100 Endeksi'nin ise aynı dönemde yüzde19.5 getiri sağladığını da hatırlatan Yatırım Finansman araştırma departmanı yetkilileri, bu kapsamda Reysaş GMYO'yu ise model portföyden çıkardığını açıkladı. Eylül 2023'te dahil edilmesinden bu yana model portföyde +%29 nominal ve +%17 rölatif performans sağlayan performansının ardından Reysaş GMYO'da kar realizasyonu gerçekleştirdiğini belirtti.

Başak KAMBER/ İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı

"Alarko Holding'in yatırım vizyonunu değerli buluyoruz"

ALARKO HOLDİNG: Alarko Holding tarım sektöründeki yatırım teması ile ilgili olarak şirket satın almalarına devam ediyor. Holdingin gerçekleşen kar ile birlikte elde ettiği nakit pozisyonunun, düşük çarpanlarda bulunmasını ve uzun dönemde yatırım vizyonunu değerli buluyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 21 yükseliş potansiyeli ile 150 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ÜLKER BİSKÜVİ: Enflasyonist ortamı ve fiyatlarda yükselişlerin perakende sektöründe daha hızlı ve kolay yansıtılabilmesi açısından önemli buluyoruz. Ülker özelinde verimlilik artışı, güçlü pazar payı ve döviz açık pozisyonundaki azalmanın devam etmesi 2024 yılında karlılığı destekleyebilir. Şirket hisselerinde yüzde 42 yükseliş potansiyeli ile 147 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG: Hem yurt içi hem yurtdışı operasyonlarında yolcu ve uçak trafiğinde güçlenme devam ediyor. TAV Havalimanları Almatı havalimanı etkisiyle ve artan kur ile birlikte güçlü görünümünü koruyor. Dolayısıyla yatırım planlarını ve Almatı hikâyesini beğenmeye devam ediyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 54 yükseliş potansiyeli ile 249 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TAV Havalimanları Medine'de yeni terminal yatırımına başlayacak

TAV Havalimanları, geçen yıl 9.4 milyon yolcuya hizmet veren Medine Havalimanı'nda terminal kapasitesini artırmak üzere 275 milyon dolarlık bir yatırım yapacak. Yatırımın üç yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

Geçtiğimiz hafta düzenlenen törene Suudi Arabistan Ulaştırma Bakanı Salih bin-Nasır el-Casır, Sivil Havacılık Otoritesi (GACA) Başkanı Abdülaziz el-Duailej, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, Murahhas Yönetim Kurulu Üyesi Franck Mereyde, Medine Havalimanı Genel Müdürü Sofiene Abdessalem ile ulaştırma ve sivil havacılık yetkilileri katıldı.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, "Kutsal Topraklar'ın giriş kapısı Medine Havalimanı'nın bizim için ayrı bir önemi bulunuyor. Suudi Arabistan'ın ilk havalimanı özelleştirmesi olan Medine Havalimanı'nı ortağımızla birlikte 12 yıldır başarıyla işletiyoruz. Hac ve umre ibadetini gerçekleştirmek üzere gelen yurttaşlarımızı Medine'de karşılamaktan mutluluk duyuyoruz. Üç yıl içinde tamamlamayı planladığımız bu yatırımla, yolcularımıza en iyi seyahat deneyimini sunmak için ciddi bir kapasite artışı yaratacağız" dedi.

TAV Havalimanları ile Al-Rajhi Holding'in oluşturduğu konsorsiyumun Medine Havalimanı'nı Mayıs 2041'e kadar işletme hakkı bulunuyor.

Pandemi kaynaklı seyahat yasaklarının kalkmasının ardından Medine Havalimanı, 2023'te tarihinin en yüksek seviyesine ulaşarak, 9.4 milyon yolcuya hizmet verdi. Havalimanının yolcu trafiği önceki yıla göre yüzde 49, pandemi öncesine göre de yüzde 12 artış kaydetti.

Toplam 275 milyon dolarlık yatırım kapsamında 40 bin metrekarelik yeni bir iç hatlar terminali inşa edilecek. Var olan terminal de kapasitesi artırılarak sadece dış hatlara hizmet verecek. Bağlantı yolları, otopark yapımı gibi işleri de kapsayan yatırımla havalimanının kapasitesi yaklaşık 18 milyon yolcuya ulaşacak.

Medine'de Haziran 2012'de operasyona başlayan TAV Havalimanları, yeni yolcu terminalini Nisan 2015'te hizmete açtı. Yeni terminal binası Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde Enerji ve Çevresel Tasarımda Liderlik (LEED) sertifikası alan ilk bina oldu.

Fitch 8 Türk şirketinin notunu yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu B+ seviyesine yükseltmesinin ardından, 8 Türk şirketin de döviz cinsi kredi notlarını yükseltti.

Buna göre Fitch; Arçelik, Türk Hava Yolları, Emlak Konut GYO, Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), Türk Telekom, Turkcell, Şişecam ve Ülker'in notu yükseltildi.

Mavi, yeni büyüme stratejisini açıkladı

Mavi Giyim'in, enflasyon muhasebesine göre düzenlenmiş 1 Şubat 2023-31 Ocak 2024 dönemini kapsayan yılsonu finansal sonuçlarına göre, konsolide gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 25 (enflasyon düzeltmesi öncesi %91) artışla 26 milyar 293 milyon TL'ye, net karı ise 1 milyar 757 milyon TL'ye ulaştı. Yılı 4 milyar 959 milyon TL FAVÖK ile tamamlayan şirketin FAVÖK marjı yüzde 18.9 oldu. Net nakit pozisyonunu da 3 milyar 662 milyon TL'ye taşıdı.

2023 yılında konsolide gelirlerini enflasyon muhasebesine göre yüzde 25, TMS 29 düzeltmeleri öncesi verilerine göre yüzde 91 oranında artışla 26 milyar 293 milyon TL'ye yükselten Mavi CEO'su Cüneyt Yavuz, şirketin geçmiş dönem performansıyla ilgili, "Müşterimiz, çalışanımız, iş ortaklarımız ve Türkiye ile birlikte büyüyoruz. İçinden geçtiğimiz krizlerden de, pandemiden de, temeli insan, yönetimi ve finansı sağlam bir şirket olarak hep güçlenerek çıktık. Krediye, finansmana ulaşmanın zorlu olduğu günümüzde, kendi öz kaynaklarımızla geleceğe güvenle bakabiliyoruz. Her zaman genç kalarak, her dönemin dinamizmini yaşatarak sürdürülebilir kârlı büyümeyi sağladık ve daha da çok büyüme potansiyelimiz var" dedi.

"Hedefimiz milyar dolarlık bir şirket olma yolunda Mavi'nin büyüme potansiyellerini açığa çıkarmak ve dünyaca ünlü moda markaları ile birlikte şampiyonlar liginde yer almak" ifadesini kullanan Yavuz, Mavi NEXT stratejisinin temelini, "Mükemmellik tutkumuz, büyüme odaklılığımız, sürdürülebilir kültür ve ekosistemimiz" şeklinde özetledi. Perakende başta olmak üzere online, yeni lojistik sistemleri ve teknolojiye yatırım yapacaklarını, Kuzey Amerika ve Almanya öncelikli olmak üzere globalde yeni hedeflerini hayata geçireceklerini açıkladı.

Gelirlerinin yüzde 68'ini perakendeden elde eden Mavi'nin yatırım planları içinde bu alanda büyümenin de bulunduğunu kaydeden Yavuz, "Geçtiğimiz yıl perakendede toplam 175 bin metrekareye ulaştık. Perakende bizim en güçlü kasımız. Türkiye'de hazır giyim perakendesinin büyümeye devam edeceğini düşünüyor, yatırım kararlarımızı buna göre şekillendiriyoruz. 15 yeni mağaza açacak ve mevcut mağazalarımızın 10 tanesini büyüteceğiz. Yeni mağaza konsepti ve deneyimlere yatırım yapacağız." dedi.

Yavuz, toplam ürün kategorilerinde yüzde 86 yerel tedarik oranına sahip olan Mavi'nin jean'lerin yüzde 100 Türk üreticilerden temin edildiğini de sözlerine ekledi.

Akenerji'nin net karı 5 milyar TL

Karbon salımı düşük kaynaklardan biri olan doğal gazın yanı sıra hidroelektrik, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklardan elektrik üreten toplam 9 santralle, 1.224 MW'lık kurulu güce sahip olan Akenerji, 2023 yılında 23.7 milyar TL satış geliri, 2.8 milyar TL FAVÖK ve 5 milyar TL net kar açıkladı.

Akkök Holding şirketlerinden Akenerji'nin toplam elektrik üretiminde 2022'ye göre yüzde 7.6'lık artış kaydetmesi ve Avrupa pazarındaki elektrik ticaretinden elde ettiği gelirler dikkat çekti.

Yıllık finansal sonuçlarının operasyonel verimliliğin ve finansal sürdürülebilirliğin en önemli göstergesi olduğunu belirten Akenerji Genel Müdürü Serhan Gençer, "Operasyonel anlamda önceliğimiz tüm santrallerin piyasa şartlarına göre en verimli şekilde işletilmesidir. Akenerji'nin borçluluğunu azaltarak yeni yatırımlar için hareket alanını daha da genişletmeye odaklandık. Ülkemizde enflasyonla mücadele kapsamında parasal sıkılaşmaya yönelik politikaların izlendiği bir dönemde operasyonel kar ve nakit akışı yaratabilme kabiliyetimizi koruduk, vadesinden önce kredi geri ödemesi yaparak dolar bazlı borçluluk durumumuzu son yılların en düşük seviyesine çektik" dedi.

Gençer, geleceğe yönelik ise şu mesajları verdi: "Ülkemizin yenilenebilir enerjiye yönelik yatırım hamlesini benimseyen bir rotada ilerliyoruz. Büyüme stratejimizi ve yatırım planlarımızı uluslararası enerji otoritelerinin öngörüleri ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan, 2035 vizyonunu da içeren 'Ulusal Enerji Planı' ile uyumlu bir şekilde biçimlendiriyoruz. Proje geliştirme ve yatırım hazırlık çalışmalarımızın devam ettiği Kemah Hidroelektrik Santrali (HES) projemiz önceliklerimiz arasında yer alıyor. Erzincan'da yer alan ve Türkiye'nin pompaj depolama kabiliyetine sahip en önemli ve en büyük HES'lerinden biri olan bu proje tamamlandığında, 198 MW'lık kurulu gücüyle yılda ortalama 560 GWh elektrik üreterek Türkiye'nin yenilenebilir kaynaklardan enerji üretim kapasitesine önemli bir katkı sağlayacak."

Yapım yönetimi ve işletme bakım hizmetlerini üstlendikleri Konya Biyokütle Enerji Santrali'ni 2023 yılında tamamlayarak işletmeye aldıklarını da belirten Gençer, "Hibrit tesisler ile ilgili yayınlanan mevzuat çerçevesinde, Konya Biyokütle Santrali için aldığımız 8.1 MW GES yardımcı kaynak kapasitesinin 3.2 MW kapasiteye sahip birinci fazının montajını tamamladık; 4.9 MW kapasiteye sahip ikinci fazın montaj işlemlerine de başladık. Bu yıl içinde bu hibrit tesisi de devreye almayı planlıyoruz" dedi.

"Bu yıl gelirlerimize katkı sağlamasını beklediğimiz bir diğer yatırımımız ise Ağustos 2023'te kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz Hollanda merkezli Aken Europe B.V. isimli şirketimiz olacak" diyen Gençer, "Aken Europe sayesinde Avrupa elektrik ticareti pazarındaki rekabet gücümüzü artırarak ticaret gelirimizi daha da yükseltmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

IC Enterra Yenilenebilir Enerji'nin halka arzı onaylandı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), IC Enterra Yenilenebilir Enerji'nin halka arz başvurusunun onaylandığını duyurdu.

Buna göre IC Enterra'nın halka arzında şirketin ortaklarından IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ'nin sahip olduğu 142 milyon 579 bin 394 TL nominal değerli B grubu payların satışı gerçekleştirilecek.

Halka arzda 1 TL nominal değerli paylar 10.00 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak, ek pay satışı ise yapılmayacak.

IC Enterra halka arz süreciyle birlikte, 1 milyar 618 milyon 13 bin 677 TL'lik sermayesini bedelli olarak 226 milyon 986 bin 323 TL yükseltip 1 milyar 845 milyon TL'ye çıkaracak.

Portföyünde toplam 9 hidroelektrik santrali bulunan, 388 MW kurulu gücü ile 2023 yılında 1 milyar 200 milyon kWh düzeyinde elektrik üreten IC Enterra Yenilenebilir Enerji'nin halka arzı, Ak Yatırım Menkul Değerler, İş Yatırım Menkul Değerler ile Ziraat Yatırım Menkul Değerler liderliğinde gerçekleştirilecek.

Birim pay fiyatı 10.00 TL olarak belirlenen IC Enterra Yenilenebilir Enerji'nin halka arz büyüklüğünün yaklaşık 3.7 milyar TL, halka açıklık oranının ise yüzde 20.03 olacağı öngörülüyor.

Trabzon, Erzincan, Tokat, Mersin, Giresun'da elektrik üretimine devam eden 9 HES ile coğrafi çeşitlilik avantajına sahip olan IC Enterra Yenilenebilir Enerji, kaynak çeşitliliği ve portföy büyüklüğü için yeni yatırımlar planlıyor. Sürdürülebilir bir gelecek için yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine işaret eden IC Enterra Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Taşkın Kızılok, "Paris Anlaşması ve Türkiye'nin 2053 Net Sıfır Emisyon hedefleri doğrultusunda elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının aldığı pay giderek artıyor. Biz de enerji sektöründe uzun yıllara dayanan tecrübemizle ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapıyor, suyun, güneşin, rüzgârın gücü ile enerji üretirken dünyayı korumayı amaçlıyoruz. Şirketimiz için mevcut gelir kaynağı olan HES'lerin yanı sıra yenilenebilir enerji portföyümüzü güneş, rüzgar santralleri ve enerji depolama yatırımları ile büyütmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde, yatırımı devam eden 136 MWm kapasiteli Erzin-2 YEKA GES ile izin süreçleri devam eden 61 MWm Bağıştaş hibrit GES projelerimize odaklanmış durumdayız. Yine önemli yenilenebilir enerji kaynaklarından olan depolamalı RES ve GES ön lisans çalışmalarımız da devam etmektedir. IC Enterra Yenilenebilir Enerji olarak Türkiye'de ve dünyada enerji dönüşümüne katkı sağlamaya, tecrübemizi ülke sınırları dışına da taşımaya hazırız. Halka arz ile yatırımcılarımızı sürdürülebilir bir büyümeye ve geleceğe ortak olmaya davet ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

ANADOLU EFES: Anadolu Efes 4Ç23'te TMS29 öncesi piyasa beklentilerinin altında 233 milyon TL zarar açıkladı, piyasa beklentisi 146 milyon TL net kar açıklaması şeklindeydi.TMS29 öncesi satışlar ve FAVÖK ise piyasa beklentilerine paralel olarak gerçekleşti. Enflasyon muhasebesi sonrası rakamlarla, şirket 2023 yılını 27 milyar TL parasal kazancın güçlü etkisiyle 22 milyar TL net kar ile tamamladı (%44 y/y). FAVÖK performansı 2023 yılı 12 aylık sonuçlarda 27 milyar TL oldu ve FAVÖK marjı yüzde 16.9 olarak kaydedildi (9 aylık enflasyon muhasebesi öncesi FAVÖK marjı yüzde 21.8 seviyesindeydi). Şirket ayrıca 2023 karından hisse başına brüt 2.35 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1.5 seviyesinde olup, ödemenin 28 Mayıs tarihinde yapılması bekleniyor.

ASELSAN: Aselsan, Savunma Bakanlığı ile 556.5 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 55'ine karşılık geliyor.

BÜLBÜLOĞLU VİNÇ: Bülbüloğlu Vinç, Avrupa'da bir şirket ile 2.2 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 7.7'sine karşılık geliyor.

GERSAN ELEKTRİK: Gersan Elektrik, Atlas Yapıyol ile 1600 konutluk inşaatın işleri için 1 milyar TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 124'üne karşılık geliyor. Gersan Elektrik, E365 Firması ile de G - Charge Elektrikli Araç Şarj Üniteleri Kurulumu ve işletilmesine yönelik yatırım kararı alındığını bildirdi. Söz konusu yatırımın yıllık ciroya katkısının 75 milyon TL olması bekleniyor.

MAKİM MAKİNE: Makim Makine sermayesinin 56 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 56 milyon TL artışla 112 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

MEGA METAL: Mega Metal, yurtdışındaki bir müşterisi ile 2024 yılı sonuna kadar yaklaşık 10 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 2.7'sine karşılık geliyor.

VAKIF FİNANSAL KİRALAMA: Vakıf Finansal Kiralama sermayesinin 1 milyar TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 1 milyar TL artışla 2 milyar TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

AZTEK TEKNOLOJİ: Aztek Teknoloji, pay başına brüt toplam 2.50 TL temettü ödeme kararı aldı.

BORUSAN YATIRIM: Borusan Yatırım, 30 Nisan'da pay başına brüt 46.20 TL temettü ödeme kararı aldı.

GALATA WIND ENERJİ: Galata Wınd Enerji, 29 Ağustos'ta pay başına brüt toplam 0.23 TL temettü ödeme kararı aldı.

KORDSA: Kordsa 4Ç23'te 82 milyon TL'lik konsensüs tahmininin üzerinde 180 milyon TL (yıllık -%3 düşüşle) net kar açıkladı. Net satışlar 4Ç23'te yıllık bazda yüzde 1 artarak 4.7 milyar TL'ye yükseldi. 2023 yılında şirketin satış gelirleri, bir önceki yılki 1.15 milyar dolara kıyasla yüzde 13.1 oranında azalarak 1 milyar dolarına geriledi. Öte yandan, kompozit segmenti gelirleri yüzde 54 artışla 201 milyon dolara ulaşırken, Microtex Composites Srl'nin gelir katkısı 42 milyon dolar olarak gerçekleşti. FAVÖK 4Ç23'te piyasa beklentisi olan 568 milyon TL'ye kıyasla yıllık bazda yüzde 23 artarak 388 milyon TL'ye yükseldi. FAVÖK yıllık bazda yüzde 38.2 daralarak 2022 yılındaki 135 milyon dolar seviyesinden 2023 yılında 83 milyon dolar seviyesine geriledi. FAVÖK marjı yıllık bazda 1.5 puan artarak yüzde 8.2 oldu.

OTOKAR: Otokar, Romanya'da 4x4 zırhlı araç ihalesine teklif verdi.

ARD GRUP: Ard Grup, bağlı ortaklığı aracılığıyla CCN Teknik ve Makine işleri ile 8.64 milyon TL tutarında 2 yıl süreli sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 15'ine karşılık geliyor.Öte yandan ARD Grup bağlı ortaklığı Signum Teknoloji ile Turkcell Dijital İş Servisleri arasında 3 yıllık KDV hariç 21.5 milyon TL tutarında sözleşme imzalandığını açıkladı. Tutar, şirketin 2023 9A hasılatının yüzde 4.4'üne karşılık geliyor.

EUROPOWER ENERJİ: Europower Enerji, Uludağ Elektrik tarafından açılan ihalede 2.92 milyon dolar ile en uygun teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 3'üne karşılık geliyor.

EGE GÜBRE: Ege Gübre, pay başına brüt 1.2 TL temettü ödeme kararı aldı.

EREĞLİ DEMİR ÇELİK: Ereğli Demir ve Çelik, pay başına brüt 0.5 TL temettü ödeme kararı aldı.

İSKENDERUN DEMİR ÇELİK: İskederun Demir ve Çelik, pay başına brüt 0.5 TL temettü ödeme kararı aldı.

KOÇ HOLDİNG: Koç Holding, 24 Nisan'da pay başına brüt 8.00 TL temettü ödeme kararı aldı.

MAVİ GİYİM: Mavi Giyim, sermaye artırımı neticesinde, güncel hali ile 6 Mayıs'ta ödemeyi planladığı temettü tutarını brüt 2.13 TL olarak belirledi.

ŞEKER YATIRIM: Şeker Yatırım, 27 Mart'ta pay başına brüt 0.15 TL temettü ödeme kararı aldı.

MLP SAĞLIK: MLP Sağlık 4Ç23'de enflasyon muhasebesi öncesi piyasa beklentilerinin üzerinde 1.2 milyar TL net kar açıkladı. (piyasa beklentisi: 897 milyon TL net kar) Açıklanan net kar rakamı 4Ç22ye göre yüzde 100 yukarıda ve 3Ç23 rakamının yüzde 69 üzerinde. Şirketin satış gelirleri 4Ç23'de yıllık bazda yüzde 109 artarak 6.2 milyar TL oldu. FAVÖK rakamı ise 4Ç23'de 4Ç22 ne göre yüzde 172 artışla 1.9 milyar TL olarak gerçekleşirken (piyasa beklentisi: 1.5 milyar TL) çeyreksel bazda ise yüzde 56 yükseliş gösterdi. 4Ç23'de şirketin FAVÖK marjı 4Ç22'ye göre 7.2 puan artış göstererek yüzde 31.4 oldu. Diğer yandan, şirketin net borcu 3.2 milyar TL olarak gerçekleşirken, net borç/FAVÖK çarpanı ise 0.6 oldu.

FORD OTOSAN: Ford Otosan'in yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Ford Otosan Netherlands BV bünyesinde olan Ford Otosan Romania'nın 435 milyon euro tutarında sendikasyon kredisi için sözleşme imzalandığı bildirildi.

BORLEASE OTOMOTİV: Borlease Otomotiv bir müşterisi ile uzun dönem araç kiralama sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Şirket söz konusu iş için 168 adet 119.5 milyon TL tutarında yatırım yapıldığını bildirdi. Söz konusu iş sözleşmesinin 2024 yılı cirosuna 29.5 milyon TL tutarında katkı yapması bekleniyor.

GLOBAL YATIRIM HOLDİNG: Global Yatırım Holding'in dolaylı bağlı ortaklığı Global Ports'un Şubat 2024 dönemi yolcu istatistiklerine göre şirketin işlettiği limanları ziyaret eden gemi sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30 artarken, yolcu sayısı ise aynı dönemde yüzde 38'lik artış gerçekleştirdi.

NETAŞ: Netaş Telekomünikasyon, Türk Telekom ile 2.12 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 1.5'ine karşılık geliyor.

ODINE SOLUTİONS: Odine Solutions payları 21 Mart itibariyle 30.0 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

ÇELEBİ HAVA SERVİSİ: Çelebi Hava Servisi, 24 Nisan'da pay başına brüt 63.0 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 4.4.

GELECEK VARLIK YÖNETİMİ: Gelecek Varlık Yönetimi, 30 Nisan'da pay başına brüt 0.92 TL temettü ödeme kararı aldı. Öte yandan Gelecek Varlık Yönetimi, İş Bankası tarafından açılan ihalede 401.4 milyon TL ana para büyüklüğünde iki bireysel portföy için en yüksek teklifin verildiğini bildirdi.

İŞ YATIRIM MENKUL DEĞERLER: İş Yatırım Menkul Değerler, 29 Mayıs'ta pay başına brüt 1.07 TL temettü ödeme kararı aldı.

MİGROS: Migros, 27 Mayıs'ta pay başına brüt 6.90 TL temettü ödeme kararı aldı.

AGESA HAYAT VE EMEKLİLİK: Agesa Hayat ve Emeklilik'in Ocak-Şubat dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 129 artışla 2.13 milyar TL'ye yükseldi.

ALVES KABLO: Alves Kablo, yurtiçinde bir şirket ile bayilik sözleşmesi imzalandığını bildirdi. İlk olarak da 101 milyon TL + KDV ve 80 milyon TL + KDV tutarında sipariş sözleşmesi imzalandığı belirtildi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 12.6'sına karşılık geliyor. Alves Kablo, yurtiçi yerleşik bir firma ile de 1.23 milyon dolar + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını açıkladı. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 2.3'üne karşılık geliyor.

SENKRON SİBER GÜVENLİK: Senkron Siber Güvenlik sermayesinin 7.85 milyon TL'den yüzde 500 oranında bedelli olarak 39.25 milyon TL artışla 47.1 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

YEO TEKNOLOJİ: Yeo Teknoloji, İskenderun Enerji Üretim ile 9.9 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 12.8'ine karşılık geliyor.

BEYAZ FİLO: Beyaz Filo, pay başına brüt 0.22 TL temettü ödeme kararı aldı.

ULUSAL FACTORİNG: Ulusal Faktoring, 18 Nisan'da pay başına brüt 0.56 TL temettü ödeme kararı aldı.

BİZE ULAŞIN