Şimdi izlenmesi gereken 22 hisse…

Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması Borsa İstanbul’a artış yönünde hareketlilik getirdi. Analistlere göre, piyasa fiyatlamaları açısından önemli bir kriter olan Moodys ve Standart and Poors’un da not artırımı olası. Uzmanlar, orta ve uzun vadede denge arayışında olan borsada uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 22 hissenin takip edilebileceğini söylüyor…
18.04.2024 12:06 GÜNCELLEME : 18.04.2024 12:06
PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul bilindiği gibi önceki hafta (bayram öncesi) tarihi zirvesini yenileyerek yüzde 5.21'lik değer kazanımı ile 9648.83 seviyesinden kapandı. Geçtiğimiz haftaya da pozitif başladı. Pazartesi günü kapanışa doğru endeks 9.766,57 puana kadar yükselerek yeni rekor seviyesini belirledi. Özellikle de bilişim ve KOBİ en çok talep gören sektörler oldu. Hacim bazında bakıldığında da yükselişe en çok katkı sağlayan endeksin, sınai olduğu, bunu mali ve hizmet endeksinin izlediği görüldü.

Salı günü yarım gün işlem gören ve haftanın kalanında kapalı olan Borsa İstanbul endeksi haftayı yüzde 2.03 değer kazanımıyla 9.814 puana kadar yükselerek yeni rekor seviyesinden tamamladı. BIST -100 endeksinin 9.400 direncini aşmasını önemli bulan uzmanlar, önümüzdeki günlerde endeksinin daha da yükseleceğini düşünüyor. Sene içinde de 11.000-12.000 bantlarını görebileceğimizi kaydediyor.

Özelliklede seçim belirsizliğinin ortadan kalkması, enflasyonu kontrol altına almaya yönelik para politikasına bağlı kalınması, regülasyonların sadeleştirilmesi ve yatırımcıların TL tercihinin ön plana çıkması gibi unsurların görünümü güçlendirdiği belirtiliyor.

En son Fitch'in Türkiye'nin notunu 1 kademe artırdığını ve aynı zamanda görünümü pozitif olarak koruduğunu da hatırlatan analistler, piyasa fiyatlamaları açısından önemli olan ve şu ana kadar not görünümünde pozitif düzeltme yapıp kredi notunda değişiklik yapmayan Moodys ve Standart and Poors'un da sene içinde not artırımı yapmasını olası görüyor. Yükselişte kredi derecelendirme şirketlerinin de katalizör vazifesi göreceğini öngören uzmanlar; seçimleri de atlatıp belirsizliğin ortadan kalkması ile Moodys ve Standart and Poors'un da sene içinde not artırımı yapması halinde kur tarafında oynaklığın azalıp, bunun borsanın geneline de pozitif yansıyacağını düşünüyor.

Öte yandan analistlere göre, endeksin kısa vadede önceki zirve seviyesi olan 9.450 puan üzerinde tutunması korunabilirse yükseliş eğiliminin devamı beklenebilir. Bu durumda 9.800 - 9.865 ve 10.000 seviyesi direnç olarak takip edilecek. Psikolojik öneme sahip 10.000 üzeri kapanışlarda alımlar yeni bir ivme kazanabilir. Kar satışlarında ise 9.700 ve 9.600 seviyeleri kısa vadeli destek noktaları olup, devamında 9.500 – 9.450 aralığı güçlü destek bölgesi konumunda. Önceki zirve seviyesi olan 9.450'nin altındaki kapanışlarda ise düzeltme eğiliminin hız kazanmasından endişe ediliyor. Uzmanlar, orta ve uzun vadede denge arayışında olan borsada uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere de 22 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.

"PİYASA FİYATLAMALARINA YANSIR"

Piyasa fiyatlamaları ve CDS'lerde etkili olabilecek Moodys, Standart and Poors ve Fitch olmak üzere önemli 3 derecelendirme kuruluşu bulunduğunu belirten Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar, "Bunlara ek başka derecelendirme kuruluşları olmakla beraber, küresel ölçekte ve ülkemizde etkili olan bu üç kuruluştur. Bu kurumlar derecelendirme yanında ülke ekonomileri, kurumlar ve şirketlere yönelik yazılı ve sözlü değerlendirmeler de yapar" diyor.

En son Fitch'in Türkiye'nin notunu (8 Mart 2024) 1 kademe artırdığını ve aynı zamanda görünümü pozitif olarak koruduğunu da hatırlatan Coşar, Moodys, ve Standart and Poors için beklentilerine yönelik şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Diğer iki kuruluş daha önce kredi notunda değişiklik yapmamakla beraber, görünümü yükseltmişti. Kredi derecelendirme kuruluşlarının not veya görünümü artırmalarında geçen sene mayıs itibari ile değişen daha sıkı ve Ortodoks bir patikada uygulanan para politikası, enflasyonun öne alınması, cari açıkta beklenen toparlanma ve rezervlerdeki yükseliş etkili oldu. Bundan sonraki süreçte kredi derecelendirme kuruluşlarının yeni not artırımları yapmaları için sıkı para politikası ve bunun yanında maliye politikalarda da sıkılaşma, cari dengede görülen toparlanmanın devam etmesi, KKM' den kademeli çıkış, en önemlisi enflasyonda iyileşme önem kazanacaktır. Seçimleri atlattık. Şu an bu belirsizliğin de ortadan kalkması ile para politikası yanında maliye politikası da sıkılaşırsa yani kamu tasarruf yaparsa enflasyon tarafında sonuç almak ve bunun kredi notuna yansıması daha kolay olur diye düşünüyorum."

"MOODYS VE STANDART AND POORS NOT ARTIRABİLİR"

Öte yandan şu ana kadar not görünümünde pozitif düzeltme yapıp kredi notunda değişiklik yapmayan Moodys ve Standart and Poors'un sene içinde not artırımı yapmasını olası gören Coşar; ancak ortak ve koordineli bir para ve maliye politikası ile daha kolay sonuçlar almanın mümkün olduğunu söylüyor. Tabii bunun için ekonomik aktivitede yavaşlama belki bir miktar istihdam görünümünde bozulmayı göze almak gerektiğini de kaydeden Coşar, " Bu da politik bir seçim. Şu ana kadar ekonomik aktivite ve istihdam tarafına oldukça hassas davranıldı. Seçim sonrası bu tarafta bir değişim olur mu, göreceğiz." yorumunu yapıyor.

"BÜYÜK ÖLÇEKLİ ŞİRKETLERE ETKİSİ OLUMLU"

Not artırımı ya da görünüm artırımının piyasaya olumlu yansıyacağını da kaydeden Coşar, "Kur tarafında oynaklık azaltıcı, borsa tarafında da pozitif yansımaları olur, CDS'leri ise aşağı yönlü etkiler. Ancak not artırım beklentisi yoğunluğunun da bunun not artırımından önce fiyatlanabileceği gözden kaçmamalı. Yani not artırımı geldiğinde bu zaten çoktan fiyatlanmış olabilir" diyor.

Kredi derecelendirme şirketlerinin kararlarının borsada genel olarak bütün sektörleri olumlu etkilemekle beraber en çok banka ve holdinglere olumlu yansıyacağını söylüyor. Ancak genel olarak BIST- 100 bünyesinde özellikle yatırımcıların ve fonların yatırım yapabileceği gibi büyük ölçekli hisselerin de bundan etkileneceğine dikkat çekiyor.

"11.000-12.000 BANTLARINI GÖREBİLİRİZ"

Endeksin geçtiğimiz hafta tarihi zirvesini yenilerken haftayı yüzde 5.21 oranında değer kazanımı ile 9648.83 seviyesinden tamamladığının da altını çizen

Coşar, "BIST-100 endeksinin 9.400 direncini aşması önemli. İlerleyen dönemlerde BIST-100 endeksinin daha da yükseleceğini düşünüyorum. Sene içinde 11.000-12.000 bantlarını görebiliriz" diyor.

Coşar, orta ve uzun vadede denge arayışında olan borsada uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere bankalardan TSKB ve Yapı Kredi, holdinglerden Koç Holding, Sabancı Holding ve Anadolu Grubu Holding, otomotiv sektöründen öncelikle Ford Otosan ayrıca Tofaş Otomobil ve Türk Traktör, perakende sektöründen Migros, Şok Marketler, BİM Birleşik Mağazalar, Mavi Giyim gıda ve içecek tarafında Anadolu Efes ve Coca Cola İçecek, telekomünikasyon sektöründen Turkcell, sanayi sektöründe Aksa Akrilik ve Şişecam, çimento tarafında Çimsa ve Akçansa, havacılık sektöründe TAV ve Türk Havayolları, gayrimenkul sektöründe ise Torunlar GYO hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü

"Anadolu Grubu Holding hisseleri portföylere eklenip ağırlık artırılabilir"

ANADOLU GRUBU HOLDİNG: Holdingin 2023 yılı net satışları bir önceki yıla göre enflasyondan arındırılmış şekilde yüzde 17.5 artarak 376 milyar 600 milyon TL, FAVÖK yüzde 10.9 aratarak 36 milyar 100 milyon TL, net kar ise yüzde 25.6 artarak 19 milyar 600 milyon TL oldu. Yani satış ve karda enflasyon üzerinde bir performans gösterdi. Holdingin 2023 yılında meşrubat, bira, perakende ve otomotiv segmentlerinde büyüme ve bilanço açısından olumlu bir yıl geçirdiğini görüyoruz. Meşrubat ve bira tarafı büyük ölçüde uluslararası satışlara dayalı olup yurt içi talep dalgalanmalarına daha dayanıklı ve defansif bir sektör olması, diğer açıdan Migros tarafında hem mağaza satış alanı artışı, hem online satışlar , hem hazır yemek , hem ödeme sistemleri, hem de yeni kozmetik mağaza zincirinin oluşturulması ile büyüme döneminde olduğu söylenebilir. Önümüzdeki yıllarda Migros'un da büyümesi bekleniyor. Diğer yandan holdingin hissesi makul fiyatlarda. Şirket hissesinin portföylere eklenebileceğini ve ağırlık artırılabileceğini düşünüyoruz.

COCA COLA İÇECEK: Şirketin satışlarında 2023 yılında hacim bazında yüzde 5.1 uluslararası satışlarda özellikle Pakistan etkisi ile yüzde 1.1 toplamda yüzde 2.6 oranında sınırlı bir azalma oldu. Şirketin satışları yıl genelinde enflasyondan arındırılmış olarak yüzde 8 büyüme ile 101 milyar 42 milyon TL, FAVÖK yüzde 12 büyüme ile 17 milyar 917 milyon TL seviyesinde, net kar ise yüzde 48 artarak 20 milyar 579 milyon TL olarak gerçekleşti. Enflasyon muhasebesini hesaba katmadan hesaplandığında ise satışlar yüzde 70, FAVÖK yüzde 104 net kar ise yüzde 92 büyümüş. Şirketin hacimsel bazda sınırlı bir gerileme kaydetmesine rağmen yüksek enflasyon ortamına uygun fiyatlandırma politikası ile şirketin hem satış gelirlerini hem net karını enflasyon oranından daha fazla artırabildiğini görüyoruz. Coca Cola İçecek Türkiye yanında Ortadoğu ve Orta Asya bölgesinde çok sayıda ülkede faaliyet gösteriyor. Bu pazarlarda hem doymamış talep hem de genç nüfus nedeni ile büyüme potansiyeli bulunuyor. 2023 yılında Bangladeş operasyonları da şirket bünyesine katıldı. Ayrıca şirket birçok meşrubat segmenti ve markası ile çeşitlendirilmiş bir portföye sahip. Satışlarının yüzde 60'dan fazlası yurt dışı satışlar. 2024 yılında şirkette hacimsel bazda yurt dışı ve yurt içi satışlarda orta seviye tek haneli büyüme bekleniyor. 2024 yılında miktarsal bazda büyüme yanında yüksek enflasyonu satış fiyatlarına yansıtabilmesi dolayısı ile olumlu bilanço beklenebilir. Şirket hissesinin portföylere eklenebileceğini ve ağırlık artırılabileceğini düşünüyoruz.

MAVİ GİYİM: Şirketin satış gelirleri 2023 yılı tamamında geçen sene aynı döneneme göre enflasyondan arındırılmış şekilde yüzde 25 büyüyerek 26 milyar 293 milyon TL olarak gerçekleşti. Enflasyon muhasebesi harici bakıldığında satışlar yüzde 91 büyüdü. 2023 yılında şirket 1 milyar 757 milyon TL net kar elde etti. Türkiye perakende gelirleri enflasyon etkisinden arındırılmış olarak yüzde 31, online satış gelirleri yüzde 26 büyüdü. Şirketin mağaza sayısı ve satış alanı, mağaza başı satışları artarken diğer yandan online satışlarda yükseldi. Aynı eğilimin devam etmesi beklenebilir. Şirket uzun dönemde büyümeye devam ediyor. Ayrıca faaliyet gösterdiği sektör nispeten defansif bir sektör olup, talep dalgalanmalarına karşı da nispeten dayanıklı. Mavi Giyim hisselerinin fiyatıda makul seviyelerde. Şirket hissesinin portföylere eklenebileceğini ve ağırlık artırılabileceğini düşünüyoruz.

"Özellikle küçük yatırımcılar dikkate almalı"

BIST-100 endeksinin 9.400 direncini aşmasını önemli bulan Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar, bu seviyelerde özellikle küçük yatırımcıların dikkate alması gereken belli başlı başlıkları hatırlatarak şu başlıkların altını çizdi:

*Tüyo ve duyumlara göre işlem yapılmamalı, tüyo veya duyuma ulaşıldığında çoktan fiyatlanmış olabilir ya da yanlış olabilir.

*Çok yükselmiş ya da çok yüksek çarpanlarda işlem gören hisse senetlerine temkinli yaklaşılmalı.

*İskontolu ya da makul fiyatlardan hisse alınmasına özen gösterilmeli.

*2024 ve 2025 yılı beklentileri olumlu olan sektörler ve hisseler seçilmeli. Bu bilgiye aracı kurum raporlarından ulaşılabilir.

*Hisse portföyünde sektörel bir çeşitlendirme yapılmalı. Tek hisse alıp tutmak riskli olabilir.

*Uygun fiyatlardan alınan hisseler değerini bulur ancak bunun için sabırlı olunmalı, sık sık portföy güncellenmemeli.

*Hisse dışında yabancı varlıklar ve yüksek faizli enstrümanlar da belirli miktarda bulunmalı.

Rönesans Gayrimenkul Yatırım bu hafta talep toplayacak

Rönesans Gayrimenkul Yatırım AŞ bu hafta (17- 18 -19 Nisan ) talep toplayacak.

Portföyünde 12 alışveriş merkezi (AVM) bulunduran ve Optimum, Hilltown ve Piazza gibi zincir AVM markalarının yatırımcısı ve işletmecisi olarak Türkiye'nin 7 şehrinde faaliyet gösteren Rönesans Gayrimenkul Yatırım A.Ş. halka arzını Ak Yatırım ve Deniz Yatırım'ın konsorsiyum liderliğinde gerçekleştirecek.

Rönesans Holding'in ticari gayrimenkul geliştirme ve yatırım şirketi Rönesans Gayrimenkul Yatırım A.Ş (Rönesans Gayrimenkul Yatırım, RGY) kendi yönettiği 16 ayrı yatırıma sahip. Yaklaşık 740 bin metrekarelik brüt kiralanabilir alanı bulunan şirket (yaklaşık 640 bin metrekaresi AVM ve yaklaşık 100 bin metrekaresi ofis); halka arz kapsamında nominal değeri 33.357.450 TL olan paylarını halka arz edecek. Ak Yatırım ve Deniz Yatırım liderliğindeki konsorsiyum tarafından pay başına 135 liradan halka arz edilecek toplam 33.357.450 TL nominal değerli payların yüzde 80'inin yurt içi bireysel yatırımcılara, yüzde 20'sinin ise yurt içi kurumsal yatırımcılara tahsis edildiği açıklandı. Toplam 4.5 milyar TL büyüklüğündeki halka arzın gerçekleşmesi ile Rönesans Gayrimenkul Yatırım'ın halka açıklık oranının ise yüzde 10.08 olacağı bildirildi.

Rönesans Gayrimenkul Yatırım hisselerinin Borsa İstanbul'da işlem görmesiyle birlikte halka arz büyüklüğünün yüzde 25'ine karşılık gelen ve Rönesans Holding tarafından sağlanacak kaynak ile fiyat istikrarı işlemleri yapılacağı; bu kapsamda 30 gün süreyle, Deniz Yatırım aracılığı ile toplam 1.1 milyar TL tutarındaki kaynağın kullanımda olacağı kaydedildi.

Rönesans Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Canbaş, Türkiye'nin hem adet hem de brüt kiralanabilir alan bazında en büyük AVM yatırımcısı ve işletmecisi olduklarını söyledi. Rönesans Holding'in yüksek mühendislik ve mimari gücünden aldıkları destekle istikrarlı bir büyüme sergilediklerini ifade eden Canbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla 85.5 milyar TL (yaklaşık 2.6 milyar euro) değerinde 16 varlıktan oluşan bir gayrimenkul portföyüne sahibiz. Güçlü ortaklık yapımızla uluslararası bilinirliğimiz ve kaynak yaratma kabiliyetimiz çok yüksek. Türkiye'nin bilinen AVM markalarına sahip bir yapı olarak, halka arzla birlikte tüm bu projelerin yatırımcısı olan Rönesans Gayrimenkul Yatırım'ın da bilinirliğinin ve tanınırlığının pekiştirilmesini hedefliyoruz. Ayrıca rekabet gücümüzü daha da artırırken, finansal yapımızı güçlendirmeyi ve büyüme hedeflerimize bir adım daha yaklaşmayı planlıyoruz."

Rönesans Gayrimenkul Yatırım'ın portföyünde bulunan 12 AVM'nin yanı sıra İstanbul Maltepe Park AVM ve Ofis'in hemen yanında bulunan arsada yeni bir proje geliştirdiklerini belirten Özgür Canbaş, Aralık 2023'te alınan ruhsata paralel olarak inşaat çalışmalarına başladıklarını söyledi. Rönesans Gayrimenkul Yatırım'ın portföyünde Ataşehir ve Ümraniye'de iki arsa ve Antalya'da Beachtown Projesi bulunduğunu da ifade eden Canbaş, "Antalya ve Ümraniye için de proje çalışmalarına başladık. Portföyümüzü genişletmek için yeni fırsatlarla da ilgileniyoruz" dedi.

Rönesans Gayrimenkul Yatırım'ın arz sonrası halka açıklık oranını yüzde 10.08 olacağına dikkat çeken Canbaş, şöyle konuştu: "Öncelikle belirtmeliyim ki biz bir GYO değiliz. Bu nedenle halka açıklık oranımız da GYO'lara göre çok daha düşük. AVM ve ofis ağırlıklı kira geliri getiren varlıkları portföyünde bulunduran yatırımcı ve işletmeci bir şirketiz. Kira kontratlarımız baz kira ve ciro kira olmak üzere 2 ana unsurdan oluşuyor. Baz kira ile enflasyona karşı koruma sağlarken, ciro kira üzerinden yaratılan artı değer ile reel getiri elde ediyoruz. Konut ağırlıklı bir şirket olmadığımız için de yüksek seyreden konut kredisi faizlerinden etkilenmiyoruz. Kiracı seçimlerinde hedef kitle ve konsepti dikkate alıyoruz. Uluslararası zincir markalara ağırlık veriyoruz. Bu da ticari gayrimenkullerimizi sürdürülebilir bir şekilde yönetmemize olanak tanıyor."

Penta Teknoloji'nin FAVÖK rakamı yüzde 78 arttı

Penta Teknoloji 2023 yılı rakamlarını açıkladı. Penta Teknoloji Genel Müdürü Fatih Erünsal, 34 yılda Türkiye'nin en güçlü ve güvenilir markalarından biri olmayı başardıklarını söyledi. Bugün 40'tan fazla global ve yerel teknoloji markasıyla yaptıkları iş ortaklığı, yüksek operasyonel kabiliyeti, güçlü ve alanında uzman ekibi, dijital altyapısı ve sunduğu hizmetlerle Türkiye'nin öncü katma değerli teknoloji dağıtıcısı konumunda yer aldıklarını belirten Erünsal, "2023 yılında sermaye, pazar büyüklüğü ve kârlılık açısından güçlü büyümemizi sürdürdük. Konsolide ciromuzu 2022 yılına göre yüzde 86 artışla 18.2 milyar TL'ye ulaştırdık. Yılın tamamında 539.9 milyon TL vergi öncesi kâr elde ettik ve bir önceki yıla göre brüt karımızı yüzde 80 artışla toplam 1.4 milyar TL'ye yükselttik. FAVÖK rakamımız 2023'te yüzde 78 artışla 989.8 milyon TL, FAVÖK marjımız da yüzde 5.4 olarak gerçekleşti" dedi.

Türkiye'de teknoloji pazarının 2023 yılında büyüdüğünü de kaydeden Erünsal, konuya yönelik şunları söyledi: "PC pazarı uzun yıllar sonra ilk defa 3 milyon adet civarında kapanış yaptı. PC pazarının büyümesi diğer ürün gruplarının da büyümesini tetiklediği için önemli bir gösterge. Diğer yandan özellikle uzaktan erişim ile ilgili gelişen teknolojiye olan ihtiyaçların arttığını gözlemliyoruz. Buna bağlı olarak ofisten çalışma hissini sağlayan çevre birimleri ürünleri çeşitlendi. Kendin yap ( Do It Yourself -DIY) pazarındaki yeniden canlanma da PC bileşenleri kategorisinde dikkate değer bir büyümeyi tetikledi. Dijital dönüşüm üretim sanayisini etkilemenin ötesinde; eğitimden sağlığa, finanstan tarıma ekonominin tüm sektörlerine ve sosyal yaşama da doğrudan etki ediyor. Diğer yandan yapay zekanın ve robotik ürünlerin teknoloji pazarının büyümesini desteklediği de bir gerçek. Bununla birlikte yapay zeka ile hayatı deneyimleme şeklimiz bambaşka bir noktaya evrildi. Çalışma sistemlerimizden tüketim alışkanlıklarımıza kadar binlerce alan şimdi yeniden tanımlanıyor."

Tüm bu gelişmelerin küresel anlamda da markaları bir yol ayırımına getirdiğini dile getiren Erünsal; değişen toplumsal yapı, alışkanlıklar ve hatta düşünce tarzlarının bizleri çok daha zorlayıcı ortamlarda kararlar almaya sevk ettiğini belirtiyor. Bu nedenle iş ortakları ile sürekli içgörü çalışmaları yaptıklarını ve değişime, gelişime açık olan tüm noktaları tespit ederek her iki taraf için de en verimli stratejileri ortaya çıkardıklarını söylüyor.

Büyümeye yönelik geliştirdikleri stratejilerin yanı sıra odaklanacakları en önemli alanlardan bir diğerinin de iş ortaklarının ihtiyaçları konusundaki proaktif bakış açılarını geliştirmek olacağını belirten Erünsal, "Şirketimiz için yaptığımız yatırımlar arasında en büyük kalemi dijitalleşme ve otomasyon alanlarına ayırdığımız bütçe oluşturuyor. Dijital altyapılarla hayata geçirdiğimiz Penta Entegrasyon, Penta Abonelik Yönetimi, Penta Depom, Penta Teknoloji Merkezleri gibi katma değerli hizmetlerimiz bu doğrultuda yaptığımız yatırımların bir sonucu olarak sektörde fark yaratıyor. Ancak gelişimi her daim ileri taşımak artık bir gereklilik. Bu doğrultuda, dijitalleşmeye olan sürekli yatırımlarımızı devam ettirerek bunu bir şirket kültürü olarak konumlandırıyoruz" açıklamasını yapıyor.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

VESTEL ELEKTRONİK: Şirketin marka odaklı, stratejik global büyüme hedefi doğrultusunda, beyaz eşya alanında faaliyet gösteren, İsveç Şirketler Ticaret Sicili'ne 559450-8375 sicil numarası ile kayıtlı olan Cylinda AB'nin sermayesini temsil eden her biri 1 İsveç Kronu (SEK) nominal değerde 25.000 adet paylarının tamamının satın alımı için, İsveç Rekabet Otoritesi nezdinde gerekli yasal iznin alınması ve kapanış tarihinde, hisse alım sözleşmesinde düzenlenen esaslara göre hisse alım bedelinin uyarlanarak ödenmesi kaydıyla yüzde100 dolaylı bağlı ortaklığı Vestel Holland B.V. ile Elektroskandia Sverige AB arasında 8 Nisan 2024 tarihinde hisse alım sözleşmesi imzalandı.

CVK MADEN İŞLETMELERİ: CVK Maden İşletmeleri, yurt dışında yerleşik bir şirket ile 131.7 milyon TL tutarında sipariş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 14'üne karşılık geliyor.

KARDEMİR: Kardemir 200 milyon TL sermaye ile taşımacılık ve ilgili alanlarda faaliyet gösterecek yeni bir iştirak kurulmasına karar verildiğini açıkladı. Yeni kurulacak Kardemir Liman İşletmeciliği ve Taşımacılık AŞ'nin her türlü demiryolu, karayolu, denizyolu ve havayolu taşımacılığı alanında faaliyet göstermesinin planlandığı belirtildi.

THY: Türk Hava Yolları Mart 2024'te 6.14 milyon yolcu taşıdı. Türk Hava Yolları'nın aylık trafik verilerine göre, Mart 2024'te toplam yolcu sayısı yıllık yüzde 0.5 artışla 6.14 milyona ulaştı. Toplam Arz Edilen Koltuk Km (AKK) Mart 2024'te bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.8 artarak 20 milyar olarak gerçekleşti. Doluluk oranı Mart 2023'e kıyasla 2.2 puan azalarak yüzde 79.8'e geriledi. Yurtiçi ve yurtdışı doluluk oranı aynı dönemde sırasıyla yüzde 78 ve yüzde 79.8 olarak gerçekleşti. Kargo tarafında, toplam kargo hacmi Mart 2024'te yıllık bazda yüzde 35 artışla 178 bin tona yükseldi. 1Ç24 verilerine göre, kargo hacmi ve yolcu sayısındaki toplam büyüme sırasıyla yıllık yüzde 35.3 ve yüzde 8.4 oldu.

BIOTREND ÇEVRE VE ENERJİ: Yapılan açıklamaya göre şirket, tamamı BIOEN'e ait olan iki iştirakini (Serenti Enerji ve MD Biyokütle Enerji) 14 milyon dolar karşılığında Mana Enerji'ye sattı. İşlem sonrasında şirket, elde edilen tutarın finansal borçların kapatılmasında kullanılacağını duyurdu. Anlaşma bedeli olan 14 milyon doları ve santrallerin toplam kurulu gücü olan 4.24MW (şirketin toplam 118,4MWe kurulu gücündeki payı %3,6) baz alındığında, MW başına anlaşma bedeli 3.3 dolara işaret ediyor.

ANADOLU ISUZU: Anadolu Isuzu, Ukrayna-Kiev'de açılan otobüs ihalesinde 18.6 milyon euro tutarında sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 4.3'üne karşılık geliyor.

LDR TURİZM: LDR Turizm, Mart ayında 149.4 milyon TL + KDV tutarında 179 adet araç alımı yapıldığını bildirdi. Şirketin toplam araç adedi 3260'a yükseldi.

YEO TEKNOLOJİ: YEO Teknoloji, Enerjisa Enerji Üretim ile 8.39 milyon dolar + KDV tutarında sözleşme imzaladığını bildirdi. Tutar şirketin 2023/9A hasılatının yüzde 12.6'sına karşılık geliyor.

FORD OTOMOTİV: Ford Otomotiv, geçen hafta pay başına brüt 43.30 TL temettü ödedi.

ŞEKER FİNANSAL KİRALAMA: Şeker Finansal Kiralama geçen hafta pay başına brüt 0.30 TL temettü ödedi.

EREĞLİ DEMİR ÇELİK: Ereğli Demir-Çelik 16 Nisan'da pay başına brüt 0.5 TL temettü ödeyecek.

GEN İLAÇ: Gen İlaç, pay başına brüt 1.11 TL temettü ödeme kararı aldı.

GÖLTAŞ ÇİMENTO: Göltaş Çimento, pay başına brüt 11.12 TL temettü ödeme kararı aldı.

İSKENDERUN DEMİR ÇELİK: İskenderun Demir-Çelik 16 Nisan'da pay başına brüt 0.5 TL temettü ödeyecek.

TUREKS TURUNÇ MADENCİLİK: Tureks Turunç Madencilik, pay başına brüt toplam 0.06 TL temettü ödeme kararı aldı.

TURKCELL: Turkcell, 5 Aralık'ta pay başına brüt 2.85 TL temettü ödeme kararı aldı.

KUZEY BORU: Kuzey Boru, 26 Haziran'da pay başına brüt 0.53 TL temettü ödeme kararı aldı.

MEDİTERA TIBBİ MALZEME: Meditera Tıbbi Malzeme, pay başına brüt 0.29 TL temettü ödeme kararı aldı.

ARD GRUP: ARD Grup, Dış İşleri Bakanlığı ile 7.9 milyon TL + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 1.6'sına karşılık geliyor.

BEŞİKTAJ: Beşiktaş sermayesinin 240 milyon TL'den yüzde 250 oranında bedelli olarak 600 milyon TL artışla 840 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verdi.

GERSAN ELEKTRİK: Gersan Elektrik yurtiçindeki bir müşterisi ile 12.4 milyon TL tutarında sözleşme imzalandığı bildirildi. Tutar şirketin 2023 9A hasılatının yüzde 1.53'üne karşılık geliyor. Öte yandan Girişim Elektrik Cezayirli bir müşterisiyle 1.36 milyon dolar tutarında sözleşme imzalandığını açıkladı. Tutar şirketin 2023 9A hasılatının yüzde 0.8'ine karşılık geliyor. Girişim Elektrik, Çin merkezli bir şirket ile de 4.92 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 3.3'üne karşılık geliyor.

QUA GRANİTE: QUA Granite bir müşterisi ile 6.2 milyon TL tutarında sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar şirketin 2023/9A hasılatının yüzde 0.14'üne karşılık geliyor.

SDT UZAY VE SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ: SDT Uzay Ve Savunma Teknolojileri, yurt dışındaki bir müşterisiyle 1.67 milyon euro sözleşme imzalandığın bildirdi. Tutar şirketin 2023 9A hasılatının yüzde 11.7'sine karşılık geliyor.

VBT YAZILIM: VBT Yazılım, yurt içinde yerleşik bir banka ile 538 bin dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 1.4'üne karşılık geliyor.

E-BEBEK: E-Bebek, 15 Ekim ve 16 Aralık'ta iki eşit taksit olmak üzere toplamda 0.5 TL temettü ödeme kararı aldı.

POLİSAN HOLDİNG: Polisan Holding, pay başına brüt 0.12 TL temettü ödeme kararı aldı.

AGROTECH : Agrotech Yüksek Teknoloji ve Yatırım, 2024 ve 2025 yılları içerisinde teslim edilmek üzere 78 milyon dolar tutarında Zira Kara Aracı (ZİKA) siparişi alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 878'ine karşılık geliyor.

ALVES KABLO: Alves Kablo, yüklenici bir firma ile 71 milyon TL tutarında satış sözleşmesi imzaladı. Tutar şirketin 2023/9A hasılatının yaklaşık yüzde 4.20'sine denk geliyor.

KOCAER ÇELİK: Kocaer Çelik, bağlı ortaklığı Kocaer Enerji'nin Kocaer 1 Jeotermal Enerji Santral Projesi için EPDK'dan onay alındığını bildirdi.

TÜRK İLAÇ VE SERUM: Türk İlaç ve Serum, DMO tarafından açılan ihalede 68.5 milyon TL + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yüzde 7.8'ine karşılık geliyor.

NET HOLDİNG: Net Holding, geri alınan paylardan itfası dolacak olan 20.3 milyon adet payın itfa süresinin 30 Haziran 2024'e kadar ertelenmesi adına SPK'ya başvuru yapıldığını bildirdi.

AKİŞ GYO: Akiş GYO, 8 Mayıs'ta pay başına brüt 0.07 TL temettü ödeme kararı aldı.

ÇİMSA: Çimsa, 29 Nisan'da pay başına brüt 1.06 TL temettü ödeme kararı aldı.

BİZE ULAŞIN