Gözler şimdi bu 24 hissede!

Uzmanlar, 9.400 puanı en önemli destek olarak gösteriyor. Bu seviye korundukça yukarı yönlü eğilimin güç kazanabileceğine yönelik görüşlerini koruyan uzmanlar, 9.400’ün kırılmasının ardından yukarı yönlü hareket alanının belirgin şekilde genişlediğini ve 10.000 puanın hedef haline geldiğini düşünüyor…
25.04.2024 12:03 GÜNCELLEME : 25.04.2024 12:03

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Önceki haftayı 9.814 seviyesinden kapatan Borsa İstanbul, geçtiğimiz haftaya gerek ABD TÜFE rakamının piyasa beklentisini geride bırakarak faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesine neden olması, gerekse İran-İsrail geriliminin etkisi ile satışlarla başladı.

Ancak haftanın ikinci günü Borsa İstanbul'un bankacılık sektörünün de desteği ile yurtdışı piyasalara göre daha dirençli bir tablo çizdiği dikkat çekti. Uzmanlar, bunu Orta Doğu'daki gerilimin bir üst seviyeye tırmanmayacağı beklentisine bağladı. Analistler, 9.400'ün kırılmasının ardından yukarı yönlü hareket alanının belirgin şekilde genişlediğini ve 10.000 puanın hedef haline geldiğini düşünüyor. Ancak bu noktada da 9.850 puanın kısa vadede dirence dönüştüğüne de dikkat çekiyor. 9.400 puanı en önemli destek olarak izleyen uzmanlar, geri çekilmelerin de söz konusu bu noktanın üzerinde karşılanmasının önemine vurgu yapıyor.

Nitekim hafta içindeki geri çekilmede şimdilik en düşük 9.503 puan seviyesini gördük. Dolayısıyla endeks 9.400 puanın üzerinde tutunmaya devam ediyor. Bu seviye korundukça yukarı yönlü eğilimin güç kazanabileceğine yönelik görüşünü koruyan analistler, 9.400'ün altının ise kısa vadeli görünümü bozmasından endişe ediyor.

Öte yandan Orta Doğu geriliminin aşağı yönlü riskleri bir üst seviyeye taşıdığının altını çizen uzmanlar, bölgede jeopolitik risklerin ise uzun yıllardır masada bulunduğuna işaret ediyor. Ancak her seferinde çok sayıda ülkenin dahil olduğu, küresel piyasaları kalıcı olarak negatif etkileyen gelişmeler olmadığı sürece, piyasaların bu stresi çabuk atlattığını ve ekonomik faktörleri fiyatlamayı tercih ettiğini belirtiyor. Genel olarak analistler, ülke ekonomisini doğrudan etkileyen bir sorun olmadığı sürece Borsa İstanbul'da da belirgin bir baskı beklemiyor.

Uzmanlar, jeopolitik risklerin ön plana çıktığı mevcut koşullarda yatırımcıların; bilanço performansı, temettü potansiyeli ve değerlemeler açısından önümüzdeki dönemde verim sağlayacağını düşündükleri 24 hissenin orta ve uzun vade için uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere izlenebileceğini söylüyor.

"ENDEKSTE HEDEF 11.500 – 12.000 SEVİYELERİ"

Borsa İstanbul'da bayram öncesi 8.700 – 9.450 bandında takip ettiğimiz iki aylık sıkışma bölgesinin yukarı kırıldığı ve TL bazında rekor seviyelerin tazelendiği bir dönemde olduğumuzu hatırlatan Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü Serhan Yenigün; bununla beraber, İran – İsrail gerginliğinin Borsa İstanbul'u ve tüm küresel borsaları sınırladığını söylüyor. Jeopolitik stres, zaman zaman tüm ekonomi temelli argümanları gölgelediğinden, bölgedeki tansiyonun nasıl ilerlediğini görmemiz gerektiğini vurgulayan Yenigün, "Bununla beraber, devam eden dönemde Fed ve ECB aksiyonları başta olmak üzere merkez bankalarının izleyeceği politika patikası, 2024 ilk çeyrek sonuçlarına dair beklentiler ve Mayıs ayının ilk haftasında Standard & Poor's tarafından Türkiye'nin kredi notuna ilişkin nasıl bir karar alınacağı da borsamız açısından kritik olacaktır" diyor.

Kısa vadeli stres faktörlerine karşın Borsa İstanbul'un 12 aylık değerlemelerinin 11.500 – 12.000 civarında endeks hedeflerine işaret ettiğini de kaydeden Yenigün; "Ekonomi politikalarında istikrarın korunması ve kredi derecelendirme kuruluşlarından beklediğimiz not artırımlarının gelmesi halinde 2025'in ikinci yarısında 14 – 15 bin bölgesinin de radara gireceğini düşünüyoruz." yorumunu yapıyor.

PİYASALAR EKONOMİK FAKTÖRLERİ FİYATLIYOR

Öte yandan Yenigün; küresel jeopolitik risk faktörleri incelendiğinde, Ortadoğu'da uzun yıllardır sürekli olarak tansiyonun belli bir düzeyin üzerinde olduğunu, Rusya – Ukrayna savaşının üç yıldır devam ettiğini, Kore yarım adası, Çin, Hindistan, Pakistan, Orta Amerika ve Doğu Afrika'da da tansiyonun zaman zaman ciddi ölçüde tırmandığını ve bu dönemlerde küresel risk iştahını baskılandığına dikkat çekiyor. Fakat, çok sayıda ülkenin dahil olduğu, küresel piyasaları kalıcı olarak negatif etkileyen gelişmeler olmadığı sürece, piyasaların bu stresi çabuk atlattığını ve ekonomik faktörleri fiyatlamayı tercih ettiğini de hatırlatan Yenigün, "Borsa İstanbul'un Ekim 2021'den bu yana 1.400'lerden neredeyse 10 bin civarına yaşadığı yükselişi ve bu dönemde yakın coğrafyamızda sürekli devam eden tansiyonu düşündüğümüzde, ülke ekonomisini doğrudan etkileyen bir sorun olmadığı sürece Borsa İstanbul'da belirgin bir baskı beklemiyoruz" diyor.

"HABER AKIŞINA HASSASİYETİ YÜKSEK HİSSELER"

Yenigün; jeopolitik risklerin piyasa üzerinde yarattığı dalgalanmalarda yatırımcıların, bu tür dönemlerde haber akışına hassasiyeti yüksek kısa vadeli pozisyon risklerini azaltıp, orta – uzun vadeli değer yatırımlarına yönelmelerinin daha doğru olacağını düşünüyor. Riskli varlıklarda oluşabilecek yüksek volatiliteyi tolere edemeyen yatırımcıların, bu dönemde daha muhafazakar tercihlere yönelebileceğini ve mevduat, tahvil ile bir miktar döviz tercih edebileceğini de kaydeden Yenigün, şu önerilerde bulunuyor: "Jeopolitik gelişmelerden etkilenen altın, petrol vb. emtia ürünleri de bu dönemde bir sigorta unsuru olarak portföylerde bulundurulabilir. Gerçekte, yatırımcıların her zaman bu ürünleri belli oranlarda barındıran bir risk dağıtımı ve portföy çeşitlendirmesi uygulamalarını tercih ettiğimizden, burada paylaştığım görüşlerin ilgili varlıkların oranları üzerinde bir ayarlama niteliğinde olduğunu da belirteyim."

Yenigün, bu dönemde yatırımcıların; bilanço performansı, temettü potansiyeli ve değerlemeler açısından beğendiği ve önümüzdeki dönemde verim sağlayacağını düşündüğü bankalardan; Akbank, Yapı Kredi, perakende, gıda ve tüketici ürünlerinde; BİM, Migros, Şok Marketler, Coca Cola İçecek, Anadolu Efes ve Mavi Giyim, holdinglerden; Sabancı Holding. Koç Holding, AG Anadolu Grubu Holding, Alarko Holding ve Doğan Holding, sanayi şirketlerinden; Şişecam, Tüpraş ve Kocaer Çelik, hizmet sektöründen; Türk Hava Yolları, Pegasus Hava Taşımacılığı ve Turkcell, enerji alanından; Aksa Enerji ve Enerjisa Enerji, GYO'lardan; Emlak Konut GYO, Akiş GYO ve Torunlar GYO ile faktoring sektöründen Lider Faktoring hisselerini orta ve uzun vade için uygun seviyelerde portföylere dahil etmek üzere izlenebileceğini söylüyor.

Serhan YENİGÜN / Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü

"Sabancı Holding tarihi ortalamaların üzerinde iskonto ile işlem görüyor"

SABANCI HOLDİNG: Sabancı Holding özellikle Akbank'ın yüksek katkısı ile net aktif değerine göre yeniden tarihi ortalamaların üzerinde iskonto ile işlem görmeye başladı. Bankacılık sektörü ile ilgili, yılın özellikle ikinci yarısında daha güçlü bir finansal performans beklentimiz olduğundan, Akbank'ın Sabancı Holding'e olan katkısının süreceğini düşünüyoruz. Ek olarak, borsaya açık olmayan Enerjisa Üretim tarafının da beklenen kapasite artırımları ile beraber holdingin net aktif değerine ek katkı sağlamasını bekliyoruz. Öte yandan şirketin diğer faaliyet kolları olan finansal hizmetler, sigorta, yapı malzemeleri, lastik ve kompozit iş kolları, perakende ve dijital pazarlama ile elektronik perakendeciliği gibi alanlardan da ek katkı sağlayacağını tahmin ediyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 43 yükseliş potansiyeli ile 120 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

VESTEL BEYAZ EŞYA: Vestel Beyaz Eşya, 2023 yılında 61.1 milyar TL ciro, 7.9 milyar TL FAVÖK ve 4.7 milyar TL net kar açıkladı. Şirketin borç yükünde de azalma görüyoruz. 2023 finansallarını olumlu değerlendirdiğimiz şirketin, 2024'ün ilk aylarında güçlü seyreden talebe bağlı olarak yeni yıla da olumlu bir başlangıç yaptığını tahmin ediyoruz. Küresel talep tarafında ise özellikle Avrupa'da yılın ikinci yarısında beklenen faiz indirimlerinin beyaz eşya sektörünü destekleyeceğini, bu durumun Vestel Beyaz Eşya hisselerine de pozitif yansıyacağını düşünüyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 42 yükseliş potansiyeli ile 31.00 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TÜRK HAVA YOLLARI: Türk Hava Yolları'nda 2023 yılında taşınan yolcu sayısı; yurt dışına taşınan yolcu sayısında yüzde 14 ve yurt içinde taşınan yolcu sayısında ise yüzde 19 artışla 2022 yılının yüzde 16 üzerinde 83.4 milyon kişiye ulaştı. Uzak Doğu ve Amerika kıtası, operasyonel karlılık bakımından 2023 yılının ön plana çıkan bölgeleri olurken, Avrupa bölgesinde ise yoğun trafik gözlemlendi. Uzak Doğu, Amerika ve Avrupa bölgelerine yeni kapasite artışları ile şirketin taşımacılık gelirlerinde artış sürecektir. 2023 yılında zayıf seyreden kargo operasyonlarında ise Kızıl Deniz ve Panama Kanalı'nda gerçekleşen jeopolitik risk unsurları nedeniyle hava kargo talebinde artış yaşanması önemli. Mevcut jeopolitik risklerin devam etmesi durumunda, kargo tarafının da ciroya katkısının artacağını düşünüyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 44 yükseliş potansiyeli ile 428 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

"Türk Telekom yüzde 36-38 aralığında FAVÖK marjı öngörüyor"

Türkiye'nin dijital dönüşümü için 81 ilin her köşesinde yatırımlara devam ettiklerini vurgulayan Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, "Türk Telekom olarak bir telekom şirketi olmanın ötesinde Türkiye Yüzyılı'nı dijitalin yüzyılı yapma vizyonuyla çalışmalarımızı sürdürdüğümüz 2023 yılını hedeflerimize ulaşarak tamamladık. Ülkemizin teknoloji üreten ve ihraç eden vizyonuna öncülük etmek ve teknoloji birikimimizle bölgemize liderlik etmek için 2024'te de yatırımlarımıza ve faaliyetlerimize hız kesmeden devam edeceğiz+" dedi.

Türk Telekom'un güçlü dördüncü çeyrek performansıyla konsolide gelirleri yıllık bazda yüzde 9.6 artışla 100.2 milyar TL'ye yükselttiğini de belirten Önal, finansal verilere yönelik şu bilgilendirmeyi yaptı: "Türk Telekom'un FAVÖK'ü 33.5 milyar TL, FAVÖK marjı ise yüzde 33.5 olarak gerçekleşti. Türk Telekom'un 2023 yılı net karı 16.4 milyar TL olurken, toplam yatırım harcamaları 2023'te yıllık yüzde 7.4 arttı ve 25.8 milyar TL'ye yükseldi."

Türk Telekom'un 2024'te ise operasyonel gelirlerinin yaklaşık yüzde 11-13 aralığında büyüyeceğini de kaydeden Önal; konsolide FAVÖK marjının yüzde 36-38 aralığında ve yatırım harcamalarının satış gelirlerine oranının yüzde 27-%28 aralığında olmasını öngörüyor. Türk Telekom'un 2023 yıl sonunda toplam abone sayısının 52.9 milyon oduğunu da dile getirerek "Türkiye'nin her köşesinde yüksek hızlı internet sunma amacıyla sürdürdüğümüz çalışmaların sonucunda, fiber ağının uzunluğu yıl sonu itibarıyla 437 bin kilometreye yükseldi. 2022 yıl sonu itibarıyla 31.4 milyon haneyi kapsayan fiber ağ, 2023 yıl sonunda 32.2 milyon hane kapsamasına ulaştı" dedi.

2023 finansal ve operasyonel sonuçlarını değerlendiren Önal, çalışmalarının etkisinin ikinci yarıyıl göstergelerinde daha görünür hale geldiğini ifade ederken, sağlıklı trendlerin devamıyla beklenenden daha iyi gerçekleşen son çeyrek performansının, güçlü bir 2024'ün habercisi olduğuna inandıklarını açıkladı. Önal verilere yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: "Yakın takip ettiğimiz önemli performans göstergelerinde yılın ilk aylarında gözlemlediğimiz seyir bu görüşümüzü destekliyor ve önümüzdeki çeyreklerde iş kollarımızı destekleyeceğini öngördüğümüz kademeli olarak iyileşen makro ekonomik ortam bekliyoruz. Bu zeminde, önümüzdeki yıl için belirlediğimiz iddialı hedefleri yakalayacağımıza inanıyoruz. Nitekim bir önceki yıl 91.4 milyar TL olan konsolide gelirler yüzde 9.6 büyüyerek 100.2 milyar TL'ye yükseldi. Sabit internet ve mobil toplam faaliyet gelirlerinin yüzde 70.4'ünü oluşturdu. Mobil bir önceki yıla göre 6.4 milyar TL daha yüksek gelir üreterek büyümeye en büyük katkıyı sağladı. Kurumsal veri gelirindeki yüzde 13.2'lik artış büyük ölçüde siber güvenlik ve veri merkezi hizmetleri dahil olmak üzere yönetilen servislerdeki büyümeden kaynaklandı. Diğer gelirlerdeki yüzde 29'luk güçlü büyüme BİT çözümleri, çağrı merkezi ve cihaz satış gelirleriyle desteklendi. Net kar 2023'te 16.4 milyar TL olurken, toplam yatırım harcamaları 25.8 milyar TL'ye yükseldi. Bununla birlikte, yatırım harcamalarının gelire oranı geçen yıla kıyasla 50 baz puan azalarak yüzde 25.7 oldu" şeklinde konuştu.

"Memleketin bir şehrinde değil her şehrinde" anlayışıyla 81 ilin tamamında hız kesmeden çalışarak tüm ilçe ve köyleri uçtan uca fiber ağlarla ördüklerini de kaydeden Önal, fiber ağın 2023'te genişlemeye devam ettiğini kaydederek şunları söyledi: "FTTH Konseyi'nin 39 ülkeyi kapsayan "Eylül 2023 FTTH/B Avrupa Pazar Panoraması" raporuna göre Türkiye, FTTH/B hane kapsaması sayısında bir basamak atlayarak 2. sıraya yükseldi. Eylül 2023'e kadar olan on iki aylık dönemde, Türk Telekom'un sağladığı 1.5 milyonluk katkı ile Türkiye 2.3 milyon FTTH/B hane kapsaması artışı gerçekleştirdi. Ayrıca, aynı dönemde 1 milyon FTTH/B abone artışı ile 3. en hızlı büyüyen pazar haline gelen Türkiye'de bu artışın 0.8 milyonu sadece Türk Telekom tarafından sağlandı. Türkiye'nin fiber gücü olarak ülkenin her köşesini fiberle buluşturma kararlılığımızı sürdürüyoruz. Türkiye'nin 81 ilinin tamamına yayılan fiber ağımız yıl sonu itibarıyla 437 bin km'ye ulaştı. 3Ç'23 itibarıyla 31.9 milyon ve 2022 itibarıyla 31.4 milyon olan fiber hane kapsaması yıl sonu itibarıyla 32.2 milyon oldu. FTTC hane kapsaması 20.5 milyona ulaşırken, FTTH/B hane kapsaması 11.8 milyona yükseldi. Toplam fiber abone sayımız 12.9 milyona ulaşarak bir önceki yıla göre 7 puan artışla toplam abone sayımızın yüzde 84.7'sini oluşturdu"

5G'ye olabildiğince yerli unsurlarla geçerek Türkiye'nin bu teknolojiyi sadece kullanan değil etrafına da kullandıran bir güç olmasını sağlamayı hedeflediklerini de belirten Önal, "Birçok alandaki 5G denemelerimiz ile ülkemizi geleceğe taşıyan pek çok proje ve çalışmanın öncüsüyüz. 5G destekli ilk çevrim içi uzaktan ameliyat, tarımda ilk akıllı traktör, ilk 5G canlı maç yayını gibi önemli projeleri hayata geçirdik. Tüm projelerimizde kullanılan teknolojilerin Türk Telekom mühendisleri tarafından hayata geçirilmesi, yerli ve milli teknolojiler için sarf ettiğimiz çabanın en büyük göstergeleri arasında yer alıyor" şeklinde konuştu.

Hedefine Balkanları koyan ORGE, gözünü yurtdışına dikti

ORGE, yurtdışı yatırım planları arasında ilk sırayı Balkanlar'a verdi. Romanya pazarını incelediklerini anlatan ORGE Yenilenebilir Enerji Başkanı Mehmet Tahir Özsoy, "20-25 MW'lık GES yatırımı hedefliyoruz. Bu da 10-12 milyon euroluk yatırıma tekabül ediyor. Araştırmalarımız devam ediyor" dedi.

Elektrik taahhüt sektörünün lider oyuncuları arasında yer aldıklarını hatırlatan Özsoy; 26 yıllık tecrübesini yenilenebilir enerji sektörüne taşıyan ORGE Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş'nin bu alanda hedef büyüttüğünü söyledi. Geçen yıl 10 megavatlık güneş paneli (solar) kurulumu gerçekleştirdiklerini, önümüzdeki bir yıl içinde bunu 50 megavata çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Elektrik taahhüt sektörünün lider oyuncularından biri olan ORGE'nin, çeyrek asrı geride bıraktığının da altını çizen Özsoy "Önümüzdeki 25 yıllık vizyonu yeniden şekillendirecek enerji alanında hizmet ve yatırımlara odaklanıyoruz. Elektrik taahhüt bizim amiral gemimiz. Bu alanda sektörün lider şirketleri arasındayız. Bu iddiamızı yenilenebilir enerji sektörüne de taşıdık, hedefimiz liderler arasında yerimizi almak" dedi. Bu çerçevede yurtdışı pazarlarını incelemeye aldıklarını da anlatan Özsoy "Hem coğrafi yakınlık hem de Avrupa Birliği destekleri nedeniyle birçok yatırımcının odağında Balkanlar bulunuyor. Romanya, Sırbistan, Karadağ bu ülkeler yenilenebilir enerji yatırımlarını artırmış durumda. Özellikle Romanya devleti bu alanda ciddi yatırım hedefliyor" diye konuştu. Romanya pazarı ile ilgilendiklerini anlatan Özsoy "İncelemeye aldığımız 20-25 MW ölçeğinde projeler var. Bu da 10-12 milyon euroluk bir yatırıma tekabül ediyor. Değerlendirme aşamasındayız." ifadelerini kullandı.

GES izin (çağrı mektubu ilanı) süreçlerinde Temmuz 2023'ten beri bir tıkanma yaşandığını da hatırlatan Özsoy " Bakanlık bu sorunun çözümü için Temmuz-Eylül döneminde GES kurulumu çağrı mektubu başvurularının çevrimiçi alınması için proje geliştirdi. Bu süreçte yeni başvuru da almadı. Ekim 2023'te yapılan başvuruların izinleri ise halen çıkmadı. Hali hazırda görüştüğümüz, işine talip olduğumuz birçok yatırımcı da bu izinleri bekliyor. Sürecin ikinci yarıdan itibaren ivmeleneceğini öngörüyoruz" açıklamasını yaptı.

Geçtiğimiz mart ayında Sancaktepe'de Elektrikli Araç Şarj Üniteleri Üretim Tesisi'ni kurduklarını da hatırlatan Özsoy; elektrikli şarj istasyonu haritalaması üzerine faaliyet gösteren teknoloji şirketi Lixhium ile ortaklık görüşmelerinin devam ettiğini de sözlerine ekledi.

"2023'de stratejimiz doğrultusunda hedeflerimizi gerçekleştirdik"

2023 yılı finansal sonuçlarını açıklayan ŞOK Marketler'in 2023 yılında açılan 674 yeni mağazayla 81 ildeki toplam mağaza sayısı 10 bin 725'e ulaşırken, cirosu ise 133 milyar TL'ye yükseldi.

2023 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren ŞOK Marketler CEO'su Uğur Demirel, geçen sene yaşanan deprem felaketi ve zorluklara rağmen yıl sonu satış hedefine ulaştıklarını aktararak "2023 yılında stratejimiz doğrultusunda ortaya koyduğumuz istikrarlı ve başarılı performansımızla hedeflerimizi gerçekleştirdik. Mağaza yatırımlarımız ve artan istihdamımızla ülkemiz ekonomisine katkı sunmaya devam ettik. Nitekim 2023 yılında çalışan sayımızı 47 bine çıkararak istihdama önemli katkı sağladık. ŞOK Marketler olarak 2023 yılında hem üreticiler hem perakendeciler hem de tüketicilerimizin yanında olmaya devam ettik. Hissedarlarımız da bizim için çok değerli; Yönetim Kurulumuz 2023 yılı karımızdan yatırımcılarımıza 1.5 milyar TL brüt temettü dağıtılmasını önerdi. ŞOK Marketler olarak 2024 yılında da yeni hedeflerle hem üreticiler hem perakendeciler hem de tüketicilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

ASELSAN: Aselsan, Savunma Sanayi Başkanlığı ile 36 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023 yılı hasılatının yüzde 1.6'sına karşılık geliyor.

ALVES KABLO: Alves Kablo, yurtdışındaki üç firmadan toplamda 113.75 milyon TL tutarında sipariş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 6.9'una karşılık geliyor. Öte yandan Alves Kablo, Gold Bayisi ile 130.257 milyon TL+KDV tutarında Bakır ve Aliminyum enerji kablolarının satışı hakkında sözleşme imzaladığını bildirdi. Tutar şirketin 2023/9A hasılatının yüzde 9.08'ine karşılık geliyor.

GLOBAL YATIRIM HOLDİNG: Global Yatırım Holding'in bağlı ortaklığı Global Ports'un limanlarına gelen gemi sayısı Mart ayında bir önceki yıla göre yüzde 26 artarken, yolcu sayısı ise yüzde 36 artış gösterdi.

DOĞUŞ OTOMOTİV: Doğuş Otomotiv geçen hafta pay başına brüt 40.91 TL temettü ödedi.

EGE PROFİL: Ege Profil, pay başına brüt 6.79 TL temettü ödeme kararı aldı.

PANELSAN: Panelsan 18 Temmuz'da pay başına brüt 0.77 TL temettü ödeme kararı aldı.

TEKFEN HOLDİNG: Tekfen Holding 2023 yılı sonuçlarında 1.1 milyar net zarar açıkladı. Tekfen, enflasyon muhasebesi dahil 2023 yılı sonuçlarında 1.1 milyar TL net zarar açıklarken, 9A23 net karı (enflasyon muhasebesi hariç) 0.5 milyar TL seviyesindeydi. 4Ç23 için piyasa beklentisi -0,4 milyar TL net zarardı. 2023 yılı 12 aylık FAVÖK rakamı da inşaat segmentinde Katar'da devam eden projede açıklanan maliyet artışı etkisi (yaklaşık 60 milyon dolar) ve tarım segmentindeki zayıf marjlar nedeniyle negatife döndü. 9A23 döneminde FAVÖK 1.6 milyar TL iken 12 aylık dönemde FAVÖK -0,8 milyar TL oldu. Taahhüt segmentinin net zararı 2023'te -1.4 milyar TL olarak gerçekleşirken (2022'de 0.1 milyar TL kar), tarım grubunun net karı ise 2023'te 42 milyon TL'ye düştü (2022'de 2.2 milyar TL). Tekfen'in konsolide net borcu, 3Ç23'teki 105 milyon dolardan 2023 yılsonu itibarıyla 51 milyon dolara geriledi. Şirket ayrıca, Ocak 2024'te yaklaşık 50 milyon dolar tutarında tazminat geliri tahsil edildiğini açıkladı. Tekfen, ileriye dönük olarak yeşil hidrojen ve yeşil amonyağı öncelikli yatırım alanları olarak görüyor ve yenilenebilir kaynaklardan tarıma kadar bir değer zinciri oluşturmak amacıyla tarım iş kolunu daha entegre bir yapıya dönüştürmeyi hedefliyor.

EMLAK KONUT GYO: Emlak Konut GYO 2023 finansal sonuçlarında enflasyon muhasebesi sonrası 3.8 milyar TL zarar açıkladı. (solo) 9 aylık net kar 3.8 milyar TL seviyesindeydi ve 4Ç23 için beklenti 1.1 milyar TL net kar açıklanması yönündeydi. Satışlar yıldan yıla yüzde 36 artarak 27.9 milyar TL olurken, FAVÖK yıldan yıla yüzde 44 artarak 4.8 milyar TL oldu. Enflasyon muhasebesi öncesi 9 aylık FAVÖK marjı yüzde 13 iken, enflasyon muhasebesi sonrası 2023 FAVÖK marjı yüzde 17.3 oldu. 2023 yılında bağımsız bölüm satışı yüzde 41 artarak 5717 olurken (2022:4059), ön satış değeri 53.2 milyar TL oldu. Şirketin 2023 toplam varlıkları 112.3 milyar TL olurken, öz sermeyesi 58.5 milyar TL oldu. (solo) (2023 9M:22.5 milyar TL)

DOĞANLAR MOBİLYA: Doğanlar Mobilya, bir devlet kurumu ile 41.8 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 0.9'una karşılık geliyor.

KUZEY BORU: Kuzey Boru, yurtiçinde 60.3 milyon TL ve yurtdışında ise 1.34 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Toplam tutar, şirketin 2024 yılı satış hedefinin yaklaşık yüzde 2.28'ine karşılık geliyor.

LİDER FAKTORİNG: Lider Faktoring sermayesinin 253.8 milyon TL'den yüzde 120 oranında bedelsiz olarak 305.6 milyon TL artışla 558.4 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

TORUNLAR GYO: Torunlar GYO, İstanbul Esentepe'de Denizbank tarafından halihazırda kullanılan 39 katlı binanın 11.6 milyar TL + KDV tutarla Denizbank'a satıldığını bildirdi.

TÜRK İLAÇ VE SERUM: Türk İlaç ve Serum, 40 ayrı ecza deposu ve 15 ayrı sağlık kurumu ile 133.4 milyon TL tutarında serum ürünü satışı yapıldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 7'sine karşılık geliyor.

BORUSAN YATIRIM: Borusan Yatırım geçen hafta pay başına brüt 46.20 TL temettü ödedi.

SELÇUK ECZA: Selçuk Ecza geçen hafta pay başına brüt 0.25 TL temettü ödedi.

ULUSAL FAKTORİNG: Ulusal Faktoring geçen hafta pay başına brüt 0.56 TL temettü ödedi.

ANADOLU EFES: Anadolu Efes resmi olarak William Grant & Sons ile bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma, Türkiye genelinde şirketin viski, likör ve cin gibi ürünlerini satış, pazarlama ve dağıtımını kapsıyor. William Grant & Sons, İskoç viskisinin üçüncü büyük üreticisi olup, pazar payının yaklaşık yüzde 8'ine sahip. İşbirliği, hacimler üzerinde makul düzeyde bir etkiye sahip olacakken, kar marjını artırması bekleniyor. Ürünler ithalat yoluyla Türkiye'ye gelecek olup üretim hatlarına ilişkin herhangi ek bir yatırım harcamasına gerek olmayacak.

MEDİCAL PARK: Medical Park Ankara'da faaliyet gösteren 182 yataklı Özel Ortadoğu Fizik Tedavi Hastanesi'nin ruhsat devir işlemlerinin 16 Nisan 2024 itibarıyla tamamlandığı açıklandı. Devranılan hastanenin yeni isminin ise Özel Medical Park İncek Hastanesi olacağı belirtildi. Yeni hastane ile birlikte Medical Park bünyesinde yatak kapasitesinde yüzde 3-4 oranında artış yaşanacak.

AKBANK: Akbank, uluslararası piyasalardan 309.8 milyon dolar ve 267 milyon euro tutarında 367 gün vadeli sendikasyon kredisi kullanıldığını bildirdi. Kredinin maliyeti dolar için Sofr+%2.50 ve euro için ise euribor+%2.25 şeklinde.

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK: Anadolu Hayat Emeklilik'in Ocak-Mart dönemi prim üretiminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62.6 artışla 2.42 milyar TL'ye yükseldi.

NETAŞ: Netaş Telekomünikasyon, Turk Net ile 780 bin dolar ve 512 bin dolar olmak üzere iki farklı sipariş aldığını, toplamda 1.29 milyon dolar tutarında sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar şirketin 2023/12A dönemi hasılatının yüzde 0.60'ına karşılık geliyor.

RAY SİGORTA: Ray Sigorta'nın Ocak-Mart dönemi prim üretiminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 143.9 oranında artışla 6.6 milyar TL'ye yükseldiği bildirildi.

SAY YENİLENEBİLİR ENERJİ: Say Yenilenebilir Enerji, Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki bir müşterisi ile 725 bin euro tutarında sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 4.86'sına karşılık geliyor.

TÜRKİYE SİGORTA: Türkiye Sigorta'nın Ocak-Mart dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 131 artışla 28.2 milyar TL'ye yükseldi.

AKMERKEZ GYO: Akmerkez GYO geçen hafta pay başına brüt 7.70 TL temettü ödedi.

AVRUPA KENT GYO: Avrupakent GYO, geçen hafta pay başına brüt 0.70 TL temettü ödedi.

ALARKO GYO: Alarko GYO, 3 Haziran'da pay başına brüt 0.05 TL temettü ödeme kararı aldı.

ŞOK MARKETLER: Şok Marketler, 1 Temmuz ve 1 Ekim'de pay başına brüt 1.69 TL ve 0.84 TL olmak üzere toplam 2.53 TL temettü ödeme kararı aldı.

AKSİGORTA: Aksigorta'nın Mart ayı prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51 artarken Ocak-Mart dönemi prim üretimi ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 96 artışla 7.93 milyar TL'ye yükseldi.

ALKİM KİMYA: Alkim Alkali Kimya sermayesinin 150 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 150 milyon TL artışla 300 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

CEO EVENT MEDYA: CEO Event Medya, Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu kapsamında yüzde 70 iş ortaklığı vasıtasıyla toplam bedeli 307 milyon TL ve payına düşen bedelin 215 milyon TL olduğunu bildirdi. Tutar şirketin 2023 9A hasılatının yüzde 167.60'ına karşılık geliyor.

DENGE YATIRIM: Denge Yatırım Holding sermayesinin 300 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 300 milyon TL artışla 600 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

KONTROLMATİK: Kontrolmatik Teknoloji, Çimsa Çimento ile GES kurulumu kapsamında sözleşme imzalandığını bildirdi.

KOZA ALTIN: Koza Altın 2023 yılsonu rezerv rakamlarını açıkladı. Şirket, toplam altın rezerv miktarının 2022 yılındaki 2.03 milyon onstan yüzde 22 büyüme oranıyla 2023 yılsonunda 2.47 milyon onsa yükseldiğini açıkladı.

NET HOLDİNG: Net Holding sermayesinin 563.9 milyon TL'den yüzde 11.3 oranında pay iptali olarak 63.9 milyon TL düşüşle 500 milyon TL'ye düşürülmesine karar verdi. Şirket söz konusu sermaye azaltımını geri alınan paylar tebliğine uygun olarak gerçekleştirecek.

PENTA TEKNOLOJİ: Penta Teknoloji, Sparkle Computer'ın Türkiye'de ekran kartları kategorisinde tek yetkili dağıtıcısı olduğunu bildirdi.

PEGASUS: Pegasus'un Mart ayı yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artışla 2.72 milyona yükseldi. Mart ayında iç hatlardaki yolcu sayısı artışı yüzde 22 olurken dış hatlar yolcu sayısındaki artış ise yüzde 31 oranında gerçekleşti. Şirketin Ocak-Mart dönemi toplam yolcu sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 yükseldi.

EREĞLİ DEMİR ÇELİK: Ereğli Demir ve Çelik geçen hafta pay başına brüt 0.50 TL temettü ödedi.

İSKENDERUN DEMİR ÇELİK: İskenderun Demir ve Çelik geçen hafta pay başına brüt 0.50 TL temettü ödedi.

BİZE ULAŞIN