Borsaya lokomotif olacak 28 hisse

Borsa İstanbul’da bu hafta da bilançolar gelmeye devam edecek. Yatırımcıları umutlandıran sinyallerin gelmeye devam ettiğini belirten uzmanlar, bu kapsamda orta vadede geri çekilmelerde portföylere dahil etmek üzere 28 hissenin takip edilebileceğini söylüyor…
01.05.2024 11:49 GÜNCELLEME : 02.05.2024 00:01

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Ortadoğu'da yaşanan gerginliğin önceki hafta piyasada tedirginlik yaratmasına karşın İsrail ve İran arasında karşılıklı cevapların ölçülü kalması gerilimin tırmanmayacağına dair algıyı destekledi. Böylece BIST-100 endeksi geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününü 9.800 puanın üzerinde kapadı. Uzmanlar özellikle 9.400 puanın üzerinde kalındıkça kısa vadeli görünümde anlamlı bir bozulma olmayacağına özellikle vurgu yapıyor. Öte yandan görünümde anlamlı bir iyileşme olması için 9.700 ve 9.850 dirençlerinin aşılması gerektiğini vurguluyor. Analistler bu kapsamda 10 bin hedefinin geçerli kaldığını belirtiyor. Bu seviyenin güçlü bir hedefe dönüşmesi içinse 9.850 direncinin aşılması gerektiğinin altını çiziyor.

Bu arada geçen hafta TCMB'nin piyasa beklentisine paralel olarak faizleri sabit tuttuğu görüldü. Toplantı sonrası özellikle bankacılık sektörünün zayıf bir performans sergilediği dikkat çekti. Borsa İstanbul'da bu hafta da bilançolar gelmeye devam edecek. Yatırımcıları umutlandıran sinyallerin gelmeye devam ettiğini belirten uzmanlar bu kapsamda orta vadede geri çekilmelerde portföylere dahil etmek üzere 28 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.

"YUKARI YÖNLÜ İVMELENMEYİ DESTEKLER"

Bu haftanın gündeminde Türkiye'de en önemli data serisi tüketici enflasyonu olacağını belirten ALB Yatırım Genel Müdürü İbrahim Çetin; beklentilerin altında ve aylık bazda enflasyon ivmesinde düşüş senaryosunun gündeme gelmesi halinde uygulanmakta olan ekonomi politikaların kademeli olarak etkisinin görülmeye başlandığını bizlere gösterebileceğini söylüyor. Bu durumun başta yabancı ve yerli yatırımcıların TL varlıklara olan ilgilisini kademelide olsa artırabileceğini kaydeden Çetin "Ayrıca 29 Nisan haftası içerisinde son dönemlerin yakından takip edilen kararlarından kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Türkiye kredi not ve görünümünü revize etmek üzere toplanacak. Beklentimiz kredi not ve görünümünü bir kademe yukarı taşıması yönünde. Bu beklentinin gerçekleşmesi de Borsa İstanbul'da yukarı yönlü ivmelenmeyi destekleyecektir" diyor.

Borsa İstanbul'da endeksin seyrine yönelik tahmin ve beklentilerin birçok farklı değişkenin bir arada düşünülmesine neden olduğunu ifade eden Çetin bu noktada jeopolitik gelişmeler, kur oynaklıkları, enflasyon beklentileri, yabancı yatırımcı ilgisi gibi bir çok başlığın ön plana çıktığını söylüyor. Tüm bu veriler göz önünde bulundurduğunda ise Borsa İstanbul -100 endeksinin yılsonu için 11.500 - 12.000 seviyelerine ulaşmasını bekliyor.

Merkez Bankası'nın geçtiğimiz hafta küresel ekonomik gelişmeler ve iç piyasadaki enflasyonist baskılar doğrultusunda, mevcut politika duruşunu koruyarak faiz oranlarında bir değişikliğe gitmediğinin de altını çizerek ; piyasaların bu kararı olumlu bir istikrar sinyali olarak algıladığını ve kısa vadede döviz kurları, hisse senedi piyasaları ve tahvil faizlerinde sınırlı pozitif bir etki görülebileceğini söylüyor. TCMB'nin ise faizleri sabit tutup karar metninde şahin açıklamalara yer vereceğini öngörüyor.

"YATIRIMCILAR PORTFÖYLERİNİ ÇEŞİTLENDİREBİLİR"

Mevduat faizlerinde ki artışada değinen Çetin söz konusu yükselişin borsaya alternatif olup olmayacağının, yatırımcıların tercihlerine ve piyasa koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebileceğini belirtiyor. Faiz oranlarının yükselmesinin, sabit getiri arayan yatırımcılar için mevduat hesaplarını daha cazip hale getirebileceğini de kaydederek şu değerlendirmeyi yapıyor "Bu durum, özellikle riskten kaçınan veya belirli bir getiri garantisi arayan yatırımcılar için borsaya kıyasla daha güvenli bir alternatif olabilir. Ekonomik beklentilere bakıldığında 12 ay sonraki enflasyon beklentisinin yüzde 35 seviyelerinde yer alması tahmin ediliyor. Güncel mevduat getiri oranlarına bakıldığında ise 12 aylık mevduat faizi yüzde 48.23 (3 aylık yüzde 65.85) seviyelerinde yer alıyor. Dolayısıyla tasarruf edilen miktarın mevduat faizine yatırılması durumunda sınırlı da olsa güncel enflasyon beklentilerine karşı reel getiri elde edilebiliyor. Bu da yatırımcıların tasarruflarının bu noktaya kaymasına neden oluyor. Fakat içinde bulunduğumuz günlerde yatırımcılar, mevduat faiz oranları ile borsa getirileri arasında bir denge kurarak portföylerini çeşitlendirebilir ve risk toleranslarına göre en uygun yatırım seçeneklerini değerlendirebilir"

Öte yandan Nisan ayında jeopolitik gelişmelerin son dönemlerin en doruk noktasına ulaştığının da altını çizen Çetin; yaşanan bu gelişmelerin ışığında güvenli liman arayışına geçen yatırımcıların öncelik olarak altın tarafına yoğun ilgi gösterdiğini hatırlatıyor. Buna paralel ons altında her gün yeni bir rekor seviye görüldüğünü dile getirerek "İçinde bulunduğumuz günler de ise jeopolitik tansiyonun düşmesi ons altında satış baskısı yarattı. Ayrıca ABD ekonomisinde beklentilerin üzerinde gerçekleşen enflasyon verileri faizlerin bir süre daha yüksek tutulması beklentilerini beraberinde getirmesi ons altında satış baskısının devamında etkili oldu. Temmuz – Ağustos dönemine kadar ons altında yatay bir görünüm sürebilir. Ağustos itibariyle özellikle Fed'den faiz indirim beklentilerinin gündeme gelmesi ile ons altında yeni rekor seviyeler görülebilir" diyor.

Çetin; mevcut gündem maddeleri kapsamında orta vadede geri çekilmelerde

Şok Marketler, Ford Otosan, THY, Enerjisa, BİM, Mavi Giyim, TAV Havalimanları, Turkcell, Coca Cola İçecek, Vestel Beyaz Eşya, Akçansa, Arçelik, Türk Traktör, Tofaş Otomobil Fabrikaları, Tüpraş, Pegasus Hava Limanları, Akbank, Yapı Kredi, Doğuş Otomotiv, Migros, Koç Holding, Sabancı Holding, Astor Enerji, Enka İnşaat, Europen Endüstri, Koza Altın, Girişim Elektrik Sanayi ve CW Enerji hisselerini portföylere dahil etmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"VAKIFBANK'I MODEL PORTFÖYÜMÜZE EKLEDİK"

Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı yetkilileri Vakıfbank'ı model portföyüne eklediğini açıkladı. Akbank'ı güçlü performans sonrası model portföyden çıkarırken Vakıfbank'ta tavsiyesini 'TUT' tan 'AL' a çevirdiğini belirten Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı yetkilileri hisseye yönelik şu değerlendirmeyi yaptı "Vakıfbank (16.90 TL) önerimiz 'AL' (hedef fiyat: 25TL) yönünde. 2024/25 net kar tahminlerimizi yaklaşık yüzde 60 yukarı yönlü revize ettik. Bu revizyonda marjlar ve komisyon gelirleri ana etkenler. Hâlihazırda hissenin geride performansı, iyileşen karlılık gelişimi beklentimiz ve makro-ekonomik normalleşmenin devam etmesi sayesinde banka için görüşümüz artık olumlu. Bankanın 1Ç24 net karını 11.7 milyar TL seviyesinde tahmin ediyoruz (çeyreklik %17 artış, yıllık %160 artış) ve güçlü beklentinin hisse için katalist olabileceğini düşünüyoruz. Banka güncel 2024/25 tahminlerimize göre 0.8x/0.6x PD/DD ve 3.4x/2.2x F/K çarpanları ile işlem görüyor. Bankanın 2024/25'te sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 30 özkaynak karlılığı elde etmesini tahmin ediyoruz. Akbank hissesi ise (59.85 TL) gözden geçiriliyor. Akbank'ı model portföyümüzden son dönemdeki çok güçlü performansı sonrası kısa vadeli kar realizasyonu doğrultusunda çıkartıyoruz. Akbank'ı model portföyümüze Eylül 2022'de ekledikten sonra hisse nominal olarak yüzde 477 artış kaydederek (BIST-100 relatif %92) olumlu performans gösterdi. Akbank 2024 başından itibaren ise XU100'ün yüzde 33 üzerinde performans gösterdi. Bu veriler ışığında a Akbank için tavsiyemizi "Gözden Geçiriliyor" (eski tavsiye: "AL") olarak değiştiriyoruz"

"GALATA WİND ENERJİ'DE 'ENDEKS ÜSTÜ GETİRİ'BEKLİYORUZ"

TERA Yatırım araştırma departmanı Galata Wind Enerji için hedef fiyatını 54.68 TL, tavsiyesini "endeks üstü getiri" olarak belirlediğini açıkladı.

Şirketin hisse başına yüzde 106'lık bir yükseliş potansiyeli sunduğunu belirten TERA Yatırım araştırma departmanı yetkilileri; yatırımcılara cazip değerleme, yüksek marjlı operasyonlar ve büyüme beklentileri sunulduğunu düşünüyor.

Galata Wind'in, güçlü nakit akışı ve düşük borç seviyeleri sayesinde sağlam bir büyüme için konumlandığını da belirten TERA Yatırım araştırma departmanı yetkilileri hisseye yönelik şu değerlendirmeyi yapıyor "Yeni projelerle kapasite artışı hedefleniyor. Şirket, Avrupa'da güneş enerjisi projeleri ve şebeke ölçekli batarya depolama konusunda agresif hedefler belirlemiş durumda. Bu, gelecekteki büyümeyi destekleyebilir. Öte yandan değerleme modeline göre, 2024'te güçlü finansal sonuçlar bekleniyor. FAVÖK ve net kazançta önemli artışlar öngörülüyor. Ancak elektrik fiyatlarındaki dalgalanma, yönetmelik değişikliği ve doğal faktörler gibi belirli riskler bulunuyor. Bu risklerin yönetilebilir olduğu düşünülüyor."

İbrahim ÇETİN /ALB Yatırım Genel Müdürü

"Enerjisa'nın projeksiyonunu olumlu buluyoruz"

ENERJİSA: Enerjisa'nın 2022-2025 faaliyet dönemleri için açıkladığı projeksiyonunu güçlü gelir büyümesi tahminleri ve öngörülebilirlik açısından olumlu buluyoruz. Şirketin faaliyet gelirlerinin büyük kısmını karşılayan dağıtım iş kolunun ortalama enflasyona dayalı kar artışı sağlaması ve enerji dönüşüm trendi ile E-Şarj operasyonlarının sağlayacağı büyüme potansiyelinin hisse performansını artıracağını düşünüyoruz. Bu kapsamda şirket hisselerinde 89 TL seviyeleri takip edilmekle beraber güncel fiyata göre yüzde 40 seviyesinde yükselme potansiyeli öngörüyoruz.

PEGASUS: Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki ikinci pistin açılışının orta-uzun vadede şirketin kapasitesini artıracağını düşünüyoruz. 2024 yılında uçak filosunda devam etmesi beklenen büyüme ile yeni nesil uçaklarla yakıt tüketimi azalıp kar marjlarını destekleyecektir. 2024'de devam edebilecek güçlü turizm aktivitesinin de sektörün defansif özelliklerine katkısı şirkete yönelik "AL" tavsiyemizin temel sebeplerini oluşturuyor. Şirket hisselerinde 1.350 TL seviyeleri takip edilmekle beraber güncel fiyata göre yüzde 40 seviyesinde yükselme potansiyeli öngörüyoruz.

TOFAŞ OTOMOBİL FABRİKALARI: Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş.'nin paylarının devralınması ile yeni marka (Peugeot, Citroen, Opel ve DS Automobiles) dağıtım sözleşmeleri ve dört marka için öngörülen yeni "K0" modelin hafif ticari araç ve "Combi" versiyonlarının Türkiye'de münhasır üretim ve satış hakkının Tofaş'a verilecek olması şirketin gelecek dönem nakit akışları üzerinde pozitif bir etki uyandırabilir. Bu kapsamda şirket hisseleri için 387.00 TL seviyesini takip etmekle beraber güncel fiyata göre yüzde 45'lik yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Koton ve Lila Kağıt'ın halka arzına onay

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) geçen hafta Koton Mağazacılık Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ ile Lila Kağıt Sanayi ve Ticaret AŞ'nin halka arzına onay verdi.

Buna göre Koton Mağazacılık Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ'nin hisseleri pay başına 30.50 liradan, Lila Kağıt Sanayi ve Ticaret AŞ'nin hisseleri 37.39 liradan halka arz edilecek.

Öte yandan Şeker Finansal Kiralama AŞ'nin 50 milyon lira tutarındaki bedelsiz sermaye artırımı başvurusunu onaylayan SPK, Türk Ekonomi Bankası AŞ'nin 100 milyon euro tutarındaki borçlanma aracı ihracı başvurusunu kabul etti.

Kurul, bilgi sistemleri bağımsız denetimi sonucunda tespit edilen mevzuata aykırılıklar nedeniyle Acar Menkul Değerler AŞ, Marbaş Menkul Değerler AŞ ve Piramit Menkul Kıymetler AŞ'ye 139 bin 566'şar liralık, Strateji Menkul Değerler AŞ'ye 69 bin 783 liralık idari para cezası uygulanmasına da karar verdi.

Derimod Konfeksiyon Ayakkabı Deri Sanayi ve Ticaret AŞ pay piyasasında gerçekleştirdikleri işlemlere ilişkin yapılan inceleme sonucunda ise 2 kişiye idari para cezası uygulayan Kurul, Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik olarak yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptığı belirtilen 39 web sitesine erişim engeli getirilmesi için gerekli hukuki işlemin başlatılmasına da karar verdi.

BİM'in 18. GES yatırımı devrede

BİM, 18. GES yatırımını Samsun'un Bafra ilçesinde devreye aldı. Bafra'da bulunan BİM deposunun çatısına kurulan güneş enerjisi panelleri ile enerji ihtiyacının yüzde 100'ü doğal kaynaklardan sağlanacak. Bu uygulama ile karbon salımında yılda 417 ton ile 6.220 ağaç kazanımına denk bir azalma elde edilecek.

560 kWp kurulu güce sahip olan Bafra GES, BİM'in çatı üzeri GES projelerinin 17'ncisi olurken, BİM çatı ve arazi üzeri olmak üzere toplam GES projesi sayısı da 18'e yükseldi.

Proje kapsamında elde edilecek üretim 239 hanenin yıllık enerji tüketimine denk gelirken karbon salımında yılda 417 ton azalma sağlanacağı ve bunun 6.220 adet ağaç kazanımına eşit olduğu ölçüldü.

2020 yılından bu yana GES yatırımlarına devam eden BİM ilk aşamada 2026 yılına kadar sera gazı yoğunluğunu 2019 yılına kıyasla yüzde 20 azaltmayı hedefliyor.

BİM'in 18 GES projesinin toplam gücünün 27 MW'a ulaştığı belirtilirken;18 GES ile toplamda 13.600'den fazla hanenin yıllık enerji tüketimine denk üretim yapıldığı ve karbon salımında yıllık 22.400 ton azalma, 380 binin üzerinde ağaç kazanımı sağlanacağı açıklandı.

SUWEN, yüzde 21.8'lik FAVÖK marjı ile büyümesini sürdürdü

SUWEN Tekstil'in enflasyon muhasebesine göre düzenlenmiş finansal sonuçlarına göre 2023 yılı konsolide hasılatı bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında büyüyerek 2 milyar 504 milyon TL olarak gerçekleşti. 2023 yılının başında 1.8 milyar TL ciro hedefleyen SUWEN, enflasyon muhasebesi düzeltmeleri öncesi verilere göre, yüzde118 oranında büyüme ile 2 milyar TL üzerinde bir ciroya ulaşarak hedeflerini aşan bir büyüme gerçekleştirdiğini açıkladı.

Yurtiçi mağazacılıkta yüzde 39'luk ve e-ticaret kanalında yüzde 73'lük ciro artışı gerçekleştirdiklerini belirten SUWEN Genel Müdürü Ali Bolluk "Yurtiçi mağazacılık cirosundaki artış temelde, birebir mağazalardaki yüzde 29'luk ciro artışı ile gerçekleşti. Fatura sayısındaki yüzde15'lik ve ortalama fatura tutarındaki yüzde 12'lik artış, birebir mağazalardaki ciro büyümesini destekleyen unsurlar oldu. Türkiye'de ve yurtdışında mağaza ağını geliştirmeye devam ediyoruz. 2023 yılında yurtiçinde açtığımız 18 mağaza ve yurt dışında 10 ülkede açtığımız 14 yeni mağaza ile toplam 190 mağazaya ulaşarak, müşteri ağına daha geniş kapsamlı bir erişim sağladık. Cironun yüzde 84'ü yurtiçi mağazacılıktan, yüzde 12'si e-ticaret FAVÖK marjı ile tamamladığını da dile getiren Bolluk "2023 yıl sonunda 192 milyon TL net kar elde eden SUWEN, karlı operasyon yapısı ve güçlü bilançosu ile seneyi 122 milyon TL net nakit pozisyonu ile tamamladı. Önümüzdeki 5 yıllık iş planına yönelik olarak 11 ülkede toplamda 57 mağaza için bayi sözleşmeleri imzaladık" bilgisini verdi.

Beyaz eşya sektörü iç satışlarda yüzde 28 artış kaydetti

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), 2024 yılı ilk çeyreği değerlendirmesine göre beyaz eşya sektörü iç satışlarda yüzde 28 artış kaydederken ihracatta yüzde 5 düşüş yaşadı. TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, beyaz eşya sektöründe üretim ve istihdam yapısının bozulmaması için iç piyasadaki tüketim gücünün korunması gerektiğini; sektör üzerindeki maliyet baskısının azaltılarak AB'nin yeşil ve dijital dönüşüm politikalarına uyumun ihracata olumlu yansıyacağını kaydetti.

Arçelik, BSH, Dyson, Electrolux, Groupe SEB, Haier Europe, LG, Miele, Samsung, Versuni (Philips) ve Vestel gibi yerli, uluslararası, ithalatçı ve üretici firmaları bünyesinde barındıran TÜRKBESD'in paylaştığı bilgilere göre; 2024 yılı ilk çeyreğinde altı ana üründe ihracat ve iç satışlardan oluşan toplam satışlar yaklaşık 8.3 milyon adet olarak gerçekleşti ve geçen yıla göre yüzde 5 oranında artış gösterdi. Buna paralel olarak üretim miktarı da bir önceki yıla göre yüzde 1 artarak benzer seyretti. Aylık bazdaki verilere göre ise bu Mart ayında geçen yılın Mart ayına kıyasla iç satışlarda yüzde 24 oranında artış görülüyor. Üretim 3 milyon adet ile geçen yılın Mart ayına kıyasla yüzde 2 oranında azalırken, ihracattaki düşüş trendi bu ay yüzde 11 seviyesinde devam etti.

TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, "Türkiye beyaz eşya sanayisi Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise ikinci en büyük üretim üssü konumunda. Sektörümüz 33 milyon adetlik üretim ve 23 milyon adetlik ihracat kapasitesiyle önemli bir aktör. 60 bin kişiye doğrudan istihdam sağlarken, Ar-Ge, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm yatırımlarıyla dünyayla rekabet ediyor. Binlerce KOBİ ölçeğindeki satış ve servis ağımız, yardımcı sanayimizle de gurur duyduğumuz, örnek teşkil eden güçlü bir iş birliğimiz mevcut. Yarattığımız bu güçlü ekosistem sayesinde Türkiye ekonomisinin büyümesinde önemli bir itici güç olmayı sürdürüyoruz" dedi.

TEB, ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı

Türk Ekonomi Bankası (TEB) 2024 yılı birinci çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. 31 Mart 2024 itibarıyla TEB'in aktif toplamı 454 milyar TL, net kârı 3 milyar 5 milyon TL olarak gerçekleşti. Kredileri toplam aktiflerinin yüzde 54.7'sini oluşturdu. Toplam kredileri yılın birinci çeyreğinde 248.2 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, aynı dönemde toplam mevduatı ise 311.7 milyar TL olarak açıklandı. TEB'in özkaynakları 36.7 milyar TL, sermaye yeterlilik rasyosu hedef rasyo olan yüzde 12'nin üstünde yüzde 17.67 olarak gerçekleşti.

TAV Havalimanları ilk çeyrekte 17.1 milyon yolcuya hizmet verdi

TAV Havalimanları yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artışla 17.1 milyon yolcuya hizmet verdi. TAV'ın işlettiği havalimanlarında dış hat trafiği geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 arttı.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan "Kış döneminde yolcu trafiğimiz uzayan turizm sezonu ve havalimanlarımıza uçan havayollarının yürütmekte olduğu filo genişletme stratejilerinden olumlu etkilendi. Böylece birinci çeyrekte, geçen seneye göre dış hat yolcumuz yüzde 27, toplam yolcumuz da yüzde 22 büyüdü. Gerek İzmir gerekse Ankara havalimanlarımız iç hattan dış hata transfer stratejisine odaklanan AJet, Pegasus ve SunExpress'in filo büyümesinden olumlu etkileniyor.

Ciromuz yüzde 28 artarak 321 milyon euroya ve FAVÖK de yüzde 97 artarak 86 milyon euroya ulaştı. Düşük sezonda olmamıza rağmen net kâr da pozitife döndü ve 9 milyon euro oldu.

Almatı yatırımımız yüzde 94 oranında tamamlandı ve Haziran 2024'te yeni dış hat terminalinin açılışını yapmaya hazırlanıyoruz. Yeni terminalin Almatı yolcusu için hizmet kalitesi ve seyahat tecrübesinde iyileşme yaratmasını bekliyoruz. Yüzde 77 oranında tamamlanan Antalya yatırımımızı 2025'in ilk çeyreğinde ve yüzde 42 oranında tamamlanan Ankara yatırımımızı da 2025'in son çeyreğinde bitirmiş olmayı planlıyoruz. Bu yatırımlarımıza ek olarak, Medine Havalimanı'nın kapasitesini yıllık 8 milyon yolcudan 18 milyon yolcuya çıkaracak ve iki etap halinde yapılacak olan ek yatırımlara da katılma kararı aldık.

Satın alma bedelleri ve kira peşinatlarını dahil ettiğimizde 2025 yılına kadar toplam yaklaşık 2.5 milyar avro yatırım büyüklüğüne ulaşmış olacağız. Yatırımlarımızın meyvelerini de almaya başlıyoruz. Bu kapsamda, 2024 yılı için 430 milyon ile 490 milyon euro arasında FAVÖK beklemeye devam ediyoruz. İlerleyen senelerde yatırımlarımızdan daha da artan geri dönüşler bekliyoruz ve kendimize orta vadede 2018 yılında yakaladığımız tarihi en yüksek FAVÖK seviyesi olan 573 milyon euroyu geçme hedefi koyuyoruz. Bu hedef artık kısa zamanda ulaşılabilir bir mesafede duruyor." dedi.

Kervan Gıda, Dryff Kurutulmuş Gıda'yı satın aldı

"Dünyanın En Büyük 5. Yumuşak Şeker Üreticisi" olan Kervan Gıda, gıda sektöründe ürün çeşitliliğini artırmak ve katma değeri yüksek ürünlere yatırım yapmak amacı ile Dryff Kurutulmuş Gıda Sanayi'sini (Dryff) sermayesinin yüzde 100'üne denk gelen toplam 2.5 milyon TL nominal değerli yatırım yaptı. Kervan Gıda, İzmir-Tire Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Dryff Kurutulmuş Gıda Sanayi'sinin (Dryff), tamamını satın alarak gerçekleştirdiği yatırıma ilişkin hisse devir sözleşmelerinin imzalandığını duyurdu.

Satın alım işleminde Dryff'ın payları 505 bin 583 euro olarak değerlendirildi. Bu ödemenin bir kısmı nisan ayında gerçekleşti. 481 bin euro tutarındaki büyük kısmının ise 24 ay taksitle ödenmesi planlanıyor.

Kervan Gıda'nın bu yatırım ile gıda sektöründeki ürün çeşitliliği ve yenilikçilik açısından önemli bir adım attığını söyleyen Kervan Gıda Genel Müdürü İdris Can, "Dryff'ın sahip olduğu teknoloji ve üretim kapasitesi, Kervan Gıda'nın mevcut ürün gamını genişletmesine ve yeni pazarlara erişimine olanak tanıyacak. Bu satın alım ile her iki şirketin de gıda sektöründe katma değeri yüksek ürünlerle fark yaratmasını hedefliyoruz." dedi.

Dryff; dondurarak kurutma teknolojisi kullanan ve özellikle meyve, sebze, peynir gibi gıda ürünlerinin kurutulmasında faaliyet gösteren bir şirket. Bu teknoloji, gıdaların besin değerlerini ve lezzetlerini uzun süre korumasına olanak tanıyan, sektördeki en gelişmiş kurutma yöntemlerinden biri olarak kabul ediliyor. Dryff'ın satın alımını stratejik, inovatif ve katma değerli bir yatırım olarak değerlendiren Can; bu satın alımın, ana faaliyet alanı olan jelly ve licorice ürün kategorilerinde de yeniliklere yol açacağını söyledi.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

TAV HAVALİMANLARI: TAV Havalimanları 1Ç24'te konsensüs tahmini olan 98 milyon TL'nin üzerinde 298 milyon TL net kar açıkladı. Şirket 1Ç23 ve 4Ç23'te sırasıyla 919 milyon TL net zarar ve 2.2 milyar TL net kar açıklamıştı.

AHLATCI DOĞALGAZ & ENERYA ENERJİ: Ahlatcı Doğal Gaz'ın yüzde 51 ve Enerya Enerji'nin yüzde 49 bağlı ortaklığı olan A Doğal Gaz ve Elektrik'in, EPDK'nın açtığı ihalede 1.48 milyar TL + KDV bedelle en iyi teklifi verdiğini bildirdi.

GERSAN ELEKTRİK: Gersan Elektrik, Yılmaz Redüktör ile 786 bin dolar tutarında sözleşme imzaladığını bildirdi. Tutar şirketin 2023/12A hasılatının yüzde 1.75'ine karşılık geliyor.

INVEO YATIRM HOLDİNG: İnveo Yatırım Holding sermayesinin 240 milyon TL'den yüzde 316.7 oranında bedelsiz olarak 760 milyon TL artışla 1 milyar TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

KOCAER ÇELİK: Kocaer Çelik sermayesinin 657.6 milyon TL'den yüzde 240 oranında bedelsiz olarak 1.58 milyar TL artışla 2.24 milyar TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

MANAS ENERJİ: Manas Enerji Yönetimi, 11.12 milyon TL + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar şirketin 2023 12A dönemi hasılatının yüzde 4.76'sına karşılık geliyor.

RÖNESANS GYO: Rönesans Gayrimenkul Yatırım A.Ş. payları gecen hafta (26 Nisan itibariyle) 135 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

ECZACIBAŞI İLAÇ: EİS Eczacıbaşı İlaç 5 Haziran'da pay başına brüt toplam 1.18 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 2.35.

OSMANLI YATIRIM: Osmanlı Yatırım 26 Mayıs, 29 Temmuz ve 25 Ekim'de üç eşit taksit olmak üzere toplamda 3.33 TL temettü ödeme kararı aldı. Toplam temettü verimi yüzde 1.6.

ŞİŞE CAM: Şişe Cam 1.1 milyar dolarlık eurobond ihracına yönelik talep toplamanın tamamlandığını açıkladı. Şirket, tamamına sahip olduğu iştiraki Şişecam UK'nin eurobond ihracına ilişkin talep toplama sürecini tamamladığını bildirdi. Şirketin 5 yıl vadeli 500 milyon dolar ve 8 yıl vadeli 600 milyon dolar tutarında 2 farklı tahvil ihraç işleminin 2 Mayıs'ta tamamlanması bekleniyor. 5 ve 8 yıllık tahvillerde kupon oranının sırasıyla yüzde 8.25 ve yüzde 8.625 olacağı duyuruldu. Şirket bu işlem sonrasında 700 milyon dolar anapara tutarındaki 2026 eurobondlarını kısmen veya tamamen geri çağırmayı planlıyor.

ENKA İNŞAAT: Enka İnşaat Tüpraş'ın planlanan yatırımlarına yönelik 175 milyon dolar tutarında inşaat sözleşmesi imzaladı. Enka İnşaat tarafından yapılan açıklamada, Tüpraş'ın İzmit ve İzmir Rafinerisi için Propilen Splitter Projesi kapsamında toplam bedeli 175 milyon dolar sözleşme imzalandığını açıkladı. Projelerin 32 ayda tamamlanması planlanıyor. Enka'nın inşaat sözleşmelerinin toplam büyüklüğü 5 milyar dolar seviyesinde olup, yeni imzalanan projelerin toplam portföye oranı yaklaşık yüzde 4 seviyesinde.

TURKCELL: Turkcell, Ukrayna mahkemelerince Turkcell'in iştirakleri Lifecell LLC, UkrTower LLC ve Paycell LLC'nin hisselerine uygulanan ihtiyati tedbir kararının kaldırıldığını açıkladı. Şirket ayrıca, Turkcell'in Ukrayna'daki iştiraklerinin tüm hisselerinin NJJ Capital'e devrinde kapanış ön koşullarının yerine getirilmesine ilişkin sürecin devam ettiğini de duyurdu.

AYDEM ENERJİ: Aydem Enerji aylık elektrik üretim verilerine göre, toplam net elektrik üretimi Mart 2024'te bir önceki yılın aynı dönemine göre %-1,4 azalarak 207 GWh olarak gerçekleşti. Mart 2024'te HES (Rezervuar), HES (Nehir/Kanal) ve diğer (RES+Hibrit GES) santrallerdeki üretim yıllık bazda sırasıyla -%42, %3, %7 olarak değişmiş.

EUROPOWER ENERJİ: Europower Enerji, Van Gölü Elektrik tarafından açılan ihalede 2.02 milyon dolar + KDV tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar şirketin 2023 9A dönemi hasılatının yüzde 2.49'una karşılık geliyor.

GEN İLAÇ: Gen İlaç'ın ürünlerini satan Salutem Ecza Deposu'nun Devlet Malzeme Ofisi tarafından açılan ihaleyi kazandığını ve söz konusu ilaçları temin eden Gen İlaç Ve Sağlık Ürünleri'nin satışlarına 93.94 milyon TL tutarında katkısı olacağı bildirildi. Tutar şirketin 2023/12A hasılatının yüzde 1.15'ine denk geliyor.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, Sandeks Enerji Üretim arasında 2.268 milyon dolar +KDV sözleşme imzaladığını bildirdi. Tutar şirketin 2023/9A hasılatının yüzde 1.54'üne karşılık geliyor.

SUWEN TEKSTİL: Suwen Tekstil pay başına brüt 0.25 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1,2. Tarih, Genel Kurul sonrası belirlenecek.

PANELSAN ÇATI: Panelsan Çatı Cephe Sistemleri Ankara ve Eskişehir merkezli iki müşterisi ile toplamda 1.36 milyon dolar tutarında sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar şirketin 2023 12A hasılatının yüzde 1.67'sine karşılık geliyor.

TÜRK İLAÇ VE SERUM: Türk İlaç ve Serum, DMO tarafından açılan ihalede 128.2 milyon TL + KDV tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/12 dönemi hasılatının yüzde 7.9'una karşılık geliyor.

YEŞİL GYO: Yeşil GYO sermayesinin 235.1 milyon TL'den yüzde 195.4 oranında şirket ortağı Kamil Engin Yeşil'e tahsisli olarak 458.3 milyon TL artışla 693.4 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

BRISA: Brisa geçen hafta pay başına brüt 3.39 TL temettü ödedi.

ÇELEBİ HOLDİNG: Çelebi Holding geçen hafta pay başına brüt 63.0 TL temettü ödedi.

KOÇ HOLDİNG: Koç Holding geçen hafta pay başına brüt 8.0 TL temettü ödedi.

GENTAŞ: Gentaş Dekoratif, 31 Mayıs'ta 0.17 TL temettü dağıtma kararı aldı.

TÜPRAŞ: Tüpraş Stratejik Dönüşüm Planı kapsamında 256 milyon dolar tutarında yeni yatırım kararı aldı. Şirket katma değeri yüksek kimyasal ürünler üretmek ve Kapsam 3 emisyonlarının azaltılmasını sağlamak amacıyla "İzmit ve İzmir Rafinerisi Propilen Splitter Projesi" ile "İzmir Rafinerisi Propan Propilen Depolama ve Satış Sistemi Tesisi Projesi" yatırımlarının yapılmasına karar verdi.

BEYAZ FİLO: Beyaz Filo geçen hafta pay başına brüt 0.11 TL temettü ödedi.

TGS DIŞ TİCARET: TGS Dış Ticaret 31 Mayıs'ta pay başına brüt 0.30 TL temettü ödeme kararı aldı.

YÜNSA: Yünsa Yünlü Sanayi 30 Mayıs'ta pay başına brüt 3.95 TL temettü ödeme kararı aldı.

BİZE ULAŞIN