Yapay zekalardan yatırım tavsiyeleri

Hisse senedi, tahvil, döviz, kripto para, altın, BES, yatırım fonları, startup’lar, kişisel gelişim… 10 bin dolarım var. Önümüzdeki bir yıl içinde bu parayı nerede değerlendirebilirim? En ünlü yapay zekalardan yatırım tavsiyeleri aldık.
08.04.2024 11:07 GÜNCELLEME : 08.04.2024 11:07

PARA YAPAY ZEKA/ ÜRÜN DİRİER ChatGPT, Google Gemini, Microsoft Co-Pilot, Aleph Alpha, Mistral, LLAMA2 ve Claude3 gibi popüler sohbet robotları, artık bilge bir arkadaşın bile yerini tutabilecek mantıkta tavsiyeler verebiliyor. Bunların tavsiyeleri risk ve gaza getirme içermediği için belki hiçbir zaman bir kankanın yerini tutamayacaklar ama, makul akıl arayışında olanlar için son derece kıymetli kaynaklar olarak öne çıkıyorlar. Sağlıktan hukuka, eğitimden sosyal ilişkiye kadar yüzlerce başlıkta bilgi aktarımı yapabilen ve tavsiyelerde bulunabilen bu yeni 'zekalar' her geçen gün hayatımıza biraz daha sokuluyor, vazgeçilmezimiz olmaya çalışıyorlar. Peki yapay zekalar her konuda tavsiye verebilir mi? Mesela 10 bin dolarımızı nasıl değerlendirebileceğimiz konusunda kendilerinden akıl alabilir miyiz? İşte bu sorunun peşine düştük. Teknoloji sektörünün önde gelen isimleri, Para Dergisi okuyucuları için yapay zekalardan yatırım tavsiyesi istedi. "10 bin dolarım var, önümüzdeki bir yıl içinde bu parayı en iyi nasıl değerlendirebilirim?" sorusu başta olmak üzere bazı kritik sorular sordular…

CHATGPT'NİN ÖNERİSİ YATIRIM FONU

İlk cevap Revo Capital Kurucu Ortağı ve CEO'su Cenk Bayrakdar'dan geldi. ChatGPT'nin bu soru karşısında kendisine Borsa Yatırım Fonları (BİF'ler) yöntemini önerdiğini söyleyen Bayrakdar, Google'ın yapay zeka uygulaması Gemini, Alman girişimi Aleph Alpha ve Fransız Mistral'den de aynı yanıtı aldığını ifade etti. Aylık ortalama yüzde 10 getirisi olan BİF'leri öneren yapay zeka uygulamalarına, Mart ayında aylık yüzde 42 kazandıran Bitcoin'u neden önermediklerini de soran Bayrakdar, "Bitcoin'in volatilitesi oldukça yüksektir ve kısa vadeli yatırımcılar için belirli riskler taşıyabilir" cevabını aldığını belirtti. Yapay zeka uygulamalarının verdiği yatırım önerilerinin net olmaması, riskten kaçınması ve veri ile desteklememesinin sebebinin, ChatGPT gibi yapay zeka uygulamalarının belirli veri setleriyle beslenmesinden kaynaklandığının altını çizen Bayrakdar, "Cevaplara baz teşkil eden veriler belirli bir zamanı kapsadığı için, yapay zeka uygulamaları sadece o tarihe kadar olan bilgilerle hareket ediyor. Bu nedenle, genel ve jenerik öneriler verebilirken, güncel ve rakamsal tavsiyelerde bulunamıyor. Yapay zeka uygulamalarını finansal kavramlar ve terimler konusunda genel bir anlayış kazanmak için kullanmak yararlı olabilir. Ancak kişiselleştirilmiş finansal tavsiyeler için kullanılmasını önermek doğru olmayacaktır" diyor.

Geçtiğimiz günlerde 4'üncüsünü düzenledikleri Revo Capital Building Bridges etkinliğinde 650'den fazla girişimci, yatırımcı ve kurumu bir araya getirdiklerini hatırlatan Bayrakdar, şunları aktarıyor:

"Building Bridges etkinliğimizde McKinsey & Company, geliştirdikleri yapay zeka uygulaması Lilli'yi tanıttı. Bu uygulama sayesinde McKinsey'in 30 bin çalışanı, 100 binden fazla belgeden bilgi bulabiliyor ve içgörüler elde edebiliyor. Lilli, bir yönetim danışmanlık firmasının günlük operasyonlarına yapay zekayı nasıl entegre edebileceğinin ve çalışanların verimliliğini nasıl artırabileceğinin somut bir örneği. Revo Capital olarak, biz de veri odaklı yatırımcı (Data Driven VC) yaklaşımımız ile yapay zekayı benimsiyoruz. Geliştirdiğimiz yapay zeka uygulaması Revo Bot ile bugüne kadar tanıştığımız girişimciler ve şirketler hakkındaki bilgileri veri tabanımızdan özet bir şekilde çekebiliyoruz. Ayrıca, yatırım yaptığımız şirketler ile bilgi akışını değişik kanallar üzerinden entegre ederek, performanslarını gerçek zamanlı olarak izleyebiliyoruz. Goldman Sachs'in raporuna göre, yapay zeka teknolojisi 300 milyon kişilik bir iş gücünün yerine geçebilir. 10 yıl içerisinde küresel üretkenliği yılda yaklaşık yüzde 7 artırması öngörülüyor. MIT'nin yaptığı bir araştırmaya göre, Yapay zekayı doğru kullanan çalışanlar, kullanmayanlara göre performanslarını yüzde 40'a kadar artırabiliyor."

OYUN ENDÜSTRİSİ DE YATIRIM İÇİN CAZİP

ChatGPT'ye "Yüksek risk profiline sahip bir yatırımcı oyun sektöründe hangi janra ve ülkeye yatırım yapmalı?" sorusunu yönelttiğini aktaran Games United CEO'su Bilgehan Baykal'ın aldığı yanıt ise şöyle olmuş: "Yatırımcılar yüksek risk profiline sahip olduklarında genellikle yüksek getiri potansiyeli olan pazarlara yatırım yapmayı tercih ederler. Oyun endüstrisi genellikle hızlı büyüme potansiyeline sahip olan bir sektördür ve yüksek risk profiline sahip yatırımcılar için cazip olabilir. Bu tür yatırımcılar genellikle mobil oyunlar, e-spor, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi yenilikçi oyun türlerine odaklanabilirler. Ayrıca, gelişmekte olan pazarlardaki oyun endüstrisine de yatırım yapabilirler, çünkü bu pazarlarda büyüme potansiyeli daha yüksek olabilir. Örneğin, Çin, Hindistan ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerdeki oyun endüstrisi hızla büyümekte ve yüksek getiri potansiyeli sunmaktadır. Ayrıca, ABD, Japonya ve Güney Kore gibi gelişmiş ülkelerdeki oyun endüstrisi de yatırımcılar için cazip olabilir. Ancak, yüksek risk profiline sahip yatırımcılar her zaman dikkatli olmalı ve kapsamlı bir piyasa araştırması yapmalıdır. Oyun endüstrisi hızlı değişen bir sektör olduğundan, yatırımcılar sürekli olarak sektör trendlerini ve gelişmeleri takip etmelidir."

ChatGPT'nin "Mobil oyun sektörü doğru bir alan mı?" sorusuna verdiği yanıt ise şu şekilde:

"Mobil oyun sektörü, hızla büyüyen ve popüler bir alandır. Ancak, bu alana yatırım yapmadan önce dikkate alman gereken birkaç önemli faktör vardır. Pazar araştırması yaparak mevcut rekabeti değerlendirmeli, oyun stüdyosunun geçmiş performansını incelemeli ve potansiyel bir yatırımın uzun vadeli başarı şansını değerlendirmelisin. Mobil oyunlar genellikle hızlı değişen bir pazar olduğu için trendlere ve tüketici davranışlarına dikkat etmek önemlidir."

STARTUP'LARIN RİSKİ GENELLİKLE YÜKSEK

Baykal'ın "10 bin dolarım var, önümüzdeki bir yıl içinde bu parayı en iyi nasıl değerlendirebilirim? Hangi sektör startup yatırımları için en uygun?" sorusuna ise ChatGPT şu yanıtı vermiş:

"Finansal hedeflerinizi ve risk toleransınızı göz önünde bulundurarak, uzman bir finans danışmanıyla görüşmek iyi bir başlangıç olabilir. Yatırım seçenekleri arasında çeşitlendirme yapmayı düşünebilirsiniz. Yatırım yapmadan önce kendi risk toleransınızı değerlendirmek önemli. Startup yatırımları genellikle yüksek risk içerir. Teknoloji, sağlık, yeşil enerji gibi büyüme potansiyeli olan sektörlerdeki startup'lar değerlendirilebilir. Ancak, sektördeki gelişmeleri yakından takip etmek ve özel bir uzmana danışmak önemlidir."

"Risk tolerans yüksek bir yatırımcı olarak önümüzdeki bir yıl içinde 10 bin dolarımı teknoloji segmentinde hangi alandaki startup'lara yatırmalıyım? 5 yıldan önce bir exit beklentim yok" sorusuna ise Baykal şu yanıtı almış:

"Teknoloji segmentinde yatırım yapmadan önce dikkate alman gereken birkaç faktör var. Yapay zeka, sağlık teknolojileri veya siber güvenlik gibi büyüme potansiyeli yüksek alanlara odaklanabilirsin. Ancak, seçeceğin startup'ın iş modeli, liderlik ekibi ve pazardaki rekabet avantajları üzerinde titizlikle düşünmeli ve sektördeki güncel gelişmeleri takip etmelisin. Unutma ki, yüksek getiri potansiyeli genellikle yüksek riskle gelir, bu nedenle dikkatli bir değerlendirme yapmak önemlidir."

Yapay zekanın, internet ve mobilite sonrası yakın zamanın üçüncü büyük devrimi olduğunu ifade eden Games United CEO'su Bilgehan Baykal, "Farklı disiplinlerde büyük dönüşüm sağlıyor. Belirli mesleklerin kaybolma hızı yapay zeka sayesinde artacak. Bununla birlikte yapay zeka bazı problemleri de beraberinde getiriyor. Algoritma önyargısı (algorythm bias), kişisel veri gizliliği, deep fake gibi sorunların çözümü için zamana ihtiyaç var. Yapay zekanın ilerlemesiyle belirli bilişsel temel beceriler daha da önem kazanacak. Ana dili ve İngilizceyi çok iyi bilmek, soru sormak, sorulan soruyu anlamak ve neden sonuç ilişkisini içselleştirmek gibi temel becerilerin çok daha önem kazanacağını düşünüyorum" dedi.

CHATGPT, GEMINI VE CO-PILOT KIYASLAMASI

"10 bin dolarım var, önümüzdeki bir yıl içinde bu parayı en iyi nasıl değerlendirebilirim?" sorusunu birkaç popüler yapay zeka uygulamasına soran Tooken Kurucu Ortağı Hakan Şık ise, hepsinin öncelikli ortak yönlendirmesinin, yatırım yapmadan önce kapsamlı bir araştırma yapılması ve finansal bir danışmandan yatırım tavsiyesi alınması yönünde olduğunun altını çiziyor. Yani yapay zekalar da "Yatırım tavsiyesi değildir" diyerek tavsiye veriyor. ChatGPT, Google Gemini ve Microsoft'un Co-Pilot'un verdiği cevaplardaki benzerlik ve farklılıkları analiz eden Şık, "ChatGPT, yatırım önerilerini yaparken önceliklendirmeyi seçti. İlk olarak bir Acil Durum Fonu oluşturmayı (Kötü Gün Hesabı da diyebiliriz) önerdi. Bununla birlikte de borçlarımızı ödemeyi de. ChatGPT biraz daha sağlamcı diyebiliriz yani. Sonrasında nispeten daha orta riskli farklı yatırım enstrümanlarını sundu. Hisse senetleri, tahviller ve yatırım fonlarını önerdi. Düşük risk isteyenlere devlet tahvillerini önerdi. Bunlarla birlikte bazen çoğumuzun gözden kaçırabildiği 'kendimize yatırım' tarafını da es geçmedi. Yeni bir beceri öğrenmek, bir sertifika programına katılmak ve kariyerimize uygun eğitim seçeneklerini değerlendirmenin önemini vurguladı. Gayrimenkul yatırım ortaklıkları ile ilgili fonları ve bireysel emeklilik (BES) seçeneklerini de yine bu segment içerisinde önerdi. Son olarak nispeten daha riskli yatırımlarda ise kripto para, sanat eserleri veya koleksiyon eserlere yapılabilecek yatırımların yüksek getiri potansiyeline sahip olduğunu belirtti" diyor.

Google Gemini'ın seçenekleri önceliklendirmeden sunduğuna ve 4 ana başlık altında topladığına değinen Şık, "Bu 4 başlık Yatırım, Girişimcilik, Eğitim ve Gelişim ile Borçların Ödenmesi idi. Yatırım başlığında devlet tahvili, faizli mevduat hesapları gibi hesapların açılabileceğinden, hisse senetlerine yatırım yapılabileceğinden, emlak sektöründe gayrimenkul veya gayrimenkul yatırım fonlarına yatırım yapılabileceğinden ve kripto para alımları yapılabileceğinden bahsetti. Girişimcilik, diğer yapay zeka modüllerinin önermediği bir başlık olarak öne çıkıyor Gemini'da. Kendi işini kurmanın avantaj ve dezavantajlarından da bahsetmeyi ihmal etmiyor tabi ki. Avantaj olarak mali bağımsızlık veya istediğin işi yapabilme imkanının altını çizerken, diğer tarafta ise yüksek çalışma temposu, belirsizlik ve finansal risklerden bahsediyor. Eğitim ve Gelişim tarafında kendimize yapacağımız yatırımın ne kadar önemli olduğunun Gemini da altını çiziyor. Son madde olarak ise borçların ödenmesinin finansal stresi azaltacağı için farklı avantajları olacağını anlatıyor" diye konuşuyor.

İNSAN DUYGULARINI DA HESABA KATIYORLAR

Microsoft'un Co-Pilot'un ise diğer yapay zeka dil modüllerine göre çok daha detaylı yatırım enstrümanları önerdiğinin altını çizen Şık, şunları aktarıyor: "Kur Korumalı Mevduat Hesabı gibi detaylı bir önerisi bile oldu örneğin. Altın, Döviz, VİOP İşlemleri, Hisse Senetleri, Yatırım Fonları, Emlak/Gayrimenkul Alımı, Forex Yatırımı, Kripto Para, Devlet Tahvili ve Bireysel Emeklilik gibi çok farklı ve detaylı opsiyonları önceliklendirmeden sıraladı. Bu 3 önemli yapay zeka dil modelinin ortak noktaları ise, nispeten riskli bir yatırım aracı olarak görmelerine rağmen; üçü de kripto para yatırımını önerdi. ChatGPT ve Gemini, borçların ödenmesi ve kendini geliştirme konularında da öneriler yaparken, Co-Pilot sadece yatırım enstrümanlarını önerdi. Bu 3 farklı platformda çok uzun zaman geçirdikten ve onlarca farklı soru ve cevap sonrasında özetlemeye çalıştığım bu yönlendirmelerde beni en çok etkileyen taraf, başta Gemini'ın, ardından da ChatGPT'nin insan duygularını da hesaba katmış olmasıydı. Borçların yaratabileceği finansal stresi azaltmak ve kendimizi geliştirerek aslında yatırım için ayırabileceğimiz bütçeyi nasıl artırabileceğimiz konusunda da birer pencere belki kapı açmaya çalıştılar."

Yapay zeka ile insan faktörünün sadece denetleme fonksiyonunun olacağı bir geleceğe doğru gitmekte olduğumuzun altını çizen Şık, "Yapay zeka bir doktora kendimizi emanet edeceğimiz, yapay zeka bir avukat ile tüm süreçlerimizi yürüteceğimiz bir çağ başlamak üzere. Burada hepimizin kişisel hayatlarında vermesi gereken çok önemli bir karar var. Birileri geliyor ve diyor ki 'elektriği bulduk' gel bak böyle bir şey sen de dene. Buna karşılık olarak elektrik ne işe yarar, nasıl faydalanabiliriz buna mı bakacağız? Yoksa gaz lambası kullanmaya devam mı edeceğiz?" dedi.

10 BİN DOLAR NASIL DEĞERLENDİRİLİR?

"10 bin dolarım var, önümüzdeki bir yıl içinde bu parayı en iyi nasıl değerlendirebilirim?" sorusunu Gemini, ChatGPT, CoPilot ve LLAMA2'ye soran Bosphorus ISS Kurucusu Bekir İçli ise şu yanıtları almış…

Gemini:

Hisse Senedi: Hisse senedi yatırımı, uzun vadede yüksek getiri potansiyeli sunan bir seçenektir. Fakat aynı zamanda yüksek risk içerir. Yatırım yapmadan önce, şirketler hakkında detaylı araştırma yapmanız ve riskleri iyi analiz etmeniz önemlidir.

Tahvil: Tahviller, hisse senetlerine göre daha az riskli bir yatırım seçeneğidir. Fakat getiri potansiyeli de daha düşüktür. Tahviller, sabit bir getiri sunar ve paranızın korunmasına yardımcı olur.

Döviz: Döviz kurlarındaki dalgalanmalardan yararlanmak için döviz yatırımı yapabilirsiniz. Fakat bu yatırım türü de risklidir ve uzmanlık gerektirir.

Altın: Altın, uzun vadede değerini koruma eğiliminde olan bir yatırım seçeneğidir. Ekonomik belirsizlik dönemlerinde yatırımcılar genellikle altın alarak varlıklarını korumaya çalışırlar.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES): BES, uzun vadeli bir yatırım seçeneğidir. BES'e yatırım yaparak emekliliğiniz için birikim yapabilirsiniz. Devlet tarafından BES'e yapılan katkılar da mevcuttur.

Yatırım Fonları: Yatırım fonları, farklı varlıklara yatırım yaparak riski dağıtma imkanı sunar. Yatırım fonları, uzmanlar tarafından yönetilir ve farklı risk profillerine uygun fonlar mevcuttur.

ChatGPT:

Hisse Senetleri: Hisse senetleri, uzun vadeli yatırım yapmak için popüler bir seçenektir. Araştırma yaparak ve çeşitli sektörlerdeki güvenilir şirketlere yatırım yaparak getiri elde edebilirsiniz.

Tahviller: Daha düşük riskli bir seçenek arıyorsanız, devlet tahvilleri veya şirket tahvilleri gibi sabit getirili menkul kıymetlere yatırım yapabilirsiniz. Bu tür yatırımlar genellikle daha düşük getiri sağlar, ancak daha güvenli bir liman sunar.

Gayrimenkul Yatırım Fonları (REIT'ler): Gayrimenkul piyasasına yatırım yapmak istiyorsanız ancak bir mülk satın almak istemiyorsanız, REIT'ler bir seçenek olabilir. Bu fonlar, bir portföyde çeşitli gayrimenkullere yatırım yapar ve genellikle düzenli temettü ödemeleri sağlar.

Kripto Para Birimleri: Kripto para birimlerine yatırım yapmak, yüksek getirili ancak yüksek riskli bir seçenektir. Bitcoin gibi önde gelen kripto paralar veya Ethereum gibi platformları inceleyebilirsiniz. Ancak, bu pazardaki volatiliteyi dikkate almalısınız.

İşletme Yatırımları: Kendi işinizi kurarak veya mevcut bir işe yatırım yaparak gelir elde etmeyi düşünebilirsiniz. Ancak, bu seçenek genellikle daha fazla risk içerir ve başarılı olması için çalışma ve deneyim gerektirir.

Eğitim ve Beceri Geliştirme: Kendinizi geliştirmek için eğitim alabilir veya yeni beceriler öğrenebilirsiniz. Bu, uzun vadede kariyerinizde veya işinizde daha fazla gelir elde etmenize yardımcı olabilir.

Microsoft CoPilot:

Döviz Değişimi: 10 bin dolarınızı Türk lirasına çevirebilirsiniz. Şu anki döviz kuruyla, 10 bin dolar yaklaşık 319,362 Türk lirası yapar. Ancak döviz kurları dalgalıdır, bu nedenle dikkatli olmalısınız.

Hisse Senetleri: Hisse senetleri, uzun vadeli yatırım için bir seçenektir. Araştırma yaparak ve risk toleransınızı göz önünde bulundurarak hisse senetleri portföyü oluşturabilirsiniz.

Tahviller: Daha düşük riskli bir seçenek olan tahviller, sabit getiri sağlar.

Kripto Para: Kripto paraların değeri dalgalıdır, bu nedenle risklidir. Ancak bazı yatırımcılar için cazip olabilir.

Eğitim ve Beceri Geliştirme: 10 bin doları eğitim veya beceri geliştirme için kullanabilirsiniz. Örneğin, yeni bir dil öğrenmek, sertifikalar almak veya mesleki becerilerinizi geliştirmek için kurslara katılabilirsiniz.

Girişimcilik: Kendi işinizi kurmak veya mevcut bir işe yatırım yapmak için bu parayı kullanabilirsiniz. Ancak bu seçenek daha fazla risk içerir.

10 Bin Saat Kuralı: Malcolm Gladwell'ın önerdiği gibi, bir konuda uzmanlaşmak için 10 bin saat çalışmak gerektiğini düşünüyorsanız, bu parayı bu hedefe ulaşmak için harcayabilirsiniz2.

LLAMA2:

Borsaya yatırım yapın: Tarihsel olarak borsa, herhangi bir yatırım arasında en yüksek uzun vadeli getirilerden bazılarını sağlamıştır. Genel piyasayı takip eden, düşük maliyetli endeks fonlarından veya ETF'lerden oluşan çeşitlendirilmiş bir portföye yatırım yapmayı düşünün. Piyasadaki dalgalanmalardan etkilenmemek için yatırımlarınızı en az beş yıl elinizde tutmaya hazır olun.

Yüksek faizli borcunuzu ödeyin: Kredi kartı bakiyeleri gibi yüksek faizli borcunuz varsa, 10 bin dolarınızı bu borçları ödemek veya kapatmak için kullanmayı düşünün. Bu, zaman içinde faiz ödemelerinde önemli miktarda tasarruf etmenizi sağlayabilir.

Bir acil durum fonu oluşturun: Kolayca erişilebilen bir tasarruf hesabında üç ila altı aylık yaşam masraflarınızı biriktirmeyi hedefleyin. Bu fon, araba tamiri veya sağlık faturaları gibi beklenmedik masrafları borca girmeden karşılamanıza yardımcı olabilir.

Kendinize yatırım yapın: Kazanç potansiyelinizi artırmanıza yardımcı olabilecek eğitim veya öğretim yoluyla kendinize yatırım yapmak için 10 bin dolarınızın bir kısmını kullanmayı düşünün. Bu, çevrimiçi kurslara katılmayı, konferanslara katılmayı veya bir kariyer koçunu işe almayı içerebilir.

Belirli bir hedef için tasarruf edin: Bir ev veya tatil için peşinat için tasarruf yapmak gibi belirli bir mali hedefiniz var mı? 10 bin dolarınızı bu hedefe ayırmayı düşünün.

Yatırımlarınızı çeşitlendirin: Belirli bir düzeyde risk almak konusunda rahatsanız, gayrimenkul, tahvil veya emtia gibi diğer varlık sınıflarına yatırım yapmayı düşünün. Çeşitlendirme, riskinizi yaymanıza ve potansiyel olarak zaman içinde getirilerinizi artırmanıza yardımcı olabilir.

Bireysel Emeklilik: Uygunsanız, 10 bin dolarınızın bir kısmını veya tamamını Bireysel Emeklilik fonlarına yatırmayı düşünün. Bu, vergiden muaf bir büyüme sağlayabilir ve potansiyel olarak emeklilikte vergi faturanızı azaltabilir.

JUNIA İLE CHATSONIC KIYASLAMASI

Ekmob Kurucusu ve CEO'su Sunay Şener'in "10 bin dolarım var, önümüzdeki bir yıl içinde bu parayı en iyi nasıl değerlendirebilirim?" sorusuna Junia AI'ın verdiği yanıt şöyle olmuş:

Yatırım Fonları: İyi bir yatırım fonu seçerek, uzman yöneticiler tarafından yönetilen portföylerde çeşitli varlıklara yatırım yapabilirsiniz. Bu, riski dağıtarak ve profesyonel bir ekip tarafından yönetilerek paranızın büyümesine yardımcı olabilir.

Hisse Senetleri: Hisse senetleri, potansiyel olarak yüksek getiri sağlayabilen riskli ancak kazançlı bir yatırım seçeneğidir. Araştırma yaparak ve iyi şirketleri seçerek hisse senetlerine yatırım yapabilirsiniz.

Gayrimenkul: Gayrimenkul yatırımı uzun vadeli bir strateji olabilir. Ev veya ticari mülk satın alarak kira geliri elde edebilir veya değer artışından faydalanabilirsiniz.

Tahviller: Tahviller, sabit faiz oranına sahip borç senetleridir. Düşük riskli bir yatırım aracı olarak kabul edilirler ve düzenli faiz ödemeleri sağlayabilirler.

Kendi İşinizi Kurmak: Paranızı kendi işinizi kurmak için kullanabilirsiniz. İyi bir iş fikriyle, girişimcilik yolunu seçebilir ve uzun vadede kar elde edebilirsiniz.

Herhangi bir yatırım yapmadan önce, risk toleransınızı, hedeflerinizi ve finansal durumunuzu değerlendirmek önemlidir. Ayrıca, uzman bir mali danışmana danışmak da faydalı olabilir.

Sunay'ın aynı soruya Chatsonic'ten aldığı cevap ise şu şekilde:

Hisse senetleri: Uzun vadeli bir yatırım için hisse senetleri düşünebilirsiniz. Bu, potansiyel olarak yüksek getiri sağlayabilir, ancak aynı zamanda risk de içerir.

Tahviller: Daha düşük riskli bir seçenek arıyorsanız, devlet tahvilleri veya kurumsal tahviller gibi sabit getirili menkul kıymetlere yatırım yapabilirsiniz.

Gayrimenkul: Emlak yatırımı da düşünebileceğiniz bir seçenek olabilir. Kiralama veya değer artışı potansiyeli olan gayrimenkullere yatırım yapabilirsiniz.

Birikim Hesabı Açın: Yüksek faizli bir birikim hesabı açarak paranızı güvende tutabilir ve aynı zamanda faiz geliri elde edebilirsiniz.

Kripto Paralara Yatırım Yapın: Kripto para birimleri, son yıllarda popüler hale gelmiştir. Ancak bu yatırım türü riskli olabilir, bu nedenle dikkatli olmanız önemlidir.

Eğitim ve Beceri Geliştirme: Kendinizi veya işinizi geliştirmek için eğitim programlarına yatırım yapabilirsiniz. Bu, uzun vadede daha fazla kazanç elde etmenize yardımcı olabilir.

Borç Ödemesi: Eğer herhangi bir borcunuz varsa, özellikle yüksek faizli kredi kartı borçları, bu parayı borçlarınızı ödemek için kullanabilirsiniz. Bu, gelecekteki finansal durumunuzu güçlendirebilir.

Unutmayın, yatırım kararınızı verirken risk toleransınızı, finansal hedeflerinizi ve uzun vadeli planlarınızı dikkate almanız önemlidir. Ayrıca, yatırım kararı vermeden önce bir mali danışmanla konuşmanız da faydalı olabilir…

"İŞ SÜREÇLERİNİ OPTİMİZE EDECEK"

Yapay zekanın hayatımızın her alanında giderek daha fazla yer almaya devam edeceğini düşünen Ekmob Kurucusu ve CEO'su Sunay Şener, "Özellikle bizim uzmanlık alanımız olan satış ekipleri için diyebilirim ki, yapay zeka destekli araçlar ve sistemler, iş süreçlerini optimize etmekte ve verimliliği artırmakta kritik bir rol oynamaya devam edecek. Bu araçlar, satış ekiplerinin müşteri davranışlarını daha iyi anlamalarına ve buna göre satış stratejilerini daha etkili bir şekilde şekillendirmelerine olanak tanıyacak. Ayrıca, yapay zeka destekli araçlar sayesinde satış ekipleri, günlük rutinlerini otomatikleştirerek daha fazla zaman kazanacak ve bu zamanı daha stratejik görevlere ayırabilecekler" dedi. Bu gelişmelerle birlikte, yapay zeka satış ekiplerine adeta bir asistan gibi hizmet edeceğini, onların daha akıllıca ve stratejik kararlar almalarına yardımcı olacağını da ifade eden Şener, şu bilgileri paylaştı: "Yapay zeka ayrıca, satış süreçlerinde verimliliği artırmak için de kullanılacak. Örneğin, satış ekiplerinin potansiyel müşterilerle iletişim kurma sürecini otomatikleştirerek, satış sürecinin daha hızlı ve daha verimli bir şekilde ilerlemesine olanak tanıyacak. Aynı zamanda, yapay zeka destekli analizler, satış ekiplerinin performanslarını izlemelerine ve gerektiğinde stratejilerini revize etmelerine yardımcı olacak. Bu da şirketlerin daha rekabetçi olmalarını ve daha iyi satış sonuçları elde etmelerini sağlayacak."

"DEVRİMİ İLK TECRÜBE EDENLERDENİZ"

Gelecek yıllarda LLM (büyük dil modeli) sayısında artış göreceğimizi ifade eden Novus Kurucu Ortağı Vorga Can, "Sanayi devrimini kitaplardan okuduk. Benzer bir devrimi ilk tecrübe edenlerden olduğumuzu düşünüyorum. Pek çok açıdan hayatlarımızı daha ziyade bizden sonraki nesillerin hayatlarını kökünden değiştirecek bir döneme giriyoruz. Büyük veriyle birlikte bir insanın bağlantılarını kurmasının imkansızlaştığı karmaşık veri setlerini analiz edip aradaki bağlantıları yakalayabilen bu makineler bizden çok daha farklı perspektifler önerme potansiyelini barındırıyorlar" dedi. 4 yapay zeka aracından yatırım tavsiyesi isteyen Can'ın aldığı yanıtlar ise sırasıyla şöyle…

ChatGPT: 10 bin dolarlık bir miktarı kısa vadeli olarak değerlendirmek için yüksek faizli tasarruf hesapları, kısa vadeli devlet veya şirket tahvilleri, vadeli mevduat hesapları veya kısa vadeli yatırım fonları gibi sabit getirili ve likit yatırım araçlarına yönlendirebilirsiniz. Bu seçenekler güvenliği ve likiditeyi korurken paranızın değer kazanmasını sağlayabilir. Ayrıca, döviz ticareti gibi daha yüksek risk içeren seçenekleri de değerlendirebilirsiniz, ancak bu tür yatırımların risklerini iyi anlamak ve uygun risk toleransınızı gözetmek önemlidir. Yatırım yapmadan önce bir finansal danışmana danışmanızı öneririm.

Claude3: 10 bin dolar ile önümüzdeki bir yıl içinde paranızı en iyi şekilde değerlendirmek için, risk toleransınıza ve hedeflerinize uygun olarak paranızı çeşitlendirmeniz önemlidir. Daha riskli ama yüksek getiri potansiyelli seçenekler arasında hisse senetleri ve kripto paralar yer alırken, düşük riskli ama düşük getirili seçenekler arasında devlet tahvilleri ve para piyasası fonları bulunmaktadır. Ayrıca kendinize yatırım yaparak beceri ve değerinizi artırabilir veya uzun vadeli ama düşük riskli gayrimenkul gibi seçenekleri de değerlendirebilirsiniz. Ana strateji ise çeşitlendirme, risk toleransınıza uygun seçimler yapma ve profesyonel destek almaktır.

Mistral: Bir yıl boyunca en iyi şekilde değerlendirmek istediğiniz 10 dolarınız varsa, göz önünde bulundurmanız gereken birkaç seçenek vardır. Yaklaşımlardan biri, parayı bir tasarruf hesabında ya da kumbarada biriktirmektir. Bu kadar küçük bir miktardan kazanılan faiz çok az olsa da, bu bir tasarruf alışkanlığı oluşturmaya başlamak için iyi bir yol olabilir. Bir başka seçenek de parayı hisse senetlerine, tahvillere veya kripto paraya yatırmaktır. Ancak, yatırım için sadece 10 dolar ile potansiyel getiri küçük olacaktır ve her zaman parayı kaybetme riski vardır. Üçüncü bir seçenek ise parayı yeni bir şeyler öğrenmek için kullanmaktır, örneğin ilgilendiğiniz bir konuda bir kitap satın almak veya çevrimiçi bir kursa katılmak gibi. Bu, kendinize yatırım yapmanın ve potansiyel olarak gelecekte yeni fırsatlar yaratmanın harika bir yolu olabilir. Nihayetinde, en iyi yaklaşım kişisel hedeflerinize ve risk toleransınıza bağlı olacaktır.

LLAMA2: Önümüzdeki yıl 10 bin dolarınızdan en iyi şekilde yararlanmanın yollarını keşfetmenize kesinlikle yardımcı olabilirim. İşte birkaç öneri. Potansiyel olarak pasif gelir ve uzun vadeli büyüme elde etmek için hisse senetleri, tahviller ve diğer yatırım araçlarından oluşan çeşitlendirilmiş bir portföye yatırım yapın. Sabit bir gelir akışı ve büyüme potansiyeli sağlayabilecek küçük bir işletme veya yan iş kurmayı düşünün. Becerilerinizi geliştirebilecek ve mevcut veya gelecekteki kariyerinizde kazanç potansiyelinizi artırabilecek kurslar alarak veya sertifikalar kazanarak kendinize yatırım yapın. Borca girmekten kaçınmak için acil durumlar veya araba tamiri ya da tıbbi faturalar gibi beklenmedik harcamalar için kenara biraz para koyun. Paranın bir kısmını seyahat veya eğlence gibi isteğe bağlı harcamalar için kullanın, böylece hayatın deneyimlerinin tadını çıkarın ve kalıcı anılar yaratın. Unutmayın, önemli olan kısa vadeli keyif ile uzun vadeli finansal istikrar arasında bir denge kurmaktır. Finansal hedeflerinize öncelik vermeniz ve sizin için en uygun planı oluşturmanız önemlidir.

BİZE ULAŞIN