Piyasada bedelsiz verecek şirketler konuşuluyor

Uzmanlar, endeksin kısa vadeli görünümünü pozitif bulmaya devam ediyor. Özellikle 10 bin puanın üzerinde yatırımcı ilgisinin artabileceğine yönelik görüşlerini koruyan uzmanlar, TL’nin dirençli görünümünün de destekleyici olacağına inanıyor.
09.05.2024 10:57 GÜNCELLEME : 09.05.2024 10:57

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçtiğimiz haftaya 10 bin puan seviyesinin üzerine yükselerek başlayan BIST-100 endeksi, hafta boyunca özellikle psikolojik açıdan önemli olan bu seviyenin üzerinde kalmayı başardı. Uzmanlar, endeksin kısa vadeli görünümünü pozitif bulmaya devam ediyor. Özellikle 10 bin puanın üzerinde yatırımcı ilgisinin artabileceğine yönelik görüşlerini koruyan uzmanlar, TL'nin dirençli görünümünün de destekleyici olacağına inanıyor. Uzmanlar ayrıca Fitch'ten gelen pozitif açıklamaların da endekste iyimserliği desteklediğini hatırlatıyor.

Analistler, bilançoların açıklanması ile şirketlerin bedelsiz sermaye artırım haberlerinin de gündemde yer almaya başladığına dikkat çekiyor. Bedelsiz sermaye artırımının, yatırımcının elindeki hisse senedi sayısının bedelsiz oranında artması anlamına geldiğini ifade eden uzmanlar, "Bu işlem her ne kadar hisse sayısını doğrudan etkilese de piyasa değeri doğrudan etkilenmez. Bedelsiz sermaye artırımı, bir şirketin yatırımcılarına sunduğu ek fırsatlar arasında yer alabilir" diyor.

Uzmanlar, mevcut gündem maddeleri kapsamında bedelsiz potansiyelinin de etkisi ile orta ve uzun vadede geri çekilmelerde portföylere dahil edilmek üzere 26 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.

"BEDELSİZ; YATIRIMCILARA SUNULAN EK FIRSAT"

3 Mayıs'ta yayımlanan S&P Global'in Türkiye kredi ve not görünümü kararının bu haftanın nasıl şekilleneceği konusunda önemli rol oynayacağını belirten ALB Yatırım Araştırma Analisti Ahmet Deniz Yağbasan, bu hafta ayrıca yurt içinde ve yurt dışında majör bir veri akışının bulunmamasının piyasada volatilitenin düşük seyretmesine neden olabileceğini düşünüyor.

Jeopolitik gelişmeler, kur oynaklıkları, enflasyon beklentileri, yabancı yatırımcı oranları gibi değişkenler göz önünde bulundurulduğunda Borsa İstanbul 100 endeksi için yılsonu itibarıyla 11.500 - 12.000 seviyelerine ulaşılmasını bekleyen Yağbasan, içinde bulunduğumuz dönemde bedelsiz potansiyelinin de hisse seçiminde önemli bir kriter olduğunu hatırlatıyor.

Bedelsiz sermaye artırımının, yatırımcının elindeki hisse senedi sayısının bedelsiz oranında artması anlamına geldiğini ifade eden Yağbasan, "Bu işlem her ne kadar hisse sayısını doğrudan etkilese de piyasa değeri doğrudan etkilenmez. Bedelsiz sermaye artırımı, bir şirketin yatırımcılarına sunduğu ek fırsatlar arasında yer alabilir. Ancak hisse seçimi yaparken tek başına dikkate alınacak bir faktör değildir" diyor.

"ENFLASYONDAN KORUNMAK İSTEYENLER İÇİN HALA CAZİP"

Mevduatlara olan stopaj oranlarının 30 Nisan 2024 itibariyle sonra erdiğini de belirten Yağbasan, 1 Mayıs 2024 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete'de konuya yönelik alınan kararları hatırlatarak konuya yönelik şu değerlendirmeyi yapıyor: "Bilindiği gibi böylece 6 aya kadar olan vadeli mevduatlarda stopaj oranı yüzde 2.5 artırılarak yüzde 7.5, bir yıla kadar olan vadeli mevduatlardan alınan stopaj oranı ise yüzde 2 oranında artırarak yüzde 5'e yükseltildi. Bir yıldan daha uzun vadeli mevduatlar için stopaj oranı yüzde 0'dan yüzde 2.5 olarak güncellendi. Enflasyona endeksli, kur korumalı ve altın cinsi mevduatlara 0 stopaj uygulaması ise devam ediyor. Resmi Gazete'de yayımlanan bu karara göre ilgili stopaj oranları 31 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerliliğini koruyacak."

Resmi Gazete'de yayımlanan diğer bir karara göre bankalar tarafından ihraç edilen borçlanma araçlarına uygulanmakta olan stopaj oranının da 6 aya kadar yüzde 7.5 olarak uygulanacağını dile getiren Yağbasan; devlet tahvili ve hazine bonosu gibi araçlarda stopaj oranının yüzde 0 olarak uygulanmaya devam edeceğinin altını çizdi. Hali hazırda 12 aylık enflasyon beklentisinin üzerinde bir getiri sunan mevduat faizlerinin enflasyondan korunmak isteyen yatırımcılar için cazip bir yatırım enstrümanı olduğunu da ifade eden Yağbasan, artırılan stopaj oranları ile bu getiri bir miktar azalsa da yatırımcıların ana hedefi olan enflasyondan korunma beklentisini hali hazırda da karşılamaya devam ettiğini söylüyor. Yağbasan; daha fazla getiri arayışında olan yatırımcılar için hisse senedi fonlarının yatırımcılar için cazip bir enstrüman avantajı sunduğunun ise özelikle altını çiziyor.

"FAİZDE İNDİRİM BEKLENTİSİ KASIM'A ÖTELENDİ"

Öte yandan geçen hafta gerçekleşen FOMC toplantısında küresel piyasalarda odaklanılan Fed toplantısında piyasanın beklediği gibi faizlerin sabit bırakıldığını da kaydeden Yağbasan, konuya yönelik şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Asıl odaklanılan nokta Fed'in gelecek dönemde faiz indirimine ilişkin nasıl bir beklenti içinde olduğuydu. Genel olarak Fed Başkanı Powell'ın yaptığı açıklamalar piyasanın beklentisinin aksine güvercin bir duruş sergilemiş gibi gözüküyor. Nitekim değerli madenlerde yukarı yönlü bir ivme takip edilirken dolar endeksinde değer kayıpları görüldü. Fed Başkanı Powell, faizlerin zirve seviyesinde olup olmadığına ilişkin veri odaklı bir duruş ifadesi çok düşük bir ihtimal olsa da Fed üyeleri tarafından düşünüldüğünün sinyalini verdi. Faiz indiriminde ise veri odaklı gidileceği ve gerekli güvenin sağlanması durumunda faiz indirimine başlanabileceğini belirtti. Fed faiz kararı öncesinde piyasa Eylül'de faiz indirimini fiyatlarken karar sonrası ilk faiz indirim beklentisi Kasım ayına ötelenme gösterdi".

Yağbasan, mevcut gündem maddeleri kapsamında bedelsiz potansiyelinin de etkisi ile orta ve uzun vadede geri çekilmelerde portföylere dahil edilmek üzere

Borusan Yatırım Pazarlama, Pegasus, Anadolu Grubu Holding, Ford Otosan, Migros, Çelebi, Doğuş Otomotiv, Borusan Boru Sanayi, Aygaz, Koç Holding, Eczacıbaşı Yatırım, Coca Cola İçecek, Türk Traktör, Türk Telekom, Tav Havalimanları Holding, Anadolu Efes, Sabancı Holding, Vestel Elektronik, Tüpraş, Arçelik, Tofaş Otomobil, Akçansa, Otokar, Kordsa, BİM ve Şişecam hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

"KORDSA'YI MODEL PORTFÖYÜMÜZE EKLEDİK"

Gedik Yatırım geçen hafta Kordsa'yı model portföyüne eklediğini açıkladı. Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, lastik güçlendirme segmentindeki operasyonel toparlanma ve kompozit segmentindeki büyüme beklentilerine istinaden Kordsa'yı model portföye eklediklerini belirterek "Bu bağlamda, 2024 mali yılı için FAVÖK'te yüzde 79 büyüme beklentimiz bulunuyor. Adil değer beklentimiz pay başına 1.2,64 TL'dir, bu da yüzde 43'lük bir yükselme potansiyeli sunuyor. Hisse sırasıyla 2024 ve 2025 için 8.6 ve 4.6 FD/FAVÖK çarpanlarında işlem görüyor" değerlendirmesini yaptı.

"HEDEF FİYATI 100.3 TL'YE YÜKSELTTİK"

Ak Yatırım, piyasa beklentilerinin üzerinde finansal açıklayan Garanti BBVA hisse senedi için hedef fiyatını 82 TL'den 100.3 TL'ye yükseltti, tavsiyesini "nötr" olarak bıraktı.

Ak Yatırım'dan analist Hakan Aygün, Garanti Bankası'nın ilk çeyrekte güçlü bir performans sergileyerek beklentileri aştığını belirterek hisseye yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: "Net kar, özellikle düşük kalan fonlama maliyeti ve kur farkı/alım satım gelirlerinin etkisiyle yüzde 25.0 düşüşle 22.3 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu rakam 17.5 milyar TL'lik kâr tahminini ve 17.7 milyar TL'lik medyan analist tahminini aştı. Bankanın net kârı yıllık yüzde 42 artarken, özkaynak kârlılığı yüzde 35.7 seviyesinde gerçekleşti ve bankanın 2024 bütçe hedefi olan yüzde 34-36 aralığında oldu.

Kârın beklentileri aşmasında düşük fonlama maliyeti ve kur farkı/alım satım gelirlerinin yanı sıra yüklü karşılık iptalinin de etkisi oldu. Net kredi risk maliyetinin tahminlerin altında kalması da kâra olumlu yansıdı. Ayrıca, Garanti Bankası, yüzde 40 enflasyon varsayımıyla 8.4 milyar TL TÜFE tahvil geliri elde etti."

Ahmet Deniz YAĞBASAN /ALB Yatırım Araştırma Analisti

"Migros'un yatırımları kârlılık büyümesini önemli ölçüde destekliyor"

MİGROS: Migros Ticaret AŞ'nin faaliyet alanını genişletmesiyle birlikte online alana yaptığı yatırımlar kârlılık büyümesini önemli ölçüde destekliyor. Şirketin net nakit pozisyonunu son finansal dönemle birlikte artırmaya devam etmesi yüksek faiz döneminde kârlılığı destekleyen önemli bir etken olarak yer alıyor. Ayrıca şirkete dair diğer farklı olumlu gelişmelerin etkisini de göz önüne alarak gelecek 12 aylık dönemde 620.00 TL'lik hedef fiyat öngörüyoruz.

TÜRK TELEKOM: Telekomünikasyon sektörünün kontratlı faaliyet göstermesi nedeniyle şirketler maliyet artışlarını satışlara gecikmeli olarak yansıtıyor. Yüksek enflasyonun artarak devam etmesi marjlarda daraltıcı etki yaratıyor. Enflasyonda yıllık bazda ivme kaybı yaşanması ile şirketin faaliyet kârlılığında yükselişler görülecektir. Bu kapsamda şirket hisseleri 12 aylık dönemde 96.00 TL'lik hedef fiyat ile takip edilebilir.

ŞİŞECAM: Şişe Cam Fabrikaları geniş faaliyet yapısı ve küresel ölçekte bir şirket olması nedeniyle dikkat çekiyor. Merkez bankalarının uygulamakta olduğu sıkı para politikaları ise şirketin kârlılık büyümesi üzerinde baskılanmaya neden oluyor. 2024 yılının ikinci yarısı itibariyle majör merkez bankalarının faiz indirimi sürecine başlayacak olması ve hali hazırda sürdürmekte olduğu yatırımlarının gelecek dönemde nakit akışlarını pozitif etkileyeceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda şirket hisseleri 72.70 TL hedef fiyatla takip edilebilir.

Kervan Gıda, 2023 yılını 323 milyon TL net kar ile tamamladı

Yumuşak şeker üreticisi ve 85'in üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiren Kervan Gıda, 2023 yılı net kârını geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 832 artırarak 323 milyon TL ile kapattı.

Kervan Gıda; brüt kâr marjını yüzde 23.7'den yüzde 26.7'ye çıkartarak enflasyon muhasebesi uygulanmış mali tablolar ile FAVÖK marjını da yüzde 10.3'e ulaştırdı.

Kervan Gıda'nın büyüme ve başarı grafiğini düzenli olarak yükseltmek için yurt içi ve yurt dışındaki yatırımlarına devam ettiklerini belirten Kervan Gıda Genel Müdürü İdris Can, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: "2022 yılını piyasa ve şirket beklentilerimizin üzerinde kapatmıştık. Aynı şekilde 2023 yılında da piyasa beklentilerine paralel sonuçlar yakaladık. Elde ettiğimiz yıl sonu sonuçları, stratejik, inovatif ve katma değerli yatırımlarımız, 2024 yılında geçtiğimiz yıla göre daha yüksek büyüme oranları ile kapatacağımızı gösteriyor. Bu büyüme rakamlarına ulaşmamızdaki en büyük etkenlerden biri de yurt dışı yatırımlarımız. Kuzey Afrika'nın en büyük ülkelerinden olan Mısır'a gerçekleştirdiğimiz yatırımın, 2024 ve devamındaki yıllarda büyüme rakamlarımız üzerinde önemli ölçüde etkili olacağını öngörüyoruz."

İstanbul'da bulunan üretim tesisini Manisa Akhisar'a taşıdıklarını belirten İdris Can; "Bu sürecin tamamlanmasıyla birlikte GES yatırımlarımız da mayıs sonu itibariyle devreye girecek. Bu yeni yatırımlarımız sayesinde kar marjlarımızın daha da yükseleceğini düşünüyoruz." açıklamasını yaptı.

"Türkiye Sigorta hayat ve hayat dışında 6.3 milyon poliçe üretti"

Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik, 6 milyar TL net kâra ulaşırken; hayat ve hayat dışında toplamda 6.3 milyon poliçe üretti. Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Genel Müdürü Taha Çakmak; 2024 yılı ilk çeyreğinde yüzde 235 artışla 3 milyar 527 milyon TL net kâr açıkladıklarını ve net kârın önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 6.5 katına çıktığını belirtti. Çakmak, beklentileri aşan performans sonuçlarına dikkat çekerek, Türkiye Hayat Emeklilik'in ise ilk çeyrekte 2 milyar 442 milyon TL net kâr elde ederek çeyrek bazında rekor kırdığını söyledi.

Çakmak; yılın ilk çeyreği itibarıyla şirketin öz kaynak kârlılığının yüzde 82 seviyesinde gerçekleştiğini de dile getirerek, "BES ve OKS fon büyüklüğünü yüzde 89'luk artış ile pazar payını yüzde 21'e yükselterek 5 milyon aktif katılımcıya ulaştık. Hedeflimiz 2024 yılında kasko, sağlık, yangın, iş yeri ve ticari poliçelerde öncü ve oyun kurucu olmak ve bireysel ürün gruplarında varlığımızı daha da geliştirmek. Yılın ilk çeyreğinde bir önceki döneme göre sağlıkta yüzde 255 büyüme kaydederek 2.7 milyar TL prim üretimine ulaştık. Türkiye Sigorta olarak en dikkat çeken büyüme oranını yüzde 1002 ile havacılık ve yüzde 447 ile mühendislik alanında sağlarken, açık ara sektör lideri olduğumuz yangın ve doğal afetler branşında ise yüzde 195 artışla toplamda 7 milyar 301 milyon TL prim üretimine eriştik" dedi. Çakmak; en güçlü kaslarından biri olan kasko branşında ise yüzde 141'lik pozitif değişim ile 2 milyar 618 milyon TL'lik prim üretimi sağlarken; tarım branşında ise bir önceki yıla göre yüzde 90 büyüme sağladıklarını söyledi.

Koton, hisselerini halka arz etti

Bilindiği gibi Koton Mağazacılık ve Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin halka arz için yaptığı başvuru 25 Nisan 2024 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylandı. Şirket geçtiğimiz hafta ise (30 Nisan ile 2-3 Mayıs 2024) talep topladı. Halka arzda pay başına fiyat 30.50 TL olarak belirlendi. Halka arz sonrasında Koton'un halka açıklık oranının yüzde 16.5 olması hedefleniyor. Halka arzın konsorsiyum liderliğini İş Yatırım üstlenirken, Ak Yatırım da konsorsiyum eş lideri olarak görev aldı.

Halka arzdan elde edilecek gelirin yüzde 30-40'ı yurt içi ve yurt dışı mağaza açılışları ve yenilemeleri, depo otomasyon yatırımları ile bilgi teknolojileri yatırımları, yüzde 60-70'i büyüme amaçlı ürün alımlarına yönelik işletme sermayesi finansmanı için değerlendirilecek. Kâr dağıtım politikası çerçevesinde, dağıtılabilir net dönem kârının en az yüzde 20'sinin pay sahiplerine dağıtılması hedefleniyor.

"Türkiye'nin en büyük hazır giyim markalarından biri pozisyonuyla güçlü biçimde yolumuza devam ediyor ve büyüme yolculuğumuzda kilit bir adım olarak halka açılıyoruz" diyen Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, "Halka arzdan elde edeceğimiz gelirle yeni yatırımlara imza atacağız" dedi. Yılmaz, Koton olarak yurt içinde ve yurt dışında yeni mağaza açılışları gerçekleştirmeye, bilgi teknolojilerine yönelik geliştirmelerle online ekosistemini büyütmeye ve sürdürülebilirlik politikalarını destekleyen daha az su ve enerji tüketimine yönelik teknolojilerin kullanılmasını sağlayacak yatırımlara odaklanacaklarını söyledi.

Koton'un ürünlerinin yüzde 88'ini yerli tedarikçilerden sağlayarak, Türk tekstil ekosisteminin gelişimine katkıda bulunduğunu da dile getiren Yılmaz "Koton, 2023'te, perakende ve online satış kanallarıyla birlikte 300 milyondan fazla ziyaretçiye ulaştı ve 60 milyon adedin üzerinde ürün satışı gerçekleştirdi. Mağazaları, online satış kanalları ve toptan satış yöntemleriyle Asya'dan Avrupa'ya, Ortadoğu'dan Afrika'ya kadar Koton markalı ürünlerini global düzeyde moda severlerle buluşturan şirketimiz, bugün gelirinin yüzde 34.5'ini yurt dışı faaliyetlerinden elde ediyor. Son olarak Fildişi Sahili, Cezayir ve Mısır'da yeni mağazalarımızı hizmete açtık. Önümüzdeki dönemde Kuveyt, Katar, Umman ve Macaristan'da mağaza açmaya hazırlanıyoruz. Orta vadede ise yurt içi ve yurt dışında 130 ila 150 yeni mağaza açılışı planlıyoruz" dedi.

Koton CEO'su Dr. A. Bülent Sabuncu ise şu bilgileri paylaştı: "Son derece başarılı bir yıl tamamladık. 2023'te enflasyona göre endekslenmiş mali tablo sonuçlarına göre yaklaşık 17.2 milyar TL ciro ile kapatırken, 2021-2023 arasında yaklaşık yüzde 10 reel büyüme kaydettik. Yurt dışı satışlarımız da iyi sonuçları destekledi. Yurt dışının toplam ciro içindeki payını yüzde 34.5'e taşıdık. Mevcutta Türkiye dışında 29 ülkede mağazamız bulunuyor. Öte yandan global düzeyde yürüttüğümüz e-ticaretin çok önemli bir büyüme alanımız olmayı sürdürmesini istiyoruz. Şu an e-ticaret'in toplam satış gelirlerimiz içindeki payı yüzde10.7 oranında. Üç yıl içinde hem Türkiye, hem de yurt dışında kendi online satış kanallarımız ve iş birliği yaptığımız pazaryerleri aracılığıyla bu oranı yüzde15 - 20'lere ulaştırmayı planlıyoruz."

Altınbay Savunma ve Koç Metalurji'nin halka arzı onaylandı

Sermaye Piyasası Kurulu, Altınbay Savunma Teknolojileri A.Ş ve Koç Metalurji A.Ş'nin halka arzına izin verdi. Buna göre, Altınbay Savunma Teknolojileri A.Ş'nin sermayesinin 200 milyon TL'den 35.29 milyon TL artışla 235.29 milyon TL'ye yükseltilmesi ve 32.0 TL fiyattan halka arzına ilişkin başvuru SPK tarafından onaylandı. Şirket ayrıca 23.53 milyon adet mevcut pay satışı gerçekleştirecek.

Koç Metalurji A.Ş'nin sermayesinin de 350 milyon TL'den 105 milyon TL artışla 455 milyon TL'ye yükseltilmesi ve 20.50 TL fiyattan halka arzına ilişkin başvurunun onaylandığı bildirildi. Şirket ayrıca 20.0 milyon TL tutarında mevcut pay satışı gerçekleştirecek.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

AKBANK: Akbank 1Ç24'te piyasa beklentilerine paralel 13.2 milyar TL net kar açıkladı (piyasa:12.8 milyar TL).

ANADOLU SİGORTA: Anadolu Sigorta piyasa beklentilerinin yüzde18 üzerinde 2.9 milyar TL tutarında net kar açıkladı. Şirketin hayat dışı teknik gelirleri bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 150 artış ile 13.3 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Şirketin hayat dışı teknik giderleri ise 9.2 milyar TL seviyesinde kaydedildi.

YAPI KREDİ: Yapı Kredi 1Ç24'te piyasa beklentilerine paralel 10.3 milyar TL net kar açıkladı. (piyasa:10.1 milyar TL)

TEKFEN HOLDİNG: Tekfen Holding Babadağ Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. ünvanlı şirket hisselerinin tamamını 17 milyon dolar bedel ile satın aldı.

GARANTİ FACTORİNG: Garanti Factoring sermayesinin 79.5 milyon TL'den yüzde 400 oranında bedelsiz olarak 318 milyon TL artışla 397.5 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

GLOBAL YATIRIM HOLDİNG: Global Yatırım Holding açıkladığı 2024 beklentilerinde (TMS29 Hariç) liman işletmeciliğinde yüzde 50-70 oranında gelir artışı, Naturelgaz'da yüzde 20-40 gelir artışı, Consus Enerji'nin elektrik üretiminde yüzde 30-50 oranında artış, madencilikte yüzde 65-85 oranında artış, Van AVM gelirlerinde yüzde 50-80 oranında artış ve finans tarafında ise yüzde 10-35 oranında artış öngörüldüğünü bildirdi.

KAYSERİ ŞEKER: Kayseri Şeker, yurtiçinde yerleşik bir müşteri ile 3.45 milyar TL tutarında sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yaklaşık yüzde 63'üne karşılık geliyor.

KOCAER ÇELİK: Kocaer Çelik, MENA, Avrupa ve Türkiye'den ağırlıklı olarak katma değerli ürünlere yönelik toplam 39.82 milyon dolar tutarında çelik profil siparişi aldığını bildirdi. Tutar şirketin 2024/3A hasılatının yüzde 0.48'sine karşılık geliyor.

MARGÜN ENERJİ: Margün Enerji, daha önce Hollanda'da kurduğu bağlı ortaklığı 1 milyon euro sermayeli Margun Climatech B.V. şirketine ek olarak Yunanistan'da şirket kurulmasına karar verildiğini bildirdi. Öte yandan Margün Enerji, İklim teknolojileri alanında, proje ve ortaklıklar ile iş birliği çerçevesinde yeni yatırımlar da yapmak üzere Hollanda'da yerleşik yüzde 100 bağlı ortaklığı Margun Climatech B.V. kuruluşuna ek olarak şirketin İtalya'da ayrı bir ortaklık kurulmasına karar verdiğini bildirdi. Hollanda'daki şirketin sermayesi şimdilik 1 milyon euro olarak belirlendi.

THY: Türk Hava Yolları, Finansbank ile Miles&Smiles üyelerine kredi kartı sunulması konusundaki işbirliğinin 5 yıl süre ile uzatılmasına ilişkin sözleşme imzalandığını bildirdi.

ENERJİSA: Enerjisa Enerji geçen hafta pay başına brüt 2.79 TL temettü ödedi.

SABANCI HOLDİNG: Sabancı Holding geçen hafta pay başına brüt 2.94 TL temettü ödedi.

ALARKO HOLDİNG: Alarko Holding, 30 Mayıs'ta pay başına brüt 0.97 TL temettü ödeme kararı aldı.

BOGAZİÇİ BETON: Boğaziçi Beton, 7 Mayıs'ta 0.75 TL, 7 Ağustos'ta 0.38 TL ve 7 Ekim'de 0.38 TL olmak üzere brüt toplam 1.5 TL temettü ödeme kararı aldı. Öte yandan Boğaziçi Beton, Berko İnşaat ile 500 milyon TL bedelle hazır beton üretimi ve tedariki hususunda iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar şirketin 2023 12A dönemi hasılatının yüzde 5.62'sine karşılık geliyor.

KİMTEKS: Enflasyon muhasebesi uygulanan finansallara göre şirket 2023 yılında 608 milyon TL net kar açıkladı. Enflasyon muhasebesi etkileri hariç tutulduğunda net kar 2023 yılında 1.1 milyar TL olarak gerçekleşmiş ve bu da 183 milyon TL'lik piyasa beklentisine karşılık 4Ç23 için 215 milyon TL net kara işaret ediyor.

ALVES KABLO: Alves kablo şirket ihtiyaçlarını karşılama ve yatırım fırsatlarını değerlendirme doğrultusunda yenilenebilir enerji alanında 15 milyon TL sermayeli şirket kuracağını açıkladı.

KOROPLAST TEMİZLİK: Koroplast Temizlik, tehlikesiz atık toplama ve geri dönüşüm faaliyetlerini yürüten Şam Yapı A.Ş. firması arasında stratejik iş ortaklığına gidildiğini bildirdi. Bu iş ortaklığı kapsamında yakın zamanda çöp torbalarını yüzde 100 oranında geri dönüştürülmüş hammaddeden üretmeyi ve 2024 yılında geri dönüştürülmüş ham madde kullanım oranını yüzde 35'e çıkartmayı amaçladığını bildirdi.

MANAS ENERJİ: Manas Enerji sermayesinin 82.76 milyon TL'den yüzde 50 oranında bedelli olarak 41.38 milyon TL artışla 165.5 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verdi.

NETAŞ: Netaş Telekomünikasyon, Turkcell bağlı ortaklığı olan Superonline ile 18.3 milyon Yuan ve 10.8 milyon Yuan tutarında iki sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/12 dönemi hasılatının yüzde1.9'una karşılık geliyor. Netaş Telekomünikasyon, Turkcell bağlı ortaklığı ile 29.8 milyon Yuan tutarında iş sipariş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/12 dönemi hasılatının yüzde 0.4'üne karşılık geliyor.

ORGE: Orge Elektrik, İstanbul Havalimanı projesinde verdiği 3.9 milyon dolar + KDV ve 118 milyon TL + KDV tutarındaki tekliflerin işveren tarafından kabul edildiğini bildirdi. İşin 540 günde tamamlanması bekleniyor. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 28.7'sine karşılık geliyor.

GARANTİ BBVA: Garanti Bankası 1Ç24 konsolide olmayan net karı 17.7 milyar TL olan piyasa beklentisinin üzerinde yıllık yüzde 42'lik artışla 22.3 milyar TL olarak açıklanırken bu rakam çeyreklik yüzde 36 özkaynak karlılığına işaret ediyor.

Bankanın net faiz gelirleri yıllık yüzde 20 artışla 1Ç23'teki 16.4 milyar TL'den 1Ç24'te 19.7 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.

POLİSAN HOLDİNG: Polisan Holding, geçen hafta pay başına brüt 0.12 TL temettü ödedi.

ATAKULE GYO: Atakule Gayrimenkul, pay başına brüt 0.10 TL temettü ödeme kararı aldı.

BÜYÜK ŞEFLER GIDA: Büyük Şefler Gıda, pay başına brüt 0.64 TL temettü ödeme kararı aldı.

ERBOSAN: Erbosan 31 Mayıs'ta pay başına brüt 2.25 TL temettü ödeme kararı aldı.

ARÇELİK: Arçelik 1Ç24'te geçen yılın aynı dönemindeki 1.3 milyar TL'ye kıyasla 395 milyon TL net kar açıkladı. Şirketin FAVÖK'ü yıllık bazda yüzde 11 artarak 6.3 milyar TL'ye yükseldi. Satış gelirleri toplamda yıllık bazda yüzde 5 artarak 72.2 milyar TL'ye ulaştı.

AKSA AKRİLİK: Aksa Akrilik sermayesinin 323.75 milyon TL'den yüzde 1100 oranında bedelsiz olarak 3.56 milyar TL artışla 3 milyar 885 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

AKSA ENERJİ: Aksa Enerji, Kazakistan Cumhuriyeti ile Kazakistan'ın Çimkent şehrinde 500MW kapasiteli doğalgaz kombine çevrim santrali kurmak üzere bağlayıcılığı olmayan bir ön mutabakat imzalandığını bildirdi.

FORTE BİLGİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ: Forte Bilgi İletişim Teknolojileri, Milli Savunma Bakanlığı tarafından açılan ihalede 1.32 milyon dolar + KDV bedelle en iyi teklifi verdiğini açıkladı. Tutar şirketin 2023 9A dönemi hasılatının yüzde17.19'una karşılık geliyor.

HEDEF HOLDİNG: Hedef Holding sermayesinin 375 milyon TL'den yüzde 400 oranında bedelsiz olarak 1.5 milyar TL artışla 1 milyar 875 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

HİDROPAR: Hidropar Hareket Kontrol, güneş enerji santrali anahtar teslim kurulum faaliyeti kapsamında iki ayrı firma ile KDV hariç 4.80 milyon dolar tutarında sözleşme imzaladığını bildirdi. Tutar şirketin 2023/9A hasılatının yüzde 8.29'una karşılık geliyor.

HİTİT BİLGİSAYAR: Hitit Bilgisayar Hizmetleri, Nijerya menşeili Ibom Air ile 5 yıl süreyle yolcu hizmet, operasyonel ve muhasebe sistemlerinin kullandırılması hizmeti kapsamında sözleşme imzalandığını bildirdi.

İMAŞ MAKİNE: İmaş Makine Sanayi, yurt dışından toplamda 13.2 milyon dolar tutarında proje işi aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/12 dönemi hasılatının yüzde 32'sine karşılık geliyor.

KONTROLMATİK: Kontrolmatik, TotalEnergies EP Ratawi HUB SAS firmasından Petrol Tesisleri yatırımı bünyesinde 5.49 milyon dolar tutarında sipariş alındığını bildirdi. Tutar şirketin 2023/9A hasılatının yüzde 9.88'ine karşılık geliyor.

RUBENİS TEKSTİL: Rubenis Tekstil, kumaş fabrikasının kapasitesini yüzde 80 oranında artırma kararı aldığını ve kapasite artırımı için yatırım teşvik belgesi müracaatı yapıldığını bildirdi.

OSMANLI YATIRIM: Osmanlı Yatırım sermayesinin 20.94 milyon TL'den yüzde 1810 oranında bedelsiz olarak 379.06 milyon TL artışla 400 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

ÇEMTAŞ ÇELİK: Çemtaş Çelik geçen hafta pay başına brüt 0.15 TL temettü ödedi.

ÇİMSA: Çimsa Çimento geçen hafta pay başına brüt 1.06 TL temettü ödedi.

İŞBİR HOLDİNG: İşbir Holding pay başına brüt 1.0 TL temettü ödeme kararı aldı.

BİZE ULAŞIN